Vera Lynn: van We値l meet again tot 100-jarig jubileumalbum

Vera Lynn: van We値l meet again tot 100-jarig jubileumalbum Op 20 maart 2017 viert de Britse zangeres Vera Lynn haar 100ste verjaardag. De zangeres steekt in de Tweede Wereldoorlog met haar radioprogramma en haar liedjes de soldaten een hart onder de riem. The Forces Sweetheart, zoals haar bijnaam luidt, wordt bekend met liedjes als 糎e値l meet again, 糎hite cliffs of Dover en 銑and of hope and glory. Vera Lynn blijft na de oorlog populair en ontvangt in haar lange leven meerdere hoge koninklijke onderscheidingen. In 2017 verschijnt ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag een album met bekende nummers in nieuwe arrangementen onder de titel 膳era Lynn 100.

Vera Lynn 100 jaar

De Britse zangeres Vera Lynn groeit in de Tweede Wereldoorlog door haar radioprogramma en haar liedjes uit tot een fenomeen.
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de zangeres op 20 maart 2017 is een album uitgebracht met daarop haar bekendste nummers in nieuwe arrangementen. Vera Lynn is daarmee de eerste artiest waarvan op 100-jarige leeftijd nog een album verschijnt.

Vera Margaret Welch

Vera Lynn wordt geboren als Vera Margaret Welch op 20 maart 1917 in East Ham, London. Op zevenjarige leeftijd treedt ze voor het eerst op en vier jaar later verlaat ze school en houdt ze zich alleen nog bezig met zingen. Voor haar optredens gebruikt ze als artiestennaam de meisjesnaam van haar grootmoeder, Margaret Lynn. In 1935 is ze voor het eerst op de radio te horen en een jaar later verschijnt haar eerste soloplaat nadat de stem van Lynn daarvoor al te horen is geweest op de platen van enkele zogeheten dance bands.

We値l meet again

In 1939 neemt Vera Lynn haar beroemdste lied We値l meet again op. Het lied met de bekende regels 糎e'll meet again, don't know where, don't know when, but I know we'll meet again some sunny day is gecomponeerd door Ross Parker en Hughie Charles. Het duo is ook verantwoordelijk voor There値l always be an England, een ander patriottisch lied gezongen door Lynn.
De eerste opnamen van Vera Lynn komen uit op het label Crown Records totdat dit platenlabel in 1938 door de Britse maatschappij Decca Records wordt overgenomen.

The Forces Sweetheart

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze een eigen radioprogramma (全incerely yours) waarin ze zingt en persoonlijke boodschappen van families aan de soldaten overbrengt. Daarnaast treedt ze op voor de soldaten in onder meer India, Burma en Egypte en bezoekt ze ziekenhuizen. De inzet voor de troepen en het hoog houden van hun moraal levert haar de bijnaam 禅he Forces Sweetheart op.

De populariteit van Vera Lynn overleeft de oorlogsjaren. Naoorlogse hits in eigen land zijn onder meer Forget-me-not, The homing waltz, Yours en My son, my son (nummer 1 in 1954). In 1952 bereikt ze met Auf wiederseh地 sweetheart als eerste Britse zangeres de bovenste positie van de Amerikaanse hitparade.

Harry Lewis

Vera Lynn trouwt in 1941 met Harry Lewis, een klarinettist en saxofonist van Joodse komaf in het orkest van Bert Ambrose en later haar manager. Ze krijgen één kind, dochter Virginia Penelope Anne Lewis, geboren in 1945. Het huwelijk duurt 57 jaar totdat Lewis in 1998 overlijdt.

I love this land

Het laatste materiaal dat van Vera Lynn verschijnt voordat ze met pensioen gaat zijn de single I love this land (1982) en het album Vera Lynn remembers (1984). I love this land is geschreven door André Previn en wordt uitgebracht ter gelegenheid van het einde van de Falklandoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Het lied verschijnt onder de naam Vera Lynn & The Victory Group. Lynn zingt het lied in de haven van Portsmouth als de troepen terugkeren uit de oorlog die tien weken heeft geduurd en aan beide zijden samen aan 907 militairen het leven heeft gekost.

Oudste levende artiest met een nummer 1

Vera Lynn is de oudste levende artiest met een nummer 1 in haar eigen land. In september 2009 (ze is dan 92) komt het verzamelalbum We値l meet again: The very best of Vera Lynn op de eerste plaats van de Britse albumlijst en worden er uiteindelijk 240.000 exemplaren van verkocht. Op het album staan twintig nummers die ze heeft opgenomen voor platenmaatschappij Decca Records tussen 1936 en 1959. Ruim vijf jaar later, in juni 2014, bereikt het verzamelalbum National treasure dat wordt uitgebracht ter herdenking van zeventig jaar D-Day in de Britse hitlijst een 13e plek.

De latere jaren

Lynn痴 laatste publieke optreden waarbij ze zingt vindt plaats in 1995 nabij Buckingham Palace tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de zestigste herdenking tien jaar later houdt ze op Trafalgar Square onverwacht een toespraak. Ze prijst de veteranen en doet een beroep op de jongere generatie om de opofferingen van hun voorvaderen te blijven gedenken.

Na haar verschenen memoires 膳ocal refrain (1975) en 糎e値l meet again (1989) publiceert ze in 2009 haar autobiografie onder de titel 全ome sunny day. Datzelfde jaar spant ze een proces aan tegen de British National Party als de extreemrechtse politieke partij zonder haar toestemming het lied White cliffs of Dover gebruikt in een anti-immigratie campagne.

