Katy Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde superster

Katy Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde superster Katheryn Hudson wordt geboren op 25 oktober 1984 en zal uitgroeien tot de superster genaamd Katy Perry. Katy groeit op in een conservatief religieus gezin. Al op jonge leeftijd besluit zij haar muzikale carrière na te jagen. Op haar zeventiende verhuist ze naar Los Angeles waar ze vanaf dat moment onder contract staat bij diverse platenlabels. In 2008 volgt uiteindelijk haar grote doorbraak als ze met haar single 'I Kissed A Girl' wereldwijd een grote hit scoort. Vele hits, zoals 'Teenage Dream' en 'Dark Horse' en succesvolle albums zullen volgen en Katy Perry wordt zelfs gevraagd om in 2015 de 'Superbowl Halftime Show' te verzorgen. Naast haar carrière in de entertainment-industrie zet de superster zich ook in voor diverse goede doelen en organisaties.

Inhoud


Jeugd en de muzikale ontdekkingstocht

Katy Perry komt op 25 oktober 1984 ter wereld als Katheryn Elizabeth Hudson, met als roepnaam Katy. Ze is het tweede kind in het gezin van Mary Christine Perry en Maurice Keith Hudson. Katy heeft nog een oudere zus genaamd Angela en een jonger broertje genaamd David. De familie Hudson is een religieus gezin. Moeder Mary is pastoor en het gezin verhuist dan ook regelmatig doordat de ouders zich inzetten voor diverse kerken. Uiteindelijk vestigt het gezin zich in Santa Barbara. Wegens het geloof mag Katy niet naar reguliere popmuziek luisteren en zoekt ze haar heil in de gospelmuziek. Via haar vrienden weet ze cd’s te ontfutselen en komt ze toch in aanraking met andere muziek. Vooral de muziek van ‘Queen’ kan Katy bekoren. Omdat Katy op negenjarige leeftijd het voorbeeld van haar grote zus deed navolgen begon ze met behulp van cassettebandjes met zingen. Mary en Maurice zorgden er vervolgens voor dat Katy en Angela zangles kregen. Op haar dertiende verjaardag kreeg Katy haar eerste gitaar cadeau. Dit zorgde ervoor dat Katy’s muzikaliteit zich verder ontwikkelde.

Van haar negende tot haar zeventiende zong Katy in de kerk. Op haar vijftiende behaalt zij haar ‘General Education Developement’. Dit is in de Verenigde Staten een alternatief voor het middelbareschooldiploma. Nadat zij dit certificaat heeft behaald laat ze de ‘Dos Pueblos High School’ dan ook achter zich om een carrière in de muziekindustrie na te jagen.

Begin muziekcarrière

Katy vertrekt naar de plaats Nashville waar ze met rockartiesten Steve Thomas en Jennifer Knapp haar eerste nummers opneemt, teksten leert schrijven en zich verder verdiept in haar gitaarspel. Ze tekent een contract bij ‘Red Hill Records’ en dit resulteert in maart 2001 in haar debuutalbum, een gospelplaat genaamd ‘Katy Hudson’. Hoewel het album positieve recensies ontvangt is het commercieel gezien een grote teleurstelling. Er worden slechts tweehonderd exemplaren verkocht en helaas gaat in december het platenlabel failliet. Op zeventienjarige leeftijd verhuist Katy naar Los Angeles en dit is ook het moment dat ze de achternaam van haar moeder als artiestennaam gaat gebruiken. Om verwarring met actrice Kate Hudson te voorkomen treedt ze niet meer op als Katy Hudson maar als Katy Perry.

Perry tekent een platencontract bij het label ‘Java’ van Glenn Ballard en begint te werken aan een nieuw album, maar haar nieuwe platenlabel houdt op met bestaan. Ballard introduceert haar vervolgens bij ‘Columbia Records’ waar zij een nieuw contract krijgt. In de twee jaar dat ze bij dit label werkt schrijft ze muziek met populaire songwriters zoals Max Martin en Dr. Luke. Toch blijft een grote doorbraak uit, maar boekt ze wel kleine succes. Zo wordt haar nummer ‘Single’ gebruikt als soundtrack voor de populaire film ‘The Sisterhood of the Travelling Pants’ en is ze achtergrondzangers op de single ‘Old Habits Die Hard’ van Mick Jagger. Als na twee jaar het nieuwe album van Katy bijna klaar is beëindigd ‘Columbia Records’ in 2006 haar platencontract. Perry gaat echter niet bij de pakken neerzitten en komt terecht bij het platenlabel ‘Capitol Records’ waar zij in april 2007 haar contract tekent. Bij ‘Capitol Records’ hebben ze er vertrouwen in dat Katy Perry een grote ster kan worden en hier gaat het balletje na een aantal tegenslagen dan ook rollen.

