Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020 De Brit Steve Priest is basgitarist en een enkele keer zanger in de Britse glamrock band The Sweet. Canadees Neil Peart is drummer in rockband Rush en voorziet de muziek van zijn groep van literaire teksten terwijl de in Nederland geboren Amerikaanse rockgitarist Eddie Van Halen (foto) bekendstaat om zijn 'two hand tapping-techniek'. Kenny Rogers is één van de grootste Amerikaanse countryzangers aller tijden, Little Richard is één van de belangrijke grondleggers van de rock 'n roll, Vera Lynn groeit uit tot een oorlogsicoon en Liesbeth List geldt als de Grande Dame van het Nederlandse chanson. Qua muziekstijl lopen Priest, Peart, Van Halen, Rogers, Richard, Lynn en List uiteen, maar ze hebben gemeen dat ze in 2020 zijn overleden. Welke andere bekende en minder bekende muzikanten en vocalisten zijn nog meer in 2020 overleden?

Overleden muzikanten in 2020

Jazzsaxofonist Jimmy Heath is afkomstig uit een zeer muzikale familie. In zijn lange carrière speelt hij met de groten uit de wereld van de jazzmuziek, hetgeen tot uitdrukking komt in de titel van zijn biografie: ‘I Walked With Giants’. De Nederlandse violist, dirigent en pedagoog Jaap Schröder, waarvan in 1956 de eerste opnamen op plaat verschijnen, zet zich met name in voor de barokviool.

Zangers en zangeressen

De naam van de Amerikaanse zangeres Toni Smith zal bij weinig mensen bekend in de oren klinken, maar ongemerkt kennen we haar stem uit een funk- en soulklassieker uit het begin van de jaren tachtig. De succesjaren van zanger Bob Shane dateren van eind jaren vijftig, begin jaren zestig als hij samen met Dave Guard en Nick Reynolds de eerste plaats bereikt met een traditional.

COVID-19

Menig artiest overlijdt aan de gevolgen van het besmettelijke coronavirus COVID-19, onder meer countryzanger Joe Diffie, muzikant Adam Schlesinger, country folkzanger John Prine, saxofonist Leo Konitz, jazztrompettist Wallace Roney, toetsenist Dave Greenfield, de Franse zanger Christophe, de Jamaicaanse reggaezanger Toots Hibbert en de Amerikaanse zangers Trini Lopez en Charley Pride.

Welke naast genoemde bekende maar vooral ook minder bekende musici uit de populaire en de lichte muziek zijn in 2020 overleden?


Jaap Schröder

De Nederlandse violist, dirigent en pedagoog Jaap Schröder (94 jaar, † 1 januari) studeert in Amsterdam en Parijs en wordt vervolgens concertmeester van het Radio Kamer Orkest en lid van het Nederlands Strijkkwartet. Hij neemt alle solo-sonates en partita’s van Johann Sebastian Bach op, daarbij spelend op barokviool waarvan hij een sterk promotor is. Schröder verricht veel onderzoek naar onbekende partituren voor viool uit de 17e en 18e eeuw. ‘Zijn grote passie voor muziek heeft hem in staat gesteld zijn talent tot op hoge leeftijd ten gehore te brengen’, aldus zijn familie. Schröder overlijdt op nieuwjaarsdag, een dag na zijn 94e verjaardag.

Bo Winberg / Bob Lander (The Spotnicks)

Bo Winberg (80 jaar, † 3 januari) is gitarist in de Zweedse instrumentale gitaarrockgroep The Spotnicks. De groep, vernoemd naar de Russische satelliet Spoetnik 1, is in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw zeer populair in West-Europa en Japan. In die tijd is de instrumentale rock ’n rollmuziek zeer geliefd met groepen als The Shadows, The Ventures en gitarist Duane Eddy. The Spotnicks onderscheiden zich door tijdens optredens ruimtepakken te dragen. In die pakken en bijbehorende helmen is elektronica ingebouwd om niet vast te hoeven zitten aan snoeren en versterkers, een voor die tijd revolutionaire ontwikkeling. Na het uiteenvallen van de oorspronkelijke groep in 1970 gaat Winberg de daaropvolgende decennia met wisselende samenstellingen verder onder de naam The Spotnicks. Tot 2009 verschijnen bijna vijftig albums.
Precies vier maanden na Winberg overlijdt gitarist en mede-bandlid van het eerste uur Bo Starander, alias Bob Lander (78 jaar, † 3 mei). In 2014 treden beiden voor het laatst gezamenlijk op tijdens een afscheidstournee.

Neil Peart (Rush)

Neil Peart (67 jaar, † 7 januari) is tekstschrijver en drummer in de Canadese rockband Rush. Het trio bestaat naast Peart uit zanger en bassist Geddy Lee en gitarist Alex Lifeson. In 2019 plaatst muziekblad Rolling Stone Peart, bekend om zijn virtuoze drumstijl, op de vierde plaats van de honderd beste drummers in de geschiedenis van de popmuziek. Het merendeel van de teksten van Rush zijn van de hand van Peart die tevens enkele boeken op zijn naam heeft staan. Peart’s literaire teksten zijn beïnvloed door fantasy, science fiction, mythologie en filosofie.

Jimmy Heath

De Amerikaanse jazzsaxofonist, componist en arrangeur Jimmy Heath (93 jaar, † 19 januari) stamt uit een muzikale familie: zijn vader speelt klarinet, zijn moeder zingt in een kerkkoor, zijn zuster speelt piano en twee broers zijn bassist en drummer. Met zijn broers Percy en Tootie vormt hij The Heath Brothers. Jimmy wordt onder meer beïnvloed door saxofonist Charlie Parker wat hem de bijnaam ‘Little Bird’ oplevert (Parker’s bijnaam was ‘Bird’). Hij werkt samen met onder meer John Coltrane, Dizzy Gillespie en Miles Davis en is te horen op meer dan honderd albums. Behalve jazzmuziek componeert Heath ook suites en strijkkwartetten en ontvangt hij driemaal een nominatie voor een Grammy. In 2001, op 85-jarige leeftijd, verschijnt zijn biografie ‘I Walked With Giants’.

Franz Mazura

De Oostenrijker Franz Mazura (95 jaar, † 23 januari) heeft een uitzonderlijk lange carrière als operazanger. Hij debuteert in 1949 en staat, zeventig jaar later, in 2019 voor de laatste keer op het podium. Tweemaal wordt een opera waaraan Mazura meewerkt beloond met een Grammy: Lulu (1980) en Moses Und Aron (1985). Mazura speelt in zijn opera’s vaak de rol van de schurk en de slechterik.

Bob Shane (Kingston Trio)

De Amerikaanse zanger, gitarist en banjospeler Bob Shane (85 jaar, † 26 januari) vormt samen met Dave Guard (1934-1991) en Nick Reynolds (1933-2008) de originele samenstelling van The Kingston Trio. De groep is eind jaren vijftig van de vorige eeuw populair met repertoire dat grotendeels is ontleend aan de Amerikaanse folkmuziek. Het grootste succes heeft het drietal in 1958 met het volksliedje Tom Dooley dat de eerste plaats in de Billboard Hot 100 bereikt. De traditional over de van moord beschuldigde en in 1868 tot de strop veroordeelde Tom Dula (in het lied verbasterd tot Tom Dooley) wordt in 1929 voor het eerst opgenomen door G.B. Grayson & Henry Whitter. Het succes van de versie van The Kingston Trio markeert het beginpunt van de interesse in folkmuziek vanaf eind jaren vijftig.

Toni Smith

De muzikale carrière van zangeres Toni Smith (59 of 60 jaar, † 28 januari) speelt zich op één uitzondering na grotendeels af achter de schermen. De in The Bronx, New York geboren zangeres (echte naam Thomassina Carrollyne Smith) komt eind jaren zeventig van de vorige eeuw in contact met trompettist Tom Browne. Met hem maakt ze het lied Funkin’ For Jamaica (N.Y.) dat uitgroeit tot een klassieker. Op Funkin’ neemt Toni Smith de vocalen voor haar rekening; haar stem doet denken aan die van Chaka Khan van wie in eerste instantie wordt gedacht dat zij in het nummer is te horen. In Nederland bereikt Funkin’ For Jamaica (N.Y.) in februari 1981 een derde plaats in de Top 40; in 1992 verschijnt een remix die opnieuw in de hitparade terechtkomt. De toevoeging ‘N.Y.’ aan de titel moet voorkomen dat het geassocieerd wordt met het Caraïbische eiland Jamaica. Tom Browne, onder wiens naam het nummer wordt uitgebracht, is geboren in Queens, New York waarin de wijk Jamaica ligt. Het lied, dat in 2001 wordt gesampled door Mariah Carey in Don’t Stop, is een eerbetoon aan de buurt waarin hij opgroeit.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2020 zijn overleden

 • Lexii Alijai (21 jaar, † 1 januari); Amerikaanse rapper
 • Marty Grebb (73 jaar, † 1 januari); Amerikaanse muzikant in popband The Buckinghams (Kind Of A Drag, 1966)
 • Tom Mulder (alias Klaas Vaak) (72 jaar, † 2 januari); Nederlandse radiopresentator (Veronica, TROS, Radio 10 Gold)
 • Little Jimmy (75 jaar, † 5 januari); Belgische bluesmuzikant
 • Martin Griffin († 5 januari); Engelse drummer in onder meer rockband Hawkwind
 • Bobby Comstock (78 jaar, † 9 januari); Amerikaanse zanger (Tennessee Waltz, 1959)
 • Marc Morgan (57 jaar, † 10 januari); Belgische singer-songwriter
 • Steve Martin Caro (71 jaar, † 14 januari); Amerikaanse zanger in baroque popband The Left Banke (Pretty Ballerina, 1966)
 • Barry Mayger (73 jaar, † 14 januari); Britse muzikant in popband Chicory Tip (Son Of My Father, 1972)
 • Chris Darrow (75 jaar, † 15 januari); Amerikaanse muzikant in country rockband Nitty Gritty Dirt Band
 • David Olney (71 jaar, † 18 januari); Amerikaanse singer-songwriter (voor onder meer Emmylou Harris, Linda Ronstadt)
 • Robert Parker (89 jaar, † 19 januari); Amerikaanse R&B-zanger
 • Bob Nave (75 jaar, † 28 januari); Amerikaanse muzikant in psychedelische rockband The Lemon Pipers (Green Tambourine, 1968)

Joseph Shabalala (Ladysmith Black Mambazo)

De Afrikaanse zanger Joseph Shabalala (78 jaar, † 11 februari) richt in 1960 het mannelijk zangkoor Ladysmith Black Mambazo op. De groep, één van de bestverkopende muzikale acts uit Zuid-Afrika, wordt bekend in de rest van de wereld door hun samenwerking in 1986 met Paul Simon op diens album Graceland waarop een samensmelting van Afrikaanse muziek en popmuziek is te horen. Shabalala componeert met Paul Simon de nummers Homeless en Diamonds On The Soles Of Her Shoes. Nelson Mandela heeft Ladysmith Black Mambazo ooit de muzikale ambassadeurs van Zuid-Afrika genoemd.

Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw (81 jaar, † 14 februari) is dirigent, pianist en componist en mede-oprichter van het Schönberg Ensemble. De Leeuw is chef-dirigent van dit Nederlandse ensemble voor hedendaagse klassieke muziek dat sinds 2009 bekendstaat als Asko|Schönberg. De in 2008 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemde dirigent mag diverse prijzen in ontvangst nemen, onder meer de Edison Oeuvreprijs (2013), een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven (2016) en de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs (2018). Het Cultuurfonds omschrijft De Leeuw als een baanbreker en voorvechter voor eigentijdse muziek.

Andrew Weatherall

Andrew Weatherall (56 jaar, † 17 februari) is een Britse pionier op het gebied van dancemuziek. De dj en producer van elektronische muziek is een veelzijdig en experimenteel muzikant. Zijn producties en dj-sets bestrijken een breed spectrum van de elektronische muziek. Weatherall breekt eind jaren tachtig door in de Londense acid house-scene; bekend is zijn remix van Loaded van de Schotse rockband Primal Scream. De band laat hem vervolgens meeproduceren aan een volgend album. De Brit, die veel aliassen gebruikt en in 2019 nog in ons land speelt, brengt enkele weken voor zijn onverwachte overlijden zijn laatste ep uit als lid van The Woodleigh Research Facility.

Pop Smoke

De Amerikaanse rapper en songwriter Pop Smoke (20 jaar, † 19 februari) wordt geboren als Bashar Barakah Jackson. De eerste mixtape van de rapper, Meet The Woo, verschijnt in juli 2019; zijn tweede mixtape verschijnt in februari 2020, twee weken voordat hij op 20-jarige leeftijd wordt doodgeschoten bij een inbraak. Het eerste studioalbum van Pop Smoke, Shoot For The Stars, Aim For The Moon ziet vijf maanden later postuum het levenslicht. Het album komt op 18 juli 2020 binnen op nummer 1 in de Amerikaanse albumlijst terwijl alle negentien nummers ervan in de Billboard Hot 100 zijn te vinden. Pop Smoke is de eerste artiest in de geschiedenis van de hip hop muziek die postuum bovenaan in de albumlijst binnenkomt met een debuutalbum.

Simon Posthuma

Simon Posthuma (81 jaar, † 28 februari) is een Nederlandse kunstenaar, ontwerper en muzikant. In de jaren zestig maakt hij deel uit van kunstcollectief The Fool. De groep wordt (internationaal) bekend vanwege haar psychedelische albumhoezen en hippie-kleding. Tot de vaste leden van The Fool behoort naar Posthuma zangeres Marijke Koger. De twee werken samen met onder meer The Beatles; op een heruitgave van het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band wordt het tweetal genoemd voor hun grafische bijdrage aan de beroemde plaat. In 1972 scoren beiden als duo onder de naam Seemon & Marijke een grote hit met I Saw You. Simon Posthuma is de vader van zanger Douwe Bob.

Bob Fosko (De Raggende Manne)

Bob Fosko (64 jaar, † 28 februari) is een alleskunner; hij is muzikant, tekstschrijver, acteur, recensent, producer, presentator, commentaarstem en programmamaker. Fosko, pseudoniem van Geert Timmers, breekt in 1992 door met de Nederlandstalige band De Raggende Manne. Tussendoor behaalt hij in 1996 onder de naam Hakkûhbar een hit met het happy hardcorenummer Gabbertje. Andere projecten waaraan hij meewerkt zijn onder meer Groep Fosko en ska-band De Hardheid. Op het partijcongres van de SP in december 2019 krijgt Fosko een hoge onderscheiding vanwege zijn jarenlange muzikale ondersteuning voor deze partij. In dezelfde maand is hij als acteur voor het laatst op televisie te zien als kok in 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'.

Andere personen uit de muziekwereld die in februari 2020 zijn overleden

 • Harold Beane (73 jaar, † 1 februari); Amerikaanse funkgitarist
 • Andy Gill (64 jaar, † 1 februari); Engelse gitarist (post-punkband Gang Of Four)
 • Volker David Kirchner (77 jaar, † 4 februari); Duitse violist en componist
 • Diego Farias (27 jaar, † 6 februari); Amerikaanse gitarist (metalband Volumes)
 • Lyle Mays (66 jaar, † 10 februari); Amerikaanse pianist (Pat Metheny Group)
 • Henry Gray (95 jaar, † 17 februari); Amerikaanse bluespianist en zanger
 • David Roback (61 jaar, † 25 februari); Amerikaanse gitarist (rockband Mazzy Star)

Barbara Martin (The Supremes)

De Amerikaanse zangeres Barbara Martin (76 jaar, † 4 maart) is één van de vier oorspronkelijke leden van Motowngroep The Supremes. De damesgroep noemt zich aanvankelijk The Primettes maar bestaat na de naamswijziging in 1961 naast Martin uit Florence Ballard, Mary Wilson en Diana Ross. Als het grote hitsucces uitblijft besluit Barbara Martin na een jaar, ze is dan inmiddels getrouwd en zwanger, de groep te verlaten. Op het in december 1962 verschenen debuutalbum van The Supremes, dan een trio, is zij wel op meerdere nummers te horen maar ontbreekt ze op de hoesfoto. Het duurt dan nog ruim een jaar voordat The Supremes groots doorbreken.

Charles Wuorinen

De Amerikaanse componist, dirigent en muziekpedagoog Charles Wuorinen (81 jaar, † 11 maart) componeert in zijn leven meer dan 270 muziekstukken. Hij wint in 1970 als jongste componist de Pulitzer-prijs voor muziek met zijn elektronische werk Time's Encomium. Wuorinen geeft lezingen en les aan verschillende conservatoria en universiteiten in de Verenigde Staten en is bij het grote publiek met name bekend van de opera Brokeback Mountain, gebaseerd op het verhaal van schrijfster Annie Proulx.

Richenel

De Nederlandse zanger Richenel (62 jaar, † 13 maart) wordt geboren als Hubertus Richenel Baars. De zanger, een opvallende verschijning vanwege zijn androgyne uiterlijk, scoort in 1987 een grote hit met Dance Around The World; later dat jaar volgen nog een paar hits. Het succes beperkt zich niet tot het eigen land; internationaal breekt hij door in onder meer Italië, Duitsland en Scandinavië. Als het succes afneemt verhuist hij naar Spanje waar hij naam probeert te maken als jazzzanger.

Kenny Rogers

Kenny Rogers (81 jaar, † 20 maart) is één van de grootste Amerikaanse countryzangers aller tijden. In Nederland maken we in 1967 met hem kennis door Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In), dan nog onder de groepsnaam The First Edition waarvan hij deel uitmaakt. In 1969 volgt Ruby Don't Take Your Love To Town, inmiddels onder de naam Kenny Rogers & The First Edition. Andere hits vanaf 1977 als solozanger zijn onder meer Lucille, The Gambler, Coward Of The County en She Believes In Me, in ons land vooral bekend in de bewerking van André Hazes (als Zij Gelooft In Mij). Rogers werkt in zijn lange carrière meerdere malen samen met countryzangeressen Dottie West en Dolly Parton, maar ook met popartiesten als Lionel Richie (Lady) en Barry Gibb (Islands In The Stream). De in Houston, Texas geboren zanger verkoopt 165 miljoen platen en wint vele prijzen, waaronder drie Grammy Awards. In 2013 wordt hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame.

Manu Dibango

De in Douala, Kameroen geboren saxofonist Manu Dibango (86 jaar, † 24 maart) wordt gezien als één van de grondleggers van de afro-jazz, een muziekstijl waarin Dibango elementen van de muziek uit thuisland Kameroen mengt met jazz en funk. De jazzmuzikant maakt tientallen albums. Eén van zijn bekendste nummers is Soul Makossa uit 1972 met het refrein 'ma-ma-se, ma-ma-sa, ma-ma-ko-sa'; een sample van dit nummer is te horen in Michael Jackson's Wanna Be Startin' Somethin' en later in Rihanna's Don't Stop The Music. Dibango overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus.

Liesbeth List

Liesbeth List (78 jaar, † 25 maart) wordt geboren als Elisabeth Dorathea Driessen in Bandung, destijds onderdeel van Nederlands-Indië. Ze staat bekend als de Grande Dame van het Nederlandse chanson met nummers als Pastorale, Aan De Andere Kant Van De Heuvels (beiden met de in 2009 overleden Ramses Shaffy) en Heb Het Leven Lief. Ze zingt vertaalde nummers van de Belgische chansonnier Jacques Brel, werkt lang samen met zielsverwant Ramses Shaffy en keert na een periode van afnemend succes in de jaren negentig terug als Frank Boeijen zich over haar ontfermt. Prijzen die List ten deel vallen zijn tweemaal een Edison (1971 en 1995), een Gouden Harp (1998) en de Johnny Kraaijkamp Musical Award (2000 en 2009) voor haar vertolking van Edith Piaf in de musical Piaf. In twee afzonderlijke producties van deze musical speelt List de titelrol op jongere en op latere leeftijd van de legendarische Franse zangeres. In 2017 volgt er een musical over Liesbeth List zelf met Renée van Wegberg in de hoofdrol. In datzelfde jaar stopt ze met optreden als gevolg van een vorm van dementie.

