Abbey Road - Is Paul McCartney dood?

Abbey Road - Is Paul McCartney dood? In het jaar 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney zou zijn overleden. Maar in plaats van dit gerucht de kop in te drukken, werd er niet veel gedaan om het gerucht te ontkennen. Sterker nog, er doken steeds meer hints op via het werk van The Beatles. Zo ook op het album Abbey Road. Maar wat hebben de fans nu echt gevonden en waarom hangt er nog steeds een mysterie rond deze bevindingen? Abbey Road was het album waarbij het geloof over de dood van McCartney een toevlucht nam. Volgens vele fans zou hier een symbolische poging zijn gedaan om te vertellen dat McCartney zou zijn overleden.

Album Art

Veel fans vonden op het album “Abbey Road” hints, waardoor zij zich gesterkt voelden in het gerucht dat Paul McCartney zou zijn overleden.

De voorkant van het album

De cover van het album Abbey Road laat zien dat The Beatles achterelkaar over een zebrapad lopen. Een beeld dat bij elke muziekliefhebber bekend is. De fans beweren echter dat ze een begrafenisstoet vormen. John is gekleed in het wit en zou symbool staan voor een priester. Ringo is in het zwart gekleed, wat symbool zou staan voor de begrafenisondernemer. George loopt in spijkerbroek en zou de grafgraver moeten symboliseren. McCartney is zonder schoenen afgebeeld. Dit zou kunnen refereren naar landen waarin mensen met blote voeten worden begraven. Daarnaast zou het opvallen dat McCartney niet in de maat loopt met de andere drie leden. Ook is te zien dat McCartney een sigaret vast heeft in zijn rechterhand, terwijl hij linkshandig zou zijn.
De witte Volkswagen
Achter George Harrison staat een witte Volkswagen afgebeeld met het kenteken LMW 28 IF. “28 IF” staat voor de leeftijd die Paul zou hebben, mits hij nog geleefd zou hebben (28 IF he still was alive). Veel mensen hebben aangegeven dat dit niet klopt, omdat McCartney 27 zou zijn geweest (op het moment van het uitbrengen van het album). Maar het is geen geheim dat McCartney zich erg verdiepte in Indische geloofsovertuigingen. Daar rekent men niet vanaf de geboortedag, maar al tijdens de levensfase van de foetus.

Ook vermoeden de fans dat de eerste drie letters van het kenteken staan voor Linda McCartney Weeps. Dit is echter onwaarschijnlijk, omdat McCartney in 1966 nog geen kennis zou hebben gemaakt met Linda Eastman.

De politiewagen

De politiewagen aan de andere kant van de straat (en de onopvallende politieagent), zou symbool staan voor de agenten die ter plaatse van het ongeluk zouden zijn geweest. Joel Glazer (auteur van Paul is Dead… Miss Him, Miss Him) spreekt zijn vermoedens uit over het afbetalen van de destijds dienstdoende agenten. Zij zouden zijn betaald om het incident geheim te houden.

De achterkant van het album

Ook op de achterzijde van het album hebben fans diverse hints gevonden omtrent de dood van Paul McCartney.

Hints op de muur
Door het logo van The Beatles kan door de letter S een scheur worden waargenomen. Volgens de fans zou dit impliceren dat The Beatles niet meer heel zijn, oftewel beschadigd. Daarnaast zijn er acht stippen/gaten te zien. Wanneer deze acht stippen met elkaar worden verbonden, wordt het cijfer 3 gevormd. Dit zou natuurlijk kunnen doelen op het ontbreken van McCartney. Toen de muur werd bezocht in 1970 waren er maar liefst 13 stippen/gaten. Het doet vermoeden dat er met de afbeelding is gerommeld.

De vrouw in het blauw

Ook is op de achterzijde een voorbijlopende vrouw in het blauw te zien. Ook hier meenden de fans hints in te herkennen. Maar zelfs onder de fans bestaan er hoofdzakelijk twee theorieën over deze vrouw.

