InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika

Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika

Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika De Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst van de honderd populairste liedjes. In deze lijst zijn nagenoeg alle populaire muziekgenres vertegenwoordigd, uitgevoerd door groepen, duo's, zangers en natuurlijk zangeressen. Bij deze zangeressen hebben Taylor Swift, Aretha Franklin, Beyonce en Rihanna de meeste hits gehad. De top 10 wordt echter aangevoerd door zangeres en rapper Nicki Minaj. Welke andere zangeressen hebben sinds de invoering van deze lijst in 1958 tot en met 7 september 2019 de meeste verschillende hits gehad?

Billboard Hot 100

De Billboard Hot 100 is in de huidige vorm (een alle populaire muziekgenres omvattend overzicht) in augustus 1958 geïntroduceerd. Vanaf het begin hebben in deze lijst groepen, duo's, zangers en zangeressen gestaan. Met name de laatste tien jaar zijn de (solo)zangeressen sterk in opkomst. Wat is de definitie van een hit? Een hit is in dit geval een nummer dat minimaal een week in de lijst heeft gestaan, ongeacht de positie.

Zangeressen met de meeste Amerikaanse hits

De samenstelling van de lijst wordt van tijd tot tijd aangepast. Tegenwoordig wordt de verkoop van downloads meegerekend evenals het aantal keren dat mensen in Amerika via YouTube een muzieknummer bekijken. Een overzicht van de tien meest scorende zangeressen in de periode 4 augustus 1958 tot en met 7 september 2019.

1. Nicki Minaj (103 hits)

De in Trinidad geboren Nicki Minaj wordt in 2009 ontdekt door de Amerikaanse rapper Lil Wayne. In 2010 brengt ze haar debuutalbum Pink Friday uit waarop een combinatie van zang en rap is te horen. Deze combinatie is kenmerkend voor haar muziek; de krant New York Times noemt haar in 2012 de meest invloedrijke vrouwelijke rapper.

Nicki Minaj staat bekend om het gebruik van alter ego's, verschillende accenten, kleurrijke kostuums en pruiken. Tot 2019 heeft Minaj nog geen nummer 1 hit gehad; de hoogste positie (nummer 2) bereikt ze in 2014 met Anaconda.

Op een gering aantal van de meer dan honderd hits die Nicki Minaj heeft gehad is de zangeres c.q. rapper 'lead artist'; het overgrote deel van haar hits bestaat uit samenwerkingsverbanden (wat gebruikelijk is in de wereld van de hip-hop) met andere artiesten waarvan Rihanna, Chris Brown, Lil Wayne, Ludacris en Gucci Mane er slechts enkele zijn.

Vanaf 1 april 2017, de week waarin Minaj met drie nummers tegelijkertijd in de Hot 100 binnenkomt, passeert ze Aretha Frankllin als zangeres met de meeste verschijningen in de Amerikaanse hitparade.

Op 5 september 2019 maakt de 36-jarige Minaj bekend te stoppen met haar muzikale carrière om zich vollledig te gaan richten op het stichten van een gezin.

2. Taylor Swift (95 hits)

Van de eerste vijf albums die Taylor Swift tussen 2006 en 2014 heeft uitgebracht zijn in Amerika ten minste vier miljoen exemplaren verkocht. Aanvankelijk staat ze bekend als country zangeres maar op haar laatste twee cdís is een duidelijke verschuiving richting pop hoorbaar. Taylor Swift heeft in eigen land in ruim tien jaar tijd meer dan zeventig hits gescoord. Die grote hoeveelheid hits heeft ze vooral te danken aan de strategie van haar maatschappij Big Machine Records. In de aanloop naar haar nieuwe cdís wordt wekelijks een nummer aan de Amerikaanse radiostations toegestuurd ter promotie van de uit te komen cd. Omdat de Amerikaanse hitlijst deels is gebaseerd op airplay (het aantal malen dat een lied op de radio is te horen) staan veel van die promoís één week hoog in de hitlijst om de week erna te worden vervangen door een volgende nieuwe promo. In september 2019 verbreekt ze het record door als eerste zangeres met alle achttien nummers van de cd Lover tegelijkertijd in de Hot 100 te staan.

3. Aretha Franklin (73 hits)

In 1961 breekt de in Memphis, Tennessee geboren Aretha Franklin (1942-2018) door met het nummer Rock-a-bye your baby with a dixie melody. Aanvankelijk lijkt het in haar zangcarrière voornamelijk daarbij te blijven totdat ze in 1967 een contract tekent bij Atlantic Records. Met producer Jerry Wexler maakt ze vanaf dat moment een flink aantal R&B-hits die haar de bijnaam ĎThe Queen of Soulí oplevert. Klassiekers in de daaropvolgende jaren zijn Respect, Chain of fools, Think en (You make me feel like a) Natural woman.

