recensie

Filmrecensie Disclosure

Filmrecensie Disclosure Disclosure is een speelfilm uit 1994 werd werd geregisseerd door Barry Levinson en geproduceerd door schrijver Michael Crichton. Michael Douglas en Demi Moore speelde de hoofdrollen in de thriller.

De speelfilm / het verhaal

Basis van het verhaal

Het verhaal gaat over automatiseringsman Tom Sanders, gespeeld door Michael Douglas, die met zijn gezin in een rustige woonwijk buiten Seattle is gaan wonen en daar een rustig gezinsleven lijdt. Toch zoekt de eigenaar van het bedrijf een nieuwe adjunct directeur en Sanders denkt daar voor gevraagd te worden, wat het de ochtend van de bekendmaking wel spannend maakt.

Andere baas

Het valt stevig tegen als blijkt dat Meredith Johnson, gespeeld door Demi Moore, door baas Bob Garving, gespeeld door Donalt Sutherland, naar voren gebracht wordt. Sanders voelt zich op een zijspoor gezet en dat is ook de bedoeling. Johnson gaat het allemaal wel even anders doen en met haar dominante gedrag jaagt ze direct al mensen tegen zich in het harnas. Voor Sanders is het extra beladen, omdat hij in het verleden wat met haar heeft gehad en tijdens een bijeenkomst geeft ze duidelijk te kennen wat ze op seksueel gebied opnieuw van hem verlangt. Als hij daar niet aan mee wil doen ontrolt zich een smerig politiek spel.

Voor de rechter

Hij besluit de seksuele intimidatie voor de rechter te brengen middels sensatieadvocaat Catharine Alvares, gespeeld door Roma Maffia. En dan blijkt hoe geslepen ook baas Garvin uit de hoek kan komen om te voorkomen dat zijn ophanden zijn overname teniet gedaan wordt. Hij ziet met deze zaak de 100 miljoen die het bedrijf op moet brengen al aan zijn neus voorbij gaan en gaat ver in zijn handelen. Toch is er iemand in zijn bedrijf die hem subtiel informeert en dat maakt dat hij net iets meer bewapend is dan men denkt. De vraag is of werkelijk uitkomt hoe de vorm in de steel zit.

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Barry Levinson, ook bekend van Goodmorning Vietnam en Rain Man, regisseerde deze speelfilm in 1994 voor filmstudio Warner Bros. De productie was in handen van Barry Levinson zelf en de schrijver van het oorspronkelijke boek Michael Crichton. Een bekende in het land van de thrillers zoals Jurassic Park, Rising Sun, The Lost World en The Terminal Man. Door de critici werd de film met gemixte gevoelens ontvangen, maar het publiek strafte dit af, want de film die oorspronkelijk 55 miljoen dollar mocht kosten, leverde tot op heden al zo’n 215 miljoen dollar op. De mooie muziek werd gecomponeerd door de bekende Italiaan Ennio Morricone die een hele rij filmmuziek stukken op zijn naam heeft staan.

De acteurs/het script

Douglas en Moore lopen elkaar niet voor de voeten ook al waren ze op dat moment top of the bill als het gaat om grote filmsterren. Moore die heel naturel de bitch neerzet en hoewel het in het begin wennen is om Douglas een beetje als sukkel te zien, groeit hij in zijn rol. Dit brengt ook het script met zich mee. Het boek werd door Paul Attanasio omgezet naar een filmscript, wat goed loopt, de aansluiting vindt met de snelheid van deze wereld. Alleen is het wennen om te zien hoe Douglas aan “bewijs” van zijn onschuld komt via een virtuele wereld. Verder is Sutherland prima in zijn rol als geslepen baas en is de film met diepe kleuren gemaakt en dat geeft het een heel andere sfeer. Maar het totaalplaatje maakt dat het een goede film is geworden die spannend in elkaar is gezet.

De film is de koop en te huur op DVD en zeker voor de liefhebber van de thriller de moeite waard om te bekijken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voluntary disclosure theory en de institutionele theorieDe voluntary disclosure theory en de institutionele theorieNaast de agency theorie en de legitimatie theorie bestaan er meerdere theoriën voor de maatschappelijke positie, het bes…
Disclosure - vrijwillig of verplichtDisclosure - vrijwillig of verplichtDisclosure is elke vorm van communicatie van ondernemingen richting de beleggers. Redenen zijn om de relatie met de bele…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

De Oscarwinnaars 2005De Oscarwinnaars 2005De Academy Awards van het jaar 2005. De beste films van dit jaar waren King kong, Walk the line, Crash, Brokeback mounta…
Filmrecensie: All quiet on the western frontrecensieFilmrecensie: All quiet on the western frontAll quiet on the western front. Een mooie en aangrijpende film uit 1979 over de Eerste Wereldoorlog en de bijhorende gru…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.