Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressen

Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressen Barry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij elf nummers met bekende collegazangers en -zangeressen. Op zich niets bijzonders omdat gevestigde artiesten vaker een duet zingen. Wat bij Manilow de aandacht trekt is dat het bij de elf liedjes gaat om samenzang met reeds overleden zangers en zangeressen. Het album krijgt begin 2016 bij de Grammy Awards een nominatie in de categorie 'Best traditional pop vocal album'.

Barry Manilow

De Amerikaanse zanger Barry Manilow heeft in november 1974 zijn eerste hit in eigen land met Mandy, een bewerking van een nummer van Scott English. In de daaropvolgende jaren weet hij in zijn thuisland veel hits te scoren en uiteindelijk wereldwijd meer dan 80 miljoen platen te verkopen. Vanaf 2006 is Manilow nog zeer succesvol met een aantal albums met liedjes die bekend zijn geworden door andere zangers in de reeks The greatest songs of the …, oplopend van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig.

Zingen met overleden zangers en zangeressen

Barry Manilow verklaarde dat hem gevraagd was een album met duetten te maken, maar dat hij er een andere invulling aan wilde geven. Hij maakte een keus uit zijn muzikale helden waarmee hij graag zou hebben willen zingen als ze nog hadden geleefd. Zijn bedoeling was het om met behulp van de beschikbare technieken een compleet album te maken met virtuele duetten.

Natalie Cole

Zijn idee is niet helemaal nieuw. Natalie Cole is in 1991 één van de eersten die een virtueel duet zingt met haar al tientallen jaren daarvoor overleden vader Nat King Cole. Haar album Unforgettable bestaat geheel uit nummers die haar vader in de jaren veertig en vijftig beroemd heeft gemaakt. In het titelnummer worden zijn vocalen bewerkt en met die van zijn dochter samengevoegd waardoor een ‘echt’ duet ontstaat. Het album levert Natalie Cole een jaar later een Grammy Award op. Een soortgelijk voorbeeld is het Elvis Presley-nummer Love me tender dat in 2014 verschijnt op het album Partners van Barbra Streisand. De oorspronkelijke vocalen van Elvis uit 1956 zijn gebruikt en voorzien van hedendaagse arrangementen en ingezongen door Streisand waardoor een duet ontstaat.

Moderne technieken

Steeds vaker worden overleden artiesten ‘teruggebracht'. Zowel Michael Jackson als rapper 2Pac werden door middel van een hologram weer tot leven gewekt en van beiden zijn postuum albums verschenen waarbij gebruik werd gemaakt van oude, vaak niet gebruikte, vocalen.

Barry Manilow gaat in dit geheel nog een stapje verder. Hij neemt een compleet album op met nummers waarop hij zingt met elf overleden zangers en zangeressen, alsof ze één voor één bij hem in de studio hebben gestaan. Eén van de zangeressen met wie hij zingt is Whitney Houston. Haar uit de film The preacher’s wife stammende I believe in you and me wordt zelfs in een Amerikaanse televisieshow vertoont met behulp van een groot scherm waarop zij het nummer zingt terwijl Manilow op de voorgrond piano speelt en meezingt.

Sampling

Met behulp van sampling kun je met elke overleden artiest een duet zingen, maar daarmee verandert vaak het origineel of wordt desgewenst de snelheid aangepast aan de zanger(es) waarmee op dat moment gezongen wordt. In het geval van Manilow’s duetten zijn de oorspronkelijke stemmen exact hetzelfde gebleven, zijn de arrangementen aangepast en Manilow's vocalen toegevoegd.

Barry Manilow's elf duetten

Op My dream duets staan de volgende nummers:
  1. The song’s gotta come from the heart (met Jimmy Durante)
  2. Goody goody (met Frankie Lymon)
  3. Dream a little dream of me (met Mama Cass)
  4. I believe in you and me (met Whitney Houston)
  5. Sunshine on my shoulders (met John Denver)
  6. Zing! went the strings of my heart (met Judy Garland)
  7. Moon river (met Andy Williams)
  8. The look of love (met Dusty Springfield)
  9. The candy man (met Sammy Davis Jr.)
  10. I wanna be loved by you (met Marilyn Monroe)
  11. What a wonderful world / What a wonderful life (met Louis Armstrong)

Opvallend is dat zowel Frankie Lymon, Mama Cass, Judy Garland, Marilyn Monroe als Louis Armstrong in hun leven nooit van een zanger genaamd Barry Manilow hebben gehoord omdat ze waren overleden voordat Manilow zijn eerste succes had.

Halloween

Het album is in Amerika uitgebracht eind oktober 2014, in de week waarin traditiegetrouw Halloween valt. Vanwege deze bijkomstigheid én de aard van het album ('duetting with the dead') wordt de zanger ook wel Scary Manilow genoemd.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Natalie La Rose: van meisje uit de Bijlmer naar ster in LADe 27-jarige Natalie La Rose is de afgelopen weken meerdere keren op de Nederlandse televisie verschenen. De zangeres/da…

Beroemde componisten in de klassieke muziekBeroemde componisten in de klassieke muziekBeroemde componisten, iedereen kent ze want ze zijn van alle tijden. Ook mensen die nooit naar klassieke muziek luistere…
Het leven van Becky GBecky G is een zangeres die in 2011, toen ze nog maar 14 was, begon door te breken in de muziekindustrie. Echter, voorda…
Bronnen en referenties
  • http://www.billboard.com/articles/news/6296917/barry-manilow-whitney-houston-duet-view
  • http://www.usatoday.com/story/life/music/2014/10/20/barry-manilow-louis-armstrong-duet-premiere/17586595/
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 19-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.