Top 10 Duitse Films: beste films uit Duitsland

De beste Duitse films op een rij. Een top 10 lijst van alle goede films uit Duitsland. Gaan ook wel onder de naam filmhuis films. Je vindt hier een introductie tot de Duitse Cinema met een overzicht van goede en leuke Duitstalige arthouse films door middel van waarderingen en prijzen.

Duitse films

Hoewel het onze oosterburen zijn, weten we betrekkelijk weinig van de Duitse cinema. Een aantal Duitse films komen af en toe ook naar Nederland overwaaien. Dit zijn dan meestal meteen de Duitstalige films die ook in de rest van de wereld succes behalen. Ondanks dat Duitsland wellicht niet bekend staat als een van de meest vooraanstaande filmlanden, zijn er door de jaren heen toch een aantal echte klassiekers geproduceerd. Doordat Duitsland vele grote veranderingen heeft doorgemaakt in de twintigste eeuw is dit ook terug te vinden in de films. Om te beginnen was er in de jaren 20 ten tijde van de Weimar Republiek mede dankzij de inflatie die ervoor zorgde dat filmmakers goedkoop geld konden lenen een echte bloeiperiode. Tijdens deze periode kwamen de mysterieuze, enigmatische werken van Fritz Lang tot stand, waaronder de stille film 'Metropolis' (1927) en M (1933). Daarna waren er in de periode van Nazi- Duitsland de nodige propaganda films. Na de oorlog was de Duitse film de weg een beetje kwijt, maar is er langzaam weer bovenop gekomen. Het thema oorlog blijft vanzelfsprekend tot op de dag van vandaag een grote rol spelen.

Duitse films in de laatste decennia

Sommige Duitse films van de laatste jaren worden nog wel eens aangeduid als filmhuis films. Dit is niet altijd onterecht, maar veel films zijn toch met een erg groot budget in productie gegaan en kunnen zich meten met de productie kwaliteit van Hollywood Films. In de afgelopen jaren hebben een aantal Duitse Films en Duitse regisseurs veel succes weten te behalen zowel in Duitsland als internationaal. In Nederland zijn vooral Das Leben Der Anderen (2006) en Der Untergang (2004) ongekend populair en daarmee echte cultfilms. Ze worden ook wel vaak onder de noemer arthouse of filmhuis films geschaard. Films in het Duits zijn niet voor iedereen even aantrekkelijk, maar toch zijn ze echt de moeite waard.

De volgende top 10 lijst van Duitse films en Duitstalige films beslaat alle werken vanaf 1980. Deze films zijn het meest bekeken en het best gewaardeerd op de Internet Movie Database. Er wordt verder voorzien in een synopsis en een overzicht van de gewonnen prijzen.

Top 10 Beste Duitse Films

1. Das Leben der Anderen (2006)

Regisseur: Florian Henckel von Donnersmarck
Cast: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch
IMDb Rating: 8.6.


Plot: In deze geweldige Duitse film word je meegenomen naar Oost-Duitsland ten tijde van het communisme. In 1984 moet een agent van de Geheime politie (Stasi) een Duitse schrijver en zijn vriendin observeren. Hoewel hij merkt dat er iets gaande is, raakt hij zelf ook steeds meer emotioneel betrokken bij hun levens.

Film prijzen: Oscar beste buitenlandse film, BAFTA award beste buitenlandse film, Golden Globe beste buitenlandse film en nog veel meer. #56 op IMDb top 250.

2. Das Boot (1981)

Regisseur: Wolfgang Petersen
Cast: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann
IMDb Rating 8.5.


Plot: Het verhaal van de bemanning op een Duitse duikboot in 1942 in de strijd tegen de Engelse scheepvaart.

Film prijzen: Genomineerd voor 6 Oscars. Niet gewonnen. Wel meerdere toonaangevende Duitse filmprijzen. #64 op IMDb.

3. Der Untergang (2004)

Regisseur: Oliver Hirschbiegel
Cast: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes
IMDb Rating: 8.4


Plot: De secretaris van Adolf Hitler geeft een levendig verslag van de laatste dagen van de Duitse legerleiding en Hitler in de bunker in Berlijn. De ondergang van het Derde Rijk in beeld gebracht.

Film prijzen: Genomineerd voor een Oscar. Meerdere internationale en Duitse prijzen in de wacht gesleept. #95 op IMDb.

