De unieke stijl van Film Noir

De unieke stijl van Film Noir De Film Noir. Er is heel weinig bekend over dit genre, terwijl het in de jaren ’40 zo populair was. Daarom is hieronder het genre eens uitgediept.

Herkomst

De Film Noir (Frans voor “Zwarte Film”), vindt zijn herkomt vanaf de misdaadfilm die in de jaren 1920 t/m 1940 erg populair waren in Amerika. In de jaren 1945 t/m 1950 was de populariteit van de Film Noir het grootst. Film Noir heeft veel weg van een misdaadfilm, en dat is dus ook niet zo verwonderlijk als het een soort van opvolger is van de misdaadfilm.

Typisch Noir

Film Noir werd meestal overgenomen van de misdaadromans uit eind jaren dertig. De films werden over het algemeen in zwart/wit geschoten en bezaten een donkere, en grimmige sfeer. De kunst van het schieten van Film Noir werd voor een klein gedeelte afgeleid van de Duitse filmstijl.

Verder was het gebruik van groothoeklenzen, sterk contrastrijke belichting en het gebruik van spiegels en het ontbreken van camera beweging essentieel. In de Film Noir bestaat er een gevoel van angst en onzekerheid en in de meeste Film Noirs gaat het om een centraal thema (een man die verstrikt raakt in de obsessie van een vrouw). De meeste Noir’s gaan gepaard met het beeld vanuit de detective is samenhang met een voice-over.

De Film Noir is werd voornamelijk gebruikt tot 1958. Daarna ontstonden er andere vormen van de Noir. Neo Noir en de veel voorkomende Tech Noir.

Neo Noir

De Neo Noir is een normale Film Noir met invloeden van andere films. De misdaadfilm wordt gebruikt als hoofdlijn, maar daarnaast worden er vele andere invloeden in geplaatst. Om een duidelijker beeld te krijgen van Neo Noir kunnen we het beste de volgende film titels noemen: The Furies, Unfaithfully Yours en Colorado Territory.

Tech Noir
Cyber Punk, een subgenre van de science fiction. De film Noir werd gebruikt als hoofdlijn, waarna deze werd gemixt met de Cyber Punk. Om een beter idee te krijgen van een Tech Noir komt hier een lijstje met films: Gattaca, Blade Runner, Dark City, Brazil en City of the Lost Children.

Invloeden

Een van de bekende personen van de Film Noir is wel Orson Welles. Toch heeft de Film Noir nog meer invloeden gehad van buitenaf. De grote invloeden voor de Film Noir kwamen van Europese filmmakers Fritz Lang, Otto Preminger en Billy Wilder.

Held of Schurk?

In de films is de verhaalstructuur ingewikkeld en weerspiegelt het een psychologische strijd met de held, die niet onaantastbaar is. Hij wordt meegezogen in een web van criminaliteit en moet proberen het hoofd boven water te houden.

Bekende titels

Hieronder zijn een aantal bekende Film Noirs weergegeven (natuurlijk niet alles).
 • Casablanca (1942)
 • The Big Sleep (1946)
 • The Postman Always Rings Twice (1946)
 • The Third Man (1949)
 • Touch of Evil (1958)

Ook nu zijn er gemoderniseerde films van de Film Noir. Enkel titels hiervan zijn:
 • Chinatown (1974)
 • Taxi Driver (1976)
 • Reservoir Dogs (1992)
 • L.A. Confidential (1997)
 • Lost Highway (1997)
 • A Simple Plan (1998)
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Talon noir: Donkere verkleuring op hiel zonder symptomenTalon noir: Donkere verkleuring op hiel zonder symptomenEen talon noir is een onschuldige, asymptomatische, door trauma veroorzaakt verdonkerd huidgebied dat zich normaal aan d…
De Bourgogne met de streken Chalonnaise en Côte de NuitsDe Bourgogne met de streken Chalonnaise en Côte de NuitsDe Bourgogne is een oud wijngebied. In ongeveer 400 na Christus werd er al redelijk wat wijn gemaakt. In die tijd waren…
Wijn uit Californië - fris, fruitig en voordeligWijn uit Californië - fris, fruitig en voordeligDe Amerikaanse staat Californië is een van de beroemdste wijngebieden ter wereld. De wijnen uit deze wijnstreek staan be…

Giallo; een genre apartIn 1929 was in Milaan de opkomst van een nieuw literair genre: giallo. De oorsprong vindt zich dan ook daar. Tegenwoordi…
Het langste pianostuk ter wereldHet langste pianostuk ter wereldHeb je je wel eens verveeld tijdens een concert? Het was toch niet bij de opvoering van Vexations, het pianostuk van Eri…
Bronnen en referenties
Edwin666 (79 artikelen)
Laatste update: 01-04-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.