McCartneys troost aan Lennons eerste zoon: ‘Hey Jude’

McCartneys troost aan Lennons eerste zoon: ‘Hey Jude’ Een van de bekendste en meest geliefde songs van Paul McCartney was eigenlijk bedoeld om Julian Lennon een hart onder de riem te steken toen zijn vader er met een andere vrouw vandoor ging. John Lennon had een eigen interpretatie voor de song in zijn hoofd en leverde op een andere manier dan gewoonlijk zijn bijdrage aan de tekst.

Ontstaan

‘Hey Jude’ werd geschreven in de auto, toen Paul McCartney op weg was naar Cynthia Powell, eerste vrouw van John Lennon, en hun zoontje Julian. John had pas zijn vrouw in de steek gelaten voor zijn nieuwe liefde, Yoko Ono, en Paul vond dat Cynthia en Julian daarom niet uit zijn leven moesten verdwijnen. Dat wilde hij hun melden en onderweg kwam het idee voor een nieuwe song bij hem op waarmee hij Julian wou troosten omdat die een moeilijke tijd tegemoet ging zonder zijn vader. De oorspronkelijk titel was ‘Hey Jules’, maar omdat dat niet zo goed klonk veranderde hij dat in ‘Hey Jude’. Waarom precies Jude wist hij niet zo goed te verklaren, maar een mogelijke uitleg is dat Jud een van de hoofdpersonages was in McCartneys favoriete musical ‘Oklahoma’.

Paul en Julian

Bijna twintig jaar na het verschijnen van de single kwam Julian Lennon te weten dat die ‘Jude’ uit het nummer hijzelf was, toen Paul hem dat vertelde toen ze het over zijn vader hadden. Paul en Julian hadden altijd een goede band met elkaar gehad. In zijn jeugd vond hij het vaak leuker met Paul dan met zijn eigen vader te spelen. Er zijn ook meer foto’s met Julian en Paul dan met Julian en John, beweert Julian.

Johns bijdrage

Typisch voor de relatie die Lennon en McCartney hadden door als liedjesschrijvers samen te werken, was het feit dat John vaak elementen of regels toevoegde aan teksten van Paul. Het bijzondere bij ‘Hey Jude’ was nu, volgens McCartney, dat John de regel “The movement you need is on your shoulder” absoluut wilde behouden omdat hij dat de beste zin uit het lied vond, daar waar Paul hem net wou verwijderen omdat hij op niets sloeg en in afwachting van betere inspiratie was geschreven. John interpreteerde trouwens (verkeerdelijk) de zin “Go out and get her” als een toestemming van zijn buddy om de nieuwe relatie met Yoko aan te gaan.

Ringo komt bijna te laat

Het lied begint met zang en enkel piano als begeleiding en eindigt met een vijftigtal muzikanten en een gigantisch koor. Aan het invallen van de drums bij het begin van het nummer is een anecdote verbonden: Ringo Starr zou op het ogenblik dat de opnames begonnen even naar de wc zijn gegaan en hoorde tot zijn ontsteltenis dat zijn maten intussen van start waren gegaan. Omdat de drums achteraan in de studio opgesteld waren, was niet zo meteen opgevallen dat Ringo verdwenen was. Naar verluidt zou hij op de tippen van zijn tenen de studio zijn binnengekomen en net op tijd met zijn roffel kunnen invallen zijn.

Enkele weetjes

  • De song duurt precies zeven minuten en elf seconden en was op het ogenblik van verschijnen (1968) de langstdurende single uit de rockgeschiedenis. Net voordien had Richard Harris met zijn ‘MacArthur Park‘ een dikke hit gescoord. Hij verdacht de Beatles ervan het uitsterven van het koortje aan het einde van hun nummer net zolang gerokken te hebben zodat het lied één seconde langer duurde dan Harris’ nummer. Het zou nog duren tot 1993 voor Meatloaf met zijn ‘I’d Do Anything For Love’ het record optrok naar 7:58 minuten.
  • Op de opname speelden 36 klassiek geschoolde muzikanten mee die constant slechts vier noten moesten spelen en aan wie werd gevraagd mee te zingen met het koor en mee in de handen te klappen. Slechts na verdubbeling van hun loon stemden ze erin toe op één muzikant na die de studio verliet.
  • Paul was zo enthousiast over het nummer dat hij de titel van het lied op het raam van de Appleboetiek in Londen, die een week voordien was gesloten, aanbracht. Toen hij opgebeld werd door een verontwaardigde Joodse winkelier uit de buurt besefte hij pas dat het woord ‘Jude’ in het Duits ‘jood’ betekent en dat bij de winkelier minder verheven tijden in herinnering bracht. Hij bood zijn verontschuldigingen aan en liet de titel van het raam verwijderen.
  • De single was de eerste die op het nieuw gecreëerde Apple-label werd uitgebracht. De flipside was ‘Revolution’, maar ondanks lobbying van John, werd zijn nummer niet als A-kant geaccepteerd.

Emotie

Paul McCartney zingt het nummer doorgaans als laatste nummer van een optreden omdat het een geweldige afsluiter is en de duizenden mensen dan uit volle borst meezingen. Als hij aan de regel “The movement you need is on your shoulder” is aangekomen zou hij naar verluidt wat emotioneel worden omdat die regel hem John weer in herinnering brengt.
McCartney zong ‘Hey Jude’ tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen in 2012.

Andere versies

  • Wilson Pickett (1969)
  • Ella Fitzgerald (1969)
  • Bing Crosby (1969)
  • Elvis Presley (1972)
  • Tiny Tim (1996)
  • Eason Chan (2006)
  • David Garrett, instrumentaal (2010)
  • Nick en Simon (2011)
  • Kate Perry (2012)
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Een slaapliedje voor Julian LennonRingo Starr was zeker niet de populairste Beatle, maar hij was wel de meest geliefde omdat hij altijd een prima relatie…
Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Op het witte dubbelalbum, simpelweg ‘The Beatles’ genoemd, was duidelijk dat de Beatles geen samenhangend geheel meer vo…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…

John Lennon wil zagemeel ruiken: Mister KiteJohn Lennon wil zagemeel ruiken: Mister KiteSommige nummers van John Lennon waren ingegeven door zijn mateloze fantasie, zijn enorme creativiteit maar vaak ook door…
Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Liefdeslied voor Jane Asher: ‘Here, There and Everywhere’Familiale liedjesavonden, crooners uit de jaren vijftig van vorige eeuw, de sfeer van dansliedjes uit de jeugd van de Be…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.