Bij de eerste theorie denken de fans dat het symbool staat voor de vrouw die McCartney had opgepikt, nadat hij met ruzie uit de opnamestudio was vertrokken. Zij zou ook betrokken zijn geweest bij het auto-ongeluk dat McCartney het leven zou hebben gekost.
De andere theorie spreekt over de toenmalige vriendin van McCartney, te weten Jane Asher. Zij moet op de hoogte zijn geweest van de vermoedelijke dood van haar vriend en het gebruiken van een stand-in. Een extra detail is te vinden in de elleboog van de vrouw. Men meent hier de contour van McCartney’s gezicht in te herkennen.

Verwijzingen in de muziek op het album Abbey Road

Ook in de muziek van het album zelf, menen fans hint te hebben gevonden. Vooral het nummer Together zou vele hints bevatten over het overlijden van McCartney.
  • Here come old flattop” zou verwijzen naar het fatale hoofdletsel dat McCartney zou hebben opgelopen tijdens het auto-ongeluk.
  • He wears no sunshine” zou verwijzen naar de cover van het album, waarbij McCartney blootvoets over het zebrapad loopt.
  • Got to be goodlooking, cause he’s so hard to see” zou verwijzen naar de afwezigheid van de “knappe” Beatle.
  • Got to be a joker, he just do what he please” zou refereren naar de hoax en het gebruiken van een look-a-like.
  • One and one and one is three” zou verwijzen naar het gegeven dat er nog maar drie originele Beatles zouden zijn.

Ook de medley op de “achterkant” van de LP was genoeg te ontdekken voor de fans. Joel Glazer vermoedt dat “Sun King” zou kunnen refereren aan de Franse Louis XIV. In het derde deel van The Vicomte de Bragelonne (door Alexander Dumas), is de man met het ijzeren masker de tweelingbroer van Louis XIV. Ze zouden een plot hebben bedacht, waarbij de Zonnekoning zou worden vervangen. Dit tafereel zou refereren naar het vervangen van McCartney.

Ook werd het fenomeen backmasking steeds meer onderzocht. Door LP's achteruit af te spelen, vonden de fans nog meer hints. Zo zou het tekst Let It Be achterstevoren “He is Dead” laten horen.

Reactie van McCartney

In een interview van Life Magazine zegt McCartney dat hij de geruchten erg stom vindt. De reden dat hij met blote voeten over het zebrapad heeft gelopen, had met de hitte van die dag te maken. Ook geeft hij aan dat de geparkeerde Volkswagen er toevallig al stond!

In 1993 brengt McCartney het album Paul is Live uit. Niet alleen omdat het een live-registratie was, maar ook als antwoord op Paul is Dead-geruchten. Op de cover van de cd is duidelijk te zien dat McCartney verwijst naar de cover van het Abbey Road album. Op de cover van Paul is Live staat McCartney (samen met zijn hond Arrow) afgebeeld op het zebrapad van Abbey Road. Hij balanceert op zijn linkervoet en hij houdt de riem van zijn hond vast met zijn linkerhand. Hiermee impliceert hij dat hij linkshandig is. Zijn ogen zijn geopend en hij draagt schoenen. De politie is wel uit het straatbeeld verdwenen, maar de witte Volkswagen staat er nog wel. Op het kenteken is “51 IS” te lezen, refererend naar zijn leeftijd op de dag van de release van het album.
© 2015 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
De laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe Beatle die het langst had gehoopt dat de Beatles hun carrière niet in 1970 zouden afsluiten was Paul McCartney. Niet…
recensieThe Beatles - Abbey RoadHet laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebra…
Is Paul McCartney dood?Is Paul McCartney dood?In de herfst van 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney was overleden. De zanger en bassist van The Beatles zou zelfs…

Bob Dylan: BiografieBob Dylan: BiografieBob Dylan is al ruim 50 jaar een van de meest invloedrijke Amerikaanse muzikanten. Hele generaties muzikanten zijn door…
Mick Jagger: BiografieMick Jagger: BiografieMick Jagger (Michael Philip Jagger), een Britse rocklegende geboren te Dartford op 26 juli 1943. Hij is onder andere roc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Erierer, Pixabay
  • Wikipedia
  • Uitgave "Paul is Dead… Miss Him, Miss Him" door Joel Glazer
  • Website The Beatles Bible
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.