John Lennon: 5 opvallende tributes, eerbetonen van collega's

John Lennon: 5 opvallende tributes, eerbetonen van collega's Nadat hij zich vijf jaar lang had teruggetrokken uit de muziekwereld maakt John Lennon in het najaar van 1980 zijn rentree met het uitbrengen van het album 'Double fantasy'. Lang heeft de terugkeer niet mogen duren omdat Mark Chapman, een gestoorde fan, op 8 december 1980 een einde aan Lennon's leven maakt. In de daarop volgende achttien maanden wordt hij door Roxy Music, George Harrison, Elton John, Queen en Paul McCartney muzikaal herdacht door middel van zogeheten 'tributes'.

Double fantasy

In 1975 trekt John Lennon zich terug uit de actieve muziekwereld om zich vooral op de opvoeding van zijn zoon Sean te richten. Pas in 1979 kondigt hij aan weer muziek uit te willen brengen hetgeen in het najaar van 1980 resulteert in het album Double fantasy. Lennon's nummers worden hierop afgewisseld met nummers van Yoko Ono. De reacties zijn wisselend; de critici hadden een andere Lennon verwacht dan op deze plaat te horen is.

Lennon’s terugkeer in de muziekwereld is van korte duur. Maandagavond 8 december 1980 wordt hij voor zijn huis in het Dakota Apartment in New York neergeschoten door Mark Chapman waarvoor hij eerder op de avond nog een exemplaar van zijn nieuwste album heeft gesigneerd.

Hernieuwde belangstelling voor John Lennon's werk

Na de moord neemt de belangstelling voor Double fantasy toe, evenals voor de daarvan afkomstige single met de op dat moment enigszins navrante titel (Just like) Starting over. In zowel Engeland als in de Verenigde Staten komt het postuum op nummer 1. Met de naderende kerst in 1980 wordt in Engeland Happy Xmas (War is over) opnieuw uitgebracht en bereikt daar een tweede plaats. De daarop volgende heruitgave van het uit 1971 daterende Imagine en van Woman als tweede single van zijn laatste album bereiken in Engeland beiden de eerste plaats. Van vier achtereenvolgende nummer 1 hits in de Britse hitlijst zijn er in de periode december 1980 tot februari 1981 drie van Lennon’s hand.

Eerbetonen (tributes) van vijf collega's

In 1981/1982 verschijnt een aantal John Lennon-tributes, onder andere van collega's waarmee hij in het verleden heeft samengewerkt, zoals Paul McCartney en Elton John. Hieronder een overzicht van de meest opvallende eerbetonen.

Jealous guy - Roxy Music (1981)

Jealous guy is geschreven en oorspronkelijk uitgevoerd door John Lennon. Het lied is één van Lennon’s meest door andere artiesten opgenomen nummers waarvan de uitvoering van Roxy Music verreweg de bekendste is. Lennon had Jealous guy al geschreven in de nadagen van The Beatles met als werktitel Child of nature maar is toen niet uitgebracht. Een latere versie van het nummer komt te staan op zijn album Imagine uit 1971. Jealous guy komt pas in 1985 uit op single in Engeland; in de Verenigde Staten wordt het nog eens drie jaar later op single uitgebracht, samen met het verschijnen van de film Imagine: John Lennon.

Roxy Music had het nummer toegevoegd aan hun optredens kort na Lennon’s dood. Hun studioversie met een lengte van ruim zes minuten wordt in februari 1981 uitgebracht en bereikt in verschillende landen, waaronder Engeland, de nummer 1 positie en behoort hiermee tot hun grootste successen.

All those years ago - George Harrison (1981)

All those years ago is geschreven door George Harrison, afkomstig van zijn album Somewhere in England en als single uitgebracht in mei 1981. Het lied is een persoonlijk eerbewijs aan zijn voormalige collega John Lennon met wie hij na de breuk van de groep een goede band onderhield.

Harrison had het nummer oorspronkelijk met een andere tekst geschreven voor Ringo Starr. Hoewel Starr het heeft opgenomen vond hij de toonhoogte niet passen bij zijn bereik en was hij niet tevreden over de tekst. Harrison nam daarop het nummer terug en veranderde, in navolging van Lennon’s dood, de tekst om er een eerbetoon van te maken. In de aangepaste tekst refereert Harrison naar All you need is love en Imagine.