In de loop van de jaren zeventig verloopt haar carrière minder succesvol, maar halverwege de jaren tachtig maakt ze een comeback met Freeway of love en werkt ze samen met onder meer George Michael en The Eurythmics. Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone roept Aretha Franklin in 2008 uit tot beste zanger(es) aller tijden en in januari 2009 zingt ze een patriottisch lied tijdens de inauguratie van president Barack Obama.

Aretha Franklin heeft bijna veertig jaar de lijst aangevoerd van zangeressen met de meeste verschillende hits in de Amerikaanse hitparade. Op 18 juni 1977 passeert ze Connie Francis en blijft ze precies tot op haar 75ste verjaardag (25 maart 2017) lijstaanvoerder om vervolgens een week later op 1 april 2017 door Nicki Minaj te worden ingehaald.

Sinds 2010 kampt Franklin met gezondheidsproblemen waardoor ze in de daaropvolgende jaren meermalen optredens moet afzeggen. Op 16 augustus 2018 overlijdt de legendarische soulzangeres.

4. Beyonce (63 hits)

Beyonce Knowles-Carter wordt aan het eind van de jaren negentig een beroemdheid als één van de drie zangeressen van het R&B-meidentrio Destinyís Child. Na het uiteenvallen van de groep waarmee ze veertien hits scoort groeit Beyonce uit tot de populairste zangeres van het drietal. De zes albums die ze tussen 2003 en 2016 uitbrengt belanden stuk voor stuk op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. In april 2016 komt het album Lemonade uit; als alle twaalf nummers die hierop staan op 14 mei 2016 tegelijkertijd in de Hot 100 binnenkomen groeit haar totaal aantal hits in één week van 40 naar 52.

5. Rihanna (61 hits)

Robyn Rihanna Fenty is de volledige naam van de in 1988 op Barbados geboren zangeres Rihanna. Haar eerste single in 2005 is meteen een succes. Op veel van haar daaropvolgende hits werkt ze samen met rappers als Eminem, Kanye West, T.I. en Jay-Z, maar ook Maroon 5, Coldplay en Paul McCartney worden niet gemeden. Met veertien Amerikaanse nummer 1 hits behoort Rihanna in 2017 tot de populairste zangeressen.

6. Madonna (57 hits)

In de afgelopen dertig jaar heeft Madonna bewezen één van de meest invloedrijke en meest controversiële artiesten te zijn en wordt ze door sommigen The Queen of Pop genoemd. Ze is behalve zangeres ook onder andere actrice, regisseuse, mode ontwerpster, danseres én zakenvrouw. Volgens het Guinness World Book of Records heeft Madonna wereldwijd meer dan 300 miljoen platen verkocht en is daarmee de meestverkochte zangeres. Hoewel ze in Amerika niet recordhoudster is wat betreft meeste nummer 1 hits heeft ze wel de meeste top 10 hits (38 stuks, drie meer dan de Canadese rapper Drake).

7. Dionne Warwick (56 hits)

De in New Jersey geboren Dionne Warwick wordt in de jaren zestig bekend als de belangrijkste uitvoerster van het werk van Burt Bacharach en Hal David. Dionne, zus van Cissy Houston en tante van Whitney Houston, heeft hits met nummers als Donít make me over, Anyone who had a heart en Walk on by.

Na het minder worden van het succes aan het eind van de jaren zestig maakt zij meerdere malen een verrassende comeback. In 1974 keert Dionne Warwick terug in de belangstelling met behulp van The Spinners (Then came you), in 1979 met Barry Manilow als producer (Iíll never love this way again) en in 1982 met hulp van The Bee Gees (Heartbreaker). Haar grootste hit heeft ze in haar nadagen met wederom een compositie van Bacharach: Thatís what friends are for.

8. Connie Francis (53 hits)

Connie Francis is van Italiaanse afkomst en wordt in 1942 geboren als Concetta RoseMaria Franconero. De doorbraak komt voor haar als ze in 1958 het dan al 35 jaar oude nummer Whoís sorry now opneemt. In de daaropvolgende vijf jaar is Connie Francis de populairste zangeres ter wereld met hits als Everybodyís somebodyís fool en Lipstick on your collar. In navolging van deze successen is ze tevens in een aantal speelfilms te zien.

