De breakdown van Britney Spears

De breakdown van Britney Spears Britney Spears is vanaf 1999 een zeer succesvolle Amerikaanse popster. Alle singles en albums die zij uitbrengt scoren goed bij het publiek. Wereldwijd heeft zij vele fans en Britney Spears groeit uit tot een icoon. Tot op de dag van vandaag is zij nog steeds populair. Om haar populariteit te behouden heeft zij een aantal jaren geleden echter wel een comeback moeten maken. Vanaf 2004 komt Britney namelijk steeds vaker negatief in de publiciteit. In 2007 leidt dit tot een breakdown: Britney Spears stort psychisch helemaal in.

Inhoud


Overzicht carrière tot 2004

In 1999 breekt Britney Spears door met de single …Baby One More Time en van haar album dat dezelfde naam draagt worden wereldwijd tientallen miljoenen stuks verkocht. Spears is dan nog maar zeventien jaar oud. Vanaf het begin van haar carrière wordt Britney al bekritiseert vanwege haar weinig verhullende outfits. Ze verklaart zelf echter dat ze sterke moralen en principes heeft en maagd zal blijven tot het huwelijk. Haar populariteit blijft ondertussen toenemen. In 2000 brengt zij haar tweede album uit genaamd Oops!… I Did It Again. Ook dit album wordt een groot succes en Britney blijft records breken. Naast haar muziek zijn ook haar optredens erg populair, Britney is namelijk een zeer goede danseres en dat zorgt voor energieke shows.

In 2001 is het alweer tijd voor haar derde album genaamd Britney. Dit album wordt gezien als de overgang van een jong meisje naar een volwassen persoon. In 2002 komt de film Crossroads uit waarin Britney Spears de hoofdrol speelt en waarin nummers van haar derde album fungeren als soundtrack. De film krijgt veel kritiek, maar doet het redelijk goed bij het publiek. Om het album 'Britney' meer onder de aandacht te brengen start de 'Dream Within a Dream' tour. In november 2003 brengt zij haar vierde album uit: In The Zone. Hierop volgt The Onyx Hotel Tour, een tournee waarmee zij de hele wereld overgaat. Britney Spears heeft inmiddels zoveel succes behaald dat zij onofficieel wordt bekroont tot de 'Princess of Pop'.

Opstapeling van problemen

In 2004 keert het tij en komt Britney steeds vaker negatief in de publiciteit. In januari 2004 trouwt zij met haar jeugdvriend Jason Alexander in Las Vegas. Het huwelijk werd na 55 uur nietig verklaard. In juni 2004 beginnen de problemen pas echt. De popster liep een zware knieblessure op tijdens het opnemen van de video van haar single Outrageous. Ze onderging een operatie aan haar knie en moest lang revalideren. Hierdoor is Spears genoodzaakt haar wereldtournee 'The Onyx Hotel Tour' af te breken. Het is een blessure waar zij gedurende haar verdere carrière nog altijd hinder van ondervindt.

Daarnaast ontmoet zij in 2004 danser Kevin Federline. De twee gaan er samen vandoor naar Europa, terwijl Federline nog een vriendin heeft die zwanger is van zijn kind. In juni 2004 kondigen Spears en Federline na enkele maanden samen hun verloving aan. Het huwelijk vindt in september 2004 plaats. Dan komt alles in een stroomversnelling en in april 2005 kondigt Britney haar zwangerschap aan. Op 14 september 2005 bevalt zij van haar eerste zoon, genaamd Sean Preston. Er volgt echter kritiek op haar ouderschap. Zo wordt ze gefotografeerd terwijl ze in haar auto rondrijdt met haar zoontje op schoot en laat ze hem bijna vallen terwijl ze door New York loopt. Ondertussen kondigt ze in mei 2006 aan dat ze opnieuw zwanger is. Op 12 september 2006 bevalt ze van een tweede zoon, Jayden James.

In november 2006 loopt het huwelijk tussen Spears en Federline op de klippen. Britney vraagt de scheiding aan, slechts twee maanden na de geboorte van hun tweede kindje. Er volgt een gevecht om de voogdij en om te ontsnappen aan de stress gaat Britney erop uit om te feesten met onder andere beroemdheden Paris Hilton en Lindsay Lohan.

