Bob Marley: negen vrouwen en dertien kinderen

Bob Marley: negen vrouwen en dertien kinderen Bob Marley (1945-1981) is de bekende reggae-artiest die er in de jaren zeventig voor zorgt dat de muziek van Jamaica over de hele wereld populair wordt. De teksten van Marley hebben niet zelden een politieke of religieuze lading. Uit het huwelijk met zijn vrouw Rita Marley worden drie kinderen geboren maar officieel heeft Marley dertien kinderen, waaronder Ziggy Marley en Damian Marley. Als hij trouwt met Rita hebben beiden al een dochter uit een eerdere relatie. Tijdens zijn huwelijk gaat Marley relaties aan met meerdere vrouwen waaruit zeven kinderen worden geboren die in de meeste gevallen binnen de familie Marley opgroeien. Ook een buitenechtelijk kind van Rita wordt door Bob als zijn kind erkend.

Bob Marley

De Jamaicaanse reggae-artiest Bob Marley wordt op 6 februari 1945 geboren en geldt als de belangrijkste artiest die in de jaren zeventig gezorgd heeft voor de doorbraak van de reggaemuziek buiten Jamaica. Zijn moeder, van Afrikaanse afkomst, is de 18-jarige Cedella Malcolm (1926-2008) en zijn vader is de 60-jarige blanke legerkapitein Norval Marley (1885-1955) van Engelse afkomst. Kort na Bobs geboorte gaan zijn ouders uit elkaar; zijn vader, die hij nauwelijks heeft gekend, sterft aan een hartaanval als Bob tien jaar is. Zijn moeder Cedella trouwt later met Edward Booker en krijgt nog twee zonen.

De nummers van Marley hebben dikwijls een politieke (Get up, stand up) of religieuze (People get ready) lading. Zijn meest bekende album is Exodus waarvan de titel verwijst naar zijn vlucht van Jamaica na een mislukte aanslag op zijn leven. Bob Marley overlijdt op 11 mei 1981 aan de gevolgen van uitzaaiingen van een melanoom.

No woman no cry

Eén van de bekendste nummers van Bob Marley is No woman no cry. Het lied verschijnt voor het eerst in 1974 maar bereikt een groot publiek door de live-uitvoering die staat op het album Live! uit 1975 dat is opgenomen in het Lyceum Theatre in Londen. No woman no cry gaat over de kracht van Jamaicaanse vrouwen; ze groeien op in de getto's maar huilen niet omdat ze ervan overtuigd zijn dat alles beter wordt. Het nummer is door veel artiesten opgenomen, waaronder Jimmy Cliff, Nina Simone, Pearl Jam, The Fugees en John Mayer.

Negen vrouwen en dertien kinderen

Bob Marley heeft in totaal dertien kinderen waarvan drie met zijn vrouw Rita Marley, drie zijn geadopteerd en/of afkomstig uit een vorige relatie van hem of Rita en de andere zeven bij verschillende vrouwen. Er gaan geruchten dat er meerdere ‘vergeten’ of niet-geregistreerde kinderen zijn maar van onderstaande kinderen staat vast dat het kinderen van Bob Marley zijn. Een aantal van zijn kinderen is ook actief in de muziekwereld. Sinds september 2017 zijn alle kinderen ouder dan Bob Marley zelf is geworden.

Rita Marley

Rita Marley (1946) is geboren als Alpharita Anderson op Cuba. Bob en Rita trouwen op 10 februari 1966, beiden hebben op dat moment een kind uit een vorig huwelijk. De dochter van Rita wordt door Bob geadopteerd en opgenomen binnen het gezin. Zowel voor als na het huwelijk met Bob is ze actief als zangeres, onder meer in het vrouwelijke ska-trio The Soulettes. Na het overlijden van Bob Marley zorgt Rita voor haar mans muzikale erfenis.

Imani Carole Marley (1963)

Imani Carole Marley wordt geboren in mei 1963 en is een dochter van Bob en Cheryl Murray met wie hij sinds 1961 een relatie heeft. Hoewel Imani dus Bob’s eerste kind is wordt dat vreemd genoeg niet bevestigd op de officiële site van de familie Marley waarop namens Rita staat dat familie alles voor de Marley’s betekent: ‘Family means everything to the Marley family. It is our life, an expression of our love’.

Sharon Pendergast (1964)

Sharon Pendergast wordt in november 1964 geboren uit de relatie die Rita heeft met een onbekend gebleven man. Sharon wordt door Bob geadopteerd en staat officieel geregistreerd als één van zijn kinderen. In de jaren tachtig is Sharon één van de oprichters van de familiegroep Ziggy Marley & The Melody Makers (1986-2000) waarvan tevens Stephen, Sharon en Cedella deel uitmaken.

Cedella Marley (1967)

Cedella, het eerste kind van Bob en Rita samen, is vernoemd naar zijn moeder. Cedella is naast haar muzikale activiteiten kledingontwerpster en bestuursvoorzitter van Tuff Gong International dat in 1965 door haar vader werd opgericht en één van de grootste opnamestudio’s in de Caraïben is.