Alan Merrill

De Amerikaan Alan Merrill (69 jaar, † 29 maart) is aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw de eerste westerse popartiest die als solist succes heeft in Japan. Enkele jaren later is hij de zanger van de Engels/Amerikaanse groep The Arrows. In Engeland belandt de groep in de top 10 met Touch Too Much maar het meest bekend wordt The Arrows door I Love Rock 'n Roll. Hoewel de groep er geen hit mee scoort wordt het in 1975 door Alan Merrill geschreven nummer in 1982 een klassieker in de versie van Joan Jett & The Blackhearts (zeven weken op nummer 1 in Amerika). Merrill schrijft zijn 'signature song' als reactie op It's Only Rock 'n Roll van The Rolling Stones dat een jaar eerder verschijnt.

Joe Diffie

Joe Diffie (61 jaar, † 29 maart) is een Amerikaanse countryzanger die in eigen land in de jaren negentig van de vorige eeuw bekend wordt met nummers als Pickup Man (1994), Bigger Than The Beatles (1995) en A Night To Remember (1999). Het nummer Same Old Train uit 1998, een all star-samenwerking tussen verschillende country-artiesten, levert hem een Grammy Award op. Vanaf 1992 is hij de initiatiefnemer van een jaarlijks benefietconcert ten behoeve van lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen. Dit levert Difffie, zelf vader van een zoon met het syndroom van Down, de Humanitarian Award from the Country Radio Broadcasters op. De zanger overlijdt aan COVID-19.

Bill Withers

De Amerikaanse soulzanger Bill Withers (81 jaar, † 30 maart) wint drie Grammy Awards in een muzikale carrière die van korte duur is. In 1971, Withers is dan al 33 jaar, brengt hij zijn eerste album uit waarop Ain't No Sunshine is te vinden met het beroemde derde couplet dat uit 26 maal de woorden 'I know' bestaat. Dat couplet had nog een invulling moeten krijgen maar op advies van zijn muzikanten wordt het onveranderd op de plaat gezet. Een jaar later volgen grote Amerikaanse hits als Lean On Me en Use Me. Het nummer Lovely Day uit 1978 is decennia later met regelmaat te horen in commercials voor onder meer auto's, bedden en supermarkten. In 1981 haalt Withers nog eenmaal de hitlijst als zanger op het nummer Just The Two Of Us van saxofonist Grover Washington Jr. Een bescheiden oeuvre van acht albums voor een man wiens klassiekers door verschillende artiesten zijn gecoverd waaronder Michael Jackson, Barbra Streisand en Mick Jagger.

Wallace Roney

De Amerikaanse jazztrompettist Wallace Roney (59 jaar, † 31 maart) krijgt les van onder andere Dizzy Gillespie en Clark Terry; vervolgens studeert hij af aan de Duke Ellington High School for the Performing Arts. Roney's mentor is de fameuze Miles Davis, van wie hij een trompet cadeau krijgt. Hij treedt met Davis op tot diens overlijden in 1991. Voor zijn bijdrage aan het album A Tribute To Miles Davis wint Roney in 1995 een Grammy Award. Ook Roney overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus.

Andere personen uit de muziekwereld die in maart 2020 zijn overleden

 • Aad Bos (88 jaar, † 1 maart); Nederlandse jazzradiopresentator
 • McCoy Tyner (81 jaar, † 6 maart); Amerikaanse jazzpianist
 • Jim Owen (78 jaar, † 7 maart); Amerikaanse countryzanger
 • Keith Olsen (74 jaar, † 9 maart); Amerikaanse producer (onder meer Fleetwood Mac, Foreigner, Santana, Rick Springfield)
 • Eric Taylor (70 jaar, † 9 maart); Amerikaanse folkzanger
 • Genesis P-Orridge (70 jaar, † 14 maart); Brits muzikant, beeldend kunstenaar en zanger
 • Jerry Slick (80 jaar, † 20 maart); Amerikaanse drummer in 60's rockband The Great Society
 • Eric Weissberg (80 jaar, † 22 maart); Amerikaanse folkmuzikant en banjospeler (Dueling Banjos, 1972)
 • Tres Warren (41 jaar, † 23 maart); Amerikaanse zanger en gitarist in rockband Psychic Ills
 • Bill Rieflin (59 jaar, † 24 maart); Amerikaanse drummer (in onder meer King Crimson en R.E.M.)
 • Bob Andy (75 jaar, † 27 maart); Jamaicaanse reggaezanger, helft duo Bob & Maria (Young, Gifted And Black, 1970)
 • Krzysztof Penderecki (86 jaar, † 29 maart); Poolse componist, muziek veelvuldig gebruikt in films (The Exorcist, The Shining, Wild At Heart, Twin Peaks)

Adam Schlesinger (Fountains of Wayne)

Adam Schlesinger (52 jaar, † 1 april) is bassist en medeoprichter van de Amerikaanse rockband Fountains of Wayne. De groep heeft in 2003 een grote hit met Stacy's Mom dat voor twee Grammy Awards wordt genomineerd. Naast het werk voor de groep schrijft Schlesinger muziek voor films en series. Het nummer That Thing You Do voor de gelijknamige comedy met Tom Hanks uit 1997 levert hem een Oscarnominatie op. Driemaal wint hij een Emmy Award, onder meer voor de comedyserie Crazy Ex-Girlfriend. The Jonas Brothers, Bowling For Soup en Katy Perry hebben liedjes op hun repertoire staan die (mede) zijn gecomponeerd door Schlesinger. De muzikant overlijdt aan complicaties als gevolg van COVID-19.

Patrick Francfort (Gibson Brothers)

Patrick Francfort (64 jaar, † 4 april) vormt samen met zijn broers Chris en Alex het trio The Gibson Brothers (niet te verwarren met het Amerikaanse bluegrass duo met dezelfde naam). De broers worden geboren op het Caribische eiland Martinique maar verhuizen op jonge leeftijd naar Frankrijk. De groep maakt muziek met een mengeling van disco en salsa. De eerste single Come To America doet nog niet zoveel maar met opvolger Non-Stop Dance staat het drietal in ons land in mei 1977 twee weken op nummer 1. In 1979 volgen de hits Cuba en Que Sera Mi Vida (If You Should Go) en in 1981 Latin America. Patrick Francfort overlijdt aan de gevolgen van COVID-19.

Alex Harvey

De in Amerika geboren Alex Harvey (79 jaar, † 4 april) is countryzanger, acteur en componist. Hij schrijft voor Kenny Rogers diens hit Rueben James en voor Tanya Tucker Delta Dawn. Het laatstgenoemde nummer komt in 1973 in Amerika op nummer 1 in de versie van de in september dit jaar overleden Helen Reddy. In ons land kennen we Harvey van de enige hit die hij in 1972 onder zijn naam scoort, To Make My Life Beautiful, in 2002 goed voor nummer 268 in de NPO Radio 2 Top 2000. De Amerikaanse muzikant word in ons land nog wel eens verward met de Schotse muzikant Alex Harvey (1935-1982), zanger en gitarist in The Sensational Alex Harvey Band.

John Prine

Country folkzanger John Prine (73 jaar, † 7 april) begint zijn carrière in de jaren zestig van de vorige eeuw en brengt in 1970 zijn eerste titelloze album uit. Bekende nummers van Prine zijn onder meer Sam Stone over een aan heroïne verslaafde Vietnamveteraan en Angel From Montgomery dat tevens door zangeres Bonnie Raitt op de plaat wordt gezet. Hij brengt tot 2018 meer dan twintig albums uit. Prine ontvangt in zijn carrière tweemaal een Grammy Award voor beste folkalbum: voor The Missing Years (1991) en Fair & Square (2005). Voor augustus 2020 stond een optreden gepland in Paradiso, Amsterdam voor de zanger die ook overlijdt aan de gevolgen van de coronabesmetting.

Louis van Dijk

Pianist Louis van Dijk (78 jaar, † 12 april) studeert cum laude af in de richting klassieke piano aan het conservatorium van Amsterdam. Hij ontwikkelt zich na zijn opleiding voornamelijk als jazzpianist en neemt onder meer met het Louis van Dijk Trio tientallen platen op. Bekendheid krijgt het trio door de jarenlange samenwerking met Ramses Shaffy en de twee weken voor Van Dijk overleden Liesbeth List in het ensemble Shaffy Chantant. In theaters en concertzalen treedt hij daarna op met tal van muzikanten uit diverse muziekdisciplines, zoals Rita Reys, Daniël Wayenberg, Jean 'Toots' Thielemans en Thijs van Leer. Vanaf eind jaren tachtig van de vorige eeuw treedt Van Dijk op met het pianotrio Gevleugelde Vrienden, samen met Pim Jacobs en Mr. Pieter van Vollenhoven. In 2000 wordt hij onderscheiden met de titel Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, in 2006 ontvangt hij een Gouden Harp en in 2014 wordt naar hem de Louis van Dijk Jazz Award voor talentvolle jazzcomponisten vernoemd. Daarnaast ontvangt hij tussen 1965 en 1989 vier Edisons. De laatste anderhalf jaar van zijn leven woont Van Dijk in het Rosa Spier Huis in Laren.

