Legaal Online Films kijken in Nederland

Legaal Online Films kijken in Nederland Kun je legaal online films kijken in Nederland? Is online streamen van films en tv series überhaupt legaal? Waar andere landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gebruik kunnen maken van betaalde online film websites als Lovefilm.com, maar in Nederland hebben we nu vanaf september 2013 naast Ximon ook Netflix!. Lees hier hoe en waar je online legaal films en tv series kunt kijken in Nederland.

Is online films kijken legaal? Is het streamen van films en tv series via het internet legaal?

Ja, in Nederland wel. Waar in andere landen zowel het downloaden, als het streamen van online films en tv series wordt gezien als een strafbaar feit, is dat in Nederland niet het geval. In Nederland ben je alleen strafbaar indien je films upload. Dus in andere woorden: zo lang je de gedownloade films niet verspreidt, kan jou niets overkomen.

Wat is dan het probleem van het online kijken van films?

In Nederland zul je het meer als een ethische kwestie moeten bekijken. Hoewel het misschien strikt gesproken niet illegaal is, ontneem je de film industrie de motivatie om films te maken. Wanneer iedereen gratis online films gaat kijken, komen er natuurlijk geen inkomsten binnen. Dit op zijn beurt heeft als gevolg dat er minder geld overblijft voor het produceren van films. Dus wanneer jij hoopt dat jouw favoriete regisseur nog meer films zal gaan uitbrengen, snij je jezelf alleen maar in de vingers door niet hun films aan te schaffen.

Bekende legale betaalde online film websites

Netflix Veruit de meest bekende betaalde online films website in de wereld. Het heeft een gigantisch assortiment aan films die je direct online kunt bekijken. Zelfs buitenlandse niet-Engelstalige films worden aangeboden moet Engelse ondertiteling. In Amerika en Groot-Brittannië betaal je ongeveer 7.99$ in de maand voor het onbeperkt kijken van films.

Netflix Nederland- selectie?

Update: Netflix is sinds september 2013 ook verkrijgbaar in Nederland. Helaas is het aanbod nog niet zo groot als in de Verenigde Staten, maar toch is er al behoorlijk wat te bekijken. Ze hebben ook een groot aantal Nederlandse films in hun selectie en verder kun je alle films met Nederlandse ondertiteling kijken. Ook is het leuk dat je nu toegang hebt tot alle series die Netflix zelf produceert, zoals het succesvolle 'House of Cards' en 'Orange is the New Black'. Ook in 2014 komen er weer 5 originele series aan. Dit kun je nu voor een vast bedrag per maand doen voor 7,99 euro.

Lovefilm.com

De Europese tegenhanger van Netflix. Het bedrijf is gevestigd in Groot-Brittannië en was oorspronkelijk een bedrijf waar je online films kon huren of kopen. Op een gegeven moment hebben ze besloten om ook de online film markt te betreden. Het grote Amerikaanse Amazon zag daar wel wat in en heeft inmiddels het bedrijf opgekocht (Amerikanen kunnen overigens ook op Amazon.com films kijken en koken via Amazon Instant Video). Qua aanbod kan het zich echter nog niet meten met Netflix. De grote Hollywood films zijn wel aanwezig, maar veel oudere en ietwat minder mainstream films zijn er zeldzaam.
Lovefilm.com richt zich op Europa, maar is eigenlijk alleen nog beschikbaar in een aantal Scandinavische landen en Groot-Brittannië. Het voordeel van Lovefilm.com is echter dat je ook per film mag betalen en dus niet per se een abonnement hoeft af te sluiten. Een abonnement voor onbeperkt online films kijken is ongeveer 5 pond per maand.

Nederlandse Betaalde online films website

Sinds 2011/2012 is er een Nederlandse website genaamd Ximon.nl waar je zowel Films als TV-series kunt kijken. Ximon biedt een groot aantal Nederlandse films aan. Daarnaast is er ook een selectie van buitenlandse kaskrakers en arthouse films. Je kunt ook een film 'huren' zonder een abonnement af te sluiten. Het huren kost vaak vijf euro. Een abonnement is 12,50 in de maand voor onbeperkt films online kijken. Andere legale film websites in Nederland met videos on demand en als abonnement:

  • Videoland
  • Moviemax
  • Pathe
  • Mejane

Websites waar je gratis online films kunt kijken met Nederlandse ondertiteling

Zoals bovengenoemd, kun je nu via Netflix en Ximon legaal films kijken met Nederlandse ondertiteling. Maar ook is er nog de gratis optie van Youtube. Een aantal filmmaatschappijen hebben via Google's Youtube een aantal films beschikbaar gemaakt met ondertiteling. Nederlandse films met ondertiteling, maar ook een aantal anderstalige films. Zo kun je bijvoorbeeld ook een aantal Duitse films op Youtube kijken met Nederlandse subs.

Lees verder

© 2012 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Films en series downloaden en brandenFilms en series worden door veel mensen bekeken. Vaak beslis je pas op het laatste moment dat je een film wil zien en we…
Gratis film kijkenGratis film kijkenWie zin heeft om een film te kijken, kan naar de bioscoop gaan. Maar dat wordt al snel duur. En op de televisie is niet…
Hoe legaal downloadenHoe kan men nou legaal films en muziek downloaden? Heel veel mensen downloaden tegenwoordig hun films, muziek en softwar…
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…

recensieFilmrecensie Komt een vrouw bij de dokterIn 2009 kwam de verfilming van het gelijknamige boek Komt een vrouw bij de dokter uit. De bioscoopzalen stroomden vol. V…
Filmrecensie White ChicksrecensieFilmrecensie White ChicksDe filmkomedie White Chicks die in 2004 uitkwam, is genomineerd voor maar liefst vijf Gouden Frambozen, een prijs voor d…
Bronnen en referenties
  • www.netflix.com
  • www.lovefilm.co.uk
  • www.amazon.com
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 16-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.