Beroemde componisten in de klassieke muziek

Beroemde componisten in de klassieke muziek Beroemde componisten, iedereen kent ze want ze zijn van alle tijden. Ook mensen die nooit naar klassieke muziek luisteren, komen via films met hun muziek in aanraking. Langzaamaan begint klassieke muziek weer wat populairder te worden, hier speelt onder andere streamingdienst Deezer op in. Veel filmmuziek is door deze beroemde componisten gecomponeerd.

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastiaan Bach is een Duitse componist die leefde van 1685 tot 1750. Hij werd al op tienjarige leeftijd wees en groeide verder op in het gezin van zijn oudste broer. Het laatste jaar van zijn leven was hij volledig blind, totdat hij tien dagen voor zijn overlijden plots zijn gezichtsvermogen weer terug krijgt. Een paar uur hierna krijgt hij een beroerte en als gevolg daarvan sterft hij tien dagen later.

Bach heeft vele componisten na hem sterk beïnvloed. Hadyn, Mozart, Schumann, Strawinsky en Krzysztof Penderecki zouden hun muziek niet op die manier hebben gemaakt zonder Johan Sebastiaan Bach. Tijdens de NRT College Tour zei popster Sting dat alle hedendaagse popmusici bewust of onbewust stukjes muziek van Bach in hun repertoire verwerken. De hit “America Tune” van Simon and Garfunkel heeft als basis de melodie van ”O Haupt voll Blut und Wunden” van Bach.

Bach voegde alle muziekstijlen uit de zestiende en zeventiende eeuw samen en gaf er zijn eigen geluid aan. In de film Children of a Lesser God (1986) wordt Bach's “Double Concerto In D Minor For Violins Second Movement-'Largo Ma Non Tanto” gebruikt.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wonderkind Mozart leefde van 1756 tot 1791. Vooral zijn jeugdwerken zijn duidelijk geïnspireerd op Bach. Hij begon met piano spelen toen hij drie jaar oud was en hij schreef zijn eerste symfonie toen hij acht jaar oud was. Naast piano speelde hij viool, orgel en altviool. Mozart had zijn hele leven geldzorgen (voornamelijk door zijn dure levensstijl) en liet na zijn dood naast twee nog levende zonen, alleen schulden na. Aan het einde van zijn leven ging zijn geestelijke gezondheid steeds verder achteruit en leed hij aan wanen en depressies.

Zijn muziek is natuurlijk te horen in de film over zijn leven: Amadeus (1984), maar ook in de films Out Of Africa (1985), Elvira Madigan (1967), Barry Lyndon (1975), Nannerl, la soeur de Mozart (2010), Shawshank redemption (1994). Het nummer “Lacrymose” van Evenescene (2006) is gebaseerd op een melodie van Mozart.

Ludwig van Beethoven

De Duitse Ludwig van Beethoven is leefde van 1770 tot 1827 en was vanaf 1801 slechthorend, wat uiteindelijk zou resulteren in volledige doofheid. Hij was een onredelijk, somber en wantrouwend mens. Ondanks het feit dat hij les heeft gehad van Haydn is de invloed van deze componist amper terug te horen in zijn muziek.

Muziek van Beethoven is gebruikt in o.a. de films The Age of Innocence (1993), Along Came Polly (2004), Before Sunrise (1995), Colonel Chabert (1994), Confessions of a Dangerous Mind (2002), Crimson Tide (1995), Dead Poets Society (1989), Fantasia (1940), Fearless (1993), Eroica (2003), Immortal Beloved (1994), The Horse Whisperer (1998), Misery (1990), Star Trek: Insurrection (1998). Naast invloed op filmmuziek heeft Beethoven ook invloed gehad op popmuziek. Om een voorbeeld te noemen: het nummer “Raod to Joy” van Bright Eyes is gebaseerd op een melodie van Beethoven.

