InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020 De Zweed Bo Winberg (foto) is aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw bekend als gitarist in de instrumentale rockband The Spotnicks. Canadees Neil Peart is drummer in rockband Rush en voorziet de muziek van zijn groep van literaire teksten. De in Oostenrijk geboren operazanger Franz Mazura speelt op het toneel decennialang de rol van slechterik. Qua muziekstijl lopen Winberg, Peart en Mazura uiteen, maar ze hebben gemeen dat ze in 2020 zijn overleden. Welke andere bekende en minder bekende muzikanten en vocalisten zijn nog meer in 2020 overleden?

Overleden muzikanten in 2020

Jazzsaxofonist Jimmy Heath is afkomstig uit een zeer muzikale familie. In zijn lange carrière speelt hij met de groten uit de wereld van de jazzmuziek, hetgeen tot uitdrukking komt in de titel van zijn biografie: ‘I Walked With Giants’. De Nederlandse violist, dirigent en pedagoog Jaap Schröder, waarvan in 1956 de eerste opnamen op plaat verschijnen, zet zich met name in voor de barokviool.

Zangers en zangeressen

De naam van de Amerikaanse zangeres Toni Smith zal bij weinig mensen bekend in de oren klinken, maar ongemerkt kennen we haar stem uit een funk- en soulklassieker uit het begin van de jaren tachtig. De succesjaren van zanger Bob Shane dateren van eind jaren vijftig, begin jaren zestig als hij samen met Dave Guard en Nick Reynolds de eerste plaats bereikt met een traditional.

Welke naast genoemde bekende maar vooral ook minder bekende musici uit de populaire en de lichte muziek zijn in 2020 overleden? (meest recente update 19 februari 2020)

Jaap Schröder

De Nederlandse violist, dirigent en pedagoog Jaap Schröder (94 jaar, † 1 januari) studeert in Amsterdam en Parijs en wordt vervolgens concertmeester van het Radio Kamer Orkest en lid van het Nederlands Strijkkwartet. Hij neemt alle solo-sonates en partita’s van Johann Sebastian Bach op, daarbij spelend op barokviool waarvan hij een sterk promotor is. Schröder verricht veel onderzoek naar onbekende partituren voor viool uit de 17e en 18e eeuw. ‘Zijn grote passie voor muziek heeft hem in staat gesteld zijn talent tot op hoge leeftijd ten gehore te brengen’, aldus zijn familie. Schröder overlijdt op nieuwjaarsdag, een dag na zijn 94e verjaardag.

Bo Winberg (The Spotnicks)

Bo Winberg (80 jaar, † 3 januari) is gitarist in de Zweedse instrumentale gitaarrockgroep The Spotnicks. De groep, vernoemd naar de Russische satelliet Spoetnik 1, is in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw zeer populair in West-Europa en Japan. In die tijd is de instrumentale rock ’n rollmuziek zeer geliefd met groepen als The Shadows, The Ventures en gitarist Duane Eddy. The Spotnicks onderscheiden zich door tijdens optredens ruimtepakken te dragen. In die pakken en bijbehorende helmen is elektronica ingebouwd om niet vast te hoeven zitten aan snoeren en versterkers, een voor die tijd revolutionaire ontwikkeling. Na het uiteenvallen van de oorspronkelijke groep in 1970 gaat Winberg de daaropvolgende decennia met wisselende samenstellingen verder onder de naam The Spotnicks. Tot 2009 verschijnen bijna vijftig albums.

Neil Peart (Rush)

Neil Peart (67 jaar, † 7 januari) is tekstschrijver en drummer in de Canadese rockband Rush. Het trio bestaat naast Peart uit zanger en bassist Geddy Lee en gitarist Alex Lifeson. In 2019 plaatst muziekblad Rolling Stone Peart, bekend om zijn virtuoze drumstijl, op de vierde plaats van de honderd beste drummers in de geschiedenis van de popmuziek. Het merendeel van de teksten van Rush zijn van de hand van Peart die tevens enkele boeken op zijn naam heeft staan. Peart’s literaire teksten zijn beïnvloed door fantasy, science fiction, mythologie en filosofie.

