Fritz Lang biografie

Fritz Lang was lange tijd een van de bekendste cineasten van Duitsland. Hij maakte bekende klassiekers als Metropolis en M.

Scenario’s

Op 5 december 1890 werd Friedrich Christian Anton Lang geboren in Wenen. Fritz Lang volgde een opleiding als schilder, ontwerper en grafische kunst en trok later de hele wereld over om zijn vak uit te voeren. In 1913 bevond Lang zich in Parijs voor zijn kunst en werd hij naar Oostenrijk terug geroepen om mee te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Lang liep ernstige verwondingen op tijdens de oorlog en had een herstelproces die langer duurde dan normaal. In die tijd begon hij zijn eerste scenario te schrijven. Naast het schrijven van een scenario begon Lang na te denken over hoe de belichting optimaal zou zijn en hoe een set eruit zou moeten zien.

Doordat hij een scenario schreef belandde hij uiteindelijk in de filmwereld. Hij werkte voor de productiemaatschappij DECLA van regisseur Erich Pommer. Lang begon zich te richten op scenario’s en schreef die voor onder andere Die Hochzeit in Excentric-Club (1917) en Das Indische Grabmal (1921). DECLA zorgde tevens voor de productie van het bekende Das Kabinnett Des Dr. Caligari. Pommer bood Lang aan de film te gaan regisseren, maar besloot om Lang van zijn stoel te stoten en Robert Wiene (die meer ervaring had) de film te laten regisseren. Intussen mocht Lang van Pommer werken aan een ander scenario. Daaruit voort kwam de serie Die Spinnen. Een misdaadserie.

Die Nibelungen

In 1922 trouwde Lang met, de toen succesvolle romanschrijfster, Thea von Harbou. Thea verzorgde het script van Die Nibelungen. Lang en zijn vrouw voelden elkaar perfect aan en konden prima samenwerken waar door ook andere klassiekers als Metropolis en “M” ontstonden.
Fritz Lang werd ervan beschuldigd een nazi ondertoon te leggen in zijn films. Lang ontkende dit. Hij was joods. Zijn vrouw was echter een nazi aanhanger en Lang scheidde van haar in 1933 voordat hij naar Hollywood vertrok.

Hollywood

In de jaren 1919 tot 1924 bloeide in Duitsland de Expressionistische film op. De films van Lang behoren volgens de filmcritici ook tot deze stijl. Lang zei over zijn films dat ze kenmerkt worden door het noodlot. Een worsteling met het noodlot die zeer belangrijk is en een grote rol in zijn films speelt.
Nadat Lang zijn films Der Müde Tod en Dr. Mabuse maakte dat hij wereld bekendheid kreeg. Elke film die daarna uit kwam werd internationaal uitgegeven. In Duitsland was hij een van de meest geliefde en gerespecteerde regisseurs geworden.

Hollywood legde, door het succes van Lang, monopolie op het werk (en de grootste productiestudio van Duitsland waar Lang zijn films schoot) van Lang en de laatste film die hij draaide in Duitsland was Metropolis. De eerste geluidsfilm die Lang maakte was M. Daarna schoot hij in zijn laatste film voor het vertrek naar Hollywood. In 1933 bracht hij het omstreden Das Testament des Dr. Mabuse uit. De film werd verboden door de nazi-censuur.

De laatste film

Lang maakte voor RKO in Hollywood zijn laatste film voordat hij terugkeerde naar Duitsland om zijn laatste film te schieten in 1960. Eyes of Evil. De film werd niet wat Lang ervan verwachtte en hij stopte met het maken van films. Sinds zijn vertrek naar Hollywood werden Langs films eenvoudiger en besteedde hij minder aandacht aan zijn films. Zelf werd hij depressiever. Samen met het resultaat van zijn laatste film en zijn beeld van de wereld stopte hij. Lang werd depressiever omdat zijn gezichtsvermogen ver achteruit ging en hij niet meer kon maken wat hij wilde. In 1976 overleed Lang en werd begraven in Los Angeles.
© 2008 - 2023 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seriemoordenaar Fritz HaarmannFritz Haarmann is één van de meest befaamde Duitse seriemoordenaars. Wie was deze man nou eigenlijk en hoe ging hij te w…
De ontbrekende meters film van MetropolisMetropolis, het is een van de belangrijkste films uit de geschiedenis. De Duitse filmmaker Fritz Lang (1890-1967) maakte…
Gestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalttherapie is ontstaan na onvrede van Fritz en Laura Perls over psychoanalyse. Fritz was zelf psychiater en vond da…
Katzenjammer Kids, een der oudste stripverhalenThe Katzenjammer Kids is een van de oudste strips ter wereld. De strip werd voor het eerste gepubliceerd in de New York…
De filmstijl van Alfred HitchcockDe bekende regisseur van veel films, die nu nog steeds door een grootschalig publiek worden bekeken. Aanleiding om het l…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.