Internationale doorbraak

Bij ‘Capitol Records’ gaan ze aan de slag met het werk dat Katy Perry de voorgaande jaren heeft gemaakt. In april 2008 brengt ze haar eerste single bij ‘Capitol Records’ genaamd ‘I Kissed A Girl’. ‘I Kissed A Girl’ wordt een grote hit en bereikt al gauw de nummer één positie in de Amerikaanse ‘Billboard Hot 100’. Toch veroorzaakt het nummer ook veel controverse bij onder andere religieuze en LGBT-groepen. In juni 2008 wordt het album ‘One Of The Boys’ uitgebracht waar ook ‘I Kissed A Girl’ op staat. Van het album worden wereldwijd zeven miljoen exemplaren verkocht. In 2009 worden van datzelfde album nog de singles ‘Thinking About You’ en ‘Waking Up in Vegas’ uitgebracht. Naar aanleiding van Katy’s doorslaande succes presenteerde zij in 2008 de ‘MTV Europe Music Awards’ waar zij zelf de award voor ‘Best New Act’ mee naar huis mocht nemen. Om ‘One of the Boys’ verder te promoten gaat in januari 2009 de wereldwijde ‘Hello Katy Tour’ van start. Naast haar eigen singles werkt Katy ook regelmatig samen met andere artiesten. Zo scoort ze met de band 3OH!3 een hit met het nummer ‘Starstrukk’ en is ze te horen op het nummer ‘If We Meet Again’ wat een duet is met producer Timbaland.

Van ‘Teenage Dream’ tot Superbowl

Na het succes van ‘One of the Boys’ is het in de zomer van 2010 tijd voor een nieuwe plaat genaamd ‘Teenage Dream’. Van het album vliegen uiteindelijk zes miljoen exemplaren over de toonbank. De eerste single van dat album wordt in mei 2010 uitgebracht en is wederom een samenwerking. Het betreft het nummer ‘California Gurls’ samen met rapper Snoop Dogg. In juli 2010 wordt de tweede single ‘Teenage Dream’ uitgebracht en in oktober 2010 volgt de derde single ‘Firework’. ‘E.T.’ is in februari 2011 de vierde single van het album dat wordt uitgebracht en is een duet met rapper Kanye West. Evenals de voorgaande singles is ook dit een grote hit. ‘Teenage Dream’ is hiermee het negende album in de geschiedenis wat vier nummer één hits achter elkaar voortbrengt. ‘Last Friday Night (T.G.I.F.)’ is de vijfde uitgebrachte single en Katy Perry is hiermee de eerste vrouwelijke artiest ooit die vijf nummer één hits van hetzelfde album achtereen scoort. In oktober 2011 volgt ‘The One That Got Away’ als zesde single. In 2012 wordt er een nieuwe editie van het album uitgebracht en ‘Part of Me’ is hiermee de zevende single van het album ‘Teenage Dream’. Ook de single ‘Wide Awake’ komt van de nieuwe editie. Van februari 2011 tot januari 2012 trekt Katy de wereld over met haar ‘California Dreams Tour’ waarmee ze in 2011 de award ‘Best Live Act’ in ontvangst mag nemen bij de ‘MTV Europe Music Awards’.

In augustus 2013 brengt zij de single ‘Roar’ uit van het nieuwe album genaamd ‘Prism’. Hierna volgt in oktober de release van ‘Unconditionally’ gevolgd door het officieel uitbrengen van het album. Als derde single volgt het nummer ‘Dark Horse’ met Juicy J. Ook de singles ‘Birthday’ en ‘This is How we Do’ volgen van het album ‘Prism’ maar zijn beduidend minder grote hits dan eerder genoemde nummers.

Katy Perry is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde superster en dit leidt ertoe dat zij mag op 1 februari 2015 mag optreden tijdens de ‘Super Bowl XLIX Halftime Show’. Zij werd tijdens deze show ondersteund door Lenny Kravitz en Missy Elliot. Haar optreden wordt alom geprezen en blijkt later de best bekeken halftime show uit de geschiedenis te zijn geweest. Maar liefst 118,5 miljoen Amerikanen zagen Katy schitteren in het stadion.

