recensie

Speelfilm Rebecca van Hitchcock

Speelfilm Rebecca van Hitchcock De filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is een verfilming van Daphne Du Maurier’s boek.

De film

De film begint op het moment dat Maxim de Winter, gespeeld door de in 1989 overleden acteur Sir Laurence Olivier, zijn nieuwe vrouw tegenkomt op een vakantie adres. Deze nieuwe onzekere vrouw wordt gespeeld door Joan Fontaine, zus van actrice Olivia de Havilland en inmiddels 91 jaar oud. Hij brengt haar naar zijn adembenemende landhuis Manderley waar de nieuwe Mevrouw de Winter niet echt enthousiast ontvangen wordt. Alles herinnert aan Rebecca, de eerste vrouw van Maxim, en het lijkt een perfecte vrouw te zijn geweest. Mooi, lief, de perfecte echtgenote etc.

Maxim lijkt niet over haar te willen spreken en de huishoudster Mevrouw Danvers, gespeeld door de Australische Judith Anderson, dringt langzaam maar zeker in de nieuwe echtgenote haar hoofd. Ze heeft Rebecca altijd aanbeden en laat de nieuwe Mevrouw de Winter maar al te goed weten dat ze nooit aan de “echte” mevrouw” zou kunnen voldoen.

De nieuwe Mevrouw de Winter gaat zich vreemd gedragen, zich in de rol verplaatsen van de eerste mevrouw of in ieder geval aan haar standaarden voldoen. Dit alles vanuit een intens onzeker mens. Zeker als haar man haar gedrag niet apprecieert.

Na verloop van tijd blijkt dat de eerste mevrouw helemaal niet zo perfect is en niet door een ongeluk om het leven gekomen is, maar door Maxim vermoord is. Ze had overspel gespeeld, was zwanger en wist dit ook nog triomfantelijk te vertellen aan Maxim. Als haar lichaam gevonden wordt draait Mevrouw Danvers door en uiteindelijk laat ze alles, inclusief zichzelf, tot as worden.

De recensie

De film is in zwart/wit en dat geeft een extra mysterieus tintje aan de film. Zowel Laurence Olivier als Joan Fontaine spelen in de prachtige film de sterren van de hemel. Zeker Joan zet met haar fragiele verschijning een geloofwaardige tweede onzekere echtgenote neer. Het levert Joan Fontaine een Oscar nominatie op. Een jaar later zou ze voor haar rol in Suspision, ook een film van Alfred Hitchcock, wel de Oscar winnen.

De spanning wordt in de film langzaam en op een subtiele manier opgebouwd en dat maakt een relatief eenvoudig verhaal tot een prachtige film. Ook de rol van Mevrouw Danvers die wordt neergezet door Judith Anderson geeft een perfecte weergave van de doorgedraaide huishoudster.

Een detail is het feit dat de voornaam van de tweede Mevrouw de Winter nergens in het verhaal teug komt.

David O. Selznick produceerde de film, wellicht beter bekend van Gone with the wind. In deze speelfilm speelde Joan's zus Olivia een van de hoofdrollen. Verschillende Oscar nominaties viel de film ten deel. Ook Hitchcock en Olivier kregen een Oscar nominatie, maar alleen de film zelf kreeg daadwerkelijk de Oscar dat jaar.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De filmstijl van Alfred HitchcockDe bekende regisseur van veel films, die nu nog steeds door een grootschalig publiek worden bekeken. Aanleiding om het l…

Ice Age: Dawn of the DinosaursSid, Diego, Manny en Scrat, na Ice Age: The Meltdown dacht je ze nooit meer te zien. Maar niets is minder waar! Onze vri…
Disney Treasures: On The Front LinesIn de Tweede Wereldoorlog zijn er veel middelen gebruikt als propaganda. Ook Walt Disney heeft in die tijd propaganda ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.