Britse solozangeressen met een nummer 1 in Amerika

Britse solozangeressen met een nummer 1 in Amerika In de geschiedenis van de Amerikaanse Billboard hitparade, de Hot 100, hebben slechts acht Britse zangeressen als solist op nummer 1 gestaan. Vijf van hen komen uit Engeland, twee uit Schotland en één uit Wales. Vera Lynn bijt in 1952 het spits af met 'Auf Wiederseh’n, sweetheart'. Adele zorgt in oktober 2021 als Britse zangeres voor een unicum door met 'Easy on me' voor de vijfde keer in haar carrière bovenaan te staan in Amerika. Een overzicht van dit selecte gezelschap. In de sinds 1940 bestaande Amerikaanse Billboard hitparade hebben niet meer dan acht Britse zangeressen als solist op nummer 1 gestaan. Meer dan de helft komt uit Engeland (Vera Lynn, Petula Clark, Kim Wilde, Leona Lewis, Adele), twee uit Schotland (Lulu, Sheena Easton) en één uit Wales (Bonnie Tyler).

Britse solozangeressen op nummer 1 in de Amerikaanse Billboardhitlijst

Vera Lynn is de eerste zangeres die in de Amerikaanse Billboardhitlijst een toppositie inneemt, nog voordat in eigen land sprake is van een wekelijks hitoverzicht, terwijl Petula Clark een dergelijke prestatie als eerste weet te herhalen. De tophit van Lulu doet in eigen land helemaal niets, de hit van Sheena Easton krijgt in Amerika een andere titel en na Kim Wilde staat zelfs meer dan twintig jaar geen enkele Britse zangeres meer op nummer 1 in Amerika. Een overzicht van dit kleine gezelschap:

Vera Lynn

Vanaf 12 juli 1952 staat de Engelse zangeres Vera Lynn (1917-2020) negen weken op nummer 1 in alle drie de voorloper(s) van de Hot 100 met Auf Wiederseh’n, sweetheart. Het lied van de Duitse componist Eberhard Storch is van een Engelse tekst voorzien door John Turner en Geoffrey Parsons. Auf Wiederseh’n, sweetheart is in de loop van de jaren door meerdere artiesten opgenomen maar de uitvoering van Vera Lynn is de meest bekende gebleven. Zij is de eerste niet-Amerikaan(se) met een nummer 1 in de Billboard hitlijsten. Op het moment dat het lied in Amerika een groot succes is duurt het nog enkele maanden voordat in Groot-Brittannië de hitparade zijn intrede doet; op 14 november 1952 verschijnt de eerste UK Singles Chart. Pas twaalf jaar na Vera Lynn staat de volgende Britse zangeres bovenaan de Amerikaanse hitparade.

Petula Clark

Downtown wordt geschreven door Tony Hatch en in 1964 opgenomen door de Engelse zangeres Petula Clark (Epsom, 1932). Behalve zangeres is Clark ook actrice maar is zij het meest bekend door enkele grote internationale hits in de jaren zestig. Met een wereldwijde verkoop van 70 miljoen platen is zij de meest succesvolle Britse zangeres van de afgelopen vijftig jaar. Downtown wordt door Petula Clark tevens opgenomen in het Frans, het Italiaans en het Duits. Met My love staat ze een jaar later andermaal bovenaan de hitlijst.


Lulu

Lulu wordt in 1948 als Marie Lawrie geboren in het Schotse Glasgow. Al op 15-jarige leeftijd scoort ze in Groot-Brittannië een hit met haar versie van Shout! van The Isley Brothers. In het najaar van 1967 staat Lulu vijf weken op nummer 1 in Amerika met To sir with love, uit de gelijknamige film waarin ze zelf meespeelt naast Sidney Poitier. In eigen land heeft ze geen hit met dit nummer; daar verschijnt het slechts als B-kant van Let’s pretend.

Sheena Easton

Evenals Lulu is Sheena Easton afkomstig uit Glasgow, Schotland waar ze in 1959 als Sheena Orr wordt geboren. Ze wordt in eigen land bekend als ze deelneemt aan het reality televisieprogramma The Big Time: Pop Singer. Haar eerste top 10 hit heeft ze in de zomer van 1980 met 9 To 5. In Amerika ontstaat vervolgens belangstelling voor deze Schotse zangeres. Omdat Dolly Parton een enorme hit heeft met een ander lied dat dezelfde titel heeft verschijnt, om verwarring te vermijden, 9 To 5 op de Amerikaanse en de Europese markt als Morning train (nine to five).


Bonnie Tyler

Gaynor Hopkins, beter bekend als Bonnie Tyler, komt uit Wales. Haar grote internationale doorbraak beleeft ze in 1978 met It’s a heartache. Daarna lijkt het succes voorbij voor de zangeres wiens stem dikwijls wordt vergeleken met die van Rod Stewart en Kim Carnes. Jim Steinman, vooral bekend van zijn composities voor Meat Loaf, schrijft voor Bonnie Tyler Total eclipse of the heart dat in 1983 het eerste lied van een Britse zangeres wordt dat zowel in eigen land als in Amerika bovenaan de hitparade komt.

