recensie

Filmrecensie Loft

Filmrecensie Loft Nederland had in het verleden niet de naam de meer populaire films af te leveren. Maar sinds enige tijd is daar verandering in gekomen. In 2009 en 2010 hebben er een aantal succesvol de revue mogen passeren. Er worden meer films afgeleverd die het ook bij het grote publiek goed doen. Loft van regisseur Antoinette Beumer is er een van.

De speelfilm, het verhaal

Inleiding

Zoals iedere thriller met een stevige binnenkomer een statement plaatst, doet Loft dit ook. Er valt een lijk op een auto in de donkere nacht. Vanaf dat moment lopen heden en verleden – welke uitleg geeft aan de reden dat de 5 mannen op het politiebureau zitten – door elkaar en krijg je een continue switch tussen de ondervragers en de mannen die uitleg geven aan wat zich heeft afgespeeld de voorbije uren.

5 vrienden

De film draait om deze 5 vrienden gespeeld door Barry Atsma, de architect die de loft ter beschikking heeft gesteld aan zijn vrienden, Fedja van Huet, Jeroen van Koningsbrugge, Gijs Naber en Chico Kenzari. Hij stelt de loft ter beschikking, omdat ze stuk voor stuk naast hun huwelijk ook wel eens een scharrel willen en daar leent dit appartement zich bij uitstek voor. Er zijn strenge regels die ze allemaal naleven, totdat er een lijk in het appartement wordt aangetroffen en ze het allemaal gedaan kunnen hebben.

In de loop van de film wordt duidelijk welke mensen een rol kunnen spelen in de dood van de dame, bijvoorbeeld de echtgenotes die er achter gekomen kunnen zijn. Maar dan blijkt het dode meisje toch een bekende van een van de mannen … en bij nader inzien kennen meer mannen het meisje. Zijn de mannen vervolgens allemaal eerlijk en dat levert ook weer nieuwe inzichten op en tenslotte komt de vraag op of ze politie moeten bellen of zorgen dat het lichaam verdwijnt.

Wie heeft het gedaan?

Gegeven het feit dat de mannen voor verhoor op het politiebureau zitten, is de politie gealarmeerd, maar hoe dan? Dat wordt aan het einde van het verhaal duidelijk. Het einde wat uiteraard net iets anders is als je dacht te kunnen verwachten.

De recensie

Achter de schermen

De film in 2010 gemaakt door Antoinette Beumer met een arsenaal aan bekende acteurs in de voornaamste rollen. Ze maakt hiermee een volwaardige thriller. Warner bracht de film uit en is sinds mei 2010 op DVD uitgebracht. Het origineel werd eerder in België uitgebracht, maar men wilde graag een eigen Nederlandse versie maken. De film is niet slecht in elkaar gezet, maar of er een volledig nieuwe versie echt nodig was, valt te bezien. Ik moet wat zoeken naar de toegevoegde waarde van deze film versus de Belgische versie.

De acteurs

Een grote groep acteurs die al aardig bekend zijn en sommige in heel andere rollen. Juist die ander type rollen maakt het moeilijker om hen in deze rol serieus te nemen. Niet Atsma als hoofdrolspeler of Drijver als verleidster, maar bijvoorbeeld Van Koningsbrugge maakt het geheel niet geloofwaardiger. Daarmee niet gezegd dat hij de rol slecht speelt. De man is echter zoveel op televisie dat switchen niet eenvoudig is en eigenlijk te veel doet afleiden van waar het om gaat.

Hier en daar lopen wat bekende acteurs elkaar in de film voor de voeten en dat haalt aandacht van de film af. Kim van Kooten speelt een kleine rol daarentegen en dat is jammer, deze talentvolle actrice had in deze kleine rol net zo goed vervangen kunnen worden door een onbekende actrice. Ik zie van Kooten graag in grotere rollen.

Script

Het script zit niet slecht in elkaar, maar degene die goed oplet – vanaf het begin – weet aan het einde dat er meer is dan de regisseur ons doen wil geloven en dat maakt het uiteindelijk toch net iets te voorspelbaar.

De film is te koop en te huur op DVD en als Nederlandse thriller overall wel de moeite waard te bekijken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie Komt een vrouw bij de dokterIn 2009 kwam de verfilming van het gelijknamige boek Komt een vrouw bij de dokter uit. De bioscoopzalen stroomden vol. V…
Kinderstoelen van BloomBloom heeft met de Fresco-kinderstoel een sterke plek veroverd tussen de degelijke, traditionele kinderstoelen zoals de…
Knielen op een bed violen: van boek (2005) naar film (2016)Knielen op een bed violen: van boek (2005) naar film (2016)‘Knielen op een bed violen’ is een roman van Jan Siebelink die begin 2005 verschijnt. In dit boek verwerkt de schrijver…

recensieNotes on a scandal: de recensieWe zien het verhaal door de ogen van Barbara Covett(Judi Dench), een oudere dame dat al jaren onder streng toezicht les…
Black Butterflies: de zoektocht naar erkenning en liefderecensieBlack Butterflies: de zoektocht naar erkenning en liefdeDe film Black Butterflies gaat over Ingrid Jonker. Zij was een groots dichter in het Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Z…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 22-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.