Skip Marley

Skip Marley (1996) is een zoon van Cedella en een kleinzoon van Bob Marley. De muziek zit in de genen van de Marley-familie want behalve Bob Marley's vele kinderen houdt ook de volgende generatie zich met muziek bezig. Van Skip verschijnen in 2015 de eerste twee singles op het Tuff Gong label. In 2017 staat de kleinzoon van Bob in de belangstelling door zijn samenwerking met Katy Perry op haar single Chained to the rhythm.

‘Children are wonderful. It don’t take plenty y’know. Just a nice girl who don’t take birth control. Sexual intercourse is a lovely thing.’
Bob Marley

Bron: Jay West , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jay West , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ziggy Marley (1968)

Ziggy is de oudste zoon van Bob en Rita en frontman van de naar hem genoemde Ziggy Marley & The Melody Makers. Na het uiteengaan van de groep brengt hij tussen 2003 en 2016 zes soloalbums uit waarvan er twee bij de uitreiking van de Grammy Awards worden beloond met de prijs voor ‘Best reggae album’. Daarnaast brengt hij in 2004 een kinderboek uit genaamd I love you too met illustraties van Agnieszka Jatkoswka. De titel van het boek is gebaseerd op het gelijknamige lied waarmee hij een Daytime Emmy Award krijgt uitgereikt in de categorie kinderliedjes. Uit twee relaties heeft Ziggy zes kinderen waaronder Daniel die op zijn beurt actief is als hip-hop artiest.

Stephen Marley (1972)

Ook Bobs tweede zoon brengt na The Melody Makers tussen 2007 en 2016 een aantal soloalbums uit. In zijn muzikale carrière heeft hij niet minder dan zes Grammy Awards op zijn naam weten te schrijven, als solo-artiest (in 2012 voor Revelation Pt. 1 – The Root of Life), als producer en als lid van familiegroep The Melody Makers. Stephen is anno 2016 grootvader van een kleindochter. Vader van de kleindochter is zijn zoon Joseph die eveneens werkzaam is in de muziekwereld.

Robert Marley (1972)

Minder dan een maand na de geboorte van Stephen komt Robert Robbie Marley ter wereld als zoon van Bob Marley en Pat Williams. Robert wordt al spoedig na de geboorte in het gezin van Bob en Rita opgenomen. Hij wordt stuntrijder, treedt weinig in de openbaarheid en is één van de weinige kinderen die niet in de muziekwereld is beland. Robert is vernoemd naar zijn vader die officieel Robert Nesta Marley heet.

Rohan Marley (1972)

Binnen een maand wordt Bob Marley vader van drie zonen. Wordt Robert 26 dagen na Stephen geboren, Rohan komt drie dagen na de geboorte van zijn halfbroer Robert ter wereld. Moeder van Rohan is Janet Hunt waarover eveneens niet veel bekend is. Omdat ze niet goed voor haar zoon kan zorgen wordt Rohan op 4-jarige leeftijd geadopteerd door zijn grootmoeder, Bobs moeder Cedella. Rohan is (mede-)oprichter van kledinglijn Tuff Gong en Marley Coffee, een koffieplantage op Jamaica. In 1996 begint zijn relatie met Fugees-zangeres Lauryn Hill met wie hij drie zonen (Zion, John, Joshua) en twee dochters (Sarah, Selah) heeft. Hill heeft nog een zesde kind maar daarvan is Rohan niet de vader. Oudste zoon Zion wordt in februari 2017 op 19-jarige leeftijd vader van Zephaniah.
The Fugees laten in 1995 op het album The score hun versie horen van Marley’s No woman no cry.

Karen (1973) en Stephanie Marley (1974)

Twee buitenechtelijke dochters worden geboren van zowel Bob als Rita. De exacte geboortedatum van Karen ligt ‘ergens’ in 1973. Zij is de dochter van Bob en Janet Bowen (‘Janet from England’) en wordt geboren in Groot-Brittannië. Karen woont in Los Angeles en is (mede)eigenaar van Buttons and Bows. Stephanie is de buitenechtelijke dochter van Rita met een zekere Ital en wordt in augustus 1974 geboren. Stephanie wordt door Bob erkend en is daarmee officieel zijn dochter.

Julian Marley (1975)

De moeder van Julian is afkomstig van Barbados maar woont in Engeland. Deze buitenechtelijke zoon van Bob en Lucy Pounder groeit op bij zijn moeder waar hij tot zijn zeventiende blijft. Tussendoor ziet Julian zijn vader af en toe op Jamaica of in Miami. Ook Julian is zich net als een aantal van zijn halfbroers gaan richten op muziek. Hij is zanger, schrijver, producer en brengt tussen 1995 en 2009 vier albums uit waarvan Awake bij de uitreiking van de Grammy Awards in 2010 de prijs krijgt voor ‘Best reggae album’. Na Ziggy, Damian en Stephen is Julian de vierde zoon van Bob die bij de prestigieuze awards in de prijzen valt. De broers werken op muzikaal terrein dikwijls samen.