De opname van All those years ago komt het dichtst bij een Beatles-reünie na 1970. Hoewel het officieel is uitgebracht als een nummer van George Harrison doen de drie overgebleven Beatles mee aan de opname. Het is één van de weinige niet-Beatle nummers waarop drie leden van de groep meedoen. Naast Harrison, McCartney en Starr zijn Linda McCartney en toenmalig Wingslid Denny Laine in de achtergrondvocalen te horen. Op het album Somewhere in England worden bovendien voormalig Beatles-producer George Martin en -technicus Geoff Emerick bedankt.
In de Verenigde Staten bereikt het nummer de tweede plaats op de hitparade.

Life is real (Song for Lennon) - Queen (1982)

Naast Roxy Music was ook Queen ten tijde van de moord op Lennon op tournee en ook zij voegden aan de setlist een nummer van hem toe, namelijk Imagine. Later schrijft Freddie Mercury Life is real, een melancholisch nummer. De titel zou kunnen verwijzen naar ‘love is real’ uit Lennon’s Love (1970) of naar ‘nothing is real’ uit Strawberry Fields Forever. Het nummer begint ook met de klanken van vier belletjes, net zoals aan het begin van (Just like) Starting over zijn te horen. De eerste twee woorden van het nummer (‘Guilt stains’) worden praktisch hetzelfde (hoewel in een lagere toonsoort) gezongen als Lennon’s eerste woorden in Mother.

Sinds het overlijden van Mercury wordt het nummer geregeld uitgevoerd als eerbetoon aan beiden, met name tijdens de Born Free-tour van Brian May.

Empty garden (Hey hey Johnny) - Elton John (1982)

Empty garden is geschreven door Elton John (muziek) en Bernie Taupin (tekst) en staat op het album Jump up!
John Lennon en Elton John waren goede vrienden. Lennon werkt mee aan John’s uitvoering van Lucy in the sky with diamonds voor het 'All this and World War II' -project en John op zijn beurt werkt mee aan Whatever gets you thru the night voor Lennon’s album Walls and bridges. Eind 1974 treden ze samen op tijdens een concert in Madison Square Garden en voeren daar I saw her standing there uit.

Elton John speelt Empty garden nauwelijks tijdens optredens. Een uitzondering daarop vormde een optreden in New York waarbij Yoko Ono en Lennon’s zoon Sean aanwezig waren. Elton John is de pleegvader van Sean. De titel zou verwijzen naar Lennon’s laatste publieke optreden in Madison Square Garden en de regel ‘can’t you come out to play?’ naar het Beatles-nummer Dear Prudence. Tekstschrijver Bernie Taupin heeft later gezegd dat Empty garden het enige goede nummer van hun gezamenlijke album Jump up! was.

Here today - Paul McCartney (1982)

Here today is afkomstig van Paul McCartney’s album Tug of war. Dit nummer, waarin hij zingt over de jaren die ze samen hebben doorgebracht, gaat over zijn relatie met en liefde voor John Lennon. McCartney verklaarde dat het lied is gemaakt in de vorm van een denkbeeldig gesprek tussen hun beiden. Hoewel hun relatie de eerste jaren na het uiteenvallen van The Beatles flink was bekoeld stonden ze ten tijde van de moord op Lennon weer op vriendschappelijke voet met elkaar.
Het nummer is, evenals het complete album, geproduceerd door George Martin. Here today wordt regelmatig tijdens optredens van McCartney gezongen.

Working class hero

In 1995 wordt het album Working class hero: A tribute to John Lennon uitgebracht, genoemd naar het gelijknamige lied. Hierop staan vijftien Lennon-composities, uitgevoerd door evenzoveel artiesten als George Clinton, Red Hot Chili Peppers en Blues Traveler.
© 2014 - 2025 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…

Paul McCartney: tweemaal boycot in 1972 door de Britse BBCPaul McCartney: tweemaal boycot in 1972 door de Britse BBCIn 1972 wordt Paul McCartney met twee singles geboycot door de Britse BBC. De tekst en titel van 'Give Ireland back to t…
Elton John: de massamoord door een 'lone wolf' in TickingElton John: de massamoord door een 'lone wolf' in TickingElton John brengt in 1974 zijn achtste studio-album uit, getiteld 'Caribou'. Het sluitstuk van dit album is het nummer '…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Double_Fantasy
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Hot_Space
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 06-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.