Dolly Parton, the Queen of Country

Dolly Parton is de enige en echte Queen of Country. De Amerikaanse met de grote boezem is tegelijk zangeres, tekstschrijver, actrice, zakenvrouw en fenomeen.

Haar gezin

Dolly Parton is de vierde in rij van twaalf kinderen. Ze is geboren is Sevierville in de Amerikaanse staat Tennessee op 19 januari 1946. Opgroeien deed ze aan de voet van de Great Smoky Mountains bij haar vader. Het gezin was zeer arm. Daarover heeft ze het ook in haar songs (onderandere de single Coat of Many Colors, waar ze zingt over haar moeder die haar een jasje maakte uit verschillende lapjes stof aan één genaaid.) Op haar twintigste stapt ze in het huwelijksbootje met Carl Dean, een bedrijfsleider. Dolly en haar man hebben geen kinderen.

Carriere

Haar loopbaan startte ze bij een lokaal televisie- en radiostation toen ze een jaar of 11 was. Op haar 13de maakte ze haar eerste album bij het platenlabel Gold Band Record. Als haar schoolplicht eropzat vertrek ze naar Nashville, de bakermat van de countrymuziek. Al vlug ondervind men dat Dolly niet alleen over een unieke stem, maar ook over een groot zakelijk instinct beschikt. Haar eerste grote successen kende ze met songs die ze voor andere artiesten schreef. Onder andere Hank Williams Jr. en Skeeter Davis scoorden hits met de door Dolly geschreven teksten. In ’67 speelt ze bijna acht jaar in de Porter Wagoner Show, waarna ze zich volledig ging richten op haar eigen solo-loopbaan. Dolly is niet enkel een zangeres, maar tevens een songwriter. Ze schreef het wondermooie en wereldberoemde ‘I Will Always Love You’, gecoverd door Whitney Houston en soundtrack voor de film Body Guard . De Amerikaanse groep The White Stripes maakte ook Ze was en is een graag geziende gast in talrijke tv-shows en speelde ze mee in enkele fims.Parton heeft ondertussen ook een autobiografie geschreven en daarnaast ook een kinderboek. In ‘85 ging haar themapark ‘Dollywood’ open en ze heeft een productiemaatschappij Sandollar. Dolly Parton zong heel wat dueten die zeer succesrijk werden, ondermeer met Kenny Rogers en Julio Iglesias.

Prijzen

Ze won de Country Music Awards in ’68, ’70, ’71,’75,’76 en een jaar later kaapte ze haar eerste Grammy Award binnen. Later volgde er nog vier Grammies, de laatste in 2000. Ze werd twee keer genomineerd voor een Golden Globe in de categorie beste actrice in een komedie en beste nieuwkomer.

Sexsymbool

Niet enkel haar muziek maakte Dolly wereldberoemd. Ook haar talrijke borstvergrotingen zijn een typisch kenmerk. Het eerst schaap dat gekloond werd, doopte wetenschappers om tot Dolly. Omdat dat werd gekloond uit borstweefsel. Haar borsten zijn verzekerd voor een klein miljoen euro en krijgen de namen Shock and Awe mee. Haar meest bekende nummers zijn onder andere, I Will Always Love You, Jolene, 9 to 5, Island in the stream, You are en Here you come again, Little Sparrow, maar in total heeft zij honderen songs op haar naam staan, waarvan veel gecoverd door andere artiesten.

Tribute

In 2008 is er een tribute cd uitgebracht ‘Just because I’m a woman’, waarin sterren als Shania Twain, Melissa Etheridge, Norah Jones en Joan Osborne enkele van haar grootste hits doen wederleven.
© 2009 - 2023 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroemdheden die hun lichaamsdelen laten verzekerenBeroemdheden die hun lichaamsdelen laten verzekerenTerwijl Jan Modaal uit probeert te vogelen hoe hij zijn reis of auto moet verzekeren, zijn er beroemdheden die hun licha…
Klonen van mensenKlonen van mensenMensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen a…
Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Breng een onvergetelijk bezoek aan Nashville. Nashville is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee en het ligt a…
Tennessee Walking HorseMet als thuisland Noord-Amerika is de Tennessee Walking Horse een enorm populair ras. Je kan hem zelfs het populairste p…
Wie is Taylor Swift?Wie is Taylor Swift?Wie is de blondine die de met het veel gedraaide nummer Love Story probeerde door te breken in Europa? Inderdaad, de Ame…
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.