Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2014

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2014 De Amerikaan Pete Seeger is zijn hele leven vooral pacifist en milieuactivist maar wordt als zanger gekoppeld aan het onvergankelijke gospellied ‘We shall overcome’. De Britse zanger Joe Cocker (foto) maakt zich muzikaal onsterfelijk door een nummer van The Beatles te bewerken tot een interessantere versie dan het origineel, terwijl de naam van saxofonist Raphael Ravenscroft voor altijd verbonden blijft aan ‘Baker Street’. Uiteenlopende zangers als Phil Everly en Udo Jürgens weten een muzikale carrière op te bouwen die enkele decennia duurt. Deze verschillende musici hebben gemeen dat ze in 2014 zijn overleden. Welke andere nationaal en internationaal bekende musici zijn in dat jaar overleden?

Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2014

De muzikale carrières van uiteenlopende zangers als Phil Everly en Udo Jürgens, sopraan Cristina Deutekom, flamencogitaristen Paco de Lucia en Manitas de Plata en bluesgitarist Johnny Winter duren enkele decennia. De hoogtijdagen van Lynsey de Paul en Alvin Stardust zijn daarentegen van korte duur. Al deze musici uit de populaire en lichte muziek hebben gemeen dat ze in 2014 zijn overleden.

Welke bekende en minder bekende zangers, zangeressen, dj’s, gitaristen, songwriters, instrumentalisten en andere muzikanten met een korte of een lange carrière zijn in 2014 overleden?


Phil Everly

Phil Everly (74 jaar, † 3 januari) vormt samen met zijn broer Don (1937) het duo The Everly Brothers dat in de jaren vijftig en zestig grote successen boekt. Hun combinatie van rock ’n roll en countrymuziek levert het ‘close harmony’-duo in de Verenigde Staten nummer 1 hits op met Wake up little Susie, All I have to do is dream en Cathy’s clown. In 1973 gaat het duo uit elkaar maar Phil en Don komen in de jaren daarna regelmatig bij elkaar voor het opnemen van nieuw materiaal of het geven van optredens. Daarnaast werkt Phil Everly samen met collega-artiesten als Mark Knopfler en Cliff Richard.

Pete Seeger

Musicus Pete Seeger (94 jaar, † 27 januari) is pacifist, tijdelijk lid van de Amerikaanse Communistische Partij, zijn leven lang (milieu)activist en folklegende. Zijn versie van het gospellied We shall overcome werd hét lied van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten in hun strijd voor gelijke rechten.

In 1965 heeft de Amerikaanse groep The Byrds een hit met Turn! Turn! Turn! waarin Seeger de tekst uit het Bijbelboek Prediker op muziek heeft gezet. In 1997 neemt zanger Bruce Springsteen onder de titel We shall overcome: The Seeger sessions een album op met nummers die weliswaar niet door Pete Seeger zijn geschreven maar wel door hem bekend zijn geworden.

Jesse Winchester

De Amerikaans-Canadese musicus Jesse Winchester (69 jaar, † 11 april) is meer een songwriter dan een zanger. Bekende solisten als Elvis Costello, Joan Baez, Emmylou Harris, Anne Murray en Lyle Lovett nemen met succes nummers van Winchester op. Toch heeft hij in eigen land tweemaal zelf een hit: Yankee lady (1970) en Say what (1981). Zijn laatste album neemt hij kort voor zijn dood op. Op A reasonable amount of trouble is, net als twee jaar later bij David Bowie en Leonard Cohen, een zanger te horen die weet dat zijn einde nabij is; alles gaat voorbij en uitstel is niet meer mogelijk.

Zangers en zangeressen in groepen

Bunny Rugs
In de muziek van de uit Jamaica afkomstige reggaeband Third World zijn soul-, funk- en disco-invloeden te horen. Bunny Rugs (65 jaar, † 2 februari) is zanger van de groep die in Nederland de top 10 bereikt met Now that we found love (1979) en Try jah love (1982). Rugs overlijdt aan leukemie.

Jimi Jamison
De Amerikaanse rockband Survivor heeft sinds zijn oprichting in 1978 in totaal vier verschillende zangers gekend. De stem van Jimi Jamison (63 jaar, † 1 september) is te horen op de grote hit Burning heart (1986) uit de film Rocky IV met Sylvester Stallone.

Cees Veerman
Volendammer Cees Veerman (70 jaar, † 15 maart) wordt bekend als zanger, schrijver en gitarist van The Cats. In de beginjaren is hij de leadzanger van de groep. Veerman zingt en schrijft onder meer The end of the show, een acht jaar oud nummer dat in 1980 in de nadagen van de groep met succes op single wordt uitgebracht.

