Lizzo: van ondergronds fenomeen tot internationale popster

Lizzo: van ondergronds fenomeen tot internationale popster Lizzo is de artiesten naam van de in 1988 geboren Melissa Viviane Jefferson. Al van jongs af aan houdt zij zich bezig met muziek en in 2011 verhuist zij naar Minnaepolis om werk te gaan maken van een carrière in de muziekindustrie. Het zal een lange weg worden naar de top. In 2013 brengt zij haar eerste album genaamd 'Lizzobangers' uit en in 2015 volgt het album 'Big Grrrl Small World'. De albums slaan niet aan bij het grote publiek. In 2016 tekent Lizzo bij 'Atlantic Records' en hier zal zij uiteindelijk in 2019 haar internationale doorbraak beleven. Belangrijke thema's in de muziek van Lizzo zijn 'body positivity' en houden van jezelf.

Jeugd en kennismaking met muziek

Melissa Viviane Jefferson, alias Lizzo, wordt op 27 april 1988 geboren in Detroit te Michigan. Op tienjarige leeftijd verhuist zij met haar familie naar Houston in Texas. Hier begint Melissa met rappen en een paar jaar later vormt ze met vrienden van school de band ‘Cornrow Clique’. In diezelfde periode begint Melissa de naam Lizzo te gebruiken. Dit is een samenvoeging van haar bijnaam Lissa en het nummer ‘Izzo (H.O.V.A.)’ van rapper Jay-Z. Nadat zij haar middelbareschooldiploma behaalde ging zij klassieke muziek studeren met een specialisatie in dwarsfluit aan de universiteit van Houston. Na de dood van haar vader leeft zij op 21-jarige leeftijd enige tijd in haar auto. In deze periode probeert zij door te breken in de muziekindustrie. In 2011 verhuist Lizzo naar Minneapolis om haar droom waar te gaan maken.

Eerste stappen in de muziekindustrie

In Minneapolis begint Lizzo haar eerste stappen in de muziekindustrie te zetten. Ze treedt op met diverse muzikanten en is onderdeel van een driedelige vrouwelijke R&B- en hiphopgroep genaamd ‘Chalice’. Daarnaast werkt Lizzo ook aan haar eigen muziek. Dit resulteert in oktober 2013 in haar eerste album genaamd ‘Lizzobangers’. Het levert haar een positieve recensie in de krant ‘The Guardian’ op en voor een aantal nummers van het album worden videoclips gemaakt, maar groot succes blijft uit. In het najaar van 2013 verzorgt Lizzo het voorprogramma van de Amerikaanse artiest Har Mar Superstar in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. In het grootstedelijk gebied ‘Twin Cities’, een gebied rondom de steden Minneapolis en Saint-Paul, raakt Lizzo steeds meer bij het grote publiek bekend. Van de alternatieve krant ‘City Pages’ krijgt ze dan ook de award beste nieuw artiest van ‘Twin Cities’ uitgereikt. In november 2013 noemt tijdschrift ‘Time’ haar als één van de veertien artiesten die men in 2014 in de gaten moet houden.

Lizzo gaat gelijk weer aan de slag met het maken van nieuwe muziek. ‘Body positivity’, kortom het hebben van een positief lichaamsbeeld, speelt hierin een belangrijke rol. In 2014 neemt zij deel aan het project ‘What’s Underneath’ waarvoor zij zich uitkleedt en tegelijkertijd vertelt wat voor een relatie zij met haar lichaam heeft. Lizzo wijdt hier het nummer ‘My Skin’ aan. In datzelfde jaar krijgt Lizzo de kans om samen met ‘Chalice’ samen te werken met superster Prince. Lizzo noemde de samenwerking surrealistisch. In oktober 2014 verschijnt Lizzo als muzikale gast bij de ‘Late Show with David Letterman’. Het daaropvolgende jaar komt haar tweede studioalbum uit genaamd ‘Big Grrrl Small World’.

