David Bowie de acteur

David Bowie, zanger, songwriter, acteur, producer, en kunstenaar. Dat David Bowie een zeer invloedrijke muzikant is staat wel vast. Tijdens een carrière van 50 jaar leverde hij 23 studioalbums af waaronder een paar klassiekers. Dat David in 31 films heeft gespeeld en in 7 series te zien is geweest is minder bekend. Dat hij een verdienstelijk acteur is blijkt uit het feit dat hij diverse hoofdrollen heeft gespeeld en voor verschillende awards is genomineerd en enkele daarvan heeft geïncasseerd.

Hoofdstukken

.

Acteercarrière van David Bowie

De jaren '60

In het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw kwam de videoclip in ontwikkeling. Als muzikant zijnde had David Bowie hier natuurlijk mee te maken. Maar acteren deed David al eerder. De acteer- carrière van David begon namelijk al in 1967 met een rol in een 13 minuten durende horrorfilm genaamd 'The Image'. De film gaat over een schilderij welke tot leven komt en de kunstenaar achtervolgt. Zijn tweede acteerprestatie geeft David, een jaar later in 1968, in de tv-serie 'Theatre 625' waar hij in seizoen 5 aflevering 22 acte de presence geeft. Hierna verschijnt David, in 1969, als zijnde een soldaat in de comedy 'The Virgin Soldiers'.

De jaren '70

David begint in 1970 een korte tv-film te schrijven samen met Lindsay Kemp. In de film die 27 minuten duurt speelt David het karakter 'cloud'. Het is een zeer theatraal filmpje geworden over een jaloerse Pierrot. In 1976 krijgt David een rol die perfect voor hem was en helemaal paste bij zijn imago van dat moment. David speelt in het S-F/drama 'The Man Who Fell To Earth' de hoofdrol, een Alien genaamd 'Thomas Jerome Newton' . Het verhaal gaat over de Alien Thomas die naar de aarde reist omdat er op zijn planeet een ernstig watertekort is. Zijn ruimteschip gaat echter verloren bij de landing, waardoor hij eerst een bedrijf moet opzetten om zijn terugkeer te kunnen financieren. Totdat hij voldoende geld heeft verzameld is hij gedwongen op Aarde te blijven, waarbij aanpassingsproblemen hem parten spelen. Twee jaar later speelt David weer een hoofdrol nu in het drama 'Schöner Gigolo, Armer Gigolo' met als alternatieve titel 'Just a Gigolo'. David speelt een Pruisische aristocraat die gedurende de Eerste Wereldoorlog door heel Europa reist op zoek naar vertier. Hij gebruikt en zijn charme en aantrekkingskracht op mooie vrouwen alleen maar ten gunste van zichzelf. Aan zijn escapades komt echter een einde wanneer hij terecht komt in het decadente Berlijn van de jaren '20. David speelt samen met Marlene Dietrich voor wie deze film haar laatste zou zijn.

