recensie

Beste oude films - klassiekers top 10

Beste oude films - klassiekers top 10 Een overzicht van de tien beste oude films. Filmklassiekers uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Oude films waar bij je lekker terug kunt gaan in de tijd. Nostalgie op zijn best. Hier goede romantische, spannende en komische films uit de oude doos. Films in zwart-wit en in kleur van de meest bekende regisseurs. Ze worden nu nog vaak in het filmhuis gedraaid, maar waarom kijk je het niet gewoon thuis voor de tv op dvd of blu-ray?

De beste oude films

De top 10 is gebaseerd op de klassiekers die op IMDb de hoogste waardering hebben gekregen. Het zijn de meest gekeken en best gewaardeerde films van de jaren dertig, veertig en vijftig. Het gaat van Amerikaanse Hollywoodfilms tot Engelse films en zelfs niet Engelstalige films.

1. 12 Angry Men (1957)

Regisseur: Sidney Lumet
Cast: Henry Fonda, Lee J. Cobb en Martin Balsam
IMDb: 8.9


De nummer zus van de top 250 lijst op IMDb. Deze prachtige drama film is genomineerd voor drie Oscars. De film is van de hand van Sydney Lumet die helaas in 2011 is overleden op 87-jarige leeftijd. Hij heeft meer dan veertig films op zijn naam staan. We kennen hem van andere klassiekers zoals a Dog Day Afternoon. Zijn laatste film was Before the Devil Knows Your Death met Phillip Seymour Hoffman. 12 Angry Men gaat over een jurylid die langzaam maar zeker de andere juryleden aan het twijfelen maakt in hun uitspraak over een moordzaak.

2. Shichinin no samurai - (1954)

Regisseur: Akira Kurosawa
Cast: Toshirô Mifune, Takashi Shimura en Keiko Tsushima
IMDb: 8.8


Deze Japanse klassieker staat op nummer 14 in de lijst van IMDb en is genomineerd voor twee Oscars. Het is waarschijnlijk de meeste beroemde Japanse film ooit. Voor het grote publiek staat het beter bekend als Seven Samurai. De film is geregisseerd door de legendarische Japanse regisseur Akira Kurosawa die maar liefst 72 screenplays heef geschreven en 32 films heeft geregisseerd. Shinchinin no samurai gaat over een arm klein Japanse dorpje dat aangevallen wordt door een bende schurken. Ze doen een beroep op zeven werkloze samurai om ze te helpen.

3. Casablanca (1942)

Regisseur: Michael Curtiz
Cast: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman and Paul Henreid
IMDb: 8.7


De nummer negentien op de lijst van IMDb en de winnaar van maar liefst drie Oscars. Voor veel mensen is dit de meeste beroemde oude klassieker. Een zwart-wit film waar iedereen zijn hart bij smelt. Ook vandaag de dag blijft de film ongelooflijk populair en is een schoolvoorbeeld van hoe een film eruit moet zien. Met deze film heeft Humphrey Bogart zijn plekje in de harten van veel filmfans voor altijd gewonnen. Casablanca speelt zich af in het bezette Afrika van de eerste dagen van de Tweede Wereld Oorlog. Hier ontmoet een Amerikaanse expat een liefde uit het verleden.

4. Rear Window (1954)

Regisseur: Alfred Hitchcock
Cast: James Stewart, Grace Kelly and Wendell Corey
IMDb: 8.7


Een film van de meester van de mysterie en horror films, Alfred Hitchcock. Hitchcok is zelfs bij de huidge generatie bekend met zijn cult klassiekers zoals Psycho en Vertigo. We komen straks nog een aantal van zijn films tegen. In Rear Window kunnen we de prachtige Grace Kelly bewonderen. Rede genoeg om de film weer eens te gaan zien. Ook het verhaal is spannend en mysterieus. Een fotograaf in een rolstoel bespiedt zijn buren. Op een dag ziet hij een van hen een moord begaan. Rear Window is genomineerd voor vier Oscars.

5. It's a Wonderful Life (1946)

Regisseur: Frank Capra
Cast: James Stewart, Donna Reed and Lionel Barrymore
IMDb: 8.7


Een van de kerst films die nog steeds ongekend populair is. Elk jaar loont het weer om hem rond de kerstijd te bekijken Deze film is zelfs vandaag de dag nog erg relevant. Daarnaast, niet onbelangrijk, heeft het een geweldig sentimenteel einde Het is wel een beetje een lange zit, met meer dan 2 uur op de klok en in het begin kan het even wennen zijn aan het bij tijden ietwat merkwaardige acteren. De film komt binnen op plaats dertig op IMDb. Het is ook genomineerd voor vijf Oscars.

