Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika

Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika De Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst van de honderd populairste liedjes. In deze lijst zijn nagenoeg alle populaire muziekgenres vertegenwoordigd, uitgevoerd door groepen, duo's, zangers en natuurlijk zangeressen. Bij deze zangeressen hebben onder meer Aretha Franklin, Ariana Grande, Beyonce en Rihanna de meeste hits gehad. De top 10 van zangeressen met de meeste hits in Amerika wordt sinds vanaf 8 augustus 2020 aangevoerd door Taylor Swift die 168 hits op haar conto mag schrijven. Welke andere zangeressen hebben sinds de invoering van deze lijst in 1958 tot en met 27 augustus 2022 de meeste verschillende hits gehad?

Billboard Hot 100

De Billboard Hot 100 is in de huidige vorm (een alle populaire muziekgenres omvattend overzicht) in augustus 1958 geïntroduceerd. Vanaf het begin hebben in deze lijst groepen, duo's, zangers en zangeressen gestaan. Met name de laatste tien jaar zijn de (solo)zangeressen sterk in opkomst. Wat is de definitie van een hit? Een hit is in dit geval een nummer dat minimaal een week in de lijst heeft gestaan, ongeacht de positie.

Zangeressen met de meeste Amerikaanse hits

De samenstelling van de lijst wordt van tijd tot tijd aangepast. Tegenwoordig wordt de verkoop van downloads meegerekend evenals het aantal keren dat mensen in Amerika via YouTube een muzieknummer bekijken. Een overzicht van de tien meest scorende zangeressen in de periode 4 augustus 1958 tot en met 27 augustus 2022.

1. Taylor Swift (168 hits)

Van de eerste vijf albums die Taylor Swift tussen 2006 en 2014 heeft uitgebracht zijn in Amerika ten minste vier miljoen exemplaren per album verkocht. Aanvankelijk staat ze bekend als country zangeres maar op haar laatste cd’s is een duidelijke verschuiving richting pop hoorbaar. In september 2019 is ze de eerste zangeres die met alle nummers (achttien stuks) van haar zevende cd Lover tegelijkertijd in de Hot 100 staat. Binnen een jaar krijgt ze dat nogmaals voor elkaar. Van haar op 24 juli 2020 onverwacht uitgekomen achtste album Folklore komen in de week van 8 augustus alle zestien nummers binnen in de Hot 100 (waarvan drie in de top 10). Vanaf dat moment is zij de zangeres met de meeste hits in Amerika.

2. Nicki Minaj (124 hits)

De in Trinidad geboren Nicki Minaj wordt in 2009 ontdekt door de Amerikaanse rapper Lil Wayne. In 2010 brengt ze haar debuutalbum Pink Friday uit waarop een combinatie van zang en rap is te horen. Deze combinatie is kenmerkend voor haar muziek; de krant New York Times noemt haar in 2012 de meest invloedrijke vrouwelijke rapper.

Nicki Minaj staat bekend om het gebruik van alter ego's, verschillende accenten, kleurrijke kostuums en pruiken. Meer dan tien jaar na haar debuut bereikt Nicki Minaj met haar 109e (!) hit eindelijk de eerste plaats van de Hot 100: ze werkt mee aan een remix van Say So van collega-rapper Doja Cat die de bovenste plaats van de Hot 100 bereikt op 16 mei 2020. Haar volgende hit, de 110e, komt zes weken later meteen op nummer 1 binnen.

Op een gering aantal van de 124 hits die Nicki Minaj heeft gehad is de zangeres c.q. rapper 'lead artist'; het overgrote deel van haar hits bestaat uit samenwerkingsverbanden (wat gebruikelijk is in de wereld van de hip-hop) met andere artiesten waarvan Rihanna, Chris Brown, Lil Wayne, Ludacris en Gucci Mane er slechts enkele zijn.

3. Beyonce (81 hits)

Beyonce Knowles-Carter wordt aan het eind van de jaren negentig een beroemdheid als één van de drie zangeressen van het R&B-meidentrio Destiny’s Child. Na het uiteenvallen van de groep waarmee ze veertien hits scoort groeit Beyonce uit tot de populairste zangeres van het drietal. De zeven albums die ze tussen 2003 en 2022 uitbrengt belanden stuk voor stuk op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst.