De jaren '80

In de jaren '80 verleent David zijn medewerking aan 10 films. In 1982 speelt David weer een hoofdrol in het toneelstuk en tv film voor de BBC, Bertolt Brecht's toneelstuk 'Baal'. Hiervan brengt David ook een single EP uit met 5 nummers. Hetzelfde jaar komt ook de 26 minuten durende animatiefilm 'The Snowman' uit. David werkt hier niet aan mee maar leent zijn stem aan de re-release. In 1983 speelt David in een horror/drama van regisseur Tony Scott. Samen met Catherine Deneuve speelt David een vampierenduo en de productie wordt één van de kunstzinnigste vampierenfilms ooit gemaakt. David speelt een vampier die binnen 24 uur in een hoogbejaarde verandert. Voor Bowie-fans een bijzonder moment om hun held als 150-jarige te zien. Dit wordt zeer mooi in beeld gebracht mede dankzij make-up kunstenaar Dick Smith. Dick Smith is onder andere verantwoordelijk voor de make-up van Marlon Brando in 'The Godfather' en Linda Blair in 'The Exocist'. In hetzelfde jaar als 'The Hunger' speelt David nog een schitterende rol in het oorlog/drama 'Merry Christmas Mr. Lawrence'. De film vertelt het verhaal over een groep Britse krijgsgevangenen in een Jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als Majoor Jack 'Strafer' Celliers, gespeeld door David Bowie, z'n entree maakt als gevangene ontstaat er een vreemde band van wederzijds begrip tussen hem en de kampcommandant, gespeeld door Ryûichi Sakamoto. Ook speelt David dat jaar nog een kleine rol als 'Shark' in de komedie 'Ýellowbeard'. Nog een kleine rol volgt een jaar later in de komedie/thriller 'Into The Night' waar David het karakter Colin Morris speelt. Een grotere rol speelt David een jaar later in 1986 in het drama/musical 'Absolute Beginners'. Een film van Julien Temple waarin David het karakter van Vendice Partners speelt. Dat zelfde jaar speelt David nog een hoofdrol in de familie/ fantasy film 'Labyrinth' van regisseur Jim Henson. Het is een komische en luchthartige film die zich afspeelt in een magisch rijk. In deze film speelt David 'Jareth the Goblin King' en zingt hij diverse liedjes. De laatste film van de jaren '90 waar David in meespeelt is 'The Last Temptation of Christ'. De film vertelt het verhaal van Christus, over al de moeilijkheden in zijn leven en de verleiding aan het kruis. David neemt de rol van Pontius Pilatus voor zijn rekening. David zijn acteerprestaties waren niet alleen op het witte doek ook stond hij drie maanden op het toneel van Broadway als de 'Elephant Man'.

De jaren '90

David zijn acteercarrière krijgt in 1991 weer een vervolg met een rol in de tv-serie 'Dream On' waar hij in een aflevering Sir Roland Moorecock speelt. Hetzelfde jaar speelt hij weer een grote rol in de komedie/misdaadfilm 'The Linguini Incident'. Hier speelt David een Britse barman die vanwege geldproblemen een overval wilt plegen. Het volgende project waar David in te zien is was 'Twin Peaks: Fire Walk with Me' waar hij 'Phillip Jeffries' speelt. Het is een thriller/mystery naar aanleiding van de tv-serie. In 1993 verschijnt David weer in een tv-serie. Hij verschijnt in één episode van 'Full Stretch' een komedieserie over de gebeurtenissen van een limousine-verhuurbedrijf. Zijn volgende acteerprestatie levert hij in 1996 in de film 'Basquiat' in de rol van Andy Warhol. Een rol op zijn lijf geschreven. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Jean-Michel Basquiat, een jonge kunstenaar die ontdekt wordt door Andy Warhol. Zijn volgende optreden, twee jaar later, is in een Italiaanse komedie/western genaamd 'Il mio West' waar David de rol van 'Jack Sikora' op zich neemt. In 1999 verschijnt David als zijnde 'Bernie' in 'Everybody Loves Sunshine'. In hetzelfde jaar spreekt David ook een PC Game in 'Omikron: The Nomad Soul'.

De jaren 2000 tot heden

Deze nieuwe eeuw begint voor David meteen met een hoofdrol in de film, 'Mr. Rice's Secret'. Hierin speelt hij de rol van een gestorven 400 jaar oude Mr. William Rice. Deze Mr. William Rice leidt een aan kankerleidend jongetje, Owen, naar een geheim medicijn. Regelmatig verschijnt David in een tv-serie 'The Hunger' als zijnde 'The Host'. De serie heeft geen directe plot of karakterrelatie met de speelfilm uit 1983. David verschijnt in 22 afleveringen. Ook speelt hij in 2000 de hoofdrol en enigste rol in een vier minuten durend filmpje 'Empty'. Een jaar later speelt hij zichzelf in de komedie 'Zoolander'. Drie jaar later geeft David acte de presence in de pilot van de serie 'Nathan Barley' als zichzelf. Deze rol neemt hij ook weer op zich in 2006 in de tv-serie 'Extras'. Ditzelfde jaar neemt hij de rol van Nikola Tesla op zich in de film 'The Prestige'. Zijn tegenspelers in deze film zijn o.a. Hugh Jackman en Christian Bale. In 2006 en 2007 leent hij zijn stem voor de film 'Arthur et les Minimoys' en de animatieserie 'SpongeBob SquarePants'. In 2008 speelt hij weer in een speelfilm genaamd 'August'. Dit is een drama over twee broers een maandje voor de terroristische aanslagen op het WTC in New York. David neemt de rol van Cyrus Ogilvie op zich. Een journalist schreef het volgende over Bowie omtrent deze film: I recently asked him how the filming had gone and it seems it wasn't the hardest day's work he's ever done. Waarop David antwoorde: "My bit was filmed last year not that far from where I live so it felt a little like wandering down the road for a morning paper, dropping into a quiet building and making a quick cameo appearance in a movie and continuing on home to read. Nice. Zijn laatste speelfilm optreden was in de film 'Bandslam' uit 2009 waar hij zichzelf weer speelde.
Vanaf 2009 tot heden heeft David niet veel meer gedaan. Voor zijn nieuwe album 'The Next Day' heeft hij in drie videoclips geacteerd. Maar met zijn zoon, Duncan Jones, als regisseur zou het een kwestie van tijd kunnen zijn voordat David in een film van zijn zoon verschijnt.

