Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020 De Zweed Bo Winberg is aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw bekend als gitarist in de instrumentale rockband The Spotnicks. Canadees Neil Peart is drummer in rockband Rush en voorziet de muziek van zijn groep van literaire teksten. Kenny Rogers is één van de grootste Amerikaanse countryzangers aller tijden, Little Richard (foto) is één van de belangrijke grondleggers van de rock 'n roll en Liesbeth List geldt als de Grande Dame van het Nederlandse chanson. Qua muziekstijl lopen Winberg, Peart, Rogers, Richard en List uiteen, maar ze hebben gemeen dat ze in 2020 zijn overleden. Welke andere bekende en minder bekende muzikanten en vocalisten zijn nog meer in 2020 overleden?

Overleden muzikanten in 2020

Jazzsaxofonist Jimmy Heath is afkomstig uit een zeer muzikale familie. In zijn lange carrière speelt hij met de groten uit de wereld van de jazzmuziek, hetgeen tot uitdrukking komt in de titel van zijn biografie: ‘I Walked With Giants’. De Nederlandse violist, dirigent en pedagoog Jaap Schröder, waarvan in 1956 de eerste opnamen op plaat verschijnen, zet zich met name in voor de barokviool.

Zangers en zangeressen

De naam van de Amerikaanse zangeres Toni Smith zal bij weinig mensen bekend in de oren klinken, maar ongemerkt kennen we haar stem uit een funk- en soulklassieker uit het begin van de jaren tachtig. De succesjaren van zanger Bob Shane dateren van eind jaren vijftig, begin jaren zestig als hij samen met Dave Guard en Nick Reynolds de eerste plaats bereikt met een traditional.

COVID-19

Menig artiest overlijdt aan de gevolgen van het besmettelijke coronavirus COVID-19, onder meer countryzanger Joe Diffie, muzikant Adam Schlesinger, country folkzanger John Prine, saxofonist Leo Konitz, jazztrompettist Wallace Roney, toetsenist Dave Greenfield en de Franse zanger Christophe.

Welke naast genoemde bekende maar vooral ook minder bekende musici uit de populaire en de lichte muziek zijn in 2020 overleden? (meest recente update 5 juni 2020)


Jaap Schröder

De Nederlandse violist, dirigent en pedagoog Jaap Schröder (94 jaar, † 1 januari) studeert in Amsterdam en Parijs en wordt vervolgens concertmeester van het Radio Kamer Orkest en lid van het Nederlands Strijkkwartet. Hij neemt alle solo-sonates en partita’s van Johann Sebastian Bach op, daarbij spelend op barokviool waarvan hij een sterk promotor is. Schröder verricht veel onderzoek naar onbekende partituren voor viool uit de 17e en 18e eeuw. ‘Zijn grote passie voor muziek heeft hem in staat gesteld zijn talent tot op hoge leeftijd ten gehore te brengen’, aldus zijn familie. Schröder overlijdt op nieuwjaarsdag, een dag na zijn 94e verjaardag.

Bo Winberg / Bob Lander (The Spotnicks)

Bo Winberg (80 jaar, † 3 januari) is gitarist in de Zweedse instrumentale gitaarrockgroep The Spotnicks. De groep, vernoemd naar de Russische satelliet Spoetnik 1, is in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw zeer populair in West-Europa en Japan. In die tijd is de instrumentale rock ’n rollmuziek zeer geliefd met groepen als The Shadows, The Ventures en gitarist Duane Eddy. The Spotnicks onderscheiden zich door tijdens optredens ruimtepakken te dragen. In die pakken en bijbehorende helmen is elektronica ingebouwd om niet vast te hoeven zitten aan snoeren en versterkers, een voor die tijd revolutionaire ontwikkeling. Na het uiteenvallen van de oorspronkelijke groep in 1970 gaat Winberg de daaropvolgende decennia met wisselende samenstellingen verder onder de naam The Spotnicks. Tot 2009 verschijnen bijna vijftig albums.
Precies vier maanden na Winberg overlijdt gitarist en mede-bandlid van het eerste uur Bo Starander, alias Bob Lander (78 jaar, † 3 mei). In 2014 treden beiden voor het laatst gezamenlijk op tijdens een afscheidstournee.

Neil Peart (Rush)

Neil Peart (67 jaar, † 7 januari) is tekstschrijver en drummer in de Canadese rockband Rush. Het trio bestaat naast Peart uit zanger en bassist Geddy Lee en gitarist Alex Lifeson. In 2019 plaatst muziekblad Rolling Stone Peart, bekend om zijn virtuoze drumstijl, op de vierde plaats van de honderd beste drummers in de geschiedenis van de popmuziek. Het merendeel van de teksten van Rush zijn van de hand van Peart die tevens enkele boeken op zijn naam heeft staan. Peart’s literaire teksten zijn beïnvloed door fantasy, science fiction, mythologie en filosofie.

Jimmy Heath

De Amerikaanse jazzsaxofonist, componist en arrangeur Jimmy Heath (93 jaar, † 19 januari) stamt uit een muzikale familie: zijn vader speelt klarinet, zijn moeder zingt in een kerkkoor, zijn zuster speelt piano en twee broers zijn bassist en drummer. Met zijn broers Percy en Tootie vormt hij The Heath Brothers. Jimmy wordt onder meer beïnvloed door saxofonist Charlie Parker wat hem de bijnaam ‘Little Bird’ oplevert (Parker’s bijnaam was ‘Bird’). Hij werkt samen met onder meer John Coltrane, Dizzy Gillespie en Miles Davis en is te horen op meer dan honderd albums. Behalve jazzmuziek componeert Heath ook suites en strijkkwartetten en ontvangt hij driemaal een nominatie voor een Grammy. In 2001, op 85-jarige leeftijd, verschijnt zijn biografie ‘I Walked With Giants’.