Lee Konitz

De Amerikaanse jazzsaxofonist Lee Konitz (92 jaar, † 15 april) maakt al op jonge leeftijd deel uit van het muziekensemble van Miles Davis wiens album Birth Of The Cool uit 1957 wordt gezien als een hoogtepunt uit de jazzgeschiedenis (als bron van de zogeheten cooljazz uit de jaren vijftig). Vanaf de jaren zestig speelt hij veelvuldig concerten in Europa met kleine formaties, niet zelden begeleid door enkel een pianist. Konitz ontvangt diverse onderscheidingen, waaronder de Deense Jazzpar-prijs en de NEA Jazz Masters Fellowship. In 2015 wordt hij in de DownBeat Jazz Hall of Fame opgenomen.

Dries Holten (Sandra & Andres)

De Nederlandse zanger, tekstschrijver, componist en producer Dries Holten (84 jaar, † 15 april) wordt geboren in Tjimahi op het Indonesische eiland Java. Holten wordt vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres dat hij samen met de in 2017 overleden Sandra Reemer vormt van 1966 tot 1975. In 1972 vertegenwoordigen de twee ons land op het Eurovisie Songfestival met het lied Als Het Om De Liefde Gaat, hetgeen een vierde plaats oplevert. Na de samenwerking met Sandra Reemer vormt Holten een nieuw duo met Rosy Pereira onder de naam Rosy & Andres (grootste hit My Love). In de jaren tachtig volgt een kortstondige samenwerking met zangeres Debbie.

Christophe

De Fransman Daniel Bevilacqua gebruikt als artiestennaam Christophe (74 jaar, † 16 april). De zanger van Italiaanse afkomst heeft in ons land eind 1965, begin 1966 twee hits: Aline, een nummer over liefdesverdriet [j'ai crié, crié (...) j'ai pleuré, pleuré], en Les Marionettes. In 1974 geeft Christophe een afscheidsconcert, maar vanaf 1996 verschijnt van hem weer nieuwe muziek en treedt hij op. In 2019 komen twee albums uit waarop hij samenwerkt met andere, voornamelijk Franse, artiesten.

Ian Whitcomb

De Britse zanger Ian Whitcomb (78 jaar, † 19 april) bereikt in de zomer van 1965 als onderdeel van de zogeheten British Invasion de Amerikaanse Top 10 met het door hemzelf geschreven You Turn Me On. Whitcomb neemt dit nummer dat hij zingt met falsetstem op met zijn begeleidingsband Bluesville. Na een aantal kleinere hits eindigt het Amerikaanse avontuur voor Whitcomb en keert hij begin jaren zeventig terug naar het Verenigd Koninkrijk en wijdt zich aan een schrijverscarrière.

Hamilton Bohannon

Hamilton Bohannon (78 jaar, † 24 april) is een Amerikaanse percussionist en disco-funkartiest uit Atlanta. Hij speelt met grootheden als (de dan 13-jarige) Stevie Wonder, Smokey Robinson, Marvin Gaye, The Temptations en Diana Ross. Zijn eigen materiaal bestaat grotendeels uit instrumentale nummers die vele malen zijn gesampled. In 1975 heeft Bohannon, zoals hij ook kortweg wordt genoemd, in ons land een top 5-notering met Disco Stomp. Na Footstompin' Music staat hij in 1981 andermaal in de vaderlandse hitlijst met Let's Start II Dance Again.

Bobby Lewis

In 1961 wordt de grootste hit van dat jaar in de Amerikaanse hitparade gezongen door Bobby Lewis (95 jaar, † 28 april). In de zomermaanden staat de in Indianapolis geboren R&B-zanger zeven weken bovenaan de Billboard Hot 100 met Tossin' And Turnin'. Van het nummer bestaan twee versies: één waarin de zanger meteen begint te zingen met 'I couldn't sleep at all last night' en één waarvan dat intro wordt voorafgegaan door Lewis die zingt 'Baby...baby...you did something to me'. Na de grote hit die door verschillende andere artiesten is gecovered volgt de kleinere hit One Track Mind. Daarna is de muzikale hitcarrière van Bobby Lewis voorbij.

Tony Allen

Tony Allen (76 jaar, † 30 april) wordt beschouwd als één van de grondleggers van de afrobeat, de verzamelterm voor muziek uit Afrika. De in Nigeria geboren Allen wordt geïnspireerd door lokale muziek en Amerikaanse jazz. In de jaren zestig van de vorige eeuw werkt hij samen met landgenoot Fela Kuti (1938-1997). Onder de naam Africa '70 ontwikkelen Allen en Kuti een mix van West-Afrikaanse muziekstijlen met jazz en funk. Na deze samenwerking, die resulteert in meer dan dertig albums, verhuist hij naar Europa om zich bezig te houden met uiteenlopende muziekgenres. In 2019 treedt Allen voor het laatst in Nederland op in de band The Good, The Bad & The Queen, de supergroep die naast Allen bestaat uit (ex-)leden van Blur, The Clash en The Verve.

Andere personen uit de muziekwereld die in april 2020 zijn overleden

 • Ellis Marsalis Jr. (85 jaar, † 1 april); Amerikaanse jazzpianist
 • Bucky Pizzarelli (94 jaar, † 1 april); Amerikaanse jazzgitarist
 • Guus Smeets (71 jaar, † 2 april); Limburgs zanger en liedjesschrijver
 • Tweedy Bird Loc (52 jaar, † 3 april); Amerikaanse rapper
 • Vaughan Mason (69 jaar, † 3 april); Amerikaanse producer en songwriter
 • Luis Ecuardo Aute (76 jaar, † 4 april); Spaanse zanger en songwriter
 • Richard Teitelbaum (80 jaar, † 9 april); Amerikaanse synthesizerspeler, improvisatiemuzikant en componist
 • Eddie Cooley (87 jaar, † 15 april); Amerikaanse zanger (Priscilla) en songwriter (Fever)
 • Henry Grimes (84 jaar, † 17 april); Amerikaanse jazzmuzikant
 • Giuseppi Logan (84 jaar, † 17 april); Amerikaanse jazzmuzikant
 • Matthew Seligman (64 jaar, † 17 april); Engelse bassist (The Soft Boys, The Thompson Twins, Thomas Dolby)
 • Derek Jones (35 jaar, † 21 april); Amerikaanse gitarist in metalband Falling In Reverse
 • Bootsie Barnes (82 jaar, † 22 april); Amerikaanse jazzsaxofonist
 • Fred The Godson (41 jaar, † 23 april); Amerikaanse DJ en rapper
 • Harold Reid (80 jaar, † 24 april); Amerikaanse zanger (The Statler Brothers)
 • Big Al Carson (66 jaar, † 26 april); Amerikaanse blues- en jazzzanger
 • Scott Taylor (58 jaar, † 27 april); Britse gitarist (Then Jerico)

Richie Cole

De Amerikaanse jazzsaxofonist Richie Cole (72 jaar, † 2 mei) is bekend door zijn creatieve bopspel, een muziekstijl in de jazz met complexe ritmes en harmonieën waarbij geen teksten worden gebruikt maar niets betekenende woorden, uitroepen of lettergrepen zoals be-bob-a-lula of shoe-be-do-wah. Deze muziekstijl wordt ook wel scat genoemd. Cole speelt met onder meer jazzgrootheden als vibrafonist en pianist Lionel Hampton (1908-2002) en drummer Buddy Rich (1917-1987). In de jaren negentig van de vorige eeuw formeert hij het Alto Madness Orchestra. Cole brengt vanaf 1976 meer dan vijftig albums uit en geeft tijdens concertreizen masterclasses aan universiteiten.

Dave Greenfield (The Stranglers)

Dave Greenfield (71 jaar, † 3 mei) is vanaf 1975 tot aan zijn overlijden toetsenist bij de Britse punkband The Stranglers. De grootste hit voor de groep, de klassieker Golden Brown, stamt uit 1982. Dit voor de punkband zeer afwijkende nummer is in muzikaal opzicht grotendeels van de hand van Greenfield en drummer Jet Black. In het nummer, waarin de groep hun punkstatus kwijtraakt, wordt geëxperimenteerd met andere muziekstijlen: Greenfield speelt klavecimbel en het heeft een walsritme in driekwartsmaat die in de instrumentale introductie na elke drie maten met een vierkwartsmaat wordt afgewisseld. Greenfield's geluid en manier van spelen wordt dikwijls vergeleken met die van Phil Manzarek van The Doors. In de NPO Radio 2 Top 2000 is Golden Brown al twee decennia tussen de nummers 400 en 500 te vinden.

Millie Small

Millie Small (73 jaar, † 5 mei) is een Jamaicaanse zangeres die ook bekend is onder enkel haar voornaam Millie. In de zomer van 1964 heeft 'The Blue Beat Girl', zoals haar bijnaam in Amerika luidt, een hit met het door Robert Spencer van doo-wop group The Cadillacs geschreven My Boy Lollipop, één van de eerste ska-hits. Lange tijd is gedacht dat de harmonica solo in het nummer gespeeld werd door Rod Stewart, maar die heeft het ontkend. Lollipop wordt gevolgd door Sweet William, maar daarna zijn de hits voor de dan 17-jarige zangeres verleden tijd.

Florian Schneider (Kraftwerk)

Florian Schneider (73 jaar, † 6 mei - datum van bekendmaking) richt in 1970 met Ralf Hütter de iconische Duitse elektroband Kraftwerk op. De groep is van grote invloed op de ontwikkeling van elektronische muziek en bredere muziekstromingen als electropop en techno. Tot de bekendste nummers van Kraftwerk behoren Autobahn (1974) en The Model (1978). Autobahn, een ode aan de A555 die van Keulen naar Bonn loopt, is op het moment van verschijnen zeer vernieuwend door het gebruik van onder meer een Moog synthesizer en zelfgemaakte drumcomputers. Een bewonderaar van het tweetal is David Bowie. Op zijn in 1977 verschenen album Heroes staat het grotendeels instrumentale nummer V-2 Schneider, opgedragen aan Florian Schneider.

