recensie

Beste Nederlandse films top 10

Beste Nederlandse films top 10 Op zoek naar goede en leuke Nederlandse Films? Hier vind je een top 10 van de beste Nederlandse films en een introductie tot de Nederlandse cinema. Iedereen in Nederland is natuurlijk al bekend met de Nederlandse film en heeft zo zijn eigen favorieten. Hier kun je ook vinden wat er buiten Nederland van onze films gedacht wordt. Een verkenning van de Nederlandse films.
Beste Nederlandse filmsBeste Nederlandse films

Introductie tot Nederlandse films

De Nederlandse Film industrie is binnenlands nog steeds razend populair. Buiten Nederland valt het succes over het algemeen tegen. Nederlandse films kunnen zich nog niet meten met bijvoorbeeld de Deense films. Toch hebben een aantal regisseurs en acteurs mogen proeven van de glitter en glamour van Hollywood. De meeste bekende regisseur in het buitenland is natuurlijk nog steeds Paul Verhoeven. Hij heeft echter nog geen Oscar gewonnen. Er zijn tot nu toe maar 3 Nederlandse films die deze eer hebben gevoeld. De eerste was de Aanslag in 1983 gevolgd door Antonia (1995) en Karakter (1997).

Hier onder is een lijst te vinden met Nederlandse Films, die volgend de IMDB gebruikers de beste Nederlandse films zijn. Hierbij is gekeken naar welke films het best gewaardeerd zijn, maar ook naar welke het meest zijn bekeken.

Beste Nederlandse films top 10

1. Zwartboek (2006)

Regie: Paul Verhoeven
Cast: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman
IMDb Rating: 7.9


Plot: In het bezette Nederland van de Tweede Oorlog raakt een Joodse Zangeres, nadat haar hele familie omkomt, betrokken bij een verzetsgroep. Haar missie is duidelijk: infiltreren bij de Duitse SS door een liefdesrelatie aan te knopen met de SS- Hoofd Officier Ludwig Müntze. Langzaam komt ze er achter dat de wereld niet zo zwart/wit is.

Prijzen: Zwartboek heeft onder de titel Blackbook ook enig internationaal succes gekend. Zo heeft het bijvoorbeeld Carice van Houten de kans gegeven om ook buiten Nederlandse films in Hollywood haar talenten te kunnen tonen. Ook heeft het weer bevestigd dat Paul Verhoeven werkelijk een regisseur van wereld formaat is. Zwartboek heeft de BAFTA award en de British Independent Movie Award gekregen voor beste niet Engelse film. Natuurlijk is het ook op het Nederlands filmfestival ruim in de prijzen gevallen.

2. Simon (2004)

Regie: Eddy Terstall
Cast: Cees Geel, Marcel Hensema and Rifka Lodeizen
IMDb Rating: 7.9.


Plot: Simon is een Joodse Coffee shop houder met een vrije levensinstelling. Hij ontmoet de ietwat conservatieve, maar homoseksuele tandheelkunde student Camiel en laat hem voor een periode deel maken van zijn leven. Hun wegen scheiden echter weer tot Simon na 10 weer bij Camiel op de stoep staat, maar nu als terminaal kanker patient.

Prijzen: De film Simon heeft vooral binnenlands een aantal prijzen gewonnen. Zo heeft het meerdere Gouden kalven in ontvangst mogen nemen, waaronder beste Nederlandse Film en beste Acteur voor Cees Geel. Ondanks dat het een van de minder bekende Nederlandse films is, hebben de IMDB stemmers hem toch een even hoge rating gegeven als de grootschalig gepromote Nederlandse film Zwartboek.

3. Spoorloos (1988)

Regie: George Sluizer
Cast: Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets and Johanna ter Steege
IMDb Rating: 7.9


Plot: Gebaseerd op het bekende boek van de Nederlandse Schrijver Tim Krabbé. Een jong stel, Saskia en Rex, gaat samen op vakanti. Saskia wordt echter ontvoerd en er wordt 3 jaar niets meer van haar vernomen. Totdat Rex plotseling brieven ontvangt van haar ontvoerder.

Prijzen:Vergeleken met de voorgaande Nederlandse films is het een relatief bescheiden succes. Toch was de film (en het boek) erg populair in Nederland. Het heeft dan ook wel een Gouden Kalf voor beste Film in de wacht gesleept.

4. Karakter (1997)

Regie: Mike van Diem
Cast: Pavlik Jansen op de Haar, Jan Decleir en Fedja van Huêt
IMDb Rating: 7.8


Plot: Deze films is een van mijn favoriete Nederlandse films aller tijden. Het verhaal gaat over een jongen die verlaten door zijn vader, alleen opgroeit met zijn moeder. Een erg kille hardwerkende vrouw. Hij is zelf ook ontzettend ambitieus en wil koste wat het kost advocaat worden. Tegelijkertijd komt hij er achter wie zijn vader is, een machtige man, maar in plaats van nader tot elkaar te groeien werken ze elkaar alleen maar tegen.

Prijzen: Karakter is een van de weinige films die een Oscar voor beste Buitenlandse film heeft weten te winnen. Daarnaast heeft het ook nog meer buitenlands succes gehad en ook in Nederland zelf was het een doorslaand succes.