Richard Wagner

De Duitser Wagner (1813-1883) was een zeer onaangenaam mens. Hij verkeerde vrijwel zijn hele leven in politieke en financiële moeilijkheden en was een echtbreker, fascist, antisemiet, bedrieger en een leugenaar. Desondanks was hij een muzikaal genie. Zijn muziek werd gebruikt in o.a. de films “Murder by Numbers (2002), Meeting Venus (1991), Apocalypse Now (1979), Excalibur (1981), Corpse Bride (2005), Birth (2004) en Valkyrie (2008). Voor hem waren muziek en theater even belangrijk, wat hem inspireerde tot het schrijven van zijn opera's, waarvan 'Die Hochzeit' de eerste was. Hij heeft de opera later ook weer vernietigd, waardoor deze niet meer volledig bekend is. Er zijn slechts stukken van bewaard gebleven.

Franz Schubert

Deze Oostenrijkse componist leefde van 1797 tot 1828 en was één van de negentien kinderen van een onderwijzer. Naast zijn kwaliteiten als violist, had hij ook een goede zangstem, zeker als kind. Hij heeft zijn hele leven armoede gekend en hij stierf uiteindelijk aan tyfus en syfilis. Zijn bekendste werk is zijn Piano Quintet, ook wel de Forel genoemd. Vooral het stuk “Serenade” is in veel films gebruikt, o.a. Déjà Vu (1997), Koneko Monogatari (1986), The Hiding Place (1977), Serenade (1940), Four Wives (1939). Andere muziekstukken van hem zijn gebruikt in o.a. de films: The Wayward Sun (2013), Saint Laurent (2014), The Hangover Part III (2013), Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011).

Frederic Chopin

Chopin was een zeer vernieuwende componist in zijn tijd. Hij werd geboren in Polen in 1810 en overleed in 1849 in Parijs (tuberculose). Polen bleef altijd in zijn hart en dat is in zijn muziek ook duidelijk te horen. Hij was zelf erg fan van de muziek van Mozart. Zijn muziek is gebruikt in enorm veel films, o.a. Le Bal (1983), The Truman Show (1998), Waltz with Bashir (2008), Jacquot de Nantes (1990), Mad Men (2013), The Purge’ Anarchy (2014), 127 Hours (2010), The Spring to Come (2001), The Pianist (2002) en Sissi (1998). Verder zijn er ook meerdere films gemaakt over zijn leven, waarin natuurlijk ook zijn muziek te horen is. Zowel zijn geboorte (het is niet helemaal duidelijk wie zijn ouders zijn en de exacte geboortedatum is niet bekend) als het einde van zijn leven waren ongewoon. Zijn lichaam ligt op begraafplaats Père-Lachaise in Parijs, maar zijn hart ligt (zoals zijn wens was) in een pilaar van de Heilige Kruis Kerk in Warschau.

Giuseppe Verdi

De enige Italiaan in deze lijst in de componist Guiseppe Verdi. Hij leefde van 1813 tot 1901. Verdi kreeg als tienjarige zijn eerste officiële aanstelling als organist van de kerk in Le Roncole en op zijn vijftiende stond hij bekend als de beste pianist van de provincie. Hij wilde graag muziek studeren aan het conservatorium van Milaan, maar werd afgewezen. Desondanks heeft hij zijn leven aan de muziek gewijd. Hij componeerde hoofdzakelijk opera’s en religieuze werken. Vooral zijn Requiem is ongeëvenaard. Hij overleed aan een beroerte. Zijn muziek werd gebruikt in de film Aria (1988), Pretty woman (1990) en in de film Jean de Florette (1986).

Franz Liszt

Deze componist en pianist werd in 1811 geboren aan het hof van prins Nicolaas II in Hongarije en overleed op 31 juli 1886. Reeds op zesjarige leeftijd bleek hij een groot muzikaal talent en hij gaf zijn eerste concert op negenjarige leeftijd. Na de dood van zijn vader in 1827 kreeg hij last van depressies en deze resulteerden in een zenuwinzinking. Gelukkig herstelde hij hiervan, maar lange tijd was zijn interesse in de ver te zoeken. Dit veranderde in 1830 bij het uitbreken van de Franse Revolutie. Plotseling begon Liszt weer vol overgave te componeren. Hij kreeg drie kinderen met schrijfster Daniel Stern (pseudoniem). Zijn dochter Cosima trouwde later met Richard Wagner. Aan de relatie met de schrijfster kwam na elf jaar een eind en hij begon een relatie met de getrouwde prinses Carolyne zu Sayn-Wittgenstein. In 1859 werd Liszt zelf in de adelstand verheven. Hij overleed op zijn vierenzeventigste aan een longontsteking.

