Is Paul McCartney dood?
In de herfst van 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney was overleden. De zanger en bassist van The Beatles zou zelfs drie jaar eerder zijn overleden. Het verhaal gaat dat McCartney op 9 november 1966 ruzie zou hebben gehad met de andere leden van de band in de EMI opnamestudio. McCartney zou op de weg naar huis zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Maar hoeveel van dit verhaal is waar en waar zijn de geruchten op gebaseerd?
Officiële verklaring
Op 7 januari 1967 is de Mini Cooper van McCartney daadwerkelijk betrokken geweest bij een ongeluk. Diverse kranten meldden dit, maar ook enkele kranten schreven dat McCartney hierbij was overleden. Maar de officiële verklaring zegt dat McCartney niet achter het stuur zat. De auto werd bestuurd door Mohammed Hadjij. Hadjij was op weg om drugs te regelen voor een feestje in Sussex. Een feestje waar McCartney op dat moment aanwezig was. Toch was niet iedereen overtuigd over het welzijn van McCartney. Na het incident ging het gerucht al snel rond, dat McCartney was overleden.
Media-aandacht over de dood van McCartney
De media-aandacht over de dood van McCartney was in het begin van het gerucht niet zo groot. Maar al snel kreeg de mainstream media lucht van het verhaal, wat leidde tot een veelbesproken onderwerp.
De eerste publicatie van Tim Harper
Het eerste drukwerk over de vermoedelijke dood van Paul McCartney verscheen op 17 september 1969. Tim Harper schreef een artikel voor The Drake Times-Delphic (een studentenkrant van de Drake University in Des Moines). De titel van het artikel luidde: “Is Beatle Paul McCartney Dead?”. Het artikel kreeg niet veel aandacht op het moment dat het werd gepubliceerd.
DJ Russ Gibb
Het gerucht nam een grote vlucht op 12 oktober 1969. DJ Russ Gibb was een DJ van een lokaal radiostation in Detroit. Hij nam daar een telefoontje aan van Tom Zarski. Zarski legde het gerucht uit aan Gibb en vroeg hem om het nummer “Revolution Number Nine” achterstevoren af te spelen. Het nummer (afkomstig van White Album) werd door Gibs afgespeeld en tot zijn verbazing hoorde hij herhaaldelijk de woorden "Turn me on, dead man". Gibb stond hier versteld van. Hierdoor zijn er steeds meer mensen gaan zoeken naar de waarheid van het gerucht.
Mainstream media
De mainstream media was nu ook volledig op de hoogte van het gerucht en zette daar haar tanden in. Vele journalisten werden naar Engeland gestuurd om McCartney te vinden. Drie weken lang was de ogenschijnlijke dood van McCartney het meest besproken onderwerp. Nadat het tijdschrift LIFE een foto had gepubliceerd van McCartney, begon de mediagekte af te nemen.
William Campbell
De mogelijke dood van McCartney zou desastreus zijn voor het succes van The Beatles, iets waar de overige bandleden erg bang voor waren. Hierdoor zouden ze op het idee zijn gekomen om McCartney te vervangen door William Campbell. De bandleden wisten van Campbell, doordat ze hem kenden van een look-a-like wedstrijd in Edinburgh. Campbell zette daar een zeer vergelijkbare McCartney neer, hetgeen de bandleden op het idee bracht om McCartney te vervangen.
Verwijzingen naar de dood van McCartney
Mensen waren aan het zoeken naar de waarheid achter de geruchten. Ze werden in deze gesteund door vele hints van The Beatles zelf. Hierdoor begonnen fans steeds meer te geloven dat er een kern van waarheid in de geruchten zat. Hieronder enkele hints, waarvan de fans denken de waarheid aan te kunnen ontlenen.
- Op de cover van het album Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band staat een speelgoedauto afgebeeld, namelijk een Aston Martin. Ook zijn er bebloede racehandschoenen te zien. McCartney zou zijn overleden in een Aston Martin.