Brian Howe (Bad Company)

De muzikale carrière van de Engelse rockzanger Brian Howe (66 jaar, † 6 mei) begint in 1983 als hij samenwerkt met de Amerikaanse zanger Ted Nugent. Grotere bekendheid krijgt hij als hij in 1986 toetreedt tot Bad Company, de Britse rockband die op dat moment zonder zanger zit na het vertrek van Paul Rodgers. Howe is als leadzanger tot 1994 op vier studioalbums van de groep te horen. Daarna verschijnen met grote tussenpozen van Howe tot 2010 drie soloalbums.

Little Richard

De Amerikaanse zanger en pianist Little Richard (87 jaar, † 9 mei) wordt beschouwd als één van de belangrijkste grondleggers van de rock 'n roll. Richard Wayne Penniman, zoals zijn echt naam luidt, voegt in de jaren vijftig van de vorige eeuw aan deze muziekstijl een flinke scheut opzwepende rhythm & blues uit New Orleans toe. De zanger staat naast zijn flamboyante uitstraling bekend om zijn expressieve stem met wilde uithalen. Tot zijn bekendste nummers behoren Tutti Frutti, Lucille, Long Tall Sally en Good Golly Miss Molly, allen daterend uit de jaren 1955 tot en met 1958. In 1992 verschijnt zijn laatste studioalbum. Grote namen uit de popmuziek hebben nummers van Little Richard opgenomen, waaronder Elvis Presley, The Beatles en The Rolling Stones.

Betty Wright

De Amerikaanse soulzangeres Betty Wright (66 jaar, † 10 mei) breekt in 1971 door met Clean Up Woman met daarin de overheersende gitaarriff van Willie Hale. Wright's signature song wordt door diverse andere collega's opgenomen en is in meer dan dertig liedjes als sample terug te horen; een voorbeeld daarvan is Favorite Song van Chance The Rapper. In ons land heeft de zangeres succes in 1975 met het disconummer Shoorah! Shoorah! Twee andere nummers van haar die niet onvermeld mogen blijven zijn Where Is The Love, goed voor een Grammy Award, en de soulballad Tonight Is The Night. In 2019 heeft Betty Wright nog opgetreden in Nederland.

Moon Martin

De Amerikaanse singer-songwriter Moon Martin (69 jaar, † 11 mei) heet in werkelijkheid John David Martin maar krijgt de bijnaam Moon omdat dat woord in veel van zijn liedjes voorkomt. Martin beleeft op commercieel gebied een kortstondig dubbel succes. In de herfst van 1979 heeft hij twee hits tegelijkertijd in de Amerikaanse Top 40; zowel Rolene door hemzelf als Bad Case Of Lovin' You (Doctor Doctor) in de uitvoering van Robert Palmer staan in de lijst. Cadillac Walk, een andere compositie van Moon Martin, wordt in 1977 bekend in de versie van Willy Deville.

Mory Kanté

De Guineese zanger Mory Kanté (70 jaar, † 22 mei) is vooral bekend van de wereldhit Yéké Yéké. Het nummer dat heeft bijgedragen aan de popularisering van de Afrikaanse muziek in de westerse wereld staat in mei 1988 in ons land twee weken bovenaan de Top 40. Yéké Yéké wordt veel gedraaid in Franse discotheken en in een speciale mix op single uitgebracht. Het nummer dat in ons land door niemand wordt verstaan is een oud herderslied, door Kanté in een modern jasje gestoken. De rest van zijn materiaal is minder toegankelijk dan deze nummer-1-hit.

Jimmy Cobb

Jimmy Cobb (91 jaar, † 24 mei) is drummer en speelt mee op het beroemde jazzalbum Kind Of Blue uit 1959 van Miles Davis; het geldt als één van de bestverkochte en meest invloedrijke jazzalbums aller tijden. Cobb was de laatst nog levende van de muzikanten die aan dit album hebben meegewerkt. In 2008 ontvangt hij de NEA Jazz Masters Award, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten voor jazzmuzikanten.

Andere personen uit de muziekwereld die in mei 2020 zijn overleden

 • Will Theunissen (65 jaar, † 1 mei); Nederlandse gitarist (Elevator, Frank Boeijen Groep)
 • Sweet Pea Atkinson (74 jaar, † 5 mei); Amerikaanse zanger (Was Not Was)
 • Willy Hautvast (87 jaar, † 6 mei); Nederlandse componist en klarinettist
 • Ty (47 jaar, † 7 mei); Britse rapper
 • Andre Harrell (59 jaar, † 8 mei); Amerikaanse producer, oprichter Uptown Records (hip hop, R&B)
 • Jorge Santana (68 jaar, † 14 mei); Mexicaanse gitarist (latin rockband Malo), broer van Carlos Santana
 • Phil May (75 jaar, † 15 mei); Engelse zanger (The Pretty Things)
 • Al Rex (91 jaar, † 24 mei); Amerikaanse bassist (Bill Haley & His Comets)

Steve Priest (The Sweet)

Steve Priest (72 jaar, † 4 juni) is basgitarist in The Sweet, de Britse glamrock band die met name in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw grote hits scoort met onder meer Funny Funny, Poppa Joe, Fox On The Run en Love Is Like Oxygen. Naast Priest bestaat de groep uit zanger Brian Connolly (1945-1997), gitarist Andy Scott en drummer Mick Tucker (1947-2002). De glamrock van het schrijvers- en producersduo Chinn & Chapman wordt later verruild voor rockmuziek met eigen composities. The Sweet gaat in 1982 uit elkaar maar zowel zanger Connolly als de beide gitaristen Scott en Priest formeren in de jaren daarna onafhankelijk van elkaar eigen, nieuwe versies van The Sweet waarmee wordt getoerd. Van Steve Priest verschijnt in 1994 een autobiografie onder de titel 'Are you Ready Steve?'; de titel hiervan is afgeleid van het intro van de hit The Ballroom Blitz waarin zanger Brian Connolly het nummer inleidt met de woorden 'Are you ready Steve? ... Andy? ... Mick? ...Alright fellas, let's gooooo!'.

Rupert Hine

De Britse muzikant en producer Rupert Hine (72 jaar, † 5 juni) begint in de jaren zestig in het folkduo Rupert & David (met een cover van Simon & Garfunkel's The Sound Of Silence), is in de jaren zeventig oprichter van de band Quantum Jump, brengt soloalbums uit en produceert onder de naam Thinkman. Hine's naam komt als (synthipop-)producer voor op meer dan honderd albums, van artiesten als Tina Turner, Howard Jones, Bob Geldof, Stevie Nicks, Chris de Burgh, The Fixx en Suzanne Vega.

Bonnie Pointer

De Amerikaanse zangeres Bonnie Pointer (69 jaar, † 8 juni) richt begin jaren zeventig van de vorige eeuw met haar zussen Ruth, Anita en June (1953-2006) The Pointer Sisters op. De vier domineesdochters hebben in de beginjaren wisselend succes; als de grote commerciële doorbraak zich aandient in de jaren tachtig heeft Bonnie al afgehaakt en is ze bezig aan een solocarrière. Die levert haar in eigen land een grote hit op met Heaven Must Have Sent You, uitgebracht bij Motown Records.

Ricky Valance

De in Wales geboren Britse zanger Ricky Valance (84 jaar, † 12 juni) heeft in 1960 in eigen land een nummer-1-hit te pakken met Tell Laura I Love Her. Het origineel is Amerikaans en afkomstig van zanger Ray Peterson. Liedjes uit de Verenigde Staten met de dood als thema worden in die tijd door de Britse BBC om ethische gronden geboycot of helemaal niet uitgebracht in Europa. Voor de Britse versie van het nummer wordt de uit het clubcircuit afkomstige zanger David Spencer gekozen die vervolgens de verzonnen artiestennaam Ricky Valance gebruikt. De naam 'Ricky Valance' doet denken aan 'Ritchie Valens', de Amerikaanse zanger die een jaar eerder, in 1959, samen met Buddy Holly en The Big Bopper bij een vliegtuigongeluk om het leven komt. De BBC mag Tell Laura I Love Her dan wel boycotten maar Radio Luxemburg weet het nummer populair te maken in Groot-Brittannië. Het succes is van korte duur voor Valance die kort daarna terugkeert in het clubcircuit.

Vera Lynn

De Britse zangeres Vera Lynn (103 jaar, † 18 juni) groeit in de Tweede Wereldoorlog door haar radioprogramma en haar liedjes uit tot een fenomeen. Haar bijnaam luidt The Forces Sweetheart. Ze wordt bekend met liedjes als We’ll Meet Again, The White Cliffs Of Dover en Land Of Hope And Glory. Ze blijft na de oorlog ongekend populair en ontvangt in haar lange leaven meerdere hoge koninklijke onderscheidingen. In 1975 wordy ze in de adelstand verheven; sindsdien mag ze zich Dame Vera Lynn noemen. Aan haar honderdste verjaardag in 2017 wordt in Groot-Brittannië groots aandacht besteed met een album met bekende nummers in nieuwe arrangementen onder de titel ‘Vera Lynn 100’.

Pete Carr

De naam van de Amerikaanse sessiemuzikant Pete Carr (70 jaar, † 27 juni) zal bij weinig mensen vertrouwd in de oren klinken. Toch zijn zijn bijdrages aan verschillende nummers uit de populaire muziek heel bekend. De gitarist uit de beroemde opnamestudio Muscle Shoals Rhythm Section is te horen in de bekende intro's van onder meer Woman In Love van Barbra Streisand en Main Street van Bob Seger. De gitarist levert daarnaast belangrijke bijdrages aan nummers van Paul Simon, Willie Nelson, Art Garfunkel en Boz Scaggs. Onder de naam LeBlanc & Carr heeft Pete Carr in 1978 als helft van een duo in eigen land een grote hit met Falling. Toen hem eens werd gevraagd naar zijn 'biggest thrill in music', gaf Carr als antwoord het samenwerken met Paul Simon. Carr speelt in 1981 gitaar tijdens het legendarische concert in Central Park van Simon & Garfunkel.

