recensie

Filmrecensie Komt een vrouw bij de dokter

In 2009 kwam de verfilming van het gelijknamige boek Komt een vrouw bij de dokter uit. De bioscoopzalen stroomden vol. Van de roman waren meer dan een miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Men verwachtte dus ook veel van de verfilming. Maar weten de acteurs het verhaal net zo goed over te brengen als dat Kluun dit deed met zijn boek? Met goede namen als Barry Atsma, Carice van Houten en Anna Drijver zou dat geen probleem moeten zijn.

Komt een vrouw bij de dokter

Het boek Komt een vrouw bij de dokter verscheen in 2003 en is geschreven door Kluun (Raymond van de Klundert). In dit boek beschrijft hij het waargebeurde verhaal over zijn vrouw die kanker krijgt en hier uiteindelijk aan overlijdt. Kluun noemt zijn boek zelf een ‘ode aan de liefde’.

Het verhaal

Stijn en Carmen zijn een jong stel die een gelukkig leven leiden in Amsterdam. Ze zijn allebei knap, hebben een goede baan, een enorm huis en een prachtige dochter Luna. Maar dan blijkt Carmen borstkanker te hebben en stort hun wereld in. Ze krijgt chemokuren en herstelt steeds even, maar de kanker blijft terug komen en breidt zelfs uit.

Stijn heeft al nooit monogaam kunnen zijn. Carmen weet dit ergens wel en probeert er mee te leven. Wanneer ze ziek wordt, slaat Stijn echter helemaal door. Hij vlucht in het vreemdgaan en slaapt vaker ergens anders dan thuis. Ondertussen wordt hij verliefd op Roos, waarmee hij een affaire begint. Hij leidt een dubbelleven waarbij hij zijn affaire zo goed mogelijk verborgen probeert te houden voor Carmen. Naarmate het slechter met haar gaat is hij steeds minder vaak thuis. Hij verstopt zijn gevoelens achter drank en seks.

Als Carmen aan het einde van haar leven is, lijkt het niet meer te werken tussen haar en Stijn. Maar dan opeens beseft hij hoeveel hij eigenlijk van haar houdt. Daarom besluit hij om de laatste paar weken van haar leven alles voor Carmen te doen. Samen beleven ze een mooie maar zware periode tot haar dood.

De film

In 2009 kwam dan eindelijk de film uit waar alle lezers zo lang vol smart op gewacht hadden. De bioscoopzalen stroomden vol met ruim 1,2 miljoen bezoekers. De regisseur Reinout Oerlemans maakte dan ook gebruik van goede acteurs en actrices, om het verhaal net zo sterk te kunnen maken als in het boek.

Acteurs

PersonageActeur
StijnBarry Atsma
CarmenCarice van Houten
RoosAnna Drijver
LunaIsabelle Moerman

Beoordeling

Bij het boek van Kluun kon ik mijn ogen niet droog houden. Bij de film is het me wederom niet gelukt. Het verhaal is emotioneel, choquerend, rauw en zo nu en dan hilarisch. De acteurs weten dit perfect over te brengen op het publiek. Barry Atsma speelt de botte lul Stijn. Iedere vrouw in Nederland zou hem wel wat kunnen aandoen na het zien van de film, omdat hij zo’n gevoelloze klootzak is. Maar uiteindelijk wordt duidelijk dat hij het niet allemaal zo bedoelt en dat het best een lieverdje is. Carice van Houten speelt de sterke vrouw Carmen. Als je haar zwakke lichaam ziet, springen de tranen je in de ogen. Toch houdt ze de moed er in. En zelfs vlak voor haar dood zorgt ze voor hilarische momenten dankzij haar goede gevoel voor humor. Niemand had deze rol dan ook beter kunnen spelen dan Carice.

Helaas flitst de film in een razend tempo aan je voorbij. Van de ene scene vlieg je naar de andere. Het ene moment is Stijn bij een feestje, vervolgens staat hij te dansen in een luxe discotheek. Dan zit hij plotseling weer aan het rand van Carmen’s bed of kliedert hij het lichaam van zijn minnares Roos onder met verf in haar appartement. Natuurlijk is het moeilijk om een heel boek in een uur en driekwartier te proppen, maar zo nu en dan zou er toch wat meer diepgang in moeten zitten.

Komt een vrouw bij de dokter is een prachtige, emotionele film waarbij de seks je om de oren vliegt. De film haalt het echter niet bij het boek van Kluun, ondanks alle goede acteerprestaties en de humor in de film. Toch zullen veel mensen de film kunnen waarderen.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie De Gelukkige HuisvrouwDe gelukkige huisvrouw is een verfilming van het gelijknamige boek van Heleen van Royen, die in 2010 in de bioscopen ver…
Biografie: Carice van HoutenCarice van Houten, een naam die veel mensen bekend in de oren klinkt. Carice Anouk van Houten is geboren in Leiderdorp o…
Boekverslag: Komt een vrouw bij de dokterBoekverslag: Komt een vrouw bij de dokterBoekverslag, van het boek 'Komt een vrouw bij de dokter' van Kluun. Het gaat kort samengevat over hoe de ziekte kanker h…
Filmrecensie LoftrecensieFilmrecensie LoftNederland had in het verleden niet de naam de meer populaire films af te leveren. Maar sinds enige tijd is daar verander…

Gratis films downloaden met Nederlandse ondertitelingGratis films downloaden met Nederlandse ondertitelingWaar en hoe kun je gratis films downloaden met Nederlandse ondertiteling? Veel meer mensen ontdekken dat dvd's niet meer…
Legaal Online Films kijken in NederlandLegaal Online Films kijken in NederlandKun je legaal online films kijken in Nederland? Is online streamen van films en tv series überhaupt legaal? Waar andere…
Bronnen en referenties
  • DVD Komt een vrouw bij de dokter (2009)
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.