Kim Wilde

Kim Wilde (Londen, 1960) is de dochter van rock ’n roll-zanger Marty Wilde die tussen 1958 en 1962 een dozijn hits heeft in Groot-Brittannië. In eigen land (en ook in Nederland) heeft Kim vanaf 1981 al een flink aantal hits gehad als ze in Amerika in de zomer van 1987 haar derde en grootste hit heeft met haar versie van You keep me hangin’on van The Supremes. Het betekent geen echte doorbraak in de Verenigde Staten want na deze nummer 1 volgen enkel twee kleinere hits.

Leona Lewis

Het duurt na Kim Wilde 21 jaar voordat er opnieuw een Britse solozangeres op de bovenste positie van de Amerikaanse hitlijst terechtkomt. Leona Lewis (Londen, 1985) wordt bekend door haar deelname aan The X Factor. Zij wint het derde seizoen van dit Britse televietalentenjachtprogramma en brengt in 2007 haar debuutsingle Bleeding love uit. Mede na een optreden bij Oprah Winfrey bereikt het lied in Amerika de eerste positie.


Adele

Adele Laurie Blue Adkins (Londen, 1988) wordt in 2006 een platencontract aangeboden bij XL Recordings nadat een vriend een demo van haar op sociaalnetwerksite Myspace heeft geplaatst. De zangeres, bekend onder enkel haar voornaam, breekt in 2008 door bij het grote publiek. Na een optreden in het televisieprogramma Saturday Night Live komt haar carrière in de Verenigde Staten in een stroomversnelling terecht. In zowel 2011 als 2012 roept Billboard haar uit tot ‘Artist of the Year’ terwijl het Amerikaanse opinieblad Time haar ‘one of the most influential people in the world’ noemt. In 2015 worden van haar derde album 25 binnen een maand wereldwijd meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht. In oktober 2021 staat Adele met Easy on me van haar vierde album, getiteld 30, in Amerika voor de vijfde maal bovenaan de Hot 100, een unicum voor een Britse zangeres.

De acht Britse zangeressen die als solist op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade hebben gestaan:
ZangeresTitel nummer 1Datum bereiken nummer 1Aantal weken nummer 1
1Vera LynnAuf Wiederseh'n, sweetheart 12 juli 19529
2Petula ClarkDowntown
My love
23 januari 1965
5 februari 1966
2
2
3LuluTo sir with love 21 oktober 19675
4Sheena EastonMorning train (nine to five) 2 mei 19812
5Bonnie TylerTotal eclipse of the heart 1 oktober 19834
6Kim WildeYou keep me hangin' on 6 juni 19871
7Leona LewisBleeding love 5 april 20084
8AdeleRolling in the deep
Someone like you
Set fire to the rain
Hello
Easy on me
21 mei 2011
15 oktober 2011
4 februari 2012
14 november 2015
30 oktober 2021
7
5
2
10
10

Ook vermeldenswaard

De in Cambridge, Engeland geboren Olivia Newton-John verhuist op 5-jarige leeftijd naar Australië en wordt beschouwd als een Australische zangeres. Vijf keer staat ze tussen 1974 en 1982 bovenaan de Amerikaanse hitlijst. Zangeres Kiki Dee (uit Yorkshire) staat in 1976 op nummer 1 als ze het duet Don’t go breaking my heart zingt met Elton John. De uit Schotland afkomstige Annie Lennox is de vocaliste van het duo The Eurythmics dat met Sweet dreams in de herfst van 1983 bovenaan staat. Lauren Bennett (uit Kent), lid van de meidengroep G.R.L., krijgt credits op de hit Party rock anthem van LMFAO, terwijl zangeres Charli XCX, eveneens geboren in Cambridge, samen met de Australische rapper Iggy Azalea in 2014 zeven weken de hitlijst aanvoert van Fancy. De Britse zangeres Kyla is te horen op de hit Once dance (tien weken nummer 1) van de Canadese rapper Drake.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vera Lynn: van We’ll meet again tot 100-jarig jubileumalbumVera Lynn: van We’ll meet again tot 100-jarig jubileumalbumOp 20 maart 2017 viert de Britse zangeres Vera Lynn haar 100ste verjaardag. De zangeres steekt in de Tweede Wereldoorlog…
Zangeres: AdeleAdele Laurie Blue Adkins is al op jonge leeftijd doorgebroken als zangeres en behoort nu tot de internationale top. Adel…
Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith is een Britse zanger die als Samuel Frederick Smith in Londen wordt geboren op 19 mei 1992. Nadat hij naamsbek…
The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles hebben verspreid over de jaren sinds hun ontstaan vele records op allerlei gebieden op hun naam weten te zet…

Easter eggs in muziekEen 'easter egg' is een bewuste grap of verborgen boodschap in of op een (interactief) medium zoals een computerprogramm…
Benefietliedjes voor het goede doel: typisch Brits fenomeenBenefietliedjes voor het goede doel: typisch Brits fenomeenAls in december 1984 de liefdadigheidsgroep Band Aid bovenaan de Britse hitparade staat met ‘Do they know it’s Christmas…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Billboard_number-one_singles
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Auf_Wiederseh%27n_Sweetheart
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Petula_Clark
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lulu_(singer)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sheena_Easton
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bonnie_Tyler
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Wilde
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Leona_Lewis
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Adele
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 25-01-2022
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.