Franz Mazura

De Oostenrijker Franz Mazura (95 jaar, † 23 januari) heeft een uitzonderlijk lange carrière als operazanger. Hij debuteert in 1949 en staat, zeventig jaar later, in 2019 voor de laatste keer op het podium. Tweemaal wordt een opera waaraan Mazura meewerkt beloond met een Grammy: Lulu (1980) en Moses Und Aron (1985). Mazura speelt in zijn opera’s vaak de rol van de schurk en de slechterik.

Bob Shane (Kingston Trio)

De Amerikaanse zanger, gitarist en banjospeler Bob Shane (85 jaar, † 26 januari) vormt samen met Dave Guard (1934-1991) en Nick Reynolds (1933-2008) de originele samenstelling van The Kingston Trio. De groep is eind jaren vijftig van de vorige eeuw populair met repertoire dat grotendeels is ontleend aan de Amerikaanse folkmuziek. Het grootste succes heeft het drietal in 1958 met het volksliedje Tom Dooley dat de eerste plaats in de Billboard Hot 100 bereikt. De traditional over de van moord beschuldigde en in 1868 tot de strop veroordeelde Tom Dula (in het lied verbasterd tot Tom Dooley) wordt in 1929 voor het eerst opgenomen door G.B. Grayson & Henry Whitter. Het succes van de versie van The Kingston Trio markeert het beginpunt van de interesse in folkmuziek vanaf eind jaren vijftig.

Toni Smith

De muzikale carrière van zangeres Toni Smith (59 of 60 jaar, † 28 januari) speelt zich op één uitzondering na grotendeels af achter de schermen. De in The Bronx, New York geboren zangeres (echte naam Thomassina Carrollyne Smith) komt eind jaren zeventig van de vorige eeuw in contact met trompettist Tom Browne. Met hem maakt ze het lied Funkin’ For Jamaica (N.Y.) dat uitgroeit tot een klassieker. Op Funkin’ neemt Toni Smith de vocalen voor haar rekening; haar stem doet denken aan die van Chaka Khan van wie in eerste instantie wordt gedacht dat zij in het nummer is te horen. In Nederland bereikt Funkin’ For Jamaica (N.Y.) in februari 1981 een derde plaats in de Top 40; in 1992 verschijnt een remix die opnieuw in de hitparade terechtkomt. De toevoeging ‘N.Y.’ aan de titel moet voorkomen dat het geassocieerd wordt met het Caraïbische eiland Jamaica. Tom Browne, onder wiens naam het nummer wordt uitgebracht, is geboren in Queens, New York waarin de wijk Jamaica ligt. Het lied, dat in 2001 wordt gesampled door Mariah Carey in Don’t Stop, is een eerbetoon aan de buurt waarin hij opgroeit.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2020 zijn overleden

 • Lexii Alijai (21 jaar, † 1 januari); Amerikaanse rapper
 • Marty Grebb (73 jaar, † 1 januari); Amerikaanse muzikant in popband The Buckinghams (Kind Of A Drag, 1966)
 • Tom Mulder (alias Klaas Vaak) (72 jaar, † 2 januari); Nederlandse radiopresentator (Veronica, TROS, Radio 10 Gold)
 • Little Jimmy (75 jaar, † 5 januari); Belgische bluesmuzikant
 • Martin Griffin († 5 januari); Engelse drummer in onder meer rockband Hawkwind
 • Bobby Comstock (78 jaar, † 9 januari); Amerikaanse zanger (Tennessee Waltz, 1959)
 • Marc Morgan (57 jaar, † 10 januari); Belgische singer-songwriter
 • Steve Martin Caro (71 jaar, † 14 januari); Amerikaanse zanger in baroque popband The Left Banke (Pretty Ballerina, 1966)
 • Barry Mayger (73 jaar, † 14 januari); Britse muzikant in popband Chicory Tip (Son Of My Father, 1972)
 • Chris Darrow (75 jaar, † 15 januari); Amerikaanse muzikant in country rockband Nitty Gritty Dirt Band
 • David Olney (71 jaar, † 18 januari); Amerikaanse singer-songwriter (voor onder meer Emmylou Harris, Linda Ronstadt)
 • Robert Parker (89 jaar, † 19 januari); Amerikaanse R&B-zanger
 • Bob Nave (75 jaar, † 28 januari); Amerikaanse muzikant in psychedelische rockband The Lemon Pipers (Green Tambourine, 1968)

Joseph Shabalala (Ladysmith Black Mambazo)

De Afrikaanse zanger Joseph Shabalala (78 jaar, † 11 februari) richt in 1960 het mannelijk zangkoor Ladysmith Black Mambazo op. De groep, één van de bestverkopende muzikale acts uit Zuid-Afrika, wordt bekend in de rest van de wereld door hun samenwerking in 1986 met Paul Simon op diens album Graceland waarop een samensmelting van Afrikaanse muziek en popmuziek is te horen. Shabalala componeert met Paul Simon de nummers Homeless en Diamonds On The Soles Of Her Shoes. Nelson Mandela heeft Ladysmith Black Mambazo ooit de muzikale ambassadeurs van Zuid-Afrika genoemd.

Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw (81 jaar, † 14 februari) is dirigent, pianist en componist en mede-oprichter van het Schönberg Ensemble. De Leeuw is chef-dirigent van dit Nederlandse ensemble voor hedendaagse klassieke muziek dat sinds 2009 bekendstaat als Asko|Schönberg. De in 2008 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemde dirigent mag diverse prijzen in ontvangst nemen, onder meer de Edison Oeuvreprijs (2013), een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven (2016) en de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs (2018). Het Cultuurfonds omschrijft De Leeuw als een baanbreker en voorvechter voor eigentijdse muziek.

