recensie

Filmrecensie: Lazarus Child

Filmrecensie: Lazarus Child Deze uit 2004 afkomstige speelfilm over het in coma geraakte meisje Frankie, werd geregisseerd door Graham Theakston. De hoofdrollen waren weggelegd voor Andy Garcia, Frances O’Connor en Angela Bassett. Onterecht heeft deze film destijds te weinig aandacht gekregen.

De speelfilm/het verhaal

Basis

De basis van het verhaal is het meisje Frankie Heywood, gespeeld door Danielle Byrnes, die na een auto ongeluk in coma raakt. Door de reguliere geneeskunst is het meisje zo ongeveer afgeschreven, maar dan kom een stagiair met een nogal revolutionaire therapie. Deze therapie, waar men in de geest van de comateuze patiënt doordringt om deze zo terug e halen, is tevens omstreden.

Gezin Heywood

Het gezin Heywood met Alison, gespeeld door Frances O’Connor, Jack, gespeeld door Andy Garcia, en zoon Ben, gespeeld door Harry Eden, maken een moeilijke tijd door. Jack is vreemd gegaan en slaapt op de bank bij zijn bedrijf, den noodlijdende vliegmaatschappij. Zoon Ben voelt zich schuldig over het ongeluk met zijn zusje, want hij zou haar naar school brengen en moeder Alison, die heen en weer geslingerd wordt in haar huwelijk en haar dochtertje wat door de artsen “afgeschreven” is.

Alternatieve therapie

Als een medische student in het verpleegtehuis waar Frankie ligt met een omstreden techniek op te proppen komt, zien de ouders het als enige uitweg om hun dochter uit de coma te halen. Het is een dure therapie en financieel gaat het toch al niet zo goed. Maar Jack verkoopt zijn maatschappij en kan zo zijn dochter vanuit Engeland naar Canada sturen om deze therapie bij Dr. Elizabeth Chase, gespeeld door Angela Bassett, te ondergaan.

Stoppen

De therapie is omstreden en de regering zit haar op de hielen. Gesteund door haar vader die ook arts is, voert ze dit keer op keer uit en heeft regelmatig succes. Haar achterliggende gedachten is haar broertje wat ze als kind niet heeft kunnen redden van een coma.

Als ze met Frankie bezig zijn en Ben via de techniek tot Frankie’s gedachten door moet dringen, moeten ze stoppen op last van de politie. Ze verzinnen een list om de procedure af te maken, waarbij Alison’s moeder nog een hartaanval moet veinzen. De vraag is alleen of al deze moeite het waard blijkt te zijn en dus … krijgen ze Frankie uit haar coma?

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Graham Theakston maakte in 2006 deze speelfilm met enkele bekende acteurs. Het exacte budget van producers Ciro Dammicco en Stefano Dammicco is niet bekend en ze maakte deze speelfilm Warner Bros. Waarbij de maatschappij in het relatief onbekende team voldoende vertrouwen bleek te hebben. Bass schreef het verhaal en de film werd gemixt ontvangen door de critici. Een moeilijk te categoriseren speelfilm.

De acteurs/het script

Het verhaal is weliswaar futuristisch, maar komt zo niet over. Het lukt de schrijver je gemakkelijk in te leven in het leven van het gezin en hoe de gedachten van de comateuze patiënt in beeld komen. Schrijver Ronald Bass, die we wellicht ook wel kennen van Dangerous Minds, My Best Friend’s Wedding, When a Man Loves a Woman en Sleeping with the Enemy schreef dit verhaal.

Andy Garcia, die redelijk grossiert in nominaties voor beste acteur, is de fanatieke vader en Frances O’Connor die de moeder speelt en het moeilijk heeft in haar huwelijk, komen levensecht over. Of er echt chemie is tussen deze mensen waag ik te betwijfelen, maar haalt de film niet in zijn geheel onderuit. Afzonderlijk hebben ze wel beter werk geleverd. Broertje Ben, gespeeld door Harry Eden, is goed in zijn rol en springt er eigenlijk in positieve zin uit. Hij zet het schuldbewuste kereltje erg goed neer. Daarentegen speelt Angela Bassett niet helemaal de rol van haar leven. Ze komt wel goed over, maar in het script is net even te weinig aandacht voor deze vrouw en haar motieven, om het geheel uit te verf te laten komen.

Natuurlijk is het verhaal niet echt, maar het is –behalve mooi gefilmd – wel een levensecht verhaal geworden. Dat maakt de film het bekijken waard. De film is te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Filmrecensie: Anna and the KingrecensieFilmrecensie: Anna and the KingDeze uit 1999 daterende speelfilm werd met veel sfeer gemaakt in Maleisië. Regisseur Andy Tennant was enkele jaren als r…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…

De Oscarwinnaars 1999De Oscarwinnaars 1999De Academy Awards van het jaar 1999. De beste films van dit jaar waren American Beauty, The insider, The Matrix en The s…
De filmhuisfilm: steeds meer in opkomstDe filmhuisfilm: steeds meer in opkomstDe filmhuisfilm is de laatste tijd steeds populairder geworden. Maar wat is een filmhuisfilm nou precies? En wat trekt m…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.