David Bowie op IMDB

TitelFilm/serieJaar
The Imagekorte film1967
Theatre 625tv-serie1968
The Virgin Soldiersfilm1969
Pierrot in Turquoise or The Looking Glass Murderskorte tv-film1970
The Man Who Fell to Earthfilm1976
Schöner Gigolo, armer Gigolofilm1978
Baaltv film1982
The Snowmananimatie1982
The hungerfilm1983
Merry Christmas Mr. Lawrencefilm1983
Yellowbeardfilm1983
Jazzin' for blue jeanvideo1984
Into the nightfilm1985
Absolute Beginnersfilm1986
Labyrinthfilm1986
The Last Temptation of Christfilm1988
Dream Ontv-serie1991
The Linguini Incidentfilm1991
Twin Peaks: Fire Walk with Mefilm1992
Full Stretchtv-serie1993
Basquiatfilm1996
Il mio Westfilm1998
Everybody Loves Sunshinefilm1999
Omikron: The Nomad Soulgame1999
Mr. Rice's Secretfilm2000
The Hungertv-serie1999/2000
Emptykorte film2000
Zoolanderfilm2001
Nathan Barleytv-serie2005
Extrasv-serie2006
The Prestigefilm2006
Arthur et les Minimoysanimatie2006
SpongeBob SquarePantstv-serie2007
Augustfilm2008
Bandslamfilm2009
D]The Stars (Are Out Tonight)video2013
The Next Day video2013
Valentine's Dayvideo2013

Nominaties en awards

JaarAwardPrestatieGeïncasseerd
1977Golden ScrollBest Actor - The Man Who Fell to EarthWon
1983Golden GlobeBest Original Song - Cat PeopleNominatie
1985GrammyBest Video Album - David Bowie: Serious MoonlightNominatie
1994BAFTA TV AwardBest Original Television Music - The Buddha of SuburbiaNominatie
1997Star on the Walk of FameRecordingWon
2002MTV Movie AwardBest Cameo - Zoolander Nominatie
2003Daytime EmmyOutstanding Special Class Special - Hollywood Rocks the Movies: The 1970sWon
2014GrammyBest Rock Performance - For the song "The Stars (Are Out Tonight)."Nominatie

Lees verder

© 2013 - 2024 Erik67, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
David Bowie, The Man Who Sold The World (album)recensieDavid Bowie, The Man Who Sold The World (album)The Man Who Sold The World is het derde album van David Bowie en het laatste dat hij maakte voor hij in 1971 een verbint…
De muzikale gezichten van David BowieDavid Bowie veranderde tijdens zijn carrière voortdurend van muzikale stijl. Zijn uiterlijk hield daarmee gelijke tred.…
Hits jaren 70: 1977Hits jaren 70: 1977Welke nummers waren in 1977 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…

Paul Walker: Wie was deze man nu eigenlijk?Paul Walker: Wie was deze man nu eigenlijk?Paul William Walker IV was een interessante man. Op 12 september 1973 werd hij geboren in Glendale Californië. Toen Walk…
Biografie: Ellen PageEllen Page is een stoere actrice die op jonge leeftijd begon met acteren. In 2002 na het acteren in de film Marion Bridg…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/
  • http://www.moviemeter.nl/
Erik67 (88 artikelen)
Laatste update: 17-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.