選 think it痴 wonderful that my songs are still enjoyed, especially if it encourages people to commemorate what happened 70 years ago. It痴 moving for me to relive those days, and humbling to know that people still think of me. After all, it was simply my duty to keep singing.
[Vera Lynn in 2014, zeventig jaar na D-Day]

In augustus 2014 is Lynn één van de tweehonderd bekende Britten die een brief ondertekenen in de krant The Guardian. Ze spreekt zich uit tegen de onafhankelijkheid van Schotland naar aanleiding van het in september van dat jaar op handen zijnde referendum over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Dame Vera Lynn

Groot-Brittannië

Vera Lynn heeft in haar lange leven meerdere onderscheidingen in ontvangst mogen nemen. In 1969 wordt ze Officer of the Order of the British Empire (OBE) voor haar verdiensten met betrekking tot de Royal Air Forces Association. Zes jaar later, in 1975, wordt ze in de adelstand verheven en mag ze zich Dame Vera Lynn noemen. In 1978 ontvangt ze The Freedom of the City of London en in 2016 komt daar haar benoeming in de Britse Orde van de Broeders van de Eer (Member of the Order of the Companions of Honour, CH) bij.

選 felt very greatly honoured to be given a Damehood and never expected to receive anything else, so for Her Majesty to bestow a further accolade on me is very unexpected.
[Vera Lynn in juli 2016 na de toekenning van de CH]

Nederland

Maar ook Nederland geeft haar een onderscheiding: in 1985 wordt ze geridderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ze treedt op in Rotterdam tijdens het officiële concert ter gelegenheid van veertig jaar bevrijding. Het optreden wordt afgesloten met het lied Land of hope and glory. In 1992 is ze aanwezig in het Airborne Museum in Oosterbeek.

Pink Floyd: Vera

Op het conceptalbum The wall dat de Britse groep Pink Floyd in 1979 uitbrengt staat het lied Vera. Het korte nummer is geschreven door Roger Waters en bevat de regels 船oes anybody here remember Vera Lynn? Remember how she said that we would meet again some sunny day? De verwijzing naar Vera Lynn is ironisch bedoeld omdat Waters, geboren in september 1943, zijn vader die in februari 1944 sneuvelt in de slag bij Anzio in Italië nooit terug zou zien.

Jubileumalbum: Vera Lynn 100

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Britse zangeres op 20 maart 2017 wordt bij platenmaatschappij Decca Records een album uitgebracht. Vera Lynn is hiermee de eerste artiest waarvan op zo地 hoge leeftijd een nieuw album verschijnt. Naar aanleiding van de nieuwe uitgave verklaart de zangeres geen champagne te drinken, maar wel limonade met een scheutje rode wijn. Het album met de titel Vera Lynn 100 is vrijdag 17 maart 2017 uitgebracht, drie dagen voor haar 100ste verjaardag. Op het album staan haar bekendste nummers in nieuwe arrangementen maar ook minder voor de hand liggende opnames. Haar 壮ignature song We値l meet again is opnieuw opgenomen met de 43-jarige Engelse tenor Alfie Boe die bekend is door zijn rollen in enkele Londonse musicals waaronder Les Misérables. Een ander lied op het album, Yours, is een eerbetoon aan haar in 1998 overleden echtgenoot Harry Lewis.

A tribute to Dame Vera Lynn

Onder de naam 100: A tribute to Dame Vera Lynn vond op 18 maart 2017 de viering van Vera Lynn痴 100ste verjaardag plaats in theater London Palladium. Meer dan twintig bekende zangers, zangeressen, acteurs en dansers besteedden aandacht aan het lange leven van 禅he Forces Sweetheart. Tevens werd geld ingezameld voor The Dame Vera Lynn Children's Charity, de liefdadigheidsinstelling die zich onder meer richt op baby's en kinderen tot vijf jaar die lijden aan hersenverlamming.

Overlijden op 103-jarige leeftijd

Op donderdag 18 juni 2020 wordt door de BBC bekendgemaakt dat Dame Vera Lynn in het bijzijn van haar familie op 103-jarige leeftijd is overleden.
© 2017 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Britse solozangeressen met een nummer 1 in AmerikaBritse solozangeressen met een nummer 1 in AmerikaIn de geschiedenis van de Amerikaanse Billboard hitparade, de Hot 100, hebben slechts acht Britse zangeressen als solist…
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…

Artiesten tegelijkertijd op nummer 1 en 2 in Britse hitlijstArtiesten tegelijkertijd op nummer 1 en 2 in Britse hitlijstIn de geschiedenis van de Britse hitlijst die wekelijks wordt samengesteld door The Official Charts Company is het tot 2…
Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2014Overleden zangers, zangeressen en muzikanten in 2014De Amerikaan Pete Seeger is zijn hele leven vooral pacifist en milieuactivist maar wordt als zanger gekoppeld aan het on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nicki (Growl Roar) From United Kingdom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vera_Lynn
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Vera_Lynn
  • http://www.dvlcc.org.uk/about-us/dame-vera-lynn/
  • http://www.musicianguide.com/biographies/1608004524/Vera-Lynn.html
  • http://www.nu.nl/entertainment/4437654/vera-lynn-brengt-album-ere-van-100e-verjaardag-.html
Reactie

P. van Oijen, 06-05-2019
Vera Lynn heeft ons veteranen veel emoties gebracht. Zij was een begrip voor elke militair tijdens de oorlog 1940-1945.
Het was een feest wanneer zij voor de forces. In levende lijve zong. Zij trad vaak op in Queennsberry club in Londen, welke altijd was uitverkocht wanneer zij kwam.De forces lag haar nauw bij haar hart. Heb persoonlijk leuke herinneringen aan haar. Reactie infoteur, 07-05-2019
Beste P. van Oijen,

Dank voor uw reactie.

vriendelijke groeten

Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.