Andere personen uit de muziekwereld die in juni 2020 zijn overleden

 • Marcello Abbado (93 jaar, † 4 juni); Italiaanse componist en pianist (broer van dirigent Claudio Abbado)
 • Paul Chapman (66 jaar, † 9 juni); gitarist uit Wales (rockbands UFO, Lone Star)
 • Hux Brown (75 jaar, † 18 juni); Jamaicaanse gitarist (Toots & The Maytals)
 • Huey (31 jaar, † 25 juni); Amerikaanse rapper (Pop, Lock & Drop It)
 • Freddy Cole (88 jaar, † 27 juni); Amerikaanse jazzzanger en -pianist, broer van Nat King Cole
 • Benny Mardones (73 jaar, † 29 juni); Amerikaanse zanger (Into The Night)
 • Johnny Mandel (94 jaar, † 29 juni); Amerikaanse songwriter (Suicide Is Painless, The Shadow Of Your Smile)
 • Walter Nita (69 jaar, † 30 juni); Nederlandse zanger (The Walkers, Chaplin Band, The Press)

Ennio Morricone

De Italiaanse componist en dirigent Ennio Morricone (91 jaar, † 6 juli) geldt als één van de meest invloedrijke filmcomponisten van de twintigste eeuw. Hij componeert in zijn carrière ruim 500 soundtracks voor films en televisie waarvoor hij vele prijzen in ontvangst heeft mogen nemen. De soundtrack van de western Once Upon A Time In The West uit 1968 is met meer dan tien miljoen verkochte exemplaren één van de meest succesvolle filmmuziekalbums ooit. In ons land staat de soundtrack van deze film als Het Gebeurde In Het Westen vanaf december 1974 niet minder dan 193 weken onafgebroken in de albumlijst. Andere films waarvoor de 'maestro' de muziek levert zijn onder meer For A Few Dollars More, The Untouchables en The Good, The Bad And The Ugly. Morricone, die overlijdt aan de gevolgen van een val, treedt in 2017 voor het laatst op in ons land.

Charlie Daniels

De Amerikaanse zanger, gitarist en violist Charlie Daniels (83 jaar, † 6 juli) is vooral bekend door The Devil Went Down To Georgia uit het najaar van 1979. Het lied gaat over een poging van de duivel om de ziel van een jonge man te stelen door middel van een duel waarin de twee tegen elkaar viool spelen. De naar de zanger genoemde Charlie Daniels Band is vooral gespecialiseerd in countrymuziek en southern rock. De teksten van zijn liederen zijn, met name in het latere werk, sterk patriottisch en nationalistisch. In 2008 wordt Daniels opgenomen in de Grand Ole Opry, een jaar later gevolgd door een ster in de Music City Walk of Fame en opname in de Musicians Hall of Fame.

Joe Porcaro

Joe Porcaro (90 jaar, † 6 juli) is een Amerikaanse jazzdrummer en jazzpercussionist. Hij werkt samen met muzikanten als Stan Getz, Gerry Mulligan, Frank Sinatra, Natalie Cole, The Monkees, Gladys Knight en Madonna. Daarnaast is Porcaro als docent drumleraar actief op de Los Angeles Music Academy. Zijn drie zoons Jeff (1954-1992), Mike (1955-2015) en Steve (1957) zijn eveneens succesvolle muzikanten in de rockband Toto als respectievelijk drummer, basgitarist en zanger/toetsenist. Op een aantal albums van Toto is Joe als percussionist te horen.

Peter Green (Fleetwood Mac)

De Britse gitarist Peter Green (73 jaar, † 25 juli) is in 1967 één van de oprichters van Fleetwood Mac. De bluesband die de groep op dat moment is scoort onder zijn leiding hits met Need Your Love So Bad, Black Magic Woman, Oh Well en het instrumentale Albatross. Green kampt met psychische problemen en verlaat in 1970 de groep die vanaf 1974 qua samenstelling en geluid een ware metamorfose ondergaat. In 1998 wordt de bluesgitarist in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen.

Andere personen uit de muziekwereld die in juli 2020 zijn overleden

 • Max Crook (83 jaar, † 1 juli); Amerikaanse muzikant, pionier in elektronische muziek, uitvinder Musitron > keyboardinstrument dat prominent is het horen in Del Shannon's Runaway (1961)
 • J. Marvin Brown (66 jaar, † 3 juli); Amerikaanse soulzanger (The Softones)
 • Cleveland Eaton (80 jaar, † 5 juli); Amerikaanse jazzbassist
 • Naya Rivera (33 jaar, † 8 juli); Amerikaans model, actrice en zangeres (Glee)
 • Judy Dyble (71 jaar, † 12 juli); Britse folkzangeres (Fairport Convention)
 • J.J. Lionel (72 jaar, † 14 juli); Belgische zanger (La Danse Des Canards)
 • Jamie Oldaker (68 jaar, † 16 juli); Amerikaanse drummer (Eric Clapton, The Tractors)
 • Dobby Dobson (78 jaar, † 21 juli); Jamaicaanse reggaezanger
 • Annie Ross (89 jaar, † 21 juli); Brits-Amerikaanse jazzzangeres (trio Lambert, Hendricks & Ross)
 • Tim Smith (59 jaar, † 22 juli); Engelse singer-songwriter (cultband Cardiacs)
 • Denise Johnson (56 jaar, † 27 juli); Engelse zangeres (Primal Scream)
 • Bent Fabric (95 jaar, † 28 juli); Deense pianist en componist (Amerikaanse top 10 hit in 1962 met Alley Cat)
 • Malik B. (47 jaar, † 29 juli); Amerikaanse rapper (The Roots)

Wayne Fontana

De echte naam van de Engelse zanger Wayne Fontana (74 jaar, † 6 augustus) is Glyn Geoffrey Ellis. Hij noemt zich naar D.J. Fontana, drummer op veel platen van Elvis Presley. Wayne vormt in 1963 samen met Bob Lang, Ric Rothwell en Eric Stewart de groep Wayne Fontana & The Mindbenders. De platen van de groep worden, geheel toevallig, uitgebracht op het label Fontana Records. De twee grootste hits van de groep zijn Um, Um, Um, Um, Um, Um (1964) en The Game Of Love (1965). Onder de naam The Mindbenders wordt nog een hit geschoord met A Groovy Kind Of Love maar Fontana is dan al niet meer van de partij. Hij laat op muzikaal gebied solo nog van zich horen in Pamela Pamela (1966).

Trini Lopez

De Amerikaanse zanger Trini Lopez (83 jaar, † 11 augustus), zoon van Mexicaanse migranten, heeft midden jaren zestig grote successen met onder meer If I Had A Hammer (nummer 1 in Nederland), Lemon Tree en La Bamba. Niemand minder dan Frank Sinatra bezorgt hem een platencontract. Lopez is tevens in enkele films te zien, waaronder in 1967 in The Dirty Dozen (met Lee Marvin en Charles Bronson). Over de zanger is een documentaire gemaakt die in 2021 in roulatie moet komen.

Andere personen uit de muziekwereld die in augustus 2020 zijn overleden

 • Steve Holland (66 jaar, † 2 augustus); Amerikaanse gitarist (mede-oprichter rockband Molly Hatchet)
 • Tony Costanza (52 jaar, † 4 augustus); Amerikaanse drummer (metalband Machine Head)
 • Martin Birch (71 jaar, † 9 augustus); Britse producent (Deep Purple, Black Sabbath, Iron Maiden)
 • Pete Way (69 jaar, † 14 augustus); Engelse rockgitarist (rockbands UFO, Fastway)
 • Jack Sherman (64 jaar, † 18 augustus); Amerikaanse gitarist (Red Hot Chili Peppers)
 • Frankie Banali (68 jaar, † 20 augustus); Amerikaanse drummer (Quiet Riot)
 • Walter Lure (71 jaar, † 22 augustus); Amerikaanse gitarist (punkrockband The Heartbreakers)
 • D.J. Rogers (72 jaar, † 22 augustus); Amerikaanse R&B singer-songwriter

Erick Morillo

Door zijn Colombiaans/Dominicaanse afkomst specialiseert Erick Morillo (49 jaar, † 1 september) zich al vroeg in zijn muzikale carrière in reggae- en latin-platen. Na enkele remixen te hebben gemaakt van reggaehits worden van zijn plaat Muevelo in 1992 in de Verenigde Staten meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De uit Trinidad afkomstige Mark Quashie, die zich The Mad Stuntman noemt, komt in contact met Morillo. Onder de naam Reel 2 Real & The Mad Stuntman brengen de twee onder meer de singles Go On Move en I Like To Move It uit. Het laatstgenoemde nummer, dat in ons land in 1994 de gehele maand mei op nummer 1 staat, betekent de doorbraak voor beiden (in Europa). In de jaren na deze successen richt Morillo het platenlabel Subliminal Records op en is hij resident dj in enkele New Yorkse clubs.

Lucille Starr

De in Canada geboren Franstalige zangeres Lucille Starr (82 jaar, † 4 september) geniet in ons land korte tijd grote bekendheid. In 1965 bereikt ze de eerste plaats met The French Song (Quand Le Soleil Dit Bonjour Aux Montagnes), vrijwel meteen gevolgd door hoge noteringen voor Colinda en Crazy Arms. Na twee kleinere hits met Jolie Jacquline en een duet met haar eveneens zingende man Bob Regan onder de naam Canadian Sweethearts zijn de hitsuccessen voorbij. In 1989 wordt Starr, naar wie in British Columbia in de stad waar ze opgroeit een straat - Lucille Starr Way - is vernoemd, in de Canadian Country Music Hall of Fame opgenomen.