4. Aretha Franklin (73 hits)

In 1961 breekt de in Memphis, Tennessee geboren Aretha Franklin (1942-2018) door met het nummer Rock-a-bye your baby with a dixie melody. Aanvankelijk lijkt het in haar zangcarrière voornamelijk daarbij te blijven totdat ze in 1967 een contract tekent bij Atlantic Records. Met producer Jerry Wexler maakt ze vanaf dat moment een flink aantal R&B-hits die haar de bijnaam ‘The Queen of Soul’ oplevert. Klassiekers in de daaropvolgende jaren zijn Respect, Chain of fools, Think en (You make me feel like a) Natural woman.

In de loop van de jaren zeventig verloopt haar carrière minder succesvol, maar halverwege de jaren tachtig maakt ze een comeback met Freeway of love en werkt ze samen met onder meer George Michael en The Eurythmics. Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone roept Aretha Franklin in 2008 uit tot beste zanger(es) aller tijden en in januari 2009 zingt ze een patriottisch lied tijdens de inauguratie van president Barack Obama.

Aretha Franklin heeft bijna veertig jaar de lijst aangevoerd van zangeressen met de meeste verschillende hits in de Amerikaanse hitparade. Op 18 juni 1977 passeert ze Connie Francis en blijft ze precies tot op haar 75ste verjaardag (25 maart 2017) lijstaanvoerder om vervolgens een week later op 1 april 2017 door Nicki Minaj te worden ingehaald.

Sinds 2010 kampt Franklin met gezondheidsproblemen waardoor ze in de daaropvolgende jaren meermalen optredens moet afzeggen. Op 16 augustus 2018 overlijdt de legendarische soulzangeres.

5. Ariana Grande (71 hits)

De Amerikaanse zangeres en actrice Ariana Grande brengt in 2013 haar debuutalbum uit. De grote doorbraak volgt in 2014 met Problem waarin ze samenwerkt met Iggy Azalea. De zangeres is populair op social media; ze is met meer dan 155 miljoen volgers anno 2019 na Cristiano Ronaldo de persoon met de meeste volgers op Instagram, terwijl ze op YouTube ruim 35 miljoen abonnees heeft. In 2018 wordt ze door Billboard verkozen tot Woman of the Year. Van haar op 30 oktober 2020 verschenen cd Positions belanden alle veertien nummers in de Hot 100. Grande's Dangerous Woman Tour komt in mei 2017 abrupt tot een eind als ze optreedt in de Manchester Arena in Manchester; aan het einde van het concert veroorzaakt een terroristische aanslag 23 doden en 120 gewonden.

6. Rihanna (62 hits)

Robyn Rihanna Fenty is de volledige naam van de in 1988 op Barbados geboren zangeres Rihanna. Haar eerste single in 2005 is meteen een succes. Op veel van haar daaropvolgende hits werkt ze samen met rappers als Eminem, Kanye West, T.I. en Jay-Z, maar ook Maroon 5, Coldplay en Paul McCartney worden niet gemeden. Met veertien Amerikaanse nummer 1 hits behoort Rihanna in 2017 tot de populairste zangeressen. De laatste jaren echter besteedt de zangeres meer aandacht aan haar diverse kledenlijnen dan een haar muzikale carrière.

7. Madonna (57 hits)

In de afgelopen vier decennia heeft Madonna bewezen één van de meest invloedrijke en meest controversiële artiesten te zijn en wordt ze door sommigen The Queen of Pop genoemd. Ze is behalve zangeres ook onder andere actrice, regisseuse, mode ontwerpster, danseres én zakenvrouw. Volgens het Guinness World Book of Records heeft Madonna wereldwijd meer dan 300 miljoen platen verkocht en is daarmee de bestverkochte zangeres. Hoewel ze in Amerika niet recordhoudster is wat betreft meeste nummer 1 hits heeft ze bij de zangeressen wel de meeste top 10 hits.

8. Dionne Warwick (56 hits)

De in New Jersey geboren Dionne Warwick wordt in de jaren zestig bekend als de belangrijkste uitvoerster van het werk van Burt Bacharach en Hal David. Dionne, zus van Cissy Houston en tante van Whitney Houston, heeft hits met nummers als Don’t make me over, Anyone who had a heart en Walk on by.