- Op de cover van het album Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band staat een open hand afgebeeld boven het hoofd van McCartney. In sommige geloven staat dit symbool voor de dood.
- Op de achterkant van het album Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band staat McCartney afgebeeld met een patch op zijn arm. Op de patch staat OPD, wat staat voor 'Officially Pronounced Dead'.
- Op de cover van het album Abbey Road staan John, Paul, Ringo en George afgebeeld. Ze lopen over een zebrapad en fans beweren dat ze een begrafenisstoet vormen. John is gekleed in het wit en zou de priester voor moeten stellen. Ringo is in het zwart gekleed en zou de begrafenisondernemer moeten voor stellen. George loopt in spijkerbroek en zou de man moeten voorstellen die de graven graaft. McCartney is zonder schoenen afgebeeld op de foto. In sommige landen worden mensen met blote voeten begraven. Daarnaast zou het opvallen dat McCartney niet in de maat loopt met de andere drie leden. Ook is te zien dat McCartney een sigaret vast heeft in zijn rechterhand, terwijl hij linkshandig is/was.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de “hints” van The Beatles. De fans hebben (naar eigen zeggen) wel honderden hints gevonden. En daarbij werd niet alleen gekeken naar albumcovers, maar ook de liedjes zelf werden onder de loep gehouden. De albums werden voornamelijk achterstevoren afgespeeld om boodschappen te kunnen horen (backmasking).
Terry Knight’s Saint Paul
Twee jaar na het auto-ongeluk werd het gerucht nieuw leven ingeblazen. Researcher Andru Reeve ontdekte een lied, dat in 1969 veel werd gedraaid op de radio. Het nummer heette “Saint Paul” en werd uitgevoerd door Terry Knight. In dat nummer wordt gesproken over het feit dat Paul in de hemel is. Het kan zijn dat Knight in metaforen sprak, maar de teksten in het nummer suggereerde echter dat McCartney zou zijn overleden. Hierdoor werd het gerucht nieuw leven ingeblazen en ging het gerucht al snel over verschillende schoolcampussen. Daarnaast was het ook een vreemd toeval dat het nummer “Saint Paul” eerst tegen werd gewerkt door The Beatles. Capitol Records besloot het nummer “terug te trekken”. Maar niet veel later maakte Knight een deal met Maclen Records.
Reactie van Paul McCartney
Verschillende tijdschriften schreven over de mogelijke dood van McCartney. McCartney zelf weigerde publiekelijk gezien te worden om het gerucht de kop in te drukken. Uiteindelijk werd McCartney gevonden door fotografen van het tijdschrift LIFE. Ze vonden hem op zijn vakantielocatie en maakten foto’s van hem. De foto’s sierden het voorblad van het tijdschrift, waardoor de geruchten enigszins afnamen. Maar tot op de dag van vandaag zijn er vele fans die het nog steeds geloven, dat McCartney is overleden en vervangen door een dubbelganger.
Was het gerucht een opzettelijke hoax of is McCartney inderdaad overleden?
Het is goed mogelijk dat het gerucht kracht is bijgezet door The Beatles. Het resulteerde namelijk in een ongelooflijke omzet in albumverkoop. Dus het was zeer vruchtbaar om mee te gaan met een dergelijke hoax. Het is bekend dat de platenmaatschappij er niet veel aan heeft gedaan om de hoax te ontkrachten.
Er zijn vele verschillende perspectieven over het gerucht. Er zijn ook vele onafhankelijke onderzoeken geweest naar de “vroegere” en “hedendaagse” McCartney. En veel onderzoeken wijzen uit dat er toch iets van het gerucht waar zou moeten zijn. Of McCartney dus inderdaad op 9 november 1966 zou zijn overleden, zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven. Wel is bekend dat 9 november een belangrijke datum zou zijn voor de The Beatles. Deze datum zou symbolisch de overlijdensdatum van The Beatles kunnen betekenen. 9 november is namelijk de dag waarop Lennon voor het eerst Yoko Ono ontmoette.