Ky-Mani Marley (1976)

Ky-Mani is de zoon van Bob en Anita Belnavis die op de Caraïben bekend is als tafeltenniskampioene. Aanvankelijk gaat Ky-Mani’s interesse meer uit naar sport totdat hij zijn talent voor rappen en zingen ontdekt. Tussen 1996 en 2016 laat hij met een aantal muziekalbums van zich horen. Hij debuteert met het album met Like father like son waarop hij, de titel zegt het al, liedjes van zijn vader uitvoert. Een nominatie voor een Grammy Award in 2002 voor het album Many more roads wordt niet verzilverd omdat zijn eveneens genomineerde halfbroer Damian de prijs wint. Naast zijn muzikale activiteiten is hij als acteur te zien in enkele Jamaicaanse films.

Damian Marley (1978)

Cindy Breakspeare is Miss World in 1976 en de moeder van Bobs zoon Damian. Het nummer Waiting in vain zou Bob Marley, naar wordt gezegd, over hun relatie hebben geschreven. Zoon Damian gaat eveneens de muziek in en wint net als drie van zijn halfbroers één of meerdere Grammy Awards; met het album Halfway tree uit 2002 wint hij in de categorie ‘Best reggae album’; in 2006 met Welcome to Jamrock en in 2018 andermaal met Stony hill. In de daaropvolgende jaren werkt hij samen met onder meer rapper Nas, Bobby Brown, Sean Paul en Gwen Stefani. In 2011 is Damian met Mick Jagger, Joss Stone en Dave Stewart lid van de rocksupergroep SuperHeavy die slechts één album uitbrengt. De broers Ziggy, Stephan, Julian en Damian richten in 1989 Ghetto Youths Crew op. De bedoeling van deze organisatie is jonge mensen in minder bevoorrechte situaties te helpen zich te ontwikkelen omdat kinderen die in getto’s opgroeien ook talent kunnen hebben.

Madeka Jahnesta Marley (1981)

Madeka wordt geboren op 30 mei 1981, negentien dagen nadat haar vader overlijdt als gevolg van uitzaaiingen van een melanoom in zijn longen en hersenen. Haar moeder is Yvette Crichton en ze groeit niet op met de andere kinderen uit de Marley-familie. In 2008 wordt ze in haar huis nabij Philadelphia gearresteerd voor het in bezit hebben van marihuanaplanten. Op de officiële Bob Marley-website wordt Madeka, net als Imani Carole, niet vermeld als één van Marley’s kinderen.

Overzicht Bob Marley’s dertien kinderen, hun geboortedata en hun moeders

KindGeboortedatumMoeder
Imani Carole Marley
Sharon Marley *
Cedella Marley
Ziggy Marley
Stephen Marley
Robert Marley
Rohan Marley
Karen Marley
Stephanie Marley ***
Julian Marley
Ky-Mani Marley
Damian Marley
Madeka Jahnesta Marley
22 mei 1963
23 november 1964
23 augustus 1967
17 oktober 1968
20 april 1972
16 mei 1972
19 mei 1972
1973 **
17 augustus 1974
4 juni 1975
26 februari 1976
21 juli 1978
30 mei 1981
Cheryl Murray
Rita Anderson (Marley)
Rita Marley
Rita Marley
Rita Marley
Pat Williams
Janet Hunt
Janet Bowen
Rita Marley
Lucy Pounder
Anita Belnavis
Cindy Breakspeare
Yvette Crichton
* geadopteerd door Bob Marley
** exacte datum niet bekend
*** buitenechtelijke dochter van Rita Marley

‘Money can’t buy life’.
Laatste woorden van Bob Marley aan zijn zoon Ziggy, 11 mei 1981

Lees verder

© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief en gevarieerd eten met de Marley Spoon-maaltijdboxCreatief en gevarieerd eten met de Marley Spoon-maaltijdboxOm gezond en divers te blijven eten kiezen steeds meer Nederlanders anno 2020 voor een maaltijdbox. Een van de grootste…
Bob Marley, Reggea LegendeBob Marley was de eerste popster uit de Derde Wereld. Hij was degene die Reggae in het Westen bekend en bemind maakte. O…
Marley and Me. Met Jennifer Aniston en Owen WilsonrecensieMarley and Me. Met Jennifer Aniston en Owen WilsonJennifer Aniston kreeg in augustus 2007 aangekondigd dat zij één van de hoofdrollen zou spelen in 'Marley and Me'. Owen…

Amerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainAmerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainDe Amerikaanse grungeband Nirvana heeft in zijn korte bestaan enorm veel invloed gehad op de muziekindustrie. Nirvana wa…
Mick Jagger: zijn vrouwen, kinderen en (achter)kleinkinderenMick Jagger: zijn vrouwen, kinderen en (achter)kleinkinderenMick Jagger is bekend als zanger van The Rolling Stones maar is tevens regelmatig in het nieuws vanwege zijn relaties me…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Englund, Pixabay
 • http://www.bobmarley.com/family/
 • https://beyondentertainmentblogdotcom.wordpress.com/2014/03/01/the-many-children-of-bob-marley/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cedella_Booker
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ziggy_Marley
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Damian_Marley
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Marley_(musician)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rohan_Marley
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Marley
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ky-Mani_Marley
 • Afbeelding bron 1: Jay West , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.