Andrew Weatherall

Andrew Weatherall (56 jaar, † 17 februari) is een Britse pionier op het gebied van dancemuziek. De dj en producer van elektronische muziek is een veelzijdig en experimenteel muzikant. Zijn producties en dj-sets bestrijken een breed spectrum van de elektronische muziek. Weatherall breekt eind jaren tachtig door in de Londense acid house-scene; bekend is zijn remix van Loaded van de Schotse rockband Primal Scream. De band laat hem vervolgens meeproduceren aan een volgend album. De Brit, die veel aliassen gebruikt en in 2019 nog in ons land speelt, brengt enkele weken voor zijn onverwachte overlijden zijn laatste ep uit als lid van The Woodleigh Research Facility.

Simon Posthuma

Simon Posthuma (81 jaar, † 28 februari) is een Nederlandse kunstenaar, ontwerper en muzikant. In de jaren zestig maakt hij deel uit van kunstcollectief The Fool. De groep wordt (internationaal) bekend vanwege haar psychedelische albumhoezen en hippie-kleding. Tot de vaste leden van The Fool behoort naar Posthuma zangeres Marijke Koger. De twee werken samen met onder meer The Beatles; op een heruitgave van het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band wordt het tweetal genoemd voor hun grafische bijdrage aan de beroemde plaat. In 1972 scoren beiden als duo onder de naam Seemon & Marijke een grote hit met I Saw You. Simon Posthuma is de vader van zanger Douwe Bob.

Bob Fosko (De Raggende Manne)

Bob Fosko (64 jaar, † 28 februari) is een alleskunner; hij is muzikant, tekstschrijver, acteur, recensent, producer, presentator, commentaarstem en programmamaker. Fosko, pseudoniem van Geert Timmers, breekt in 1992 door met de Nederlandstalige band De Raggende Manne. Tussendoor behaalt hij in 1996 onder de naam Hakkûhbar een hit met het happy hardcorenummer Gabbertje. Andere projecten waaraan hij meewerkt zijn onder meer Groep Fosko en ska-band De Hardheid. Op het partijcongres van de SP in december 2019 krijgt Fosko een hoge onderscheiding vanwege zijn jarenlange muzikale ondersteuning voor deze partij. In dezelfde maand is hij als acteur voor het laatst op televisie te zien als kok in 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'.

Andere personen uit de muziekwereld die in februari 2020 zijn overleden

 • Harold Beane (73 jaar, † 1 februari); Amerikaanse funkgitarist
 • Andy Gill (64 jaar, † 1 februari); Engelse gitarist (post-punkband Gang Of Four)
 • Volker David Kirchner (77 jaar, † 4 februari); Duitse violist en componist
 • Diego Farias (27 jaar, † 6 februari); Amerikaanse gitarist (metalband Volumes)
 • Lyle Mays (66 jaar, † 10 februari); Amerikaanse pianist (Pat Metheny Group)
 • Henry Gray (95 jaar, † 17 februari); Amerikaanse bluespianist en zanger
 • Pop Smoke (20 jaar, † 19 februari); Amerikaanse rapper
 • David Roback (61 jaar, † 25 februari); Amerikaanse gitarist (rockband Mazzy Star)

Barbara Martin (The Supremes)

De Amerikaanse zangeres Barbara Martin (76 jaar, † 4 maart) is één van de vier oorspronkelijke leden van Motowngroep The Supremes. De damesgroep noemt zich aanvankelijk The Primettes maar bestaat na de naamswijziging in 1961 naast Martin uit Florence Ballard, Mary Wilson en Diana Ross. Als het grote hitsucces uitblijft besluit Barbara Martin na een jaar, ze is dan inmiddels getrouwd en zwanger, de groep te verlaten. Op het in december 1962 verschenen debuutalbum van The Supremes, dan een trio, is zij wel op meerdere nummers te horen maar ontbreekt ze op de hoesfoto. Het duurt dan nog ruim een jaar voordat The Supremes groots doorbreken.

Charles Wuorinen

De Amerikaanse componist, dirigent en muziekpedagoog Charles Wuorinen (81 jaar, † 11 maart) componeert in zijn leven meer dan 270 muziekstukken. Hij wint in 1970 als jongste componist de Pulitzer-prijs voor muziek met zijn elektronische werk Time's Encomium. Wuorinen geeft lezingen en les aan verschillende conservatoria en universiteiten in de Verenigde Staten en is bij het grote publiek met name bekend van de opera Brokeback Mountain, gebaseerd op het verhaal van schrijfster Annie Proulx.

Richenel

De Nederlandse zanger Richenel (62 jaar, † 13 maart) wordt geboren als Hubertus Richenel Baars. De zanger, een opvallende verschijning vanwege zijn androgyne uiterlijk, scoort in 1987 een grote hit met Dance Around The World; later dat jaar volgen nog een paar hits. Het succes beperkt zich niet tot het eigen land; internationaal breekt hij door in onder meer Italië, Duitsland en Scandinavië. Als het succes afneemt verhuist hij naar Spanje waar hij naam probeert te maken als jazzzanger.

Kenny Rogers

Kenny Rogers (81 jaar, † 20 maart) is één van de grootste Amerikaanse countryzangers aller tijden. In Nederland maken we in 1967 met hem kennis door Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In), dan nog onder de groepsnaam The First Edition waarvan hij deel uitmaakt. In 1969 volgt Ruby Don't Take Your Love To Town, inmiddels onder de naam Kenny Rogers & The First Edition. Andere hits vanaf 1977 als solozanger zijn onder meer Lucille, The Gambler, Coward Of The County en She Believes In Me, in ons land vooral bekend in de bewerking van André Hazes (als Zij Gelooft In Mij). Rogers werkt in zijn lange carrière meerdere malen samen met countryzangeressen Dottie West en Dolly Parton, maar ook met popartiesten als Lionel Richie (Lady) en Barry Gibb (Islands In The Stream). De in Houston, Texas geboren zanger verkoopt 165 miljoen platen en wint vele prijzen, waaronder drie Grammy Awards. In 2013 wordt hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame.