Ronald Bell (Kool & The Gang)

Saxofonist Ronald Bell (68 jaar, † 9 september) richt samen met zijn broer Robert in 1964 The Jazziacs op, de voorloper van de latere funk- en discoband Kool & The Gang. Door het combineren van de verschillende muziekstijlen jazz, soul, R&B, funk en popmuziek krijgt de band een eigen herkenbaar geluid en worden tussen 1973 en1987 wereldwijd hits gescoord. Kool & The Gang wint in hun bestaan onder meer twee Grammy Awards en meerdere American Music Awards; het grootste commerciële succes beleeft de groep van Ronald 'Khalis' Bell in 1980 met de internationale danshit Celebration.

Toots Hibbert (Toots & The Maytals)

De Jamaicaanse muzikant Toots Hibbert (77 jaar, † 11 september) is het meest prominente lid van The Maytals, êên van de bekendste ska- en reggaegroepen. De groep, ontstaan in 1962, behoort tot de grondleggers van deze muziekstroming. De stem van Toots wordt vergeleken met die van soulzanger Otis Redding. De groep levert een belangrijke bijdrage aan de muziek voor de film They Harder They Come uit 1972 (met in de hoofdrol reggaezanger Jimmy Cliff). Toots & The Maytals heeft echter nooit de successen geboekt die later wel onder meer Bob Marley &The Wailers ten deel zijn gevallen.

Edna Wright (The Honey Cone)

Edna Wright (76 jaar, † 12 september) maakt samen met Carolyn Willis en Shelly Clark tussen 1968 en 1973 onderdeel uit van het Amerikaanse meidentrio The Honey Cone. De 'soul girl group' heeft in juni 1971 in eigen land een nummer-1-hit te pakken met Want Ads, met de openingszin 'wanted, young man, single and free'. Edna Wright is de leadzangeres van de groep; zij is een zuster van
zangeres Darlene Love die bekend wordt doordat ze een aantal nummers van Phil Spector uitvoert.

Caroline Kaart

Caroline Kaart (88 jaar, † 15 september) wordt geboren als Caroline Paterson Raitt. De Schots-Nederlandse opera-zangeres en zanglerares trouwt met tenor en toneelspeler Hans Kaart en komt aan het eind van de jaren vijftig in Nederland wonen. Haar veelzijdige stem hield het midden tussen mezzosopraan en alt. Ze speelt onder meer in musicals en presenteert jarenlang het populaire AVRO-radioprogramma Klassiek met Caroline. In 1982 wordt ze ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Roy C

De volledige naam van de Amerikaanse zanger en songwriter Roy C (81 jaar, † 16 september) is Roy Charles Hammond. In 1966 bereikt hij in het Verenigd Koninkrijk de top 10 met Shotgun Weddding; eind 1972 wordt het nummer opnieuw uitgebracht en eindigt het opnieuw bij de bovenste tien. Een jaar later neemt hij met de Jamaicaanse groep The Honey Drippers enkele nummers op, waaronder Impeach The President, verwijzend naar president Nixon's Watergate-schandaal. In 1992 worden de rechten van dit nummer opgekocht door Aaron Fuchs, baas van Tuff City Records. Samples van Impeach The President zijn te horen in nummers van LL Cool J, EPMD, Janet Jackson, Shaggy en George Benson.

Juliette Gréco

De Française Juliette Gréco (93 jaar, † 23 september) is actrice en zangeres en staat bijna zeventig jaar op het podium. De zangeres met haar zwarte kleding, zwarte steile haar met pony en zwart oogpotlood wordt beroemd door chansons als Les Feuilles Mortes, Sous Le Ciel De Paris en Je Suis Comme Je Suis. Beginnende zangers als Serge Gainsbourg en Jacques Brel worden bekend als Gréco hun chansons vertolkt. De 'muze van het existentialisme' beleeft de hoogtijdagen van haar roem in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Mac Davis

De Amerikaanse singer-songwriter Mac Davis (78 jaar, † 29 september) staat in 1972 in eigen land drie weken bovenaan de hitlijst met Baby Don't Get Hooked On Me. De muziekschrijver is echter vooral bekend als componist van hits voor anderen, waaronder Elvis Presey (o.a. In The Ghetto, A Little Less Conversation) en Kenny Rogers (Something's Burning). In ons land doet Peter Blanker goede zaken met Het Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven, een bewerking van Davis' It's Hard To Be Humble. De singer-songwriter heeft in zijn muzikale carrière succes met zowel countrymuziek als popmuziek.

Helen Reddy

De in Melboure, Australië geboren zangeres Helen Reddy (78 jaar, † 29 september) heeft met name in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw veel succes in de Verenigde Staten. Ze bereikt met drie liedjes in drie opeenvolgende jaren de eerste plaats van de hitparade, namelijk met I Am Woman (1972), Delta Dawn (1973) en Angie Baby (1974). Met het mede door haar geschreven I Am Woman staat Reddy begin jaren zeventig symbool voor de opkomende feministische beweging. Ze wint met het nummer een Grammy Award. In 2019 verschijnt onder dezelfde titel een biografische film over de zangeres die de laatste jaren van haar leven te kampen krijgt met dementie en woont in een zorginstelling.

Andere personen uit de muziekwereld die in september 2020 zijn overleden

 • Ian Mitchell (62 jaar, † 1 september); Schotse basgitarist (Bay City Rollers)
 • Gary Peacock (85 jaar, † 5 september); Amerikaanse jazz contrabassist
 • Bruce Williamson (49 jaar, † 6 september); Amerikaanse (tenor)zanger (The Temptations, 2007-2015)
 • Pamela Hutchinson (61 jaar, † 18 september); Amerikaanse zangeres (The Emotions: Best Of My Love, 1977)
 • Lee Kerslake (73 jaar, † 19 september); Engelse drummer (Uriah Heep)
 • Roy Head (79 jaar, † 21 september); Amerikaanse zanger (Treat Her Right, 1965)
 • Tommy DeVito (92 jaar, † 21 september); Amerikaanse muzikant (The Four Seasons)
 • Jimmy Winston (75 jaar, † 26 september); Engelse muzikant (Small Faces)
 • Rocco Prestia (69 jaar, † 29 september); Amerikaanse bassist (funkband Tower Of Power)

Eddie Van Halen

Eddie Van Halen (65 jaar, † 6 oktober) en zijn twee jaar oudere broer Alex zijn in Nederland geboren maar verhuizen in 1962 met hun ouders naar de Verenigde Staten. De broers, respectievelijk gitarist en drummer, vormen vanaf 1974 samen met bassist Michael Anthony en zanger David Lee Roth de naar hen genoemde hardrockband Van Halen. Gitarist Eddie wordt onder rockmuzikanten als een zeer invloedrijk rockgitarist gezien; veel rockgitaristen zijn direct of indirect door hem beïnvloed. Op het debuutalbum van de groep uit 1978 introduceert hij op het korte nummer Eruption een nieuwe, razendsnelle stijl van soleren met twee handen die hamerend op de snaren over de nek van de gitaar bewegen (de zogeheten two hand tapping-techniek). De grote commerciële doorbraak bereikt Van Halen met het album 1984. Eddie Van Halen is daarnaast op muziek van andere bekende artiesten te horen; het bekendste voorbeeld hiervan is zijn gitaarsolo in Beat It van Michael Jackson. In 2012 wordt hij door lezers van het tijdschrift Guitar World uitgeroepen tot beste gitarist ooit.

Johnny Nash

De muziekstijl van Johnny Nash (80 jaar, † 6 oktober) loopt in de beginjaren uiteen van country tot soul en van pop tot easy listening. Als hij naar Jamaica verhuist, verschuift zijn stijl in de richting van de reggaemuziek. Van de buiten Jamaica dan nog onbekende Bob Marley neemt hij het nummer Stir It Up op; het is voor Marley het eerste succes als componist buiten zijn eigen land. Nash scoort in de Verenigde Staten in 1972 een nummer-1-hit met het door hemzelf geschreven optimistische I Can See Clearly Now, een nummer waarmee bij ons Lee Towers goede sier maakt. De grootste hit in ons land scoort Johnny Nash in 1975 met Tears On My Pillow. Na nog een hit in 1985 met Rock Me Baby wordt weinig meer van Nash vernomen.

Dave Munden (The Tremeloes)

De oorspronkelijke bezetting van de Britse band The Tremeloes bestaat uit zanger Brian Poole, gitaristen Rick West en Alan Blakley, bassist Alan Howard en drummer Dave Munden (76 jaar, † 15 oktober). De groep scoort hits tussen 1963 en 1972 waarvan hun versie van The Four Seasons-cover Silence Is Golden uit 1967 de grootste is. De band ondergaat in de loop van de jaren diverse personeelswisselingen maar Munden is de enige constante factor; hij blijft zestig jaar actief als drummer bij The Tremeloes.

Spencer Davis

Zanger en gitarist Spencer Davis (81 jaar, † 19 oktober) richt in de jaren zestig de naar hem genoemde Spencer Davis Group op. Naast Davis bestaat de groep uit Pete York en de broers Muff en Steve Winwood. Het viertal met de piepjonge Steve Winwood zorgt in 1966 en 1967 voor een aantal klassiekers: Gimme Some Lovin', I'm A Man, Somebody Help Me, Keep On Running en Time Seller. Na het vertrek van Winwood valt The Spencer Davis Group uit elkaar. Van tijd tot tijd, zelfs tot aan Davis' overlijden, wordt de groep in wisselende samenstellingen nieuw leven ingeblazen. Spencer Davis is daarnaast lange tijd directeur van platenmaatschappij Island Records.

Tony Lewis (The Outfield)

Tony Lewis (62 jaar, † 19 oktober) is tussen 1984 en 2014 zanger en bassist van de Engelse groep The Outfield. Het trio dat naast Lewis bestaat uit John Spinks (1953-2014) en Alan Jackman breekt in 1986 door met Your Love ('I don't want to lose your love tonight'). Na de dood in 2014 van Spinks valt de groep uiteen. Van Tony Lewis verschijnt enkele jaren daarna een soloalbum. Lewis was ten tijde van zijn overlijden bezig met nieuw materiaal dat, naar het zich laat aanzien, in het voorjaar van 2021 zal worden uitgebracht.