Verder verloop carrière na definitieve doorbraak

Katy Perry gaat als een trein en blijft werken aan nieuwe muziek. In juni 2016 brengt ze de single ‘Rise’ uit als ‘anthem’ voor de Olympische zomerspelen. Het nummer is niet verbonden aan een nieuw album. Hoewel Perry wel werkt aan een nieuw album geeft ze aan het niet te willen overhaasten en te experimenteren met nieuwe stijlen. In februari 2017 brengt ze haar nieuwe single uit genaamd ‘Chained to the Rhythm’ en samenwerking met Skip Marley. Hierna volgt de single ‘Bon Appétit’ met Migos en de derde single van het nieuwe album is ‘Swish Swish’ samen met Nicki Minaj. In juni 2017 wordt het langverwachte album ‘Witness’ uitgebracht. Van september 2017 tot augustus 2018 reist Katy wederom de wereld over ditmaal met haar ‘Witness: The Tour’ concertreeks. Het album is echter niet zo’n doorslaand succes als haar voorgaande platen.

Eind 2018 brengt ze haar eerste kerstnummer uit genaamd ‘Cozy Little Christmas’. In februari 2019 is daar de single ‘365’ met Zedd, in mei komt de solosingle ‘Never Really Over uit, gevolgd door ‘Small Talk’ in augustus en tot slot ‘Harleys in Hawaii’ in oktober. Een nieuw album blijft echter uit. Op 5 maart 2020 is daar weer nieuwe muziek, Katy lanceert het nummer ‘Never Worn White’. In mei 2020 volgt het nummer 'Daisies' en blijkt dat een nieuw album uitkomt in augustus van dat jaar. Dat album wordt uiteindelijk op 28 augustus uitgebracht en is getiteld 'Smile'.

Werkzaamheden naast muziek

Naast het creëren van nieuwe muziek houdt Perry zich ook bezig met andere werkzaamheden in de entertainmentindustrie. Zo is ze in 2010 gastjurylid bij ‘American Idol’ en de Britse versie van ‘X-Factor’. In 2011 heeft ze een gastrol in de populaire televisieserie ‘How I Met Your Mother’ en in datzelfde jaar maakt ze haar filmdebuut als Smurfette in de famliefilm ‘The Smurfs’. In juli 2012 wordt haar autobiografische documentaire ‘Katy Perry: Part of Me’ gelanceerd in de bioscopen. De documentaire ontvangt positieve recensies. Katy Perry heeft ook haar eigen parfums. In november 2010 wordt haar eerste geur ‘Purr’ uitgebracht en haar tweede luchtje ‘Meow!’ volgt in 2011. In 2012 wordt ze door ‘Billboard’ uitgeroepen tot ‘Women of the Year’. In 2013 pakt ze haar rol als Smurfette weer op in ‘The Smurfs 2’. Ook lanceert ze in dat jaar haar derde parfum genaamd ‘Killer Queen’. In februari 2016 is Perry weer in film te zien, ditmaal als haarzelf in de film ‘Zoolander 2’. Een jaar later brengt zij haar eerste schoenencollectie uit genaamd ‘Katy Perry Collections’. Vanaf maart 2018 is Katy Perry een vast jurylid in de nieuwe versie van het televisieprogramma ‘American Idol’.

Goede doelen en activisme

Naast haar carrière in de entertainmentindustrie houdt Katy Perry zich bezig met andere belangrijke zaken. Zo werd zij in december 2013 door Unicef benoemd tot 'UNICEF Goodwill Ambassador'. Perry zet zich namens Unicef voornamelijk in voor kwetsbare kinderen en jongvolwassenen over de hele wereld en reisde hiervoor af naar onder andere Madagascar en Vietnam. Daarnaast steunt Perry ook organisaties die hulp verlenen aan mensen met HIV of aids. Een ander voorbeeld van haar inzet is dat de opbrengst van haar single 'Part Of Me' werd gedoneerd aan 'MusiCares' een organisatie die zich inzet voor minderbedeelde muzikanten. In 2017 treedt Katy Perry op tijdens het 'One Love Manchester' benefietconcert wat werd gehouden om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de terroristische aanslag in Manchester.