4. Fitzcarraldo (1982)

Regisseur: Werner Herzog
Cast: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy
IMDb Rating: 8.0


Plot: Het levensverhaal van Brian Sweeney Fitzgerald. De Duitse koppige man die met het absurde idee kwam om een operahuis te bouwen in het oerwoud.

Film prijzen: Genomineerd voor een Golden Globe. BAFTA award beste buitenlandse film. Winnaar beste Regisseur op Cannes Filmfestival.

5. Der Himmel über Berlin (1987)

Regisseur: Wim Wenders
Cast: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander
IMDb Rating: 8.0


Plot: Een Engel is er klaar mee om alleen maar te observeren hoe normale mensen leven en wanneer hij verliefd wordt op een vrouw wil hij zelf ook sterfelijk worden.

Film prijzen: In Duitsland royaal in de prijzen gevallen ( Duitse Film Prijs, Beierse filmprijs) en internationaal de beste regie prijs op Cannes en een nominatie voor een BAFTA award.

6. Lola rennt (1998)

Regisseur: Tom Tykwer
Cast: Franka Potente, Moritz Bleibtreu, Herbert Knaup
IMDb Rating: 7.9


Plot: Wanneer Lola's vriendje dik in de schulden zit bij een gevaarlijke man, vertelt hij haar dat hij een bank gaat beroven. Nu heeft Lola twintig minuten om zelf het geld bij elkaar te sprokkelen en aan hem te geven voordat hij de bank berooft. Lola rent en onderweg ontvouwen de mogelijkheden zich.

Film prijzen: Volgens de experts van de Duits film critici vereniging de beste film van 1998.

7. Auf der anderen Seite (2007)

Regisseur: Fatih Akin
Cast: Nurgül Yesilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz
IMDb Rating: 7.9


Plot: Een Turkse man reist naar Istanbul om daar de dochter te vinden van zijn voormalige vriendin.

Filmprijzen: Niet alleen in Turkije veel prijzen op gestreken maar ook in Duitsland zoals maar liefst 5 prijzen van de Duitse Film awards.

8. Das Experiment (2001)

Regisseur: Oliver Hirschbiegel
Cast: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski
IMDb Rating: 7.9


Plot: Gebaseerd op het Stanford Prison experiment in 1974. 20 personen moeten een soort rollenspel spelen waarin ze de rol op zich nemen van Gevangenisbewaker of gevangene. Wat eerst onschuldig begint, loopt al snel uit de hand.

Prijzen: Redelijk wat prijzen gewonnen maar vooral onder de film fans zelf erg populair.

9. Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte (2009)

Regisseur: Michael Haneke
Cast: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch
IMDb Rating: 7.8


Plot: In een dorpje voor de eerste wereld oorlog gebeuren een aantal merkwaardige en nare dingen, waar steeds de kinderen uit het dorp bij betrokken zijn.

Filmprijzen: Genomineerd voor 2 Oscars. De Duitse inzending voor beste buitenlandse film van 2009. Zowel in het binnen als buitenland bijzonder gewaardeerd. Maar liefst 10 titels gewonnen bij de Duitse Fims awards.

10. Knockin' on Heaven's Door (1997)

Regisseur: Thomas Jahn
Cast: Til Schweiger, Jan Josef Liefers, Thierry van Werveke
IMDb Rating: 7.8


Plot: Twee terminaal zieke mannen ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Ze besluiten samen de wildste avonturen te ondernemen door nog een keer de zee te zien. Ze beginnen met het stelen van een auto van een aantal gangsters.

Deze Duitse films zijn allemaal inmiddels beschikbaar op Blu-Ray en DVD.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moviemeter: beoordelingsplatform voor filmliefhebbersMoviemeter: beoordelingsplatform voor filmliefhebbersMoviemeter is de ideale site om bij te houden welke films jij allemaal al hebt gezien. Je kunt je stem geven, je mening…
Fritz Lang biografieFritz Lang was lange tijd een van de bekendste cineasten van Duitsland. Hij maakte bekende klassiekers als Metropolis en…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek s…
De filmstijl van Alfred HitchcockDe bekende regisseur van veel films, die nu nog steeds door een grootschalig publiek worden bekeken. Aanleiding om het l…

De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…
De Oscarwinnaars 1994De Oscarwinnaars 1994De Academy Awards van het jaar 1994. De beste films van dit jaar waren Forrest Gump, Speed, The lion king en Ed Wood. De…
Bronnen en referenties
  • Europeanmovies.org - the very best movies per country. German movie section: http://europeanmovies.org/german-movies/best-german-movies/
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 29-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.