Wie is Taylor Swift?

Wie is Taylor Swift? Wie is de blondine die de met het veel gedraaide nummer Love Story probeerde door te breken in Europa? Inderdaad, de Amerikaanse Taylor Swift. In haar vaderland Amerika is zij intussen uitgegroeid tot een superster en nu is ze druk bezig ook Europa te veroveren met haar country-popmuziek.

Biografie

Taylor Alison Swift werd geboren op 13 december 1989 geboren in het Amerikaanse Wyomissing in de staat Pennsylvania als dochter van Scott en Andrea Swift. Later zou ze een jonger broertje, Austin, krijgen. Al op jonge leeftijd bleek Taylor erg begaafd te zijn op meerdere vlakken. Vanaf haar tiende deed ze mee met karaoke wedstrijden waar ze zelfgeschreven nummers ten gehore bracht.

Op haar elfde vertrok Taylor naar Nashville waar ze aan verschillende muzieklabels een demo gaf in de hoop ontdekt te worden. Helaas, ze was nog niet succesvol. Dit veranderde toen de organisatoren van de US Open ( een grandslam toernooi in de tenniswereld) haar vroegen het Amerikaanse volkslied te zingen. Vanaf dat moment ging het Taylor voor de wind. Ze begon meer en meer nummers te schrijven. Haar ouders verhuisden in die tijd ook naar een stadje dicht bij Nashville wat er voor zorgde dat Taylor muziek kon maken met mensen die daar woonden. Ze kreeg een deal aangeboden door RCA Records. Deze sloeg Taylor af omdat ze voor dit label geen eigen muziek mocht schrijven. Niet lang daar na kreeg ze een platencontract bij Big Machine Records.

Carriere

Op 24 Oktober 2006 bracht Taylor Swift haar eerste album uit. Dit album, genaamd Taylor Swift, deed het erg goed, het verkocht in de eerste week 39000 exemplaren en stond hoog in de charts. Singels van dit album waren ‘Tim McGraw’, ‘Teardrops on my guitar’, ‘Picture to burn’, ‘Should’ve said no’ en ‘Our song’. Swift heeft geholpen met het schrijven van alle tracks.

Op 11 November 2008 zag het tweede album van Taylor Swift het levenslicht. Dit album kreeg de naam Fearless. De populariteit van Swift blijkt uit het feit dat het album in de eerste week maar liefst meer dan een half miljoen keer over de toonbank ging. Deze keer schreef Swift alle nummers zelf. De singels van dit album zijn, ‘Love Story’, ‘White Horse’ en ‘You belong with me’.

Tour en prijzen

In 2009 besloot Taylor een grote tour in de USA en Canada die maar liefst 6 maanden in beslag neemt. Verder heeft Taylor tot op heden een flink aantal prijzen gewonnen en is ze onder andere genomineerd voor een Grammy.

Persoonlijk leven

Taylor Swift is veel in het nieuws geweest toen de media erachter kwam dat ze een relatie had met een van de drie Jonas brothers, Joe Jonas. Een nieuwe lading media aandacht kreeg deze relatie nadat het uitging tussen de twee jonge sterren. Taylor vertelde aan Ellen Degeneres dat Jonas haar in 28 seconde dumpte via de telefoon.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 80: 1988Wie kent nou niet het bekende 'I've had the time of my life' van Bill Medley & Jennifer Warnes? Het bekende nummer uit d…
24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uur24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uurDe videowebsite Vevo bestaat sinds december 2009 en is in handen van de drie grootste muziekuitgeverijen ter wereld. De…
Hits jaren 70: 1976Welke nummers waren in 1976 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…

Dolly Parton, the Queen of CountryDolly Parton is de enige en echte Queen of Country. De Amerikaanse met de grote boezem is tegelijk zangeres, tekstschrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marcen27, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.8notes.com/images/artists/taylor_swift.jpg
Niamh (113 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.