Jack Bruce
Bassist en zanger Jack Bruce (71 jaar, † 25 oktober) is in de jaren zestig lid van de Britse rockband Cream. Naast de in Schotland geboren Bruce zitten tevens Eric Clapton en Ginger Baker in dit legendarische trio dat hits heeft met I feel free, Sunshine of your love en White room.

John Holt
John Holt (67 jaar, † 19 oktober) is zanger en componist van de Jamaicaanse groep The Paragons. Het bekendste nummer van de groep is Holt’s compositie The tide is high uit 1966, niet zozeer in de versie van The Paragons maar omdat de Amerikaanse band Blondie er zowel in Groot-Brittannië als in de Verenigde Staten eind 1980 een nummer 1 hit mee scoort. In 2002 doet de Britse meidengroep Atomic Kitten dat in eigen land nog een keer dunnetjes over.

Simone Battle
Simone Battle (25 jaar, † 5 september) is actrice en zangeres in de meidengroep G.R.L. De groep kent wisselende samenstellingen met zangeressen uit Amerika, Groot- Brittannië en Canada. Simone Battle doet mee aan de talentenjacht X Factor en is vanaf 2014 lid van de groep.

Wayne Static
Atheïst en vegetariër Wayne Static (48 jaar, † 1 november) is zanger en gitarist in de metalband Static-X. De groep omschrijft hun muziek als ‘evil disco’ en brengt tussen 1999 en 2009 zes albums uit.

Gerry Goffin

De Amerikaanse songwriter Gerry Goffin (75 jaar, † 19 juni) schrijft met zijn vrouw Carole King in de jaren zestig tientallen hits voor artiesten als Bobby Vee, The Drifters en Aretha Franklin. Goffin zorgt in de meeste gevallen voor de teksten waarbij King voor de muziek tekent. Het duo breekt door in 1961 met het lied Will you love me tomorrow dat wordt uitgevoerd door de meidengroep The Shirelles. Andere grote hits van het schrijversechtpaar zijn onder meer Take good care of my baby, Up on the roof, The locomotion, One fine day en You make me feel like a natural woman. Whitney Houston’s Saving all my love for you schrijft Goffin samen met Michael Masser als hij al langere tijd is gescheiden van Carole King.

Bobby Womack

De Amerikaanse soul- en blueszanger Bobby Womack (70 jaar, † 27 juni) begint zijn muzikale loopbaan in de jaren zestig met nummers als It’s all over now en later Across 110th Street. In de muziek uit zijn lange carrière zijn diverse stijlen te horen, waaronder R&B, soul, doo-wop, gospel en country. In de Verenigde Staten heeft Womack zijn grootste hit in 1974 met Lookin’ for a love. Zijn broer, zanger Cecil Womack, overlijdt een jaar eerder.

Johnny Winter / Bron: JohnKadvany, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Johnny Winter / Bron: JohnKadvany, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Johnny Winter

De Amerikaanse bluesgitarist Johnny Winter (70 jaar, † 16 juli) wordt door het muziekmagazine Rolling Stone in 1968 uitgeroepen tot één van de grote beloften in de rockmuziek. Hij werkt in de jaren zeventig onder meer samen met zijn broer Edgar Winter en Muddy Waters. Winter viel dus op door zijn witte huid en rode ogen (albino).

Cristina Deutekom

Cristina Deutekom (82 jaar, † 7 augustus) is één van de grootste operazangeressen van Nederland. De wereldberoemde sopraan met het grote bereik en de soepele stem krijgt in 1966 internationale bekendheid door haar optreden in de Staatsopera van München. In de daaropvolgende jaren treedt ze op in de Metropolitan in New York en werkt ze samen met Placido Domingo, Luciano Pavarotti en Elisabeth Schwarzkopf. Vanwege gezondheidsproblemen beëindigt ’La Deutekom’ na 1986 haar zangcarrière.

Peret

De Spaanse zanger Peret (79 jaar, † 27 augustus) behoort in ons land tot de zogeheten eendagsvliegen. In de zomer van 1971 staat Pedro Pubill Calaf, alias Peret, bovenaan de Nederlandse Top 40 met het vrolijke Borriquito. In 1974 doet hij mee aan het Eurovisie Songfestival maar daarna horen we buiten Spanje weinig meer van de zanger en gitarist die voor het ritme in zijn nummers dikwijls de voor- en achterkant van zijn gitaar gebruikte. In eigen land werd hij de koning van de rumba genoemd.