Jimmy Heath

De Amerikaanse jazzsaxofonist, componist en arrangeur Jimmy Heath (93 jaar, † 19 januari) stamt uit een muzikale familie: zijn vader speelt klarinet, zijn moeder zingt in een kerkkoor, zijn zuster speelt piano en twee broers zijn bassist en drummer. Met zijn broers Percy en Tootie vormt hij The Heath Brothers. Jimmy wordt onder meer beïnvloed door saxofonist Charlie Parker wat hem de bijnaam ‘Little Bird’ oplevert (Parker’s bijnaam was ‘Bird’). Hij werkt samen met onder meer John Coltrane, Dizzy Gillespie en Miles Davis en is te horen op meer dan honderd albums. Behalve jazzmuziek componeert Heath ook suites en strijkkwartetten en ontvangt hij driemaal een nominatie voor een Grammy. In 2001, op 85-jarige leeftijd, verschijnt zijn biografie ‘I Walked With Giants’.

Franz Mazura

De Oostenrijker Franz Mazura (95 jaar, † 23 januari) heeft een uitzonderlijk lange carrière als operazanger. Hij debuteert in 1949 en staat, zeventig jaar later, in 2019 voor de laatste keer op het podium. Tweemaal wordt een opera waaraan Mazura meewerkt beloond met een Grammy: Lulu (1980) en Moses Und Aron (1985). Mazura speelt in zijn opera’s vaak de rol van de schurk en de slechterik.

Bob Shane (Kingston Trio)

De Amerikaanse zanger, gitarist en banjospeler Bob Shane (85 jaar, † 26 januari) vormt samen met Dave Guard (1934-1991) en Nick Reynolds (1933-2008) de originele samenstelling van The Kingston Trio. De groep is eind jaren vijftig van de vorige eeuw populair met repertoire dat grotendeels is ontleend aan de Amerikaanse folkmuziek. Het grootste succes heeft het drietal in 1958 met het volksliedje Tom Dooley dat de eerste plaats in de Billboard Hot 100 bereikt. De traditional over de van moord beschuldigde en in 1868 tot de strop veroordeelde Tom Dula (in het lied verbasterd tot Tom Dooley) wordt in 1929 voor het eerst opgenomen door G.B. Grayson & Henry Whitter. Het succes van de versie van The Kingston Trio markeert het beginpunt van de interesse in folkmuziek vanaf eind jaren vijftig.

Toni Smith

De muzikale carrière van zangeres Toni Smith (59 of 60 jaar, † 28 januari) speelt zich op één uitzondering na grotendeels af achter de schermen. De in The Bronx, New York geboren zangeres (echte naam Thomassina Carrollyne Smith) komt eind jaren zeventig van de vorige eeuw in contact met trompettist Tom Browne. Met hem maakt ze het lied Funkin’ For Jamaica (N.Y.) dat uitgroeit tot een klassieker. Op Funkin’ neemt Toni Smith de vocalen voor haar rekening; haar stem doet denken aan die van Chaka Khan van wie in eerste instantie wordt gedacht dat zij in het nummer is te horen. In Nederland bereikt Funkin’ For Jamaica (N.Y.) in februari 1981 een derde plaats in de Top 40; in 1992 verschijnt een remix die opnieuw in de hitparade terechtkomt. De toevoeging ‘N.Y.’ aan de titel moet voorkomen dat het geassocieerd wordt met het Caraïbische eiland Jamaica. Tom Browne, onder wiens naam het nummer wordt uitgebracht, is geboren in Queens, New York waarin de wijk Jamaica ligt. Het lied, dat in 2001 wordt gesampled door Mariah Carey in Don’t Stop, is een eerbetoon aan de buurt waarin hij opgroeit.

Andere personen uit de muziekwereld die in januari 2020 zijn overleden

 • Lexii Alijai (21 jaar, † 1 januari); Amerikaanse rapper
 • Marty Grebb (73 jaar, † 1 januari); Amerikaanse muzikant in popband The Buckinghams (Kind Of A Drag, 1966)
 • Tom Mulder (alias Klaas Vaak) (72 jaar, † 2 januari); Nederlandse radiopresentator (Veronica, TROS, Radio 10 Gold)
 • Little Jimmy (75 jaar, † 5 januari); Belgische bluesmuzikant
 • Martin Griffin († 5 januari); Engelse drummer in o.m. rockband Hawkwind
 • Bobby Comstock (78 jaar, † 9 januari); Amerikaanse zanger (Tennessee Waltz, 1959)
 • Marc Morgan (57 jaar, † 10 januari); Belgische singer-songwriter
 • Steve Martin Caro (71 jaar, † 14 januari); Amerikaanse zanger in baroque popband The Left Banke (Pretty Ballerina, 1966)
 • Barry Mayger (73 jaar, † 14 januari); Britse muzikant in popband Chicory Tip (Son Of My Father, 1972)
 • Chris Darrow (75 jaar, † 15 januari); Amerikaanse muzikant in country rockband Nitty Gritty Dirt Band
 • David Olney (71 jaar, † 18 januari); Amerikaanse singer-songwriter (voor onder meer Emmylou Harris, Linda Ronstadt)
 • Robert Parker (89 jaar, † 19 januari); Amerikaanse R&B-zanger
 • Bob Nave (75 jaar, † 28 januari); Amerikaanse muzikant in psychedelische rockband The Lemon Pipers (Green Tambourine, 1968)

