David Bowie, singer en songwriter

David Bowie is een uit Engeland afkomstige zanger, songwriter, acteur, producer en kunstenaar. Ook niet te vergeten een inspirator voor diverse hedendaagse artiesten zoals Lady GaGa, U2, Placebo en vele anderen. In de jaren zeventig stond David Bowie bekend om zijn wisselende imago's en werd ook wel de kameleon van de popmuziek genoemd. Zijn loopbaan begon aan het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw en is tot vandaag de dag nog niet definitief beëindigd. Een loopbaan van 50 jaar waarin David Bowie steeds verrassende en vernieuwende muziek uitbracht. Een indrukwekkende carrière, met diverse hoogtepunten maar ook dieptepunten.

Hoofdstukken

.

Jeugd

Geboren op 8 januari 1947 in Brixton, London als David Robert Jones. Op 13-jarige leeftijd begint hij, geïnspireerd door de jazz scene in het Londense West End, met het bespelen van de saxofoon. David speelt in enkele bands zoals The Lower Third, King Bees en The Konrads. Op 15-jarige leeftijd raakt zijn linkeroog beschadigd tijdens een vechtpartij met een vriend. De pupil van zijn linkeroog reageert niet meer op invallend licht, hierdoor lijkt zijn linkeroog een bruine kleur te hebben. Dit verschil in oogkleur zou later zijn handelsmerk worden.

Carrière

Jaren 60

Na in diverse bands te hebben gespeeld gaat David solo. Hij krijgt Kenneth Pitt als manager en met een hoofd vol ideeën gaan ze aan het werk. In 1967 komt het eerste album uit genaamd David Bowie met 14 nummers. In 1969 komt de doorbraak met het wereldberoemde nummer Space Oddity, van het gelijknamige album. David had dit nummer geschreven naar aanleiding van de maanlanding en de gelijknamige film "2001: a Space Oddity'' van Stanley Krubick.

Jaren 70

De jaren 70 waren zonder twijfel de meest productieve jaren van David Bowie. David brengt tussen 1970 en 1980 maar liefst 11 albums uit. In maart 1970 trouwt David met Mary Angela Barnett die nu door het leven gaat als Angela Bowie. Ze zullen tot 1980 getrouwd blijven en uit het huwelijk komt een zoon voort. Deze zoon 'Duncan Zowie Haywood Jones' regisseerde in 2009 de sf-film 'Moon'. In april van 1970 verschijnt het derde album genaamd 'The Man Who Sold the World'. Op dit album speelde Mick Ronson de gitaar en het album wordt door zijn gitaarspel beschouwd als zijnde de geboorte van heavy metal. In de jaren 70 verandert Bowie regelmatig van imago welke gepaard gaan met extravagante kleding en optredens. Hierdoor krijgt David verschillende bijnamen zoals, Ziggy Stardust en The Thin White Duke. In 1972 komt het album 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars' met weer een klassieker de titelsong 'Ziggy Stardust'. Dit was een druk jaar voor Bowie die dat jaar ook het album 'Transformer' voor Lou Reed produceerde. Dit album is tot op de dag van vandaag een toonaangevend stuk muziekgeschiedenis. Datzelfde jaar doet David ook de co-productie voor het album "Raw Power" van Iggy and The Stooges. David Bowie en Iggy Pop zullen in hun lange carrière nog vaker samenwerken. Ondertussen heeft David zich gevestigd in Los Angeles. Deze periode kenmerkt zich door het gebruik van veel drugs vooral cocaïne.

In 1975 slaat David een andere weg in door een soul album op te nemen genaamd Young Americans. Op het laatste moment werd het nummer 'Fame' nog aan het album toegevoegd. Dit nummer was een samenwerking met John Lennon en werd David's eerste nummer één hit in Amerika. Op het album is nog een ontdekking van David te vinden, in het achtergrond koor zingt de R&B zanger Luther Vandross.

Aan het eind van de jaren 70 verhuist David samen met Iggy naar Berlijn voornamelijk om van zijn drugsgebruik af te komen. In 1977 gaat Iggy Pop op tour door de UK en David vergezeld hem en speelt keyboard tijdens de optredens. De albums Low en Heroes worden in Berlijn opgenomen in samenwerking met Brian Eno en Tony Visconti. Het nummer 'Heroes' zal ook één van zijn grote klassiekers worden.

De jaren 80

David neemt in 1981 het nummer Under Pressure op samen met Freddie Mercury en het nummer verschijnt op het album Hot Space van Queen. Under Pressure haalt de nummer 1 positie in de UK hitlijsten. De volgende twee jaren hierna doet David niet zo veel op muzikaal gebied en hij richt zich meer op het acteren. Hij speelt in diverse films en hij maakt enkele soudtracks. In 1983 komt het album Lets Dance uit welk David's grootste commerciële succes wordt. Het album had ook grote muzikale invloed op andere artiesten zoals, Duran Duran, Spandau Ballet en Boy George. Later dat decennium blijft Bowie in de picture door zijn optreden op Live Aid, een 16 uur durend internationaal benefietconcert. Samen met Mick Jagger had David een hit met het nummer Dancing in the Street, welk twee weken op nummer 1 stond in de top 40 in Nederland. In totaal brengt David dit decennium zeven studioalbums uit. Maar in 1988 gooit hij het roer om en hij vormt samen met gitarist Reeves Gabrels, bassist Tony Sales en drummer Hunt Sales een band genaamd Tin Machine. De band neemt in totaal twee studioalbums op en er komt één live album uit totdat de band in 1992 officieus wordt ontbonden.