Zijn beste compositie in zijn Sonate in B. Dit is een bijzonder moeilijk stuk om te spelen. Zijn muziek werd gebruikt in verschillende films en tv-series, o.a. in 2010 en 2012 in The Simpsons, The Green Hornet (2011), Fame (2009), Mad Men (2007), Hannibal Rising (2007), Tomcats (2001), het videospel Muppet Monster Adventure (2000), De serie Police Acedemy (1997), Who Framed Roger Rabbit (1988) enz. Enz. Zijn Hungarian Rhapsody nr. 2 wordt veelvuldig gebruikt in tekenfilms van Warner Brothers (Bugs Bunny).

Robert Schumann

Een romantische componist die leefde van 1810 tot 1856. Hij kreeg zijn eerste pianoles op zijn zevende en schreef zijn eerste composities op zijn twaalfde. 1826 was een zwaar jaar voor Robert, eerst pleegde zijn zusje zelfmoord en slechts enkele weken later overleed zijn vader. Hij werd verliefd op Clara Wieck, maar haar vader was zwaar gekant tegen een huwelijk. Uiteindelijk moesten ze naar de rechtbank om toestemming te krijgen om te trouwen. De vader van Clara bleef Schumann nog lang dwars zitten en hierdoor kreeg Schumann een zenuwinzinking en depressies. Hier bleef hij zijn hele leven last van houden en uiteindelijk (1853) werd zijn geestelijk toestand zo slecht dat hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Hij werd opgenomen in een psychiatrische inrichting en verbleef daar tot zijn dood.

Zijn muziek is gebruikt in o.a. de films: The Tree of Life (2011), Inside Llewyn Davis (2013), Shine (1996) en The Curious Case of Benjamin Button (2008), From Prada to Nada (2011), What Doesn’t Kill You (2008), Sophie’s Choice (1982).

Johannes Brahms

De Duitse componist/pianist/organist/dirigent Johannes Brahms (1833-1897) werd geboren in een achterbuurt in Hamburg en leerde al vroeg piano spelen. Hij speelde in kroegen en bordelen om zijn ouders te steunen. Het gezin leefde in armoede. Brahms carrière nam een vlucht toen hij Robert Schumann ontmoette, de zich zeer lovend over hem uitliet en hem een tijdje onder zijn hoede nam. Hij stierf uiteindelijk aan leverkanker en zijn begrafenis was groots. Er waren duizenden mensen aanwezig en in heel Hamburg hingen de vlaggen halfstok.

Brahms was erg perfectionistisch, maar heeft toch een omvangrijk oeuvre nagelaten. Het lied “Cath a Falling Starr” van Perry Como maakt gebruik van één van de thema’s van “Academic Festival Overture van Brahms. Zijn muziek werd gebruikt in o.a. de film Glenn Gould at the Cinema (1999), The Truman Show (1998), The King’s Speech (2010), Despicable Me 2 (2013) en ook zijn muziek hoor je vaak als achtergrondmuziek bij tekenfilms.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Componist: Johannes BrahmsBrahms werd door velen gezien als de opvolger van Beethoven en zijn eerste symfonie wordt wel beschouwd als 'de tiende'…
Wat maakt Beethoven een unieke componist?Wat maakt Beethoven een unieke componist?Beethoven was en is nog steeds een erg bekende componist uit de 18e/19e eeuw. Waarom is hij zo bekend en wat maakte hem…
Klassieke componisten door de jaren heen - ClassicismeHet classicisme is de stroming die volgde op de barok. Ze begon in 1750, met de dood van Bach, en eindigde in de jaren 1…

The Moody Blues: Nights in white satinThe Moody Blues: Nights in white satin‘Nights in white satin’ van het album 'Days of future passed' kan beschouwd worden als het meest invloedrijke nummer uit…
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Bronnen en referenties
  • http://listverse.com/2009/12/17/top-15-greatest-composers-of-all-time/
  • http://ntracademie.nl/cursussen/cursuspagina/10-stappencursus-klassiek-voor-iedereen/stap/10.html
  • http://www.imdb.com/name/nm0006280/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Verdi
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 17-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.