Instrumentalisten

Joe Sample
Joe Sample (75 jaar, † 12 september) is pianist en lid van The Crusaders. In de muziek van de groep is een combinatie van jazz, pop, R&B en soul te horen. De groep heeft in 1979 in commercieel opzicht een hit met Street life waarop de stem van de dan nog onbekende Randy Crawford is te horen. Sample werkt in de jaren zestig en zeventig mee aan albums van onder meer Joni Mitchell en Steely Dan.

Raphael Ravenscroft
Saxofonist Raphael Ravenscroft (60 jaar, † 19 oktober) is wereldberoemd geworden door zijn saxofoon solo op Baker Street van Gerry Rafferty. Ravenscrofts bijdrage aan het nummer wordt door de Britse krant Independent omschreven als de meest herkenbare saxofoon solo aller tijden. Later verklaarde de maker dat het nummer hem irriteerde omdat het volgens hem ‘out of tune” is.

Mr. Acker Bilk
Klarinettest Bernard Stanley Bilk is bekend onder de artiestennaam Mr. Acker Bilk (85 jaar, † 2 november). De ‘Great Master of the Clarinet’ met gestreept vest en bolhoed schrijft voor zijn pasgeboren dochter het nummer Jenny, later voor een Britse televisieserie omgedoopt tot Stranger on the shore. Het instrumentale nummer bereikt in de Verenigde Staten in 1962 de eerste plaats. Mr. Acker Bilk is na Vera Lynn tien jaar eerder pas de tweede Britse artiest die de bovenste positie in Amerika bereikt.

Paco de Lucia
Paco de Lucia (66 jaar, † 25 februari) is een Spaanse flamencogitarist en componist. Hij is vooral bekend geworden doordat hij de traditionele Spaanse flamenco heeft weten te combineren met muziekstijlen als klassiek en jazz. Begin jaren zeventig breekt hij international door met zijn voor die tijd unieke combinatie van rumba en flamenco.

Manitas de Plata
Manitas de Plata (93 jaar, † 5 november) is afkomstig uit Frankrijk en groeit eveneens uit tot een wereldberoemd flamencogitarist. Zijn artiestennaam betekent ‘zilveren handjes’. De als Ricardo Baliardo geboren gitarist wordt door zijn landgenoten ‘koning van de flamenco’ genoemd.

Lynsey de Paul / Bron: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lynsey de Paul / Bron: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lynsey de Paul

In het najaar van 1972 maakt Nederland kennis met Lynsey de Paul (66 jaar, † 1 oktober). De opvallende Britse blonde zangeres met moedervlek staat vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met het door haar en Barry Green geschreven Sugar me. Na enkele kleinere hits is het in de hitparade voor de zangeres afgelopen. In 1977 vertegenwoordigt ze samen met zanger Mike Moran haar land op de Eurovisie Songfestival met Rock bottom en bereikt daarmee een tweede plaats.

Seth Gaaikema

Cabaretier, musicalschrijver en vertaler Seth Gaaikema (75 jaar, † 21 oktober) kun je niet echt een zanger noemen. Toch komen in zijn meer dan 25 cabaretprogramma’s tussen 1963 en 2012 verscheidene liedjes voor. Een onderdeel van Gaaikema’s eerste oudejaarsavondprogramma ‘Heer ik kom hier om te twijfelen’ uit 1969 is het lied Wat een spreker is die man. Het nummer wordt met begeleiding door een orkest onder leiding van Tonny Eyk in januari 1970 op single uitgebracht en bereikt in de Nederlandse Top 40 een negende positie.

Alvin Stardust

De echte naam van de Britse zanger Alvin Stardust (72 jaar, † 23 oktober) is Bernard William Jewry. Eerst gebruikt hij de artiestennaam Shane Fenton en vervolgens noemt hij zich Alvin Stardust. Onder die naam heeft hij in 1974 twee hits in Nederland, achtereenvolgens My coo ca choo en You you you. Op de eerste hit is niet de stem van Alvin te horen maar van de bedenker van het personage met die naam, zanger Peter Shelley. Omdat Shelley niet de bedoeling had op te treden als artiest zocht hij een gezicht voor de verdere promotie van My coo ca choo. Als in de jaren daarna iedereen de Alvin Stardust in zijn glamrock outfit is vergeten komt hij onverwacht terug. Eind 1981 zingt hij zelf Pretend dat in ons land de eerste plaats bereikt.

