Easter eggs in muziek
Een 'easter egg' is een bewuste grap of verborgen boodschap in of op een (interactief) medium zoals een computerprogramma, website, videogame, dvd of cd. Deze grappen heten easter eggs (paaseieren) omdat je er bewust naar op zoek moet gaan. In de muziekwereld maakt men soms ook gebruik van easter eggs. Denk hier bij aan verstopte nummers, grapjes als je het nummer achterstevoren draait of andere verrassingen. Wat zijn nou echt de allerleukste easter eggs die je in muziek kan vinden?
Korn: nummer achterstevoren
Op het album Issues heeft metalband Korn een easter egg verstopt. Als je het nummer 'Am I Going Crazy?' van Korn afspeelt hoor je griezelige, vreemde geluiden op de achtergrond. Deze geluiden zijn het nummer zelf achterstevoren. Daarom hoor je, als je het nummer achterstevoren afspeelt, ongeveer hetzelfde nummer.
Sigur Rós: palindroom
De snaren in het nummer 'Starálfur' van het album Ágætis byrjun van postrock-band Sigur Rós zijn palindromisch. Wat betekent dat ze vooruit en achteruit afgespeeld hetzelfde zijn. Op hetzelfde album staat het slotnummer 'Avalon': dit een deel van het nummer 'Starálfur' maar dan gespeeld op ongeveer een kwart van de snelheid, daardoor is ook dit palindromisch.
Tool: koekjes bakken
De progressieve rock-/metalband Tool heeft op het album Aenima een nummer genaamd 'Die eier von Satan'. Dit is een Duits gesproken nummer en zowel de titel als het nummer zelf doen duistere praktijken vermoeden. Maar als je de de songtekst vertaalt, blijkt het gewoon een onschuldig recept voor koekjes te zijn: "Eine halbe Tasse Staubzucker. Ein Viertel Teelöffel Salz. (...) Ein wenig extra Staubzucker... und keine Eier" Oftewel: "Een half kopje poedersuiker. Een kwart theelepel zout. (...) Een beetje extra poedersuiker... En geen eieren"
Tool: gulden snede
Tool gebruikt de rij van Fibonacci in één van hun nummers op een zeer creatieve manier. De rij van Fibonacci is een reeks getallen, waarbij elk nieuw getal de som van de twee voorgaande getallen is. Deze reeks gaat als volgt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, etc. In het nummer 'Lateralus', van het net zo genoemde album, vormen de lettergrepen van de zang in de verzen de eerste paar getallen uit deze reeks, eerst stijgend en dan dalend. Bijvoorbeeld in het eerste vers: Black (1), and (1), white are (2), all I see (3), in my infancy (5). Red and yellow then came to be (8).
De introductie van dit nummer eindigt op 1:37, waar het eerste vers begint. Dit is een referentie naar de gulden snede: het getal behorend bij de gulden snede is 1,618. Als dit getal wordt omgezet naar minuten en seconden is dit 1 minuut plus 0,618ste van een minuut: oftewel 1 minuut en 37 seconden. Deze gulden snede heeft ook te maken met de in dit nummer gebruikte rij van Fibonacci want als je een cijfer uit de rij van Fibonacci deelt door het voorgaande cijfer de uitkomst steeds dichter neigt naar het getal 1,618.
Robbie Williams: (geen) verborgen nummer
Popzanger Robbie Williams gebruikte op zijn eerste twee albums Life Tru a Lens (1997) en I've Been Expecting You (1998) verborgen nummers. Op zijn derde album Sing When You're Winning (2001) wordt het laatste nummer gevolgd door 25 minuten stilte. Na deze stilte hoor je Robbie Williams zeggen: "No, I'm not doing one on this album" (Vertaling: Nee, ik doe er geen op dit album). De luisteraars die een verborgen nummer verwachtten werden hier dus mooi in de maling genomen door Robbie.
The Beatles: hond
Aan het eind van het Beatles-LP Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, aan het eind van het nummer 'A Day in the Life', hebben The Beatles een grapje toegevoegd. In de uitloop van de groef hebben ze namelijk een noot op hoge frequentie toegevoegd. Deze noot zit op een frequentie die niet hoorbaar is voor de mens, maar wel voor honden.
Pink Floyd: we came in
In het openingsnummer van The Wall, genaamd 'In The Flesh?' van rockband Pink Floyd hoor je aan het begin een stem zeggen "We came in". Aan het eind van het laatste nummer van het album ('Outside the Wall') hoor je dezelfde stem zeggen: "Isn't this where". Als je het album direct na het eindigen weer opnieuw start hoor je de stem de volledig vraag stellen: "Isn't this where we came in?"
Weird Al Yankovich: te veel vrije tijd
In het nummer 'I Remember Larry' van het album Bad Hair Day van Weird Al Yankovich hoor je, als je het nummer achterstevoren afspeelt: "Wow, you must have an awful lot of free time on your hands" (Vertaling: Wauw, jij hebt veel te veel vrije tijd). Hierbij refereert hij waarschijnlijk naar de vele mensen die veel tijd steken in het zoeken van verborgen (satanische) boodschappen door muziek achterstevoren af te spelen.
Radiohead: twee albums vormen één
Alternatieve rockband Radiohead bracht in 2007 het album In Rainbows uit. Dit album was gehuld in tienen: het is tien dagen voor de uitkomst op tien oktober (de tiende maand van het jaar) aangekondigd, bevatte tien nummers en er zitten tien letters in de woorden 'In Rainbows'. Maar hier bleef het niet bij. Tien jaar eerder, in 1997, bracht Radiohead het album Ok Computer uit. Dit album zou in eerste instantie worden uitgebracht onder de naam Zeros and Ones (extra fun fact: 'Ok Computer' is ook tien letters). Als de nummers van deze beide albums tegelijk worden geplaatst met een crossfade van tien seconden blijkt dat de nummers perfect in elkaar overgaan. Omdat de fans dit in eerste instantie niet doorhebben heeft leadsinger Thom Yorke hier eerst meermaals naar moeten verwijzen in interviews.
Radiohead: verstopt boekje
Radiohead heeft nog een andere leuke easter egg uitgehaald, niet in de muziek zelf maar in een album. De meeste cd-hoesjes bevatten voorin een boekje met daarin vaak de songteksten. Zo ook bij het album Kid A van Radiohead. Echter hadden ze nog een verrassing in petto: onder het plastic waar de cd in zit zat nog een tweede boekje verstopt. In dit boekje zat artwork en songteksten, waarvan veel teksten van de daaropvolgende twee albums bleken te zijn.
© 2016 - 2025 Schreef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cheats, hints, eastereggsCheats, hints en eastereggs (codes) zijn er voor bijna alle soorten games (spelletjes). Wat kun je met cheats, easteregg…
Bronnen en referenties
- http://www.cracked.com/photoplasty_655_20-mind-blowing-easter-eggs-hidden-famous-albums/
- http://whatculture.com/music/10-music-easter-eggs-you-never-realised-were-in-famous-albums.php
- https://en.wikipedia.org/wiki/Lateralus_(song)