Top 10 beste Spaanse films

Top 10 beste Spaanse films Op zoek naar de beste Spaanse films? Hier een Spaanstalige film top 10. Spaanse films worden in Nederland vaak omschreven als filmhuisfilms of arthouse films, maar er zijn ook films met behoorlijk hoge budgets geproduceerd. Een introductie tot de Spaanse cinema met 10 goede films van de meest bekende en gerenommeerde regisseurs.

Top 10 Spaanse Films

Er zijn in Spanje en in de andere Spaanstalige landen de laatste jaren prachtige films geproduceerd. Een groot aantal hebben wereldwijd succes gehad en verschillende prestigieuze gewonnen. Hier de Spaanse of Spaanstalige beste films op een rij. Niet alleen echte filmhuis films maar ook films van Hollywood productie kwaliteit. Achter elke titel staat ook de waardering die het op IMDb heeft ontvangen van de kijkers (ook op die volgorde gezet).

1. El laberinto del fauno - Pan's Labyrinth (2006) [Waardering: 8.4]

Het fascistische Spanje onder Franco in 1944. Een dochter van een fascistische legerofficier ontsnapt aan de werkelijkheid door haarzelf te verliezen in een ietwat duistere maar fascinerende fantasiewereld.

Deze film is ook internationaal een doorslaand succes geweest en heeft de Spaanstalige cinema nogmaals op de kaart gezet. Met maar liefst 3 Oscars voor deze films heeft regisseur Guillermo del Toro zichzelf echt bewezen.

2. Los Olvidados - The Young and the Damned (1950) [Waardering: 8.2]

Een van film van de grote regisseur Luis Buñuel die nog drie maal op deze lijst terug zal komen. Een van de meest originele regisseurs uit de geschiedenis van de film in het algemeen en ongekend invloedrijk geweest in de Spaanse cinema. Deze Spaanstalige film speelt zich af in de achterbuurten van Mexico city waar een groep jonge criminelen alleen maar verder in de problemen raakt.

3. El secreto de sus ojos - The secret in their Eyes (2009) [Waardering 8.2]

Deze Argentijnse film heeft de Oscar voor beste buitenlandse film in de wacht gesleept en nog veel meer prijzen. Zonder twijfel een van de meest populaire Spaanstalige films van de laatste jaren. Het gaat over een gepensioneerde juridische adviseur die opnieuw onderzoek doet naar een mysterieuze zaak uit zijn verleden. Eerst omdat hij het materiaal wilt gebruiken voor een boek dat hij schrijft, maar het wordt al snel meer.

4. Viridiana (1961) [Waardering 8.2]

De tweede film van Bunuel op deze lijst. De film verhaalt het leven van een een jonge non die op het punt staat om haar laatste geloften te doen, tot ze gevraagd word door haar oom die net zijn vrouw heeft verloren om hem op te zoeken. Puur uit plichtsbesef besluit ze hem te bezoeken. Vanaf dat moment gaat de tragedie van start.

5. Amores perros - Love Dogs (letterlijke titel) (2000) [Waardering: 8.2]

Door toedoen van een tragisch auto ongeluk worden drie levens met elkaar verbonden. Alle drie karakters gaan op hun eigen manier om met verlies, verdriet en spijt. De harde realiteit wordt niet geschuwd. Deze film is genomineerd voor een oscar en staat in de IMDb top 250.

6. El ángel exterminador - The Exterminating Angel (1962)[ Waardering: 8.1]

Een stijlvol, pretentieus gezelschap komt samen tijdens een etentje. Tot hun schrik wordt na een tijd duidelijk dat ze niet meer wegkunnen. Alle nette omgangsvormen vallen weg en worden vervangen voor dierlijke impulsen.

7. Mar adentro - The Seaside (2004) [Waardering: 8.1]

Met deze film won Spanje in 2005 de Oscar voor beste buitenlandse films. De erg populaire hollywood acteur Javier Bardem vertolkt in dit stuk de rol van Ramon Sampedro die zijn hele leven vocht voor het recht op euthanasie. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

8. Hable con ella - Talk to Her (2002) [Waardering: 8.0]

Twee mannen bouwen een merkwaardige vriendchap op doordat hun beide vriendinnen in een coma liggen. Ook deze film heeft een Oscar mogen winnen en is wereldwijd bijzonder goed ontvangen. Ook in Nederland heeft ie het behoorlijk goed gedaan.

9. Simón del desierto - Simon of the Desert (1965) [Waardering: 8.0]

Simon, een zeldzame religieuze man gaat, in een poging om dichter bij god te komen, in het midden van de woestijn komen. Daar wordt hij door de duivel getart met alle verleidingen van de echte wereld. Erg goede film. Wellicht niet een van mijn Bunuel meest populaire films, maar dit komt voornamelijk doordat de film niet helemaal compleet is vanwege problemen met geld. (wel iets om rekening mee te houden wanneer je een goede spaanse film kiest)

10. El espíritu de la colmena - The Spirit of the Beehive (1973) [Waardering 8.0]

Bijzonder elegante film van Victor Erice. Wanneer in 1940 in een klein Spaans dorp een rondreizend film theater de film 'Frankenstein' vertoont, raakt een jong meisje dusdanig getraumatiseerd dat ze moet schuilen in haar eigen fantasiewereld.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaans leren: tipsWil je al langere tijd een nieuwe vreemde taal leren? Spaans kun je tegenwoordig overal studeren. Bijvoorbeeld door midd…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
De Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal wordt veelvuldig gebruikt in muziek. Heel veel mensen vinden de Spaanse taal erg mooi, maar in Noord-Eur…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…

Filmrecensie White NoiserecensieFilmrecensie White NoiseWhite Noise is een horrorfilm met een thrillertintje en dateert van 2005 met Michael Keaton, die we nog beter kennen als…
recensie10 horrorfilms die je moet gezien hebben!De afgelopen jaren zat het horror genre een beetje in het slop. Dit jaar daarentegen lag het niveau weer wat hoger en sp…
Bronnen en referenties
  • Europeanmovies.org - The very best movies & tv-series per Country. Spanish movies section.
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 29-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.