DJ’s en rappers

Frankie Knuckles
De Amerikaanse house-dj, house-producer en remixer Frankie Knuckles (59 jaar, † 31 maart) speelt een grote rol in de jaren tachtig in het ontstaan van de housemuziek. Na het tanende succes van de discomuziek bewerkt hij bestaande (disco)platen met allerlei technieken waardoor een eigen geluid, house, ontstaat. Knuckles overlijdt aan de gevolgen van diabetes.

DJ E-Z Rock
DJ E-Z Rock (46 jaar, † 27 april) heeft in ons land in het voorjaar van 1989 samen met Rob Base een bescheiden hit als hip hop duo met Get on the dance floor.

Big Bank Hank
Big Bank Hank is het pseudoniem voor Henry Jackson (57 jaar, † 11 november). Samen met Wonder Mike en Master Gee staat Big Bank Hank eind jaren zeventig als lid van de The Sugarhill Gang aan de bakermat van de rap en hip hop. Het trio scoort de eerste internationale hit in dit genre met Rapper's delight.

Jimmy Ruffin

In tegenstelling tot zijn broer David is Jimmy Ruffin (78 jaar, † 17 november) nooit lid geweest van The Temptations, de beroemde Motowngroep. De broers brengen wel eenmalig een gezamenlijk album uit. De platen van Jimmy Ruffin worden in de jaren zestig op het Motown-label uitgebracht. Zijn grootste hit, What becomes of the brokenhearted, stamt uit 1966 en wordt na Ruffin’s versie door vele artiesten opgenomen. In 1980 maakt de zanger een kortstondige comeback in de hitlijsten met Hold on to my love. Daarna verhuist hij naar Groot-Brittannië waar hij met onder meer Paul Weller en Heaven 17 samenwerkt.

Udo Jürgens

De Oostenrijkse zanger en componist Udo Jürgens (80 jaar, † 21 december) heeft zijn stempel gedrukt op de Duitstalige populaire muziek. Hij doet drie achtereenvolgende jaren mee aan het Eurovisie Songfestival dat hij uiteindelijk in 1966 afsluit met een overwinning met het lied Merci, chérie. Jürgens heeft meer dan achthonderd liedjes geschreven waarvan een aantal door Nederlandse zangers is vertaald en gezongen.

Joe Cocker

De in Sheffield, Engeland geboren zanger Joe Cocker (70 jaar, † 22 december) breekt in de jaren zestig door als blues- en rockzanger. Tot zijn bekendste nummers behoren zijn uitvoeringen van het Beatles-nummer With a little help from my friends (1968) en Billy Preston’s You are so beautiful (1975). De handelsmerken van de zanger met een drugs- en alcoholverleden zijn de rauwe stem en zijn spastische houding en gebaren tijdens het zingen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow zingt met overleden zangers en zangeressenBarry Manilow brengt in oktober 2014 zijn dertigste studio-album uit, getiteld 'My dream duets'. Op dit album zingt hij…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…

Vera Lynn: van We’ll meet again tot 100-jarig jubileumalbumVera Lynn: van We’ll meet again tot 100-jarig jubileumalbumOp 20 maart 2017 viert de Britse zangeres Vera Lynn haar 100ste verjaardag. De zangeres steekt in de Tweede Wereldoorlog…
Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2015Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2015In 2015 overlijden de Nederlandse zangers Albert West, Thé Lau, Dimitri van Toren en Armand. Zangers waarvan het reperto…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: A & M Records Uploaded By We Hope At En.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_personen_overleden_in_2014
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Everly_Brothers
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pete_Seeger
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_Winchester
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Simone_Battle
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Static-X
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bobby_Womack
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Winter
 • http://www.nu.nl/muziek/3847305/sopraan-cristina-deutekom-82-overleden.html
 • http://www.nu.nl/muziek/3862705/spaanse-zanger-peret-79-overleden.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Acker_Bilk
 • http://www.nu.nl/muziek/3712433/flamencogitarist-paco-lucia-66-overleden.html
 • http://www.nu.nl/muziek/3922158/flamencogitarist-manitas-plata-overleden.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alvin_Stardust
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankie_Knuckles
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Ruffin
 • http://www.nu.nl/muziek/3959157/oostenrijkse-zanger-udo-jurgens-80-overleden.html
 • http://www.nu.nl/muziek/3959936/zanger-joe-cocker-70-jarige-leeftijd-overleden.html
 • Afbeelding bron 1: JohnKadvany, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.