In de jaren zeventig ondergaat ze een (cosmetische) neusoperatie. Hierbij verliest ze haar stem die ze pas na meerdere vervolgoperaties en stemoefeningen terugkrijgt. In 2010 treedt ze samen met Dionne Warwick op in Las Vegas onder de noemer ĎGrand Divas of Stageí.

9. Mariah Carey (48 hits)

Mariah Carey weet in de jaren 1990 tot en met 2000 in Amerika elk jaar minimaal één nummer 1 hit te scoren. In 2008, bij haar achttiende toppositie, heeft Mariah Carey in totaal 79 weken bovenaan de Amerikaanse hitlijst gestaan, langer dan enige andere act. Anno 2019 weet zij echter met nieuw materiaal op verkoopgebied nauwelijks meer indruk te maken, maar elk jaar in december bereikt haar kerstklassieker All I want for Christmas is you wel een aantal weken de hogere regionen van de Hot 100.

10. Brenda Lee (48 hits)

Brenda Lee krijgt vanwege haar krachtige stem in 1957 de bijnaam Little Miss Dynamite. Ze is het meest bekend van haar kersthit Rockiní around the Christmas tree uit 1958 (tijdens de kerstdagen elk jaar terug in de hitlijst), maar ook Iím sorry, Sweet nothinís en All alone am I zijn nummers die aan haar naam zijn verbonden. In de tweede helft van de jaren zestig verschuift haar muziekstijl meer richting country. In 2007 brengt ze met een aantal collegaís uit dit genre haar meest recente album uit onder de titel Gospel duets with treasured friends.

Buiten de top 10

Net buiten de top 10 vallen grote namen als Ariana Grande (49), Miley Cyrus (47 hits), Barbra Streisand (41 hits), Mary J. Blige, Janet Jackson, Diana Ross (allen 40 hits) en Whitney Houston (39 hits). Van dit rijtje zangeressen heeft alleen Diana Ross deel uitgemaakt van een groep; als haar vocale bijdragen op de nummers van The Supremes worden meegeteld komt zij uit op 71 hits.

De zangeres met de langste tijdsduur tussen eerste en laatste hit is Brenda Lee. Er liggen 60 jaar tussen 1958 en 2018 als zij met haar aloude kersthit Rockiní around the Christmas tree in december 2018 opnieuw in de hitlijst staat. Als heruitgaves niet worden meegeteld en wordt uitgegaan van nieuw materiaal is Aretha Franklin met 37½ jaar (tussen 1961 en 1998) de in tijd langst scorende zangeres.

Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika in getallen

PositieNaamGeboortejaarAantal hitsHitjarenTop 10 hitsNummer 1 hits
1.Nicki Minaj19821022010-201917-
2.Taylor Swift1989952006-2019255
3.Aretha Franklin1942-2018731961-1998172
4.Beyonce1981632002-2019186
5.Rihanna1988612005-20173114
6.Madonna1958571983-20153812
7.Dionne Warwick1940561962-1998122
8.Connie Francis1938531958-1969153
9.Mariah Carey1970481990-20172818
10.Brenda Lee1944481958-1973122

Lees verder

© 2015 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De alter ego's van celebrities: Roman ZolanskiHij is misschien wel net zo beroemd als de rapdiva zelf: hij is anders, hij is homo en hij duikt op in meerdere raptekst…
Top 10 zangeressen met de meeste hits in Nederland 1965-2017Top 10 zangeressen met de meeste hits in Nederland 1965-2017In 2015 bestaat de Nederlandse Top 40 exact vijftig jaar. Vanaf 1966 heet de lijst de ĎVeronica Top 40í en na meerdere n…
24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uur24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uurDe videowebsite Vevo bestaat sinds december 2009 en is in handen van de drie grootste muziekuitgeverijen ter wereld. De…
Blond haar bij een getinte of donkere huidHet is leuk om je kapsel van tijd tot tijd te veranderen. Een knipbeurt is daar geschikt voor, maar soms willen vrouwen…
Hits jaren 00: 2006In 2006 kwam er muziek in allerlei soorten genres. In de hitlijsten vonden we artiesten zoals Coldplay, Marco Borsato, A…
Bronnen en referenties
  • http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6620043/hot-100-chart-moves-janet-jackson-returns-with-40th-career-hit
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Brenda_Lee
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Connie_Francis
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dionne_Warwick
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Miley_Cyrus
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nicki_Minaj

Reageer op het artikel "Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 05-09-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Amerikaanse hitparade
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!