Manu Dibango

De in Douala, Kameroen geboren saxofonist Manu Dibango (86 jaar, † 24 maart) wordt gezien als één van de grondleggers van de afro-jazz, een muziekstijl waarin Dibango elementen van de muziek uit thuisland Kameroen mengt met jazz en funk. De jazzmuzikant maakt tientallen albums. Eén van zijn bekendste nummers is Soul Makossa uit 1972 met het refrein 'ma-ma-se, ma-ma-sa, ma-ma-ko-sa'; een sample van dit nummer is te horen in Michael Jackson's Wanna Be Startin' Somethin' en later in Rihanna's Don't Stop The Music. Dibango overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus.

Liesbeth List

Liesbeth List (78 jaar, † 25 maart) wordt geboren als Elisabeth Dorathea Driessen in Bandung, destijds onderdeel van Nederlands-Indië. Ze staat bekend als de Grande Dame van het Nederlandse chanson met nummers als Pastorale, Aan De Andere Kant Van De Heuvels (beiden met de in 2009 overleden Ramses Shaffy) en Heb Het Leven Lief. Ze zingt vertaalde nummers van de Belgische chansonnier Jacques Brel, werkt lang samen met zielsverwant Ramses Shaffy en keert na een periode van afnemend succes in de jaren negentig terug als Frank Boeijen zich over haar ontfermt. Prijzen die List ten deel vallen zijn tweemaal een Edison (1971 en 1995), een Gouden Harp (1998) en de Johnny Kraaijkamp Musical Award (2000 en 2009) voor haar vertolking van Edith Piaf in de musical Piaf. In twee afzonderlijke producties van deze musical speelt List de titelrol op jongere en op latere leeftijd van de legendarische Franse zangeres. In 2017 volgt er een musical over Liesbeth List zelf met Renée van Wegberg in de hoofdrol. In datzelfde jaar stopt ze met optreden als gevolg van een vorm van dementie.

Alan Merrill

De Amerikaan Alan Merrill (69 jaar, † 29 maart) is aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw de eerste westerse popartiest die als solist succes heeft in Japan. Enkele jaren later is hij de zanger van de Engels/Amerikaanse groep The Arrows. In Engeland belandt de groep in de top 10 met Touch Too Much maar het meest bekend wordt The Arrows door I Love Rock 'n Roll. Hoewel de groep er geen hit mee scoort wordt het in 1975 door Alan Merrill geschreven nummer in 1982 een klassieker in de versie van Joan Jett & The Blackhearts (zeven weken op nummer 1 in Amerika). Merrill schrijft zijn 'signature song' als reactie op It's Only Rock 'n Roll van The Rolling Stones dat een jaar eerder verschijnt.

Joe Diffie

Joe Diffie (61 jaar, † 29 maart) is een Amerikaanse countryzanger die in eigen land in de jaren negentig van de vorige eeuw bekend wordt met nummers als Pickup Man (1994), Bigger Than The Beatles (1995) en A Night To Remember (1999). Het nummer Same Old Train uit 1998, een all star-samenwerking tussen verschillende country-artiesten, levert hem een Grammy Award op. Vanaf 1992 is hij de initiatiefnemer van een jaarlijks benefietconcert ten behoeve van lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen. Dit levert Difffie, zelf vader van een zoon met het syndroom van Down, de Humanitarian Award from the Country Radio Broadcasters op. De zanger overlijdt aan COVID-19.

Bill Withers

De Amerikaanse soulzanger Bill Withers (81 jaar, † 30 maart) wint drie Grammy Awards in een muzikale carrière die van korte duur is. In 1971, Withers is dan al 33 jaar, brengt hij zijn eerste album uit waarop Ain't No Sunshine is te vinden met het beroemde derde couplet dat uit 26 maal de woorden 'I know' bestaat. Dat couplet had nog een invulling moeten krijgen maar op advies van zijn muzikanten wordt het onveranderd op de plaat gezet. Een jaar later volgen grote Amerikaanse hits als Lean On Me en Use Me. Het nummer Lovely Day uit 1978 is decennia later met regelmaat te horen in commercials voor onder meer auto's, bedden en supermarkten. In 1981 haalt Withers nog eenmaal de hitlijst als zanger op het nummer Just The Two Of Us van saxofonist Grover Washington Jr. Een bescheiden oeuvre van acht albums voor een man wiens klassiekers door verschillende artiesten zijn gecoverd waaronder Michael Jackson, Barbra Streisand en Mick Jagger.

Wallace Roney

De Amerikaanse jazztrompettist Wallace Roney (59 jaar, † 31 maart) krijgt les van onder andere Dizzy Gillespie en Clark Terry; vervolgens studeert hij af aan de Duke Ellington High School for the Performing Arts. Roney's mentor is de fameuze Miles Davis, van wie hij een trompet cadeau krijgt. Hij treedt met Davis op tot diens overlijden in 1991. Voor zijn bijdrage aan het album A Tribute To Miles Davis wint Roney in 1995 een Grammy Award. Ook Roney overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus.

