Universeel liefdeslied van George: ‘Something’

Universeel liefdeslied van George: ‘Something’ Dat niet alleen John Lennon en Paul McCartney schitterende songs konden schrijven bewees George Harrison overvloedig en meer in het bijzonder met een van de meest gecoverde liefdesliedjes aller tijden, ‘Something’.

De onderschatte Beatle

Als je de verschillende tracks op de Beatle-albums overloopt valt het op dat er nooit veel songs van George Harrison werden opgenomen. Hooguit twee per plaat en de rest waren Lennon/McCartney-nummers. Toch was Harrison geen onverdienstelijk componist wat steeds duidelijker werd naar het einde van de Beatlecarrière toe. Dit bleek nogmaals toen George een prachtig liefdeslied schreef dat na ‘Yesterday’ van Paul McCartney het meest gecoverd werd.

Ontstaan

Toch had het zijn tijd geduurd eer de song tot stand was gekomen. Zowel muzikaal als tekstueel had Harrison de nodige moeite om het lied op de rails te zetten. Een openingszin bleek een hele opgave tot hij een nummer van een door Apple Records binnengehaalde nieuwe singer-songwriter hoorde. “Something in the way she moves" heette het nummer en was de openingszin van een compositie van James Taylor die in 1968 uitgebracht werd. Harrison had meteen zijn eigen openingszin en de inspiratie om het lied thematisch helemaal uit te werken.

Tijdens een break gedurende de opnames van het Witte Album schreef George het nummer in een lege studio.

James Taylor zou later zeggen dat hij het George helemaal niet kwalijk nam dat hij zijn openingszin had gekopieerd, maar dat hij zich integendeel vereerd voelde dat hij de Beatle had geïnspireerd tot een grootse song.

A-kant

De oorspronkelijke eerste versie duurde niet minder dan acht minuten en hield onder andere een piano-outtro van John Lennon in, maar werd later voor de helft ingekort. Het was de enige A-kant van een Beatlesingle die Harrison ooit kreeg, weliswaar in combinatie met Lennons ‘Come Together’ (1969) Het werd eveneens opgenomen op de LP ‘Abbey Road’. Eerst was het Harrisons bedoeling het lied aan Jackie Lomax te geven, die voordien reeds zijn ‘Sour Milk Sea‘ (1968) had opgenomen. Toen dit niet doorging werd het aan Joe Cocker (foto) toevertrouwd, die voordien reeds van ‘With A Little Help From My Friends‘ (1968) een gigantische hit had gemaakt. Het werd twee maanden voor de originele Beatleversie uitgebracht.

Frank Sinatra

‘Something’ werd zowat door alle groten der aarde geprezen om zijn prachtige melodie en dito tekst. Zelfs Frank Sinatra, de bekendste crooner die er ooit is geweest, stak zijn lof niet onder stoelen of banken en beschreef het nummer als “Het beste liefdeslied dat er de afgelopen vijftig jaar werd geschreven”. Met de nodige strijkers nam hij zijn eigen versie op. Lange tijd was hij ervan overtuigd dat het lied door Lennon/McCartney was gecomponeerd tot iemand hem op zijn flater wees, waarop hij tijdens concerten de naam George Harrison duidelijk vermeldde. Sinatra nam twee versies van het lied op.

Ook Michael Jackson werd door Harrison erop gewezen dat niet Lennon/McCartney maar een andere Beatle dit nummer had geschreven.

Inspiratiebronnen

Zoals zo vaak bij Beatlecomposities aan bepaalde zangers werd gedacht tijdens het schrijven van een nummer, had Harrison het nummer gecomponeerd met Ray Charles (foto) in gedachten. Paul had eertijds The Supremes in gedachten gehad bij ‘Got to Get You Into My life’ (1966) en Fats Domino bij ‘Lady Madonna’ (1968), waarop deze artiesten prompt hun eigen versie van het nummer hadden opgenomen. ‘Something’ volgde een gelijkaardig parcours en kort daarop werd de versie van Ray Charles uitgebracht!

Toch was deze niet de favoriete versie van George. Hij verkoos de cover van James Brown die er een eigen toets aan gaf. Patty Boyd was het daar niet mee eens en vertelde later dat het de versie was die George voor haar op akoestische gitaar op de keukentafel gezeten zong. Het was trouwens niet de enige song die voor Patty Boyd werd geschreven. Eric Clapton, haar latere partner, zou voor haar ‘Layla’ (1971) en ‘Wonderful Tonight’ (1977) schrijven.

Toen George al had gebroken met Patty beweerde hij plots dat de song over de liefde in het algemeen handelde, zelfs de liefde voor God, dat het een universele liefdessong was.

Andere versies

  • Er werden bijna tweehonderd versies van ‘Something’ opgenomen. Ook de Foo Fighters namen een cover op door toedoen van gitarist Dave Grohl. Hij zou gitaar geleerd hebben toen hij de gitaarsolo’s van George Harrison hoorde en in een nummer dat hij aan de Beatle opdroeg, ‘Oh George’ (1995) speelde hij een solo die op de solo in ‘Something’ gebaseerd was.
  • Paul McCartney speelt geregeld ‘Something’ tijdens zijn concerten onder begeleiding van een ukelele.
  • Bob Dylan en Bruce Springsteen speelden de song tijdens een concert als eerbetoon voor George kort na zijn dood.

Overzicht van de belangrijkste andere versies

  • Joe Cocker (1969)
  • Frank Sinatra (1970)
  • Shirley Bassey (1970)
  • Tony Bennett (1970)
  • Isaac Hayes (1970)
  • Andy Williams (1971)
  • Ray Charles (1971)
  • James Brown (1973)
  • Elvis Presley (1973)
  • Ike & Tina Turner
  • Smokey Robinson & The Miracles
  • The O’Jays
  • Martha and The Vandellas
  • Eric Clapton
  • Julio Iglesias
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
De Beatles en de belastingenDe Beatles en de belastingenDe Beatles waren met zijn vieren, maar John Lennon en Paul McCartney waren de dominante songwriters. George Harrison kre…
George Harrison weet het niet: ‘I Want to Tell You’Op de