Breakdown in 2007

In januari 2007 overlijdt een tante waar Britney een sterke band mee had aan eierstokkanker. Ze blijft doorgaan met feesten om het verdriet te verdringen en meldt zich in februari 2007 bij een afkickkliniek. Hier checkt ze echter een dag later weer uit om vervolgens haar hoofd kaal te scheren. Dit wordt ook wel gezien als het dieptepunt van haar problematiek. Een paar dagen later checkt ze opnieuw in bij een afkickkliniek om ditmaal het programma wel te voltooien. Hierna schrijft zij een korte tekst op haar website waarin ze het volgende verklaarde: ‘I truly hit rock bottom.’ Ofwel: ‘Ik heb werkelijk mijn dieptepunt bereikt.’ In oktober 2007 brengt Britney Spears nog wel een vijfde studioalbum uit genaamd 'Blackout'. Het album wordt goed ontvangen door critici, maar Britney is niet in staat om op te treden of op tour te gaan.

Ze rondt in datzelfde jaar haar scheiding af en verliest de voogdij van haar kinderen aan Kevin Federline, maar weet een regeling te treffen met Federline. Toch vond er in 2008 nog een incident plaats waarbij zij haar kinderen niet af wil geven aan Federline. Ze blijkt onder invloed te zijn van drugs en moet worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Spears wordt gedwongen opgenomen in een kliniek en komt onder curatele te staan van haar vader Jamie Spears. Vanaf dit moment gaat het stap voor stap beter met Britney.

Comeback

In december 2008 brengt zij weer een nieuwe single uit genaamd Womanizer, wat te vinden is op haar zesde album genaamd 'Circus'. Het is haar eerste nummer sinds …Baby One More Time dat in Amerika op één staat in de Billboard top 100. Britney Spears staat nog steeds onder streng toezicht, maar deze single zorgt wel voor haar comeback. Langzaamaan klimt zij er weer bovenop na alle negatieve publiciteit van de afgelopen jaren. Britney brengt in de jaren die hierop volgden nog twee albums uit, 'Femme Fatale' en 'Britney Jean', gaat weer op tour, en jureerde een jaar in het programma X-Factor. Vanaf december 2013 heeft zij haar eigen show in Las Vegas, Britney: Piece of Me. Eind 2015 wordt het originele contract verlengd, waarna de show opnieuw in elkaar gezet wordt: Britney: Piece of Me. Remixed. Reimagined. Still Iconic. Op 31 december 2017 vindt het laatste optreden plaats en komt de show ten einde.

Terug aan de top

In mei 2015 brengt zij een nieuwe single uit met rapper Iggy Azalea, genaamd Pretty Girls. Om deze single te promoten geeft het duo een optreden tijdens de Billboard Music Awards. Een jaar later treedt Spears opnieuw op bij deze award-show met een medley van haar eigen hits, om het ontvangen van haar Millenium Award te vieren. Met deze award wordt zij geëerd voor haar prestaties en invloed in de muziekindustrie. Het optreden ontvangt lovende reacties en wordt omschreven als het meest energieke optreden van Britney sinds jaren. Op 26 augustus 2016 komt haar negende album uit genaamd 'Glory'. Ter gelegenheid hiervan treedt zij op 28 augustus voor het eerst sinds tien jaar op bij de MTV Video Music Awards. Nadat haar show in Las Vegas stopte, werd begin 2018 bekend dat Britney met een tour naar Europa zou komen. Nederland slaat zij over, wel treedt ze op in België en Duitsland. Tevens bleek in diezelfde periode dat Spears het gezicht werd van de nieuwe collectie van modemerk 'Kenzo'.

'#FreeBritney' beweging

In oktober 2018 wordt bekend dat zij in 2019 aan een nieuwe show in Las Vegas zou beginnen, genaamd 'Britney: Domination'. In januari 2019 verschijnt er echter een bericht op haar social media pagina's waaruit blijkt dat Spears haar carrière volledig stillegt. Haar vader is ernstig ziek en zij wil zich volledig op haar familie richten en voor hem zorgen. Begin april meldt website 'TMZ' dat Britney Spears is opgenomen in een psychiatrische kliniek. Spears heeft het erg moeilijk met de gezondheidssituatie van haar vader en verblijft daarom 30 dagen in de kliniek. Anno 2019 staat Britney Spears nog steeds onder curatele van haar vader en de vraag rijst of dit terecht is. Er gaan namelijk geruchten dat Britney tegen haar wil in is opgenomen in de kliniek en er ontstaat zelfs een '#FreeBritney' beweging. Halverwege april verschijnt er een video van Britney waarin zij haar fans verzekert dat alles goed met haar gaat. Een dag later verlaat zij de kliniek.