Na het minder worden van het succes aan het eind van de jaren zestig maakt zij meerdere malen een verrassende comeback. In 1974 keert Dionne Warwick terug in de belangstelling met behulp van The Spinners (Then came you), in 1979 met Barry Manilow als producer (I’ll never love this way again) en in 1982 met hulp van The Bee Gees (Heartbreaker). Haar grootste hit heeft ze in haar nadagen met wederom een compositie van Bacharach: That’s what friends are for.

9. Connie Francis (53 hits)

Connie Francis is van Italiaanse afkomst en wordt in 1942 geboren als Concetta RoseMaria Franconero. De doorbraak komt voor haar als ze in 1958 het dan al 35 jaar oude nummer Who’s sorry now opneemt. In de daaropvolgende vijf jaar is Connie Francis de populairste zangeres ter wereld met hits als Everybody’s somebody’s fool en Lipstick on your collar. In navolging van deze successen is ze tevens in een aantal speelfilms te zien.

In de jaren zeventig ondergaat ze een (cosmetische) neusoperatie. Hierbij verliest ze haar stem die ze pas na meerdere vervolgoperaties en stemoefeningen terugkrijgt. In 2010 treedt ze samen met Dionne Warwick op in Las Vegas onder de noemer ‘Grand Divas of Stage’.

10. Miley Cyrus (53 hits)

De Amerikaans zangeres Miley Cyrus krijgt internationale bekendheid als actrice in 2006 als Hannah Montana in de gelijknamige serie op Disney Channel. Ze is één van de succesvolste artiesten van The Walt Disney Company. Ze heeft meerdere nummer 1-albums op haar naam staan, maar slechts één single in de Hot 100: Wrecking ball, het nummer met de controversiële video waarin een schaars geklede Cyrus is te zien. Miley is de dochter van de met name in de jaren negentig van de vorige eeuw populaire countryzanger Billy Ray Cyrus.

Buiten de top 10

Net buiten de top 10 vallen grote namen als Mariah Carey en Brenda Lee (beiden 48 hits), Barbra Streisand en Mary J. Blige (beiden 41 hits), Janet Jackson en Diana Ross (beiden 40 hits) en Whitney Houston (39 hits). Van dit rijtje zangeressen heeft alleen Diana Ross deel uitgemaakt van een groep; als haar vocale bijdragen op de nummers van The Supremes worden meegeteld komt zij uit op 71 hits.

Top 10 zangeressen met de meeste hits in Amerika in getallen

PositieNaamGeboortejaarAantal hitsHitjarenTop 10 hitsNummer 1 hits
1.Taylor Swift19891682006-2022308
2.Nicki Minaj19821242010-2022213
3.Beyonce1981812002-2022208
4.Aretha Franklin1942-2018731961-1998172
5.Ariana Grande1993712013-2021196
6.Rihanna1988622005-20203114
7.Madonna1958571983-20153812
8.Dionne Warwick1940561962-1998122
9.Connie Francis1938531958-1969153
10.Miley Cyrus1992532007-2021101

Lees verder

© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uur24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uurDe videowebsite Vevo bestaat sinds december 2009 en is in handen van de drie grootste muziekuitgeverijen ter wereld. De…
De alter ego's van celebrities: Roman ZolanskiHij is misschien wel net zo beroemd als de rapdiva zelf: hij is anders, hij is homo en hij duikt op in meerdere raptekst…
Wie is Taylor Swift?Wie is Taylor Swift?Wie is de blondine die de met het veel gedraaide nummer Love Story probeerde door te breken in Europa? Inderdaad, de Ame…
Blond haar bij een getinte of donkere huidHet is leuk om je kapsel van tijd tot tijd te veranderen. Een knipbeurt is daar geschikt voor, maar soms willen vrouwen…

Channing Matthew TatumChanning Matthew TatumVariërend van een emotionele rol in Dear John tot een sexy stripper in Magic Mike, Channing Tatum is van alle markten th…
De breakdown van Britney SpearsDe breakdown van Britney SpearsBritney Spears is vanaf 1999 een zeer succesvolle Amerikaanse popster. Alle singles en albums die zij uitbrengt scoren g…
Bronnen en referenties
  • http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6620043/hot-100-chart-moves-janet-jackson-returns-with-40th-career-hit
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Brenda_Lee
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Connie_Francis
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dionne_Warwick
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Miley_Cyrus
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nicki_Minaj
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 28-08-2022
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.