5. Soldaat van Oranje (1977)

Regie: Paul Verhoeven
Cast: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Susan Penhaligon
IMDb Rating: 7.8.


Plot: Een film die elke Nederlander kent en jaarlijks tijdens Bevrijdingsdag weer op de buis is. De film geeft een inzicht in hoe een aantal Nederlandse studenten de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt.

Prijzen: Hoewel de film voor een golden globe was genomineerd, heeft het hem niet mogen winnen. Het heeft verder wel enkele prijzen gewonnen en komt nog steeds steevast voor op lijsten van beste Nederlandse films.

6. De tweeling (2002)

Regie: Ben Sombogaart
Cast: Ellen Vogel, Gudrun Okras en Thekla Reuten
IMDb Rating: 7.6


Plot: Gebaseerde op de gelijknamige Nederlandse best-seller van Tessa de Loo. De film begint rond 1920 en draait om twee zusjes die vanaf hun 6e levensjaar van elkaar gescheiden worden doordat beide ouders sterven. De kijker volgt hun volstrekt verschillende levens, tot dat ze op oude leeftijd weer samenkomen.

Prijzen: Deze Nederlandse film heeft het zowel in Nederland als wel in het Buitenland erg goed gedaan. Het was zelfs genomineerd voor de Oscar voor beste Buitenlandse Film. In Nederland won het de Gouden Kalf voor beste film.

7. De noorderlingen (1992)

Regie: Alex van Warmerdam
Cast: Jack Wouterse, Annet Malherbe en Rudolf Lucieer
IMDb Rating: 7.4


Plot: Een surrealistiche donkere komedie over een jonge jongen die een uitweg vind in zijn moeilijke omstandigheden door op te gaan in zijn eigen fantasieen. Hij wordt hier in aangemoedig door de lokale postbode (die tevens gespeeld wordt door de Regisseur Warmerdam.

Prijzen: Hoewel deze film een echte Nederlandse klassieker is, is het niet een van de Nederlandse films waar iedereen meteen aan denkt. Toch heeft het best wat succes gehad. Zo heeft Alex van Warmerdam de Gouden Kalf voor beste Regie mogen ontvangen.

8. Antonia (1995)

Regie: Marleen Gorris
Cast: Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir en Veerle van Overloop
IMDb Rating: 7.4


Plot: Een oude regentes kijkt terug op haar leven in het Nederlandse dorp waar ze zo lang de lakens heeft uitgedeeld. Een dichte gemeenschap waar vrijheid en feminisme hoog in het vaandel stonden.

Prijzen: Waarschijnlijk een van de Nederlandse films met deze meeste internationale prijzen op zijn naam. Waaronder een Oscar en BAFTA award voor beste Buitenlandse film.

9. De aanslag (1986)

Regie: Fons Rademakers
Cast: Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven
IMDb Rating: 7.3


Plot: Gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulish dat bijna elke Nederlander wel gelezen heeft. In het laatste jaar van de tweede oorlog wordt een collaborateur doodgeschoten voor het huis van de 16- jarige Anton Steenwijk. Als gevolg worden zijn vader en broer opgepakt en gefusileerd. Anton draagt dit de rest van zijn leven bij zich en komt in de loop van de jaren steeds meer achter wat er nu precies die avond aan de hand was.

Prijzen: De eerste Nederlandse film die een Academy Award als beste Buitenlandse film heeft ontvangen. ALs klap op de vuurpijl won het ook meteen nog een Golden Globe.

10. Turks fruit (1973)

Regie: Paul Verhoeven
Cast: Monique van de Ven, Rutger Hauer and Tonny Huurdeman
IMDb Rating: 7.2


Plot: De film verhaalt de stormachtige erotische relatie van een getalenteerde Nederlandse beeldhouwer met zijn jongere vriendin.

Prijzen: Een van de Nederlandse films die iedereen hoog op zijn lijstje heeft staan. Ook deze film was genomineerd voor een oscar, maar heeft hem niet gewonnen. Meer een nog grotere eer is deze film toebedeelt. Het heeft de Gouden Kalf gekregen voor beste Nederlandse Film van de eeuw in 1999.

Alle bovenstaande Nederlandse films zijn inmiddels uit op DVD of Blu-ray.

Deze lijst maar dan met trailers en een lijst met de beste nieuwe Nederlandse films en series is te vinden op thevore.com.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in filmsBeleggen in filmsHet beleggen in films kan veel geld opleveren, maar is ook risicovol. Er zijn verschillende Nederlandse films geweest wa…
De duurste geflopte filmsDe duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
Gratis film kijkenGratis film kijkenWie zin heeft om een film te kijken, kan naar de bioscoop gaan. Maar dat wordt al snel duur. En op de televisie is niet…

De Oscarwinnaars 2002De Oscarwinnaars 2002De Academy Awards van het jaar 2002. De beste films van dit jaar waren Chicago, Lord of the Rings (deel 2), The Pianist…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
Bronnen en referenties
  • Europeanmovies.org - European Movies & TV-Series - the very best movies per country. German Movies section: http://europeanmovies.org/movies-top-10-lists/best-dutch-movies/
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 14-07-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.