De filmstijl van Alfred Hitchcock

De bekende regisseur van veel films, die nu nog steeds door een grootschalig publiek worden bekeken. Aanleiding om het leven van Alfred Hitchcock onder de loep te nemen dus.

Het leven van Hitchcock in zijn vroege jaren

Alfred Joseph Hitchcock werd geboren op 13 augustus 1899 in Londen. William Hitchcock, zijn vader, was importeur van fruit terwijl zijn moeder, Emma Whelan Hitchcock, de zorg voor de kleine Alfred op haar nam.

Zijn vader was erg streng voor hem. In plaat van hem te straffen op een manier die ouders zouden doen, werd Alfred naar het politiebureau gestuurd. Daar moest hij een briefje laten zien die zijn vader had geschreven en op die manier stopten de agenten hem tien minuten in de cel. Alfred kreeg hierdoor een fobie voor alles wat met de politie te maken heeft.

Op 12 jarige leeftijd werd Hitchcock naar een Katholieke jongens kostschool gestuurd. Hier werd hij opgevoed en onderworpen aan extreem orthodox-katholieke opvoeding. Hitchcock hier hieraan slechter herinneringen over.

Hitchcock gebruikte veel van zijn angsten in zijn films. Een krankzinnige moeder komt veelal voor in zijn films. Dit komt doordat Hitchcock’s eigen moeder niet meer voor hem kon zorgen. Zijn moeder leed aan ernstige psychische problemen en dit was de reden hij op 12 jarige leeftijd naar de kostschool werd gestuurd.

De eerste films

Hitchcock raakte geïnteresseerd in fotografie. Toen hij 18 was wilde hij fotograaf worden, maar kon hierin geen werk vinden. Noodgedwongen vertrok Hitchcock naar Duitsland omdat de film en fotokunst daar in opkomst was. Daar kreeg hij werk als fotograaf voor de teksten tussen de beelden van de stomme film. Hitchcock raakte onder de indruk en geïnspireerd door de Duitse filmkunst. Een groot voorbeeld voor Hitchcock was Fritz Lang. Lang maakte films als Metropolis en M.

Hij keerde terug naar Engeland. De eerste grote doorbraak voor Hitchcock volde in 1925. De film A Pleasure Garden, werd Hitchcock’s eerste volledige filmregie. Hierdoor kreeg Hitchcock veel aandacht als bekwame regisseur. Het was toeval dat Hitchcock regisseur werd van deze film. De regisseur werd ziek en Hitchcock was de enige die als regisseur kon werken.

De eerste suspense film die Hitchcock maakte kwam uit in 1927 genaamd The Lodger. Hitchcock wilde meer suspense en besloot in de genre films te blijven maken. Gedurende de jaren ’30 maakte Hitchcock een aantal films wat hem veel roem opleverde en hij werd al snel een van de beste regisseurs van Engeland.

Productiemaatschappij

Begin jaren ’40 maakte Hitchcock zijn eerste verfilming Rebecca (naar het gelijknamige boek van Daphne Du Maurier. Hiervoor won de film een Oscar voor beste speelfilm. Doordat hij veel films maakte een grote roem kreeg eiste Hitchcock 100% artistieke vrijheid in zijn films.

In 1948 richtte Hitchcock daarom zijn eigen productiemaatschappij op in samenwerking met Universal. Hierdoor kreeg hij wat hij wilde en had hij de hand in de gehele productie van zijn films.

Mediaoptreden

Hitchcock was een excentrieke persoon, ging gekleed in een zwart pak en sprak met een Brits accent. Dit diepte hij uit naarmate hij populairder werd. Doordat Hitchcock op deze manier in de media verscheen en sprak met een lispelende zelfverzekerdheid werd hij een mediapersoonlijkheid. Daarnaast vertelde hij in de media met een goede dosis humor over zijn films.

Nadat HItchcock The Birds had gemaakt besloot hij terug te keren naar Engeland omdat de critici niet meer zo positief over hem waren. Enkele films werden afgekraakt en flopten. In 1972 schoot hij zijn laatste succes Frenzy en sloot hij met een zwarte komedie Family Plot zijn succesvolle carrière.

In 1980 overleed Hitchcock op 81 jarige leeftijd aan nierfalen.

Werkwijze

Hitchcock keek niet door de camera, maar zegt zijn camera wat hij moet schieten zonder er al te lang naar te kijken. Daarnaast gebruikte hij meestal lange en sierlijke camerabewegingen. Vanaf The Lodger speelde Hitchcock altijd een cameo in zijn eigen films. Hitchcock hield er niet van om op locatie op te nemen en deed dit altijd in de studio. Hij liet een hele set bouwen (de grootste set was voor Rear Window) in de studio en nam daar zijn film op.

Hitchcock werd The Master of Suspense genoemd en ik denk dat het de beste benaming is voor een groot regisseur als Hitchcock was.

Enkele films van Hitchcock:

  • Psycho
  • Rear Window
  • Vertigo
  • North by Northwest
  • The Birds
  • Stage Fright
  • The 39 Steps
  • Dial “M” for Murder
  • Rope
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beste oude films - klassiekers top 10recensieBeste oude films - klassiekers top 10Een overzicht van de tien beste oude films. Filmklassiekers uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Oude films waar bij…
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
Gewelddadige uitvinding: dynamietGewelddadige uitvinding: dynamietOngeveer anderhalve eeuw geleden werd dynamiet uitgevonden door de Zweed Alfred Nobel. Dit ging niet zonder slag of stoo…

Fritz Lang biografieFritz Lang was lange tijd een van de bekendste cineasten van Duitsland. Hij maakte bekende klassiekers als Metropolis en…
Het leven van James WhaleJames Whale is onder andere bekend van de in 1931 uitgekomen film Frankenstein met in de hoofdrol Boris Karloff als onve…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.