Andere personen uit de muziekwereld die in maart 2020 zijn overleden

 • Aad Bos (88 jaar, † 1 maart); Nederlandse jazzradiopresentator
 • McCoy Tyner (81 jaar, † 6 maart); Amerikaanse jazzpianist
 • Jim Owen (78 jaar, † 7 maart); Amerikaanse countryzanger
 • Keith Olsen (74 jaar, † 9 maart); Amerikaanse producer (onder meer Fleetwood Mac, Foreigner, Santana, Rick Springfield)
 • Eric Taylor (70 jaar, † 9 maart); Amerikaanse folkzanger
 • Genesis P-Orridge (70 jaar, † 14 maart); Brits muzikant, beeldend kunstenaar en zanger
 • Jerry Slick (80 jaar, † 20 maart); Amerikaanse drummer in 60's rockband The Great Society
 • Eric Weissberg (80 jaar, † 22 maart); Amerikaanse folkmuzikant en banjospeler (Dueling Banjos, 1972)
 • Tres Warren (41 jaar, † 23 maart); Amerikaanse zanger en gitarist in rockband Psychic Ills
 • Bill Rieflin (59 jaar, † 24 maart); Amerikaanse drummer (in onder meer King Crimson en R.E.M.)
 • Bob Andy (75 jaar, † 27 maart); Jamaicaanse reggaezanger, helft duo Bob & Maria (Young, Gifted And Black, 1970)
 • Krzysztof Penderecki (86 jaar, † 29 maart); Poolse componist, muziek veelvuldig gebruikt in films (The Exorcist, The Shining, Wild At Heart, Twin Peaks)

Adam Schlesinger (Fountains of Wayne)

Adam Schlesinger (52 jaar, † 1 april) is bassist en medeoprichter van de Amerikaanse rockband Fountains of Wayne. De groep heeft in 2003 een grote hit met Stacy's Mom dat voor twee Grammy Awards wordt genomineerd. Naast het werk voor de groep schrijft Schlesinger muziek voor films en series. Het nummer That Thing You Do voor de gelijknamige comedy met Tom Hanks uit 1997 levert hem een Oscarnominatie op. Driemaal wint hij een Emmy Award, onder meer voor de comedyserie Crazy Ex-Girlfriend. The Jonas Brothers, Bowling For Soup en Katy Perry hebben liedjes op hun repertoire staan die (mede) zijn gecomponeerd door Schlesinger. De muzikant overlijdt aan complicaties als gevolg van COVID-19.

Patrick Francfort (Gibson Brothers)

Patrick Francfort (64 jaar, † 4 april) vormt samen met zijn broers Chris en Alex het trio The Gibson Brothers (niet te verwarren met het Amerikaanse bluegrass duo met dezelfde naam). De broers worden geboren op het Caribische eiland Martinique maar verhuizen op jonge leeftijd naar Frankrijk. De groep maakt muziek met een mengeling van disco en salsa. De eerste single Come To America doet nog niet zoveel maar met opvolger Non-Stop Dance staat het drietal in ons land in mei 1977 twee weken op nummer 1. In 1979 volgen de hits Cuba en Que Sera Mi Vida (If You Should Go) en in 1981 Latin America. Patrick Francfort overlijdt aan de gevolgen van COVID-19.

John Prine

Country folkzanger John Prine (73 jaar, † 7 april) begint zijn carrière in de jaren zestig van de vorige eeuw en brengt in 1970 zijn eerste titelloze album uit. Bekende nummers van Prine zijn onder meer Sam Stone over een aan heroïne verslaafde Vietnamveteraan en Angel From Montgomery dat tevens door zangeres Bonnie Raitt op de plaat wordt gezet. Hij brengt tot 2018 meer dan twintig albums uit. Prine ontvangt in zijn carrière tweemaal een Grammy Award voor beste folkalbum: voor The Missing Years (1991) en Fair & Square (2005). Voor augustus 2020 stond een optreden gepland in Paradiso, Amsterdam voor de zanger die ook overlijdt aan de gevolgen van de coronabesmetting.

Louis van Dijk

Pianist Louis van Dijk (78 jaar, † 12 april) studeert cum laude af in de richting klassieke piano aan het conservatorium van Amsterdam. Hij ontwikkelt zich na zijn opleiding voornamelijk als jazzpianist en neemt onder meer met het Louis van Dijk Trio tientallen platen op. Bekendheid krijgt het trio door de jarenlange samenwerking met Ramses Shaffy en de twee weken voor Van Dijk overleden Liesbeth List in het ensemble Shaffy Chantant. In theaters en concertzalen treedt hij daarna op met tal van muzikanten uit diverse muziekdisciplines, zoals Rita Reys, Daniël Wayenberg, Jean 'Toots' Thielemans en Thijs van Leer. Vanaf eind jaren tachtig van de vorige eeuw treedt Van Dijk op met het pianotrio Gevleugelde Vrienden, samen met Pim Jacobs en Mr. Pieter van Vollenhoven. In 2000 wordt hij onderscheiden met de titel Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, in 2006 ontvangt hij een Gouden Harp en in 2014 wordt naar hem de Louis van Dijk Jazz Award voor talentvolle jazzcomponisten vernoemd. Daarnaast ontvangt hij tussen 1965 en 1989 vier Edisons. De laatste anderhalf jaar van zijn leven woont Van Dijk in het Rosa Spier Huis in Laren.

Lee Konitz

De Amerikaanse jazzsaxofonist Lee Konitz (92 jaar, † 15 april) maakt al op jonge leeftijd deel uit van het muziekensemble van Miles Davis wiens album Birth Of The Cool uit 1957 wordt gezien als een hoogtepunt uit de jazzgeschiedenis (als bron van de zogeheten cooljazz uit de jaren vijftig). Vanaf de jaren zestig speelt hij veelvuldig concerten in Europa met kleine formaties, niet zelden begeleid door enkel een pianist. Konitz ontvangt diverse onderscheidingen, waaronder de Deense Jazzpar-prijs en de NEA Jazz Masters Fellowship. In 2015 wordt hij in de DownBeat Jazz Hall of Fame opgenomen.

