Paul McCartney: tweemaal boycot in 1972 door de Britse BBC
In 1972 wordt Paul McCartney met twee singles geboycot door de Britse BBC. De tekst en titel van 'Give Ireland back to the Irish' hebben een te gevoelige politieke lading, terwijl 'Hi hi hi' onder andere naar drugs zou verwijzen. Beide nummers worden door de Britse omroep niet gedraaid. Dit alles lijkt op een valse start voor de man die na The Beatles met zijn vrouw Linda McCartney, Denny Laine en Denny Seiwell zojuist een nieuw groep heeft geformeerd.
Paul McCartney & Wings
Na het uiteenvallen van The Beatles in 1970 heeft Paul McCartney al een solo-album klaar liggen:
McCartney. Een jaar later volgt nog
Ram wat op naam staat van Paul & Linda McCartney. Toch formeert hij daarna opnieuw een groep. De McCartneys richten samen met Denny Laine (ex-Moody Blues) en Denny Seiwell het kwartet Wings op. Eind 1971 wordt het eerste album van de groep uitgebracht onder de titel
Wild life. De kritieken zijn niet al te enthousiast. Van het album worden geen singles uitgebracht.
Tweemaal boycot door de Britse BBC
De eerste single van Wings blijkt een geheel nieuw nummer te zijn en verschijnt al spoedig in 1972. Na het lauwe onthaal op
Wild life zijn ook nu de kritieken niet van de lucht. Nadat twee singles door de BBC worden geboycot maakt Wings een wel heel valse start.
Give Ireland back to the Irish
Give Ireland back to the Irish is geschreven door Paul en Linda McCartney naar aanleiding van de gebeurtenissen op Bloody Sunday op 30 januari 1972 in Noord-Ierland. Het is de eerste single die is uitgebracht onder de naam Wings. De groep heeft in de jaren zeventig onder verschillende bezettingen bestaan, maar dit is de eerste opname waarop de Ierse gitarist Henry McCullough als vijfde bandlid meespeelt. Het nummer is opgenomen in de Abbey Road Studio in Londen.
Give Ireland wordt door de BBC geheel geboycot en bestempeld als ‘ongeschikt voor uitzending’. Behalve dat de plaat niet wordt gedraaid op radio of vertoond op de televisie wordt bij het hitparadeoverzicht slechts vermeld dat het om ‘een plaat van een groep genaamd Wings’ gaat.
Bloody Sunday
Op die bewuste Bloody Sunday vindt een schietpartij plaats in Derry, Noord-Ierland, waarbij veertien ongewapende mannen worden neergeschoten door Britse soldaten tijdens een vreedzame demonstratie. De door de Britten verboden demonstratie is een protest tegen de opsluiting van, voornamelijk katholieke, Ieren in Noord-Ierland.
Van de Britse kant gezien is het de eerste keer dat wordt afgevraagd wat wij in Ierland doen, aldus McCartney. Na de opname van het nummer wordt de groep meteen gebeld door de hoogste baas van EMI, hun muziekuitgever, met de mededeling dat het nummer niet zal worden uitgebracht. De tekst zou te opruiend zijn. McCartney benadrukt dat hij sterk in het nummer gelooft en dat het toch uitgebracht moet worden. Hij krijgt de waarschuwing dat het dan zeer waarschijnlijk zal worden geboycot, wat ook gebeurde.
Het nummer komt op 1 in Ierland en Spanje en haalt, ondanks de radiostilte, in Engeland toch nog de top 20. Doorgaans wordt in dit soort situaties nog wel eens uitgeweken naar de B-kant van een single, maar dat gaat bij
Give Ireland niet op omdat daarop een instrumentale uitvoering van hetzelfde nummer staat.
Mary had a little lamb
Drie maanden later, in mei, wordt de tweede single onder de naam Wings uitgebracht. Ditmaal is het een compleet ander verhaal. McCartney heeft een traditioneel kinderliedje opgenomen:
Mary had a little lamb. De critici vinden de nummers van McCartney vaak te sentimenteel, maar dit is de omgekeerde wereld. Horen ze hier één van de twee belangrijkste leden van The Beatles? Moet McCartney nog wel serieus worden genomen? Of is dit ironisch bedoeld?
In die tijd verklaart hij dat hij het heeft geschreven als antwoord op de boycot door de BBC van hun vorige single, maar later heeft hij dit ingetrokken en gezegd dat het een voor hem serieuze poging is geweest een rocknummer voor kinderen te schrijven.
In Engeland haalt het nummer de top 10. Een aantal radiostations draait in Amerika een tijdje de B-kant,
Little woman love, maar het succes van de single is daar minder groot.
Thomas Alva Edison
De voorloper van de grammofoon zoals we die toen kenden was de fonograaf. Het patent daarop lag bij Thomas Alva Edison sinds 1878. De fonograaf was het eerste apparaat in de geschiedenis waarmee geluiden konden worden opgenomen en afgespeeld. Het eerste document dat Edison vast zou hebben gelegd was een opname van hemzelf uit 1877 waarop hij het kinderliedje 'Mary had a little lamb' opzegt.
Hi hi hi
Met de derde single in 1972 is het weer mis. In november neemt Wings het door Paul en Linda geschreven
Hi hi hi op. Wederom wordt het door de BBC geboycot, ditmaal vanwege de regel ‘we’re gonna get hi, hi, hi’ die zou refereren naar drugs. Bovendien veronderstelt de BBC dat de tekst seksueel suggestief is. McCartney verklaart later dat de omroep het verkeerd heeft geïnterpreteerd (‘get you ready for my body gun’ in plaats van ‘get you ready for my polygon’), hoewel hij wel toegeeft dat het een enigszins ‘dirty song’ is.
Op de Engelse radio wordt ditmaal uitgeweken naar de B-kant, getiteld
C Moon. Dit nummer wordt daarna dusdanig bekend dat de single de geschiedenis ingaat als single met een zogeheten dubbele A-kant.
Met Wings komt het uiteindelijk vanaf 1973 helemaal goed als grote successen worden behaald met onder andere
My love,
Band on the run,
Silly love songs,
Mull of Kintyre en
With a little luck.