‘Coconut Oil’

In 2016 tekent Lizzo bij het grote platenlabel ‘Atlantic Records’ en een grote muzikale doorbraak is aanstaande. ‘Coconut Oil’ is haar eerste album bij ‘Atlantic Records’ en komt in oktober 2016 uit. Hoewel Lizzo voorheen voornamelijk hiphopmuziek produceerde, lijkt ze de hiphop op dit album achter zich te laten en maakt dit plaats voor meer R&B en gospelinvloeden. Lizzo laat zich inspireren door onder andere Missy Elliot, Cher en Diana Ross. Evenals bij haar eerder gemaakte muziek zijn ‘body positivity’ en van jezelf houden belangrijke thema’s op de plaat. Op jonge leeftijd worstelde zij met gevoelens over haar vollere lichaam en hoe meer bekendheid Lizzo vergaart, hoe meer Lizzo pleitbezorger wordt voor ‘body positivity’. Het nummer ‘Good as Hell’ wordt uitgebracht als lead single van het album ‘Coconut Oil’ en is één van de soundtracks van de film ‘Barbershop: The Next Cut’. ‘Coconut Oil’ ontvangt goede recensies en in 2017 gaat Lizzo op tour om het album te promoten. Toch lijkt de muziek wederom niet bij een breed publiek aan te slaan. Begin 2018 vergezelt zij andere artiesten op tour, ditmaal de bands HAIM en Florence and the Machine. In 2019 waagt Lizzo zich naast haar muzikale projecten ook aan acteerrollen. Zo vervult ze een rol als stemactrice in de animatiefilm ‘Uglydolls’ en maakt ze haar opwachting in de film ‘Hustlers’.

Internationale doorbraak als popster

‘Juice’ is het eerste nummer van het derde studioalbum van Lizzo en wordt in januari 2019 uitgebracht. Het album ‘Cuz I Love You’ komt in april van datzelfde jaar uit en zorgt voor een omslagpunt in haar carrière. ‘Cuz I Love You’ kom binnen op de zesde plek van de ‘Billboard 200’. Lizzo breekt door bij het grote publiek. Als in 2019 haar nummer ‘Truth Hurts’, wat zij uitbracht in 2017, te horen is in de Netflix film ‘Someone Great’ wordt het alsnog een grote hit. Het wordt de eerste nummer één-hit van Lizzo en ‘Truth Hurts’ wordt dan ook toegevoegd aan de uitgebreide editie van het album ‘Cuz I Love You’. Lizzo mag onder andere optreden bij ‘Coachella’, ‘Glastonbury Festival’ en de ‘BET Awards’, hierbij maakt zij vaak gebruik van haar dwarsfluit genaamd Sasha Flute.

In juli 2019 wordt ze genomineerd voor de ‘Push Artist of the Year’ en ‘Best New Artist’ awards bij de ‘MTV Video Music Awards’. Ook bij dit evenement mag Lizzo weer haar opwachting maken. Ze treedt op met een medley van ‘Truth Hurts’ en het in 2016 uitgebrachte nummer ‘Good as Hell’. Dit zorgt ervoor dat ‘Good as Hell’ alsnog de hitlijsten bestormt. Uiteindelijk levert haar derde album haar ook nog eens acht Grammy-nominaties op. Om haar muziek verder onder de aandacht te brengen vertrekt Lizzo van juli 2019 tot medio 2020 op de ‘Cuz I Love You Too’-tour. De zangeres heeft inmiddels ook een schare aan fans opgebouwd die zichzelf ‘Lizzbians’ noemen. Circa tien jaar na haar eerste stappen in de muziekindustrie heeft Lizzo haar internationale doorbraak weten te bewerkstelligen.
© 2020 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënGrammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënDe Grammy Awards behoren tot de belangrijkste muziekonderscheidingen die jaarlijks gedurende een avondvullende ceremonie…
Hits jaren 90: 19931993 was het jaar waarin artiesten zoals Rene Klijn en 4 Non Blondes grote hits scoorden. Deze hits horen we tegenwoordi…
Hits jaren 70: 1970Welke nummers waren in 1970 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…

Katy Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKaty Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKatheryn Hudson wordt geboren op 25 oktober 1984 en zal uitgroeien tot de superster genaamd Katy Perry. Katy groeit op i…
Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2020De Brit Steve Priest is basgitarist en een enkele keer zanger in de Britse glamrock band The Sweet. Canadees Neil Peart…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andy Witchger, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Lizzo, bezocht op 11-04-2020
  • AllMusic, https://www.allmusic.com/artist/lizzo-mn0003167672/biography, bezocht op 11-04-2020
  • Time, https://time.com/entertainer-of-the-year-2019-lizzo/, bezocht op 11-04-2020
  • BBC, http://www.bbc.com/culture/story/20191218-why-lizzo-was-the-star-who-defined-2019, 11-04-2020
Juul92 (63 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.