Andere personen uit de muziekwereld die in oktober 2020 zijn overleden

 • Bunny Lee (79 jaar, † 6 oktober); Jamaicaanse producer
 • Brian Locking (81 jaar, † 8 oktober); Engelse gitarist (The Shadows, 1962-1963)
 • Paul Matters († 14 oktober); Australische bassist (AC/DC, 1974-1975)
 • Johnny Bush (85 jaar, † 16 oktober); Amerikaanse country singer-songwriter (Whiskey Road)
 • Alfredo Cerruti (78 jaar, † 18 oktober); Italiaanse muzikant (Squallor)
 • Jerry Jeff Walker (78 jaar, † 23 oktober); Amerikaanse singer-songwriter (Mr. Bojangles)

Len Barry

De Amerikaanse zanger, songwriter en muziekproducer Len Barry (78 jaar, † 5 november) is leadzanger in The Dovells. Het kwintet scoort in eigen land in 1961 een grote hit met Bristol Stomp. In 1963 verlaat Barry de groep om als solist verder te gaan. Na enkele weinig succesvolle singles keert het tij in 1965 met 1-2-3. Motown Records beschuldigt Barry van plagiaat omdat het nummer teveel zou lijken op Ask Any Girl van The Supremes. 'Blue-eyed soul'-zanger Len Barry komt met 1-2-3 tot een tweede plek in de Amerikaanse hitparade en wordt ironisch genoeg van de eerste plaats gehouden door I Hear A Symphony van, inderdaad, The Supremes. Vele decennia later, in 2008, verschijnt van Barry's hand de (semi)autobiografie Black-Like-Me.

Oscar Benton

De Nederlandse blueszanger Oscar Benton (71 jaar, † 8 november) breekt eind jaren zestig door met zijn Oscar Benton Blues Band. Tussen 1972 en 1974 heeft Benton een aantal hitjes in de Nederlandse Top 40, waaronder enkele met zangeres Monica Verschoor. In 1981 volgt een internationale hit als Bensonhurst Blues wordt gebruikt in een film van de Franse acteur Alain Delon. In 2019 verschijnt Benton's laatste album, getiteld Mirrors Don't Lie. Voor 2021 stond een comeback-tournee gepland.

Des O'Connor

Des O'Connor (88 jaar, † 14 november) is een Britse entertainer en zanger. In de jaren vijftig is hij voor het eerst op de Britse televisie te zien in de populaire show Sunday Night at the London Palladium. In de jaren zestig begint O'Connor met zingen wat hem in eigen land acht hits oplevert waarvan I Pretend uit 1968 de grootste is. Des O’Connor wordt gezien als één van de meest succesvolle televisie-entertainers van het Verenigd Koninkrijk.

Dominic Grant

De Britse zanger Dominic Grant (71 jaar, † 18 november) is één van de zes leden van de popgroep Guys 'n' Dolls. De groep heeft zowel in Groot-Brittannië als Nederland succes maar concentreert zich vanaf 1977, als het sextet is ingekort tot een kwartet, vooral op ons land. Het van oorsprong Italiaanse nummer You're My World bereikt hier een eerste plaats. Als het viertal in 1985 uiteenvalt, gaat Grant met ex-Guys 'n' Dolls zangeres Julie Forsyth verder als duo onder de naam Grant & Forsyth. Het echtpaar scoort vervolgens een aantal hits in het country genre.

Corrie van Gorp

Comédienne, actrice, danseres en zangeres Corrie van Gorp (78 jaar, † 22 november) breekt aan het begin van de jaren zeventig door als ze samen met Willem Nijholt optreedt in de theatershows van Wim Sonneveld. Grote bekendheid krijgt Van Gorp door haar vele optredens tussen 1974 en 1985 in de revues van André van Duin en Frans van Dusschoten. In deze shows speelt ze met Van Duin en Van Dusschoten tientallen hilarische typetjes, waaronder Meneer en Mevrouw De Bok. Ze is in enkele bioscoopfilms te zien en scoort een aantal carnavalshits, niet zelden geschreven door Van Duin. Na enkele comebackoptredens op televisie trekt ze zich in 2009 terug uit het openbare leven.

Liselore Gerritsen

Liselore Gerritsen (83 jaar, † 25 november) is zangeres en cabaretière. In haar studententijd eind jaren vijftig begint ze samen met Paul van Vliet, haar latere man, het Leidsch Studenten Cabaret. Daarna richten beiden met enkele anderen het Haagse Theater PePijn op dat tot 1970 bestaat. Vervolgens verschijnen diverse albums van haar en werkt ze mee aan verschillende theaterprogramm's. Na haar scheiding van Van Vliet leert Gerritsen muziekproducent Ruud Jacobs kennen. Met hem is ze, tot aan zijn overlijden in 2019, meer dan veertig jaar samen.

Andere personen uit de muziekwereld die in november 2020 zijn overleden

 • Ken Hensley (75 jaar, † 4 november); Engelse muzikant (Uriah Heep)
 • Reyneart (65 jaar, † 5 november); Belgische zanger
 • Tony Hooper (77 jaar, † 18 november); Engelse gitarist (The Strawbs)
 • László Benkő (77 jaar, † 18 november) en Tamás Mihály (73 jaar, † 21 november); resp. keyboardspeler en basgitarist in Hongaarse rockband Omega, in de jaren zeventig de meest succesvolle band in Oost-Europa
 • Frank Kramer (73 jaar, † 30 november); Nederlandse presentator en oud-voetballer, zanger in de gelegenheidsband Full House (Standing On The Inside, 1976)

Charley Pride

De Amerikaanse zanger Charley Pride (86 jaar, † 12 december) is een pionier voor zwarte artiesten in de wereld van de countrymuziek. Tussen 1967 en 1987 is Pride met zijn baritonstem goed voor meer dan vijftig top 10-hits in de countrycharts, waaronder Kiss An Angel Good Mornin' en Is Anybody Going To San Antone. De zanger van Afro-Amerikaanse afkomst krijgt in 2017 een Grammy voor zijn gehele oeuvre.

Chad Stuart

Chad Stuart (79 jaar, † 20 december) is de helft van het Britse zangduo Chad & Jeremy. In de Verenigde Staten weet het tweetal mee te liften op het succes van de British Invasion; tussen 1963 en 1966 scoren Chad Stuart en Jeremy Clyde elf hits, waaronder twee top 10-hits. In eigen land zijn de successen van een geheel andere orde: slechts één klein hitje met Yesterday's Gone. Het duo gaat in 1968 uit elkaar maar reuniërt in de decennia daarna diverse malen voor optredens.

Rika Zaraï

Rika Zaraï (82 jaar, † 23 december) is een Frans-Israëlisch zangeres die liedjes op haar repertoire heeft staan in het Hebreeuws, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Duits. In ons land heeft ze in 1968 een grote hit met Yerushala'im Shel Zahav, dat zoveel betekent als 'Jeruzalem, stad van goud'. Het lied van de Israëlische componist en tekstdichter Naomi Shemer is in Israël ongekend populair; het wordt in 1967 geschreven voordat de Zesdaagse Oorlog begint en is min of meer een tweede volkslied geworden na de Israëlische overwinning in die oorlog. In 1969 staat Zaraï bij ons andermaal in de top 10 met Alors Je Chante, een bewerking van een winnend Spaans Songfestivallied.

Phyllis McGuire (The McGuire Sisters)

Samen met haar zussen Christine (1926-2018) en Dorothy (1928–2012) vormt Phyllis McGuire (89 jaar, † 29 december) The McGuire Sisters. Tussen 1954 en 1961 scoort het trio in de Verenigde Staten 31 hits, waarvan Sincerely en Sugartime de nummer 1-positie bereiken. Volgens Phyllis kenden zij en haar zussen geen populaire liedjes toen ze beroemd werden, enkel de liedjes die hun moeder hun had geleerd. The McGuire Sisters is in de jaren vijftig niet de enige groep die uit echte zussen bestaat; ook The Fontane Sisters en The Andrews Sisters laten met succes van zich horen.

Andere personen uit de muziekwereld die in december 2020 zijn overleden

 • Co de Kloet (88 jaar, † 1 december); Nederlandse VARA-radiopresentator (Tijd voor Teenagers)
 • Carl Mann (78 jaar, † 16 december); Amerikaanse rockabilly-zanger
 • K.T. Oslin (78 jaar, † 21 december); Amerikaanse countryzangeres
 • Leslie West (75 jaar, † 22 december); Amerikaanse gitarist, zanger en songwriter (rockband Mountain)
 • John Fletcher (56 jaar, † 23 december); Amerikaanse rapper (hip hop groep Whodini)
 • Tony Rice (69 jaar, † 25 december); Amerikaanse bluegrass-gitarist
 • Alto Reed (72 jaar, † 30 december); Amerikaanse saxofonist (Bob Seger & The Silver Bullet Band, Little Feat)
 • Eugene Wright (97 jaar, † 30 december); Amerikaanse jazzbassist (Dave Brubeck Quartet)

Lees verder

© 2020 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Dag van de Muzikant - MuzikantendagDag van de Muzikant - MuzikantendagDe Dag van de Muzikant is eigenlijk een dag voor de muzikant: Muzikantendag. De dag is bedoeld voor mensen die een stap…
Hoe word je zanger of zangeres?Hoe word je zanger of zangeres?Zanger of zangeres worden, hoe doe je dat? Het eerste wat je nodig hebt is een stem die een beetje prettig klinkt. Het i…

Katy Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKaty Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKatheryn Hudson wordt geboren op 25 oktober 1984 en zal uitgroeien tot de superster genaamd Katy Perry. Katy groeit op i…
Metallica: Geschiedenis van een legendarische metalbandMetallica: Geschiedenis van een legendarische metalbandMetallica is een zeer succesvolle en legendarische (thrash)metalband uit Amerika. In 1981 is de band opgericht en ze zij…
Bronnen en referenties
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 04-01-2021
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.