Hey Jude, nog steeds een sterke song

Hey Jude, nog steeds een sterke song Het is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40. De ballade is geschreven door Paul McCartney voor Julian, de zoon van John Lennon. Officieel staat het in de boeken als een Lennon-McCartney-song. Voor de Verenigde Staten werd een verkorte versie uitgebracht.

Inspiratie

In 1968, scheidden John Lennon en zijn vrouw Cynthia Powell wegens zijn affaire met Yoko Ono. Kort daarop ging Paul McCartney bij Cynthia en Julian langs om hen te troosten. Zij waren tenslotte jarenlang zeer goede vrienden geweest en Paul wilde niet dat de twee uit zijn leven zouden verdwijnen. Uiteraard was vooral Cynthia blij verrast met Pauls komst. Onderweg in de auto had Paul al een idee gekregen voor een lied dat Hey Jules moest gaan heten. Het was bedoeld voor Julian om hem een beetje steun te geven na de scheiding van zijn ouders.

Nooit geweten

Hey Jules klonk niet zo lekker dus veranderde Paul het in Hey Jude. Julian heeft het overigens niet geweten dat het lied voor hem was bedoeld. Pas twintig jaar later ontdekte Julian dat het voor hem was geschreven en niet voor zijn vader zoals deze altijd gedacht had. John Lennon is er altijd van overtuigd geweest dat Paul het lied voor hem had geschreven. En niet alleen hij. Ook anderen zoals de journaliste Judith Simons dachten dat zij model hadden gestaan voor het lied. Toen de single uitkwam werden op de ruiten van de platenwinkels met grote witte letters JUDE geschreven. Dit gaf veel beroering onder de joodse bevolking die herinnerd werd aan de nazitijd.

Muzikale structuur Hey Jude

„Hey Jude“ begint met het zingen door McCartney terwijl hij zichzelf op de piano begeleidt. De patronen zijn gebaseerd op drie akkoorden: F, C en Bes. In het tweede couplet komt de gitaar van John Lennon erbij en de tamboerijn gespeeld door Ringo Starr. In de loop van het tweede couplet gaat Ringo drummen. Ook de backvocals van John en George Harrison worden ingezet. De basgitaar wordt door George bespeeld. Het refrein is een aanmoediging om het leed van de schouders te laten glijden.

Verenigde Staten

Omdat de zenders in de VS niet van lange nummers houden werd er speciaal een verkorte versie uitgebracht voor die markt. Negen weken heeft deze verkorte versie op nummer één gestaan.

Het nummer is in twee dagen tijd opgenomen in de Abbey Road Studio's, op 29 en 30 juli 1968. De lengte van de ballade is iets meer dan zeven minuten. Dat is ook de reden waarom er voor de Verenigde Staten een kortere versie is uitgebracht die op 26 augustus verscheen. In Groot-Brittannië werd het nummer op 30 augustus uitgebracht.

Peuter

Op internet zijn niet alleen uitvoeringen te zien van alleen de Beatles maar ook van vele anderen onder wie Elvis Presley. Eén keer wordt Hey Jude uitgevoerd door een Zuid-Koreaanse peuter van ongeveer anderhalf. Deze is beslist de moeite waard. Het is niet zo gek dat het nummer nog steeds populair is want er zijn in totaal zo’n acht miljoen exemplaren van de single verkocht. In 1996 heeft Julian Lennon op een veiling de rechten van Hey Jude gekocht.
© 2008 - 2025 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
McCartneys troost aan Lennons eerste zoon: ‘Hey Jude’McCartneys troost aan Lennons eerste zoon: ‘Hey Jude’Een van de bekendste en meest geliefde songs van Paul McCartney was eigenlijk bedoeld om Julian Lennon een hart onder de…
Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Op het witte dubbelalbum, simpelweg ‘The Beatles’ genoemd, was duidelijk dat de Beatles geen samenhangend geheel meer vo…
Een slaapliedje voor Julian LennonRingo Starr was zeker niet de populairste Beatle, maar hij was wel de meest geliefde omdat hij altijd een prima relatie…
Imagine Peace Tower: Een lichtzuil voor vredeZovele mensen hebben zich voor de vrede op de wereld ingezet gedurende de geschiedenis, maar een van de meest beklijvend…

De populariteit van de vampierDe populariteit van de vampierDeze mythische figuur is van verschrikkelijk monster uitgegroeid tot een populair wezen dat voer is voor de schrijvers i…
Let's twist again, tophit van Chubby Checker!Let's twist again, tophit van Chubby Checker!"Come on everybody!" "We're gonna do the twist and it goes like this!" Ook nu nog geniet de swingende hit "Let's twist a…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.