De filmhuisfilm: steeds meer in opkomst
De filmhuisfilm is de laatste tijd steeds populairder geworden. Maar wat is een filmhuisfilm nou precies? En wat trekt mensen aan in dit soort films? Filmhuisfilms, of arthouse films zoals ze ook wel worden genoemd zijn films die niet in Hollywood gemaakt zijn en die vaak een edgy, kunstzinnig karakter hebben. Ze bedienen vaak een publiek van filmfanatici die het vooral voorzien hebben op de bijzondere, zeldzame films. Een filmhuisfilm is een goed alternatief voor wie eens wat anders wilt zien.
Een filmhuisfilm: wat is dat?
Een filmhuisfilm is een film die je niet zomaar in de reguliere bioscopen zult zien. De naam zegt het eigenlijk al, filmhuisfilms worden vertoond in filmhuizen en kleine bioscopen. Filmliefhebbers van allerlei pluimage komen op de kleine filmhuizen af verrast te worden, om eens wat anders te zien. Vaak heeft een filmhuisfilm een kunstzinnige lading. Ook betreft het vaak vrij rauwe en confronterende films waarbij taboes doorbroken worden. Maar filmhuisfilms kunnen ook heel mooi zijn en juist een hele dromerige sfeer neerzetten. Het gaat er om dat de kijker verrast wordt en dat de kijker tot in zijn volste zintuigen geprikkeld wordt. Men wilt meer bereiken met een film dan alleen vermaken, men wilt iets uiten, een sfeer laten proeven. De film heeft vaak onderwerpen die niet vaak gekozen worden bij Hollywood films: seks, drugs, maar ook bijvoorbeeld liefde en psychische ziektes. Vaak kan de filmmaker in een filmhuisfilm verder gaan dan wanneer hij een meer commerciële film zou draaien. Er zijn geen restricties en de filmmaker kan zich volledig uiten in de film. Voor filmhuisfilms is vaak een klein budget maar het is verbazingwekkend wat voor kwaliteit de films uiteindelijk hebben. Met een klein budget worden er grootse films gemaakt die een grote impact hebben op de filmindustrie.
Voorbeelden van filmhuisfilms
Voorbeelden van beroemde filmhuisfilms zijn: Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain, Skin, A la folie pas du Tout, Trainspotting, Into the Wild, A Clockwork Orange, Requiem for a Dream, Fear & Loathing in Las Vegas en Girl Interupted. Dit zijn echter nog maar een paar van de vele honderden goede filmhuisfilms die er te vinden zijn.
Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain
Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain is een klassieker onder de filmhuisfilms. De jonge vrouw Amelie (gespeeld door Audrey Tautou, ook bekend van de Da Vinci Code) gaat in Parijs wonen en werkt daar in een café. Op een dag vindt ze een fotoalbum met allemaal pasfoto's van heel veel verschillende mensen. Het lijkt wel alsof iemand pasfoto's verzameld. Amelie legt het boek onder haar bed en droomt van de persoon die deze markante hobby er op nahoudt. Ze gaat op zoek naar de verzamelaar en wordt verliefd. De film is een vrolijk, lichtvoetig liefdesverhaal tussen twee jonge mensen in Parijs. Wat de film extra succesvol heeft gemaakt is de muziek van Yann Tiersen. Zijn muziek voor deze film is een van de meest best verkopende soundtracks ooit geworden. In de film zit er een groengeel filter over het beeld, hierdoor krijgt de film een bijzondere sfeer.
Requiem for a Dream
Een ander voorbeeld van een cultklassieker is Requiem for a Dream. In deze film maken we kennis met Harry en zijn moeder Sarah Goldfarb. Harry is drugsverslaafd en behandelt zijn moeder hierdoor niet al te goed. Hij heeft een vriendinnetje en nog een vriend en samen doen zij alles om aan geld voor drugs te komen. Harry verkoopt zelfs de tv van zijn moeder nog om aan drugs te komen. Harry's moeder wordt verslaafd aan dieetpillen en de situatie in de film wordt steeds benarder. Uiteindelijk zien we Harry en zijn vriendinnetje op het uiteinde van hun bestaan, dood, lusteloos, verslagen door de drugs. De film laat een realistisch beeld zien van wat drugs met je doet.
Meer weten?
Dit zijn echter maar twee voorbeelden van filmhuisfilms die de moeite waard zijn om eens te bekijken. Als je een film hebt gezien dan ben je verslaafd. Om alle filmhuisfilms te zien ben je echter wel een tijdje bezig, vooral de laatste tijd is de filmhuisfilms erg in polariteit toegenomen (mede door het succes van bovenstaande films) en daardoor worden er ook steeds meer filmhuisfilms geproduceerd. Het zien van een filmhuisfilm is vaak het begin van een lange passie voor obscure films die meer doen met je dan het ervaren van een lachsalvo. Een goede filmhuisfilm is een aanvulling op je leven en doet wat met je. Voor je het weet ben je verkocht.