recensie7 echte cultfilms
7 echt goede cultfilms uitgelicht. Filmhuis / arthouse films maar ook Hollywood films. Een overzicht van cultfilms die met recht de naam mogen dragen. Hoewel films met cult status in deze internetgeneratie niet langer van het grote publiek verborgen kunnen worden, blijven een aantal films het label 'cult films' houden. Hier de 7 cultfilms die iedereen zou moeten zien.
Cultfilms - films met cult status
Cultfims zijn lastig te omschrijven omdat ze onderling zo van elkaar verschillen. Als er toch een gedeelde noemer moet worden gevonden, is eentje dat ze stuk voor stuk afwijken van de standaard mainstream films. Zo kan een film controversieel zijn, afwijkende humor hebben of experimenteel zijn. Ook hebben ze meestal een aantal externe factoren gemeenschappelijk. Vaak worden ze in eerste instantie onderschat of slecht bekeken. Pas later ontstaat er een explosieve waardering. In enkele gevallen kan er al vanaf het begin een kleine groep mensen zijn die de film op een voetstuk plaatsen. Het belangrijkste kenmerk is waarschijnlijk dat alle cultfilms iets hebben waar een bepaalde groep mensen zich mee kan identificeren.
7 Cultfilms die je gezien moet hebben
Deze lijst beperkt zich tot Engelstalige cinema. Een lijst met Europese cult films zal spoedig volgen. Hier zeven cultfilms uitgelicht die in bepaalde (nu vrij grote) kringen een cultstatus hebben bereikt.
The Big Lebowski (1998)
Een onbetwiste moderne klassieker van Joel en Ethan Coen. De broertjes hebben zich in de laatste 2 decennia laten zien als uiterst talentvolle regisseurs. Ondanks dat ze altijd samen films maken en veelal met een terugkerende cast werken, zijn de films bijzonder divers. In vrijwel alle genres hebben ze laten blijken dat ze ware grootmeesters zijn. Toch hebben ze een erg duidelijke signatuur. Zo ook is in de the Big Lebowki de hand van de broertjes duidelijk te merken. In deze film wordt 'The Dude' ( Jeff Bridges), een erg relaxte en excentrieke nietsnut, verward met een miljonair waarop in een poging om hem af te persen op zijn tapijt wordt geplast. Dit pikt onze hoofdrolspeler niet en gaat rechtstreeks naar de crimineel die erachter zit. Tot zijn verrassing gaat hij daar weer weg met een baantje. Zoals je al kan raden blijkt het baantje niet zo gemakkelijk als hij had gehoopt. Hij wordt bij gestaan in het avontuur door zijn met woede problemen kampende vriend Walter (John Goodman).
2001: A Space Odyssey (1968)
Een arthouse en cult film die op ieders lijstje wel verschijnt. Iedereen met een beetje neiging tot pretenties zal deze titel graag noemen. Waar Stanley Kubrick ook wel bekend is van meer mainstream films als 'Eyes Wide Shut' en 'Full Metal Jacket', zal '2001: A Space Odyssey' niet voor iedereen even toegankelijk zijn. Toch hoort iedereen alle films van Stanley Kubrick, een van de grootste regisseurs aller tijden, te hebben gezien en dat is ook goed mogelijk want hij heeft een betrekkelijk klein oeuvre.
A Space Odyssesy is wellicht een van de meest wonderlijke films ooit gemaakt. De mens gaat na het vinden van een merkwaardig buitenaards artifect op de maan op zoektocht in de ruimte. Uitleggen heeft geen zin, gewoon kijken. De films is bekroond met een Oscar en staat op plaats nummer #90 op IMDb.
The Rocky Horror Picture Show (1975)
Wanneer een recentelijk verloofd stel langs de weg komt te staan met autopech zijn ze genoodzaakt hulp te zoeken bij het dichtstbijzijnde huis. Ze bellen aan bij Dr. Frank-N-Furter. In plaats van snel hulp te krijgen, blijven ze plakken en zijn getuige van de meeste merkwaardige gebeurtenissen. Het speciale aan deze film is natuurlijk het feit dat het bijna een musical is. Je kunt ook genieten van een piepjonge Susan Sarandon. Hoewel de film niet door iedereen gewaardeerd wordt, is het duidelijk dat een grote groep mensen dol zijn op deze film. Een echte cultfilm in elk opzicht.
A Clockwork Orange (1971)
De tweede Stanley Kubrick film op de lijst. Waarschijnlijk de meest bekende en hippe arthouse film en cultfilm. Na 40 jaar is de film nog even bevreemdend, origineel en relevant als in 1971. De film is genomineerd voor maar liefst 4 oscars en staat op plek #57 op IMDb. Malcolm McDowel speelde een van de beste karakters in de geschiedenis van de films als delinquent Alex Delarge die al zingend en dansend in zijn rare pakken de meest gruwelijke misdaden begaat. Dit alles in een bijzonder fascinerend decor met speciaal camerawerk.
This is Spinal Tap
De meest grappige rockfilm ooit. Een documentaire maker volgt een van de meest luide bands tijdens een epische tour. Het is geen daadwerkelijke documentaire, maar een gewone film. Uniek in zijn opzet en uitvoering. Alle acteurs zijn echte muzikanten die tevens hebben gezorgd voor de soundtrack. Het is een verrassende film van Rob Reiner, die we natuurlijk kennen van kaskrakers zoals 'A few Good Men' en de romantische komedie 'When Harry met Sally'. Op vele lijsten met beste komedies ooit zul je deze film vaak aantreffen. Zo ook in mijn
top 10 lijst van meest grappige komedies.
Trainspotting (1996)
Een indringende film die ook vandaag de dag nog ongekend populair is. Een cultfilm die iedereen wel kent. Een film van de hand van regisseur Danny Boyle die de laatste tijd succes op succes behaalt, zoals bijvoorbeeld met 'Slumdog Millionaire'. In deze film zien we ook nog een erg jonge Ewan McGregor die werkelijk waar een geweldige prestatie neerzet. De film neemt ons mee in het leven van Junkies in het Schotse Edinburgh. Het laat zien hoe moeilijk het is om drugs vaarwel te zeggen wanneer je zo verslaafd bent aan drugs en zo verankerd bent in je eigen vriendengroep en slechte omgeving.
The Graduate (1967)
Toch gekozen om deze klassieker er in te laten. Hoewel de film behoorlijk mainstream is en bijna meteen al een groot succes was, blijft het nog steeds een schare trouwe volgers houden. Mensen blijven idolaat van deze film en zijn geweldige soundtrack verzorgd door Simon and Garfunkel. Mrs. Robinson is zelfs voor de tieners van nu nog steeds een verleiding vanjewelste. De film heeft Dustin Hoffman op de kaart gezet en hij is nog steeds niet uit beeld. De regisseur Mike Nichols heeft voor deze film een Oscar mogen ontvangen.
Laat het duidelijk zijn dat dit slechts een voorproefje is van de echte cult films. Andere kandidaten (of suggesties): The Life of Brian, The Breakfast Club, The Big Chill, Young Frankenstein, The good the Bad and the Ugly, Harold and Maude, If... en natuurlijk Pulp Fiction.
Lees verder