6. Sunset Blvd. (1950)

Regisseur: Billy Wilder
Cast: William Holden, Gloria Swanson and Erich von Stroheim
IMDb: 8.7


Een film van cinema grootheid Billy Wilder. Deze regisseur heeft maar liefst 6 Oscars gewonnen en heeft over de hele wereld films gemaakt. Andere grote producties van hem zijn Some Like it Hot en Double Emnity. Sunset Boulevard heeft zelf ook 3 Oscars gewonnen. Het is een verhaal over Hollywood. Een scenarioschrijver moet een script schrijven om de carrière van een voormalige ster weer nieuw leven in te blazen.

7. North by Northwest (1959)

Regisseur: Alfred Hitchcock
Cast: Cary Grant, Eva Marie Saint and James Mason
IMDb:8.6


De tweede film van Alred Hitchcock op deze lijst. Nu met filmster Cary Grant in de hoofdrol. Cary Grant was een van de grootste filmsterren van zijn tijd. Eens werd er in een interview tegen hem gezegd: 'Iedereen wil Cary Grant zijn.' Waar hij op antwoorde: 'Dat wil ik ook'. In deze film speelt hij de rol van een reclame man (zoals wij ze nu kennen van Mad Men) en wordt aangezien van een spion van de Amerikaanse overheid door buitelandse spionnen. Dit brengt zijn leven in gevaar en hij vlucht door heel Amerika. Gelukkig wordt hij wel bijgestaan door een mooie blonde dame (Eva Marie Saint)

8. Citizen Kane (1941)

Regisseur: Orson Welles
Cast: Orson Welles, Joseph Cotten and Dorothy Comingore
IMDb: 8.6


Een van de eerste films van Orson Welles. Citizen Kane heeft terecht een Oscar gewonnen en wordt vandaag de dag nog steeds gezien als een van de beste films ooit gemaakt. Het is een zwart-wit film met een typische jaren veertig stijl van films maken. De ontzettend getalenteerde Orson Welles heeft de film niet alleen geregisseerd. Hij speelt ook de hoofdrol. Na de dood van een mediatycoon probeert iedereen erachter te komen wat zijn laatste woorden zouden hebben betekend.

9. City Lights (1931)

Regisseur: Charlie Chaplin
Cast: Charles Chaplin, Virginia Cherrill and Florence Lee
IMDb: 8.6


De eerste en enige film op dit lijstje uit de jaren dertig. En dan ook echt het begin van de jaren dertig. Desalniettemin blijft het ook nu nog steeds een van de meest invloedrijke films ooit gemaakt. Komisch Legende laat in deze stille (zwijgende) film zien wat een goede timing hebben nu echt betekent. Volgens het American Film Institute is het de beste romantische komedie ooit gemaakt. Op IMDb heeft het de 44e plek bemachtigd.

10. Vertigo (1958)

Regisseur: Alfred Hitchcock
Cast: James Stewart, Kim Novak and Barbara Bel Geddes
IMDb: 8.5


Een mooie manier om de lijst af te sluiten. Alweer een film van Alfred Hitchcock. Ook in deze film speelt James Stewart weer de hoofdrol. Vertigo is genomineerd voor twee Oscars. Hoewel de film nadat die uitkwam door de critici behoorlijk slecht is ontvangen, wordt het nu vaak gezien als het absolute meesterwerk van Hitchcock. De film gaat over een privédetective die geobsedeerd raakt door de vrouw die hij moet onderzoeken.
© 2012 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terschellinger FilmdagenTerschellinger FilmdagenSinds 2009 vinden in november op Terschelling de Terschellinger Flmdagen plaats. Het festival betekent vijf dagen films…
Fritz Lang biografieFritz Lang was lange tijd een van de bekendste cineasten van Duitsland. Hij maakte bekende klassiekers als Metropolis en…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek s…
De gebroeders CoenJoel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, zijn bij filmliefhebbers al decennia bekend van independent mov…

Biografie: Stanley KubrickStanley Kubrick was een Amerikaanse filmmaker. Van de jaren vijftig tot en met de jaren negentig heeft hij diverse klass…
De Oscarwinnaars 2011De Oscarwinnaars 2011De Academy Awards van het jaar 2011. De beste films van dit jaar waren The artist, Hugo en The iron lady. De Oscars werd…
Bronnen en referenties
  • www.imdb.com
Euromark (67 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.