De jaren 90

In 1992 trouwde Bowie met voormalig fotomodel Iman Abdulmajid. Na zes jaar komt David weer met een nieuw studioalbum genaamd "Black tie white noise". In dit decennium brengt David vier studioalbums uit. Hij gaat weer samenwerken met Brain Eno en dit resulteert in enkele experimentele albums. Het jaar 1996 was wederom een druk jaar voor David met diverse samenwerkingen met andere artiesten zoals, Nine Inch Nails, Neil Young en Pearl Jam een optreden bij VH-1 Fashion Awards en een tour door de US en optredens bij Roskilde en het Phoenix Festival. In hetzelfde jaar heeft hij ook nog tijd om een album te maken en hij brengt 'Earthling' uit. Dat David zijn tijd weer eens ver vooruit was blijkt uit het feit dat er voor het eerst een nummer verkocht wordt via internet. In de US downloaden 350 duizend mensen 'Telling Lies'. Januari 1997 viert David zijn 50ste verjaardag met een concert in New York’s Madison Square Garden. Tijdens het concert werd hij vergezeld door diverse andere artiesten zoal, Lou Reed, Sonic Youth, Robert Smith, Billy Corgan, Foo Fighters en Frank Black. Het drieëntwintigste studioalbum genaamd 'Hours...' verschijnt in 1999 en dit is het meest persoonlijke album van David ooit gemaakt.

De 21ste eeuw

David doet het rustiger aan op muzikaal gebied alleen in 2002 en 2003 brengt hij nieuw werk op twee albums uit, Heathen en Reality. Verder komen er diverse verzamelalbums uit van vroeger werk en live optredens. Hij werkt nog wel aan een nieuw album 'Toy maar deze blijft op de plank liggen. In 2001 wordt zijn dochter, Alexandria Zahra Jones, geboren uit zijn huwelijk met Iman. David gaat meer tijd doorbrengen met zijn gezin en hij legt zich meer toe op andere activiteiten zoal kunst en goede doelen. In 2003 gaat David weer op tournee om zijn album Reality te promoten. De tour wordt echter voortijdig afgebroken vanwege een lichte hartaanval. De volgende jaren verschijnt er geen nieuw werk van David maar is hij wel in enkele films te zien. Onofficieel is David met pensioen. In 2011 verschijnt het album 'Toy' op internet. Een Bowie-fan heeft het album op internet geplaatst en het is voor iedereen te downloaden. Dan, in 2013 komt er na tien jaar opeens toch een nieuw album van David uit. Zijn een na laatste album is genaamd 'The next day'.

Op zijn 69e verjaardag, op 8 januari 2016, brengt David zijn laatste album uit. Dit album krijgt de titel Blackstar. Drie dagen na het verschijnen van zijn laatste album brengt zijn zoon, Duncan Jones, het nieuws naar buiten dat David Bowie op 10 januari 2016 is overleden aan de gevolgen van kanker.

Tijdens zijn carrière speelt David Bowie in ruim 38 films/series. In ruim 365 films/series wordt gebruik gemaakt van zijn muziek of maakt hij de soundtrack.

David Bowie's discography van studio albums

Titel : Alternatieve titelsJaarLabelStijl
David Bowie1967DeramRock
Space Oddity : Man of Words / Man of Music1969PhilipsRock
The Man Who Sold the World1970MercuryRock
Hunky Dory1971RCARock
The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars 1972RCARock
Aladdin Sane1973RCARock
Pinups1973RCARock
Diamond Dogs1974RCARock
Young Americans1975RCASoul / Funk
Station to Station1976RCARock / Pop
Low1977RCARock / Electronic
"Heroes"1977RCARock / Electronic
Lodger1979RCARock
Scary Monsters : (And Super Creeps) 1980RCARock
Let's Dance1983EMIRock / Pop
Tonight1984EMIRock / Pop
Never Let Me Down1987EMIRock
Black Tie White Noise1993AristaRock
1.Outside / outside1995AristaRock
Earthling1997VirginRock
'Hours...'1999VirginRock
Heathen2002Columbiarock
Reality2003ColumbiaRock
The Next Day2013ISORock
Blackstar2016ISORock

Lees verder

© 2013 - 2024 Erik67, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
David Bowie, The Man Who Sold The World (album)recensieDavid Bowie, The Man Who Sold The World (album)The Man Who Sold The World is het derde album van David Bowie en het laatste dat hij maakte voor hij in 1971 een verbint…
De muzikale gezichten van David BowieDavid Bowie veranderde tijdens zijn carrière voortdurend van muzikale stijl. Zijn uiterlijk hield daarmee gelijke tred.…
Hits jaren 80: 1983Dat 1983 een goed jaar in de muziekgeschiedenis was, kunnen we zien aan de artiesten die toen in de hitlijsten stonden.…

Richard Tauber in Nederland, 1929 en 1930Richard Tauber in Nederland, 1929 en 1930In juli 1929 gaf Richard Tauber optredens in Den Haag, Scheveningen en Amsterdam. In het gebouw voor Kunsten en Wetensch…
Motowninvloed op McCartneys ‘You Won’t See Me’Motowninvloed op McCartneys ‘You Won’t See Me’Dat de Beatles beïnvloed werden door zwarte muzikanten als Smokey Robinson, Ray Charles en dergelijke meer is een open d…
Bronnen en referenties
  • http://www.davidbowie.com/
  • http://www.imdb.com/
  • http://www.musicmeter.nl/
  • Eigen foto's
Erik67 (88 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.