Ook pleit Katy Perry voor meer LGBT-rechten in de Verenigde Staten en omschrijft zij zichzelf als een feminist. Tevens heeft Perry zich uitgesproken over het gebrek aan gratis gezondheidszorg in het land, iets waar zij zich erg over kan opwinden. Naar aanleiding van een schietpartij in een nachtclub in Orlando in 2016 ondertekent Katy Perry samen met tweehonderd andere artiesten een open brief voor het congres waarin zij meer toezicht op het bezit en uitgave van wapens eisen. In 2012 steunde zij de herverkiezingscampagne van Barack Obama. Als er in 2016 weer presidentsverkiezingen zijn spreekt zij publieke steun uit voor kandidaat Hillary Clinton.

Privéleven

Aan het begin van haar muziekcarrière heeft Katy Perry een relatie met Travie McCoy, de leadzanger van de band ‘Gym Class Heroes’. Perry verscheen dan ook in de videoclip van het nummer ‘Cupid’s Chokehold’ wat de band in 2006 uitbracht. De relatie tussen de jonge artiesten strandt en in 2009 lijkt het erop dat Katy Perry in komiek Russel Brand de liefde van haar leven heeft gevonden. In oktober 2010 stappen de twee in het huwelijksbootje in India. In december 2011 vraagt Brand echter de scheiding al aan en laat Perry dit via een sms-bericht weten. Katy is enorm ontdaan van de scheiding. Op het album ‘Prism’ staan meerdere nummers die gaan over het mislukte huwelijk. Hoewel Katy vervolgens nog met diverse mannen in het openbaar wordt gesignaleerd is John Mayer in augustus 2012 haar eerste serieuze nieuwe vriend. De twee hebben een knipperlichtrelatie tot hier in februari 2014 definitief een einde aan komt.

Begin 2016 ontmoet Katy Perry op de afterparty van de Golden Globes acteur Orlando Bloom. Al gauw doen geruchten de ronde dat de twee een relatie hebben en Perry bevestigt dit in mei 2016 door middel van een foto op Instagram. Perry en Bloom lijken onafscheidelijk maar in februari 2017 kondigen ze aan dat er een einde is gekomen aan hun liefdesgeluk. De twee gaan vriendschappelijk uit elkaar en mede om de goede band tussen Katy en Orlando’s zoontje Flynn, uit zijn huwelijk met Miranda Kerr, te behouden blijven ze met elkaar in contact. Vanaf de zomer van 2017 worden Perry en Bloom weer regelmatig met elkaar gespot. Pas mei 2018 bevestigt Katy Perry dat zij weer samen is met Orlando Bloom. Op Valentijnsdag 2019 laat het paar weten dat zij verloofd zijn. Het koppel heeft trouwplannen voor het jaar 2020. In maart van dat jaar onthult Katy in haar videoclip ‘Never Worn White’ dat zij en Orlando in zomer van 2020 hun eerste kindje verwachten. In augustus verwelkomen zij hun dochtertje Daisy Dove Bloom.
© 2020 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 00: 2008In 2008 stonden de hitlijsten vol met nieuwe artiesten, zoals bijvoorbeeld Alphabeat, Duffy, Amy MacDonald, Gabriella Ci…
Biografie: Beach BoysBiografie: Beach BoysDe Beach Boys zijn ontstaan in 1961 en opgericht door Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson, Mike Love en Al Jardine.…
Max Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin is een in 1971 in Stockholm, Zweden geboren songwriter en producer die sinds 1996 wereldwijd tientallen hits…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…

Lizzo: van ondergronds fenomeen tot internationale popsterLizzo: van ondergronds fenomeen tot internationale popsterLizzo is de artiesten naam van de in 1988 geboren Melissa Viviane Jefferson. Al van jongs af aan houdt zij zich bezig me…
Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020De Brit Steve Priest is basgitarist en een enkele keer zanger in de Britse glamrock band The Sweet. Canadees Neil Peart…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anto Cerezo, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Katy_Perry, bezocht op 02-04-2020
  • Biography, https://www.biography.com/musician/katy-perry, bezocht op 02-04-2020
  • The Guardian, https://www.theguardian.com/music/2017/jun/11/katy-perry-interview-witness-album-glastonbury, bezocht op 02-04-2020
  • Elle, https://www.elle.com/culture/celebrities/a26358205/katy-perry-orlando-bloom-relationship-timeline/, bezocht op 02-04-2020
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 15-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.