Dries Holten (Sandra & Andres)

De Nederlandse zanger, tekstschrijver, componist en producer Dries Holten (84 jaar, † 15 april) wordt geboren in Tjimahi op het Indonesische eiland Java. Holten wordt vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres dat hij samen met de in 2017 overleden Sandra Reemer vormt van 1966 tot 1975. In 1972 vertegenwoordigen de twee ons land op het Eurovisie Songfestival met het lied Als Het Om De Liefde Gaat, hetgeen een vierde plaats oplevert. Na de samenwerking met Sandra Reemer vormt Holten een nieuw duo met Rosy Pereira onder de naam Rosy & Andres (grootste hit My Love). In de jaren tachtig volgt een kortstondige samenwerking met zangeres Debbie.

Christophe

De Fransman Daniel Bevilacqua gebruikt als artiestennaam Christophe (74 jaar, † 16 april). De zanger van Italiaanse afkomst heeft in ons land eind 1965, begin 1966 twee hits: Aline, een nummer over liefdesverdriet [j'ai crié, crié (...) j'ai pleuré, pleuré], en Les Marionettes. In 1974 geeft Christophe een afscheidsconcert, maar vanaf 1996 verschijnt van hem weer nieuwe muziek en treedt hij op. In 2019 komen twee albums uit waarop hij samenwerkt met andere, voornamelijk Franse, artiesten.

Ian Whitcomb

De Britse zanger Ian Whitcomb (78 jaar, † 19 april) bereikt in de zomer van 1965 als onderdeel van de zogeheten British Invasion de Amerikaanse Top 10 met het door hemzelf geschreven You Turn Me On. Whitcomb neemt dit nummer dat hij zingt met falsetstem op met zijn begeleidingsband Bluesville. Na een aantal kleinere hits eindigt het Amerikaanse avontuur voor Whitcomb en keert hij begin jaren zeventig terug naar het Verenigd Koninkrijk en wijdt zich aan een schrijverscarrière.

Hamilton Bohannon

Hamilton Bohannon (78 jaar, † 24 april) is een Amerikaanse percussionist en disco-funkartiest uit Atlanta. Hij speelt met grootheden als (de dan 13-jarige) Stevie Wonder, Smokey Robinson, Marvin Gaye, The Temptations en Diana Ross. Zijn eigen materiaal bestaat grotendeels uit instrumentale nummers die vele malen zijn gesampled. In 1975 heeft Bohannon, zoals hij ook kortweg wordt genoemd, in ons land een top 5-notering met Disco Stomp. Na Footstompin' Music staat hij in 1981 andermaal in de vaderlandse hitlijst met Let's Start II Dance Again.

Bobby Lewis

In 1961 wordt de grootste hit van dat jaar in de Amerikaanse hitparade gezongen door Bobby Lewis (95 jaar, † 28 april). In de zomermaanden staat de in Indianapolis geboren R&B-zanger zeven weken bovenaan de Billboard Hot 100 met Tossin' And Turnin'. Van het nummer bestaan twee versies: één waarin de zanger meteen begint te zingen met 'I couldn't sleep at all last night' en één waarvan dat intro wordt voorafgegaan door Lewis die zingt 'Baby...baby...you did something to me'. Na de grote hit die door verschillende andere artiesten is gecovered volgt de kleinere hit One Track Mind. Daarna is de muzikale hitcarrière van Bobby Lewis voorbij.

Tony Allen

Tony Allen (76 jaar, † 30 april) wordt beschouwd als één van de grondleggers van de afrobeat, de verzamelterm voor muziek uit Afrika. De in Nigeria geboren Allen wordt geïnspireerd door lokale muziek en Amerikaanse jazz. In de jaren zestig van de vorige eeuw werkt hij samen met landgenoot Fela Kuti (1938-1997). Onder de naam Africa '70 ontwikkelen Allen en Kuti een mix van West-Afrikaanse muziekstijlen met jazz en funk. Na deze samenwerking, die resulteert in meer dan dertig albums, verhuist hij naar Europa om zich bezig te houden met uiteenlopende muziekgenres. In 2019 treedt Allen voor het laatst in Nederland op in de band The Good, The Bad & The Queen, de supergroep die naast Allen bestaat uit (ex-)leden van Blur, The Clash en The Verve.

Andere personen uit de muziekwereld die in april 2020 zijn overleden

 • Ellis Marsalis Jr. (85 jaar, † 1 april); Amerikaanse jazzpianist
 • Bucky Pizzarelli (94 jaar, † 1 april); Amerikaanse jazzgitarist
 • Guus Smeets (71 jaar, † 2 april); Limburgs zanger en liedjesschrijver
 • Tweedy Bird Loc (52 jaar, † 3 april); Amerikaanse rapper
 • Vaughan Mason (69 jaar, † 3 april); Amerikaanse producer en songwriter
 • Luis Ecuardo Aute (76 jaar, † 4 april); Spaanse zanger en en songwriter
 • Richard Teitelbaum (80 jaar, † 9 april); Amerikaanse synthesizerspeler, improvisatiemuzikant en componist
 • Eddie Cooley (87 jaar, † 15 april); Amerikaanse zanger (Priscilla) en songwriter (Fever)
 • Henry Grimes (84 jaar, † 17 april); Amerikaanse jazzmuzikant
 • Giuseppi Logan (84 jaar, † 17 april); Amerikaanse jazzmuzikant
 • Matthew Seligman (64 jaar, † 17 april); Engelse bassist (The Soft Boys, The Thompson Twins, Thomas Dolby)
 • Derek Jones (35 jaar, † 21 april); Amerikaanse gitarist in metalband Falling In Reverse
 • Bootsie Barnes (82 jaar, † 22 april); Amerikaanse jazzsaxofonist
 • Fred The Godson (41 jaar, † 23 april); Amerikaanse DJ en rapper
 • Harold Reid (80 jaar, † 24 april); Amerikaanse zanger (The Statler Brothers)
 • Big Al Carson (66 jaar, † 26 april); Amerikaanse blues- en jazzzanger
 • Scott Taylor (58 jaar, † 27 april); Britse gitarist (Then Jerico)