Joseph Shabalala (Ladysmith Black Mambazo)

De Afrikaanse zanger Joseph Shabalala (78 jaar, † 11 februari) richt in 1960 het mannelijk zangkoor Ladysmith Black Mambazo op. De groep, één van de bestverkopende muzikale acts uit Zuid-Afrika, wordt bekend in de rest van de wereld door hun samenwerking in 1986 met Paul Simon op diens album Graceland waarop een samensmelting van Afrikaanse muziek en popmuziek is te horen. Shabalala componeert met Paul Simon de nummers Homeless en Diamonds On The Soles Of Her Shoes. Nelson Mandela heeft Ladysmith Black Mambazo ooit de muzikale ambassadeurs van Zuid-Afrika genoemd.

Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw (81 jaar, † 14 februari) is dirigent, pianist en componist en mede-oprichter van het Schönberg Ensemble. De Leeuw is chef-dirigent van dit Nederlandse ensemble voor hedendaagse klassieke muziek dat sinds 2009 bekendstaat als Asko|Schönberg. De in 2008 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemde dirigent mag diverse prijzen in ontvangst nemen, onder meer de Edison Oeuvreprijs (2013), een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven (2016) en de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs (2018). Het Cultuurfonds omschrijft De Leeuw als een baanbreker en voorvechter voor eigentijdse muziek.

Andrew Weatherall

Andrew Weatherall (56 jaar, † 17 februari) is een Britse pionier op het gebied van dancemuziek. De dj en producer van elektronische muziek is een veelzijdig en experimenteel muzikant. Zijn producties en dj-sets bestrijken een breed spectrum van de elektronische muziek. Weatherall breekt eind jaren tachtig door in de Londense acid house-scene; bekend is zijn remix van Loaded van de Schotse rockband Primal Scream. De band laat hem vervolgens meeproduceren aan een volgend album. De Brit, die veel aliassen gebruikt en in 2019 nog in ons land speelt, brengt enkele weken voor zijn onverwachte overlijden zijn laatste ep uit als lid van The Woodleigh Research Facility.

Andere personen uit de muziekwereld die in februari 2020 zijn overleden

 • Harold Beane (73 jaar, † 1 februari); Amerikaanse funkgitarist
 • Andy Gill (64 jaar, † 1 februari); Engelse gitarist (post-punkband Gang Of Four)
 • Volker David Kirchner (77 jaar, † 4 februari); Duitse violist en componist
 • Diego Farias (27 jaar, † 6 februari); Amerikaanse gitarist (metalband Volumes)
 • Lyle Mays (66 jaar, † 10 februari); Amerikaanse pianist (Pat Metheny Group)
 • Henry Gray (95 jaar, † 17 februari); Amerikaanse bluespianist en zanger
 • Pop Smoke (20 jaar, † 19 februari); Amerikaanse rapper

Lees verder

© 2020 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Top 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaTop 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst met de honderd populairste liedjes. In deze lijst komen…
Beter dan het Origineel"Beter dan het Origineel", de nieuwe muziekshow van SBS6 welke dit najaar te zien zal zijn op televisie. De show zal gep…
Noël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasNoël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasIn december 2014 verschijnt er een Franstalige versie van het nummer Do they Know It´s Christmas van Band Aid 30. De ker…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wilfried Wittkowsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_in_2020
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_personen_overleden_in_januari_2020
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Spotnicks
 • https://www.nporadio4.nl/podium/nieuws/4309-violist-dirigent-jaap-schroeder-overleden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Neil_Peart
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Heath
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_Mazura
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Kingston_Trio
 • https://www.nporadio2.nl/soulenjazz/nieuws/22259/5925-het-verhaal-achter-hangmatklassieker-funkin-for-jamaica-n-y

Reageer op het artikel "Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 19-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!