Einde onder curatelestelling?

In mei 2019 volgt er een hoorzitting wat betreft haar onder curatelestelling. Door haar onder curatelestelling mag Britney namelijk vrijwel nergens zelf een beslissing maken, niet alleen op financieel gebied maar ook aangaande haar privéleven. Spears mag bijvoorbeeld niet trouwen met haar vriend Sam Asghari en er schijnt zelfs vastgelegd te zijn dat zij geen kinderen meer mag krijgen. Ten gevolge van deze hoorzitting wordt er een onderzoek ingesteld naar de curatelestelling van Spears. De moeder van Britney Spears, Lynne, streeft ernaar het gezag wat voormalig echtgenoot Jamie over Britney heeft graag over willen nemen. De rechter oordeelt echter in september 2019 dat Jamie Spears het wettelijke gezag aangaande Britney Spears behoudt.

In diezelfde periode ontstaat er opnieuw controverse rondom de vader van Britney. Jamie Spears wordt beschuldigd van mishandeling van de op dat moment dertienjarige zoon van Britney, Sean Preston. Kevin Federline doet aangifte en dit leidt tot een omgangsverbod voor Jamie Spears. Hij mag niet alleen Sean Preston, maar ook zijn andere kleinzoon Jayden James maar liefst drie jaar niet zien. In juli 2020 stapt Lynne opnieuw naar de rechter om opnieuw een poging te doen het gezag over haar dochter weg te halen bij Jamie Spears en meer zeggenschap te krijgen over haar dochter. Op 22 juli vindt er een nieuwe zitting plaats die bepaalt of Britney de touwtjes van haar eigen leven weer in handen krijgt of dat zij onder curatele blijft staan. De Amerikaanse rechtbank maakt na de zitting bekend dat de uitslag niet openbaar gemaakt zal worden en dan ook niet in de media zal verschijnen. Een dag later blijkt dat de zitting, die wegens het coronavirus online plaats zou vinden, niet door is gegaan doordat enkele fans van Britney de online omgeving waarin de zaak plaats zou vinden niet wilden verlaten.
© 2015 - 2020 Juul92, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De diëten van celebrities zoals: Lady Gaga en Kylie MinogueDe diëten van celebrities zoals: Lady Gaga en Kylie MinogueIedereen wil snel afvallen en snel succes boeken. Om succes te boeken gaan we opzoek naar het juiste dieet. We lezen art…
Hits jaren 90: 1999In 1999 maakten we voor het eerst kennis met Britney Spears, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Ook Eiffel 65 met het…
Jersey Shore's DJ Pauly DDe Jersey Shore heeft veel interessante cast leden, maar degene die daar altijd bovenuit springt is DJ Pauly D met zijn…
Overeenkomsten tussen Ram en BoogschutterOvereenkomsten tussen Ram en BoogschutterAls Ram en Boogschutter een relatie aangaan worden er 101 kanonschoten afgevuurd, want dat is echt een feest! De twee zi…

Top 10 zangeressen met de meeste hits in AmerikaTop 10 zangeressen met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst van de honderd populairste liedjes. In deze lijst zijn n…
Bruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen brengt in 1973 zijn eerste twee albums uit die aanvankelijk weinig opzien baren. Nadat hij in 1975 het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ADRIANOVIAJANTE007, Flickr (CC BY-2.0)
  • MTV, http://www.mtv.com/news/1579025/britney-spears-downward-spiral-a-timeline-of-tumult/, bezocht op 04-07-2015
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/?title=Britney_Spears, bezocht op 30-04-2020
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Britney:_Piece_of_Me, bezocht op 27-06-2016
  • http://www.billboard.com/articles/news/bbma/7378375/britney-spears-medley-billboard-music-awards-2016, bezocht op 27-06-2016
  • http://www.billboard.com/articles/columns/pop/7476069/britney-spears-2016-vmas-mtv-video-music-awards, bezocht op 17-08-2016
  • https://www.tmz.com/2019/04/03/britney-spears-checks-into-mental-health-facility-father-bipolar-illness/, bezocht op 04-04-2019

Reageer op het artikel "De breakdown van Britney Spears"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul92
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!