Richie Cole

De Amerikaanse jazzsaxofonist Richie Cole (72 jaar, † 2 mei) is bekend door zijn creatieve bopspel, een muziekstijl in de jazz met complexe ritmes en harmonieën waarbij geen teksten worden gebruikt maar niets betekenende woorden, uitroepen of lettergrepen zoals be-bob-a-lula of shoe-be-do-wah. Deze muziekstijl wordt ook wel scat genoemd. Cole speelt met onder meer jazzgrootheden als vibrafonist en pianist Lionel Hampton (1908-2002) en drummer Buddy Rich (1917-1987). In de jaren negentig van de vorige eeuw formeert hij het Alto Madness Orchestra. Cole brengt vanaf 1976 meer dan vijftig albums uit en geeft tijdens concertreizen masterclasses aan universiteiten.

Dave Greenfield (The Stranglers)

Dave Greenfield (71 jaar, † 3 mei) is vanaf 1975 tot aan zijn overlijden toetsenist bij de Britse punkband The Stranglers. De grootste hit voor de groep, de klassieker Golden Brown, stamt uit 1982. Dit voor de punkband zeer afwijkende nummer is in muzikaal opzicht grotendeels van de hand van Greenfield en drummer Jet Black. In het nummer, waarin de groep hun punkstatus kwijtraakt, wordt geëxperimenteerd met andere muziekstijlen: Greenfield speelt klavecimbel en het heeft een walsritme in driekwartsmaat die in de instrumentale introductie na elke drie maten met een vierkwartsmaat wordt afgewisseld. Greenfield's geluid en manier van spelen wordt dikwijls vergeleken met die van Phil Manzarek van The Doors. In de NPO Radio 2 Top 2000 is Golden Brown al twee decennia tussen de nummers 400 en 500 te vinden.

Millie Small

Millie Small (73 jaar, † 5 mei) is een Jamaicaanse zangeres die ook bekend is onder enkel haar voornaam Millie. In de zomer van 1964 heeft 'The Blue Beat Girl', zoals haar bijnaam in Amerika luidt, een hit met het door Robert Spencer van doo-wop group The Cadillacs geschreven My Boy Lollipop, één van de eerste ska-hits. Lange tijd is gedacht dat de harmonica solo in het nummer gespeeld werd door Rod Stewart, maar die heeft het ontkend. Lollipop wordt gevolgd door Sweet William, maar daarna zijn de hits voor de dan 17-jarige zangeres verleden tijd.

Florian Schneider (Kraftwerk)

Florian Schneider (73 jaar, † 6 mei - datum van bekendmaking) richt in 1970 met Ralf Hütter de iconische Duitse elektroband Kraftwerk op. De groep is van grote invloed op de ontwikkeling van elektronische muziek en bredere muziekstromingen als electropop en techno. Tot de bekendste nummers van Kraftwerk behoren Autobahn (1974) en The Model (1978). Autobahn, een ode aan de A555 die van Keulen naar Bonn loopt, is op het moment van verschijnen zeer vernieuwend door het gebruik van onder meer een Moog synthesizer en zelfgemaakte drumcomputers. Een bewonderaar van het tweetal is David Bowie. Op zijn in 1977 verschenen album Heroes staat het grotendeels instrumentale nummer V-2 Schneider, opgedragen aan Florian Schneider.

Brian Howe (Bad Company)

De muzikale carrière van de Engelse rockzanger Brian Howe (66 jaar, † 6 mei) begint in 1983 als hij samenwerkt met de Amerikaanse zanger Ted Nugent. Grotere bekendheid krijgt hij als hij in 1986 toetreedt tot Bad Company, de Britse rockband die op dat moment zonder zanger zit na het vertrek van Paul Rodgers. Howe is als leadzanger tot 1994 op vier studioalbums van de groep te horen. Daarna verschijnen met grote tussenpozen van Howe tot 2010 drie soloalbums.

Little Richard

De Amerikaanse zanger en pianist Little Richard (87 jaar, † 9 mei) wordt beschouwd als één van de belangrijkste grondleggers van de rock 'n roll. Richard Wayne Penniman, zoals zijn echt naam luidt, voegt in de jaren vijftig van de vorige eeuw aan deze muziekstijl een flinke scheut opzwepende rhythm & blues uit New Orleans toe. De zanger staat naast zijn flamboyante uitstraling bekend om zijn expressieve stem met wilde uithalen. Tot zijn bekendste nummers behoren Tutti Frutti, Lucille, Long Tall Sally en Good Golly Miss Molly, allen daterend uit de jaren 1955 tot en met 1958. In 1992 verschijnt zijn laatste studioalbum. Grote namen uit de popmuziek hebben nummers van Little Richard opgenomen, waaronder Elvis Presley, The Beatles en The Rolling Stones.

Betty Wright

De Amerikaanse soulzangeres Betty Wright (66 jaar, † 10 mei) breekt in 1971 door met Clean Up Woman met daarin de overheersende gitaarriff van Willie Hale. Wright's signature song wordt door diverse andere collega's opgenomen en is in meer dan dertig liedjes als sample terug te horen; een voorbeeld daarvan is Favorite Song van Chance The Rapper. In ons land heeft de zangeres succes in 1975 met het disconummer Shoorah! Shoorah! Twee andere nummers van haar die niet onvermeld mogen blijven zijn Where Is The Love, goed voor een Grammy Award, en de soulballad Tonight Is The Night. In 2019 heeft Betty Wright nog opgetreden in Nederland.

Moon Martin

De Amerikaanse singer-songwriter Moon Martin (69 jaar, † 11 mei) heet in werkelijkheid John David Martin maar krijgt de bijnaam Moon omdat dat woord in veel van zijn liedjes voorkomt. Martin beleeft op commercieel gebied een kortstondig dubbel succes. In de herfst van 1979 heeft hij twee hits tegelijkertijd in de Amerikaanse Top 40; zowel Rolene door hemzelf als Bad Case Of Lovin' You (Doctor Doctor) in de uitvoering van Robert Palmer staan in de lijst. Cadillac Walk, een andere compositie van Moon Martin, wordt in 1977 bekend in de versie van Willy Deville.

Mory Kanté

De Guineese zanger Mory Kanté (70 jaar, † 22 mei) is vooral bekend van de wereldhit Yéké Yéké. Het nummer dat heeft bijgedragen aan de popularisering van de Afrikaanse muziek in de westerse wereld staat in mei 1988 in ons land twee weken bovenaan de Top 40. Yéké Yéké wordt veel gedraaid in Franse discotheken en in een speciale mix op single uitgebracht. Het nummer dat in ons land door niemand wordt verstaan is een oud herderslied, door Kanté in een modern jasje gestoken. De rest van zijn materiaal is minder toegankelijk dan deze nummer-1-hit.

Jimmy Cobb

Jimmy Cobb (91 jaar, † 24 mei) is drummer en speelt mee op het beroemde jazzalbum Kind Of Blue uit 1959 van Miles Davis; het geldt als één van de bestverkochte en meest invloedrijke jazzalbums aller tijden. Cobb was de laatst nog levende van de muzikanten die aan dit album hebben meegewerkt. In 2008 ontvangt hij de NEA Jazz Masters Award, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten voor jazzmuzikanten.

Andere personen uit de muziekwereld die in mei 2020 zijn overleden

 • Will Theunissen (65 jaar, † 1 mei); Nederlandse gitarist (Elevator, Frank Boeijen Groep)
 • Sweet Pea Atkinson (74 jaar, † 5 mei); Amerikaanse zanger (Was Not Was)
 • Willy Hautvast (87 jaar, † 6 mei); Nederlandse componist en klarinettist
 • Ty (47 jaar, † 7 mei); Britse rapper
 • Andre Harrell (59 jaar, † 8 mei); Amerikaanse producer, oprichter Uptown Records (hip hop, R&B)
 • Jorge Santana (68 jaar, † 14 mei); Mexicaanse gitarist (latin rockband Malo), broer van Carlos Santana
 • Phil May (75 jaar, † 15 mei); Engelse zanger (The Pretty Things)
 • Al Rex (91 jaar, † 24 mei); Amerikaanse bassist (Bill Haley & His Comets)

Steve Priest (The Sweet)

Steve Priest (72 jaar, † 4 juni) is basgitarist in The Sweet, de Britse glamrock band die met name in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw grote hits scoort met onder meer Funny Funny, Poppa Joe, Fox On The Run en Love Is Like Oxygen. Naast Priest bestaat de groep uit zanger Brian Connolly (1945-1997), gitarist Andy Scott en drummer Mick Tucker (1947-2002). De glamrock van het schrijvers- en producersduo Chinn & Chapman wordt later verruild voor rockmuziek met eigen composities. The Sweet gaat in 1982 uit elkaar maar zowel zanger Connolly als de beide gitaristen Scott en Priest formeren in de jaren daarna onafhankelijk van elkaar eigen, nieuwe versies van The Sweet waarmee wordt getoerd. Van Steve Priest verschijnt in 1994 een autobiografie onder de titel 'Are you Ready Steve?'; de titel hiervan is afgeleid van het intro van de hit The Ballroom Blitz waarin zanger Brian Connolly het nummer inleidt met de woorden 'Are you ready Steve? ... Andy? ... Mick? ...Alright fellas, let's gooooo!'.

Rupert Hine

De Britse muzikant en producer Rupert Hine (72 jaar, † 5 juni) begint in de jaren zestig in het folkduo Rupert & David (met een cover van Simon & Garfunkel's The Sound Of Silence), is in de jaren zeventig oprichter van de band Quantum Jump, brengt soloalbums uit en produceert onder de naam Thinkman. Hine's naam komt als (synthipop-)producer voor op meer dan honderd albums, van artiesten als Tina Turner, Howard Jones, Bob Geldof, Stevie Nicks, Chris de Burgh, The Fixx en Suzanne Vega.

Andere personen uit de muziekwereld die in juni 2020 zijn overleden

 • Marcello Abbado (93 jaar, † 4 juni); Italiaanse componist en pianist (broer van dirigent Claudio Abbado)

Lees verder

© 2020 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Noël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasNoël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasIn december 2014 verschijnt er een Franstalige versie van het nummer Do they Know It´s Christmas van Band Aid 30. De ker…
Dag van de Muzikant - MuzikantendagDag van de Muzikant - MuzikantendagDe Dag van de Muzikant is eigenlijk een dag voor de muzikant: Muzikantendag. De dag is bedoeld voor mensen die een stap…

Katy Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKaty Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKatheryn Hudson wordt geboren op 25 oktober 1984 en zal uitgroeien tot de superster genaamd Katy Perry. Katy groeit op i…
Metallica: Geschiedenis van een legendarische metalbandMetallica: Geschiedenis van een legendarische metalbandMetallica is een zeer succesvolle en legendarische (thrash)metalband uit Amerika. In 1981 is de band opgericht en ze zij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anna Bleker, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_in_2020
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_personen_overleden_in_januari_2020
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Spotnicks
 • https://www.nporadio4.nl/podium/nieuws/4309-violist-dirigent-jaap-schroeder-overleden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Neil_Peart
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Heath
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_Mazura
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Kingston_Trio
 • https://www.nporadio2.nl/soulenjazz/nieuws/22259/5925-het-verhaal-achter-hangmatklassieker-funkin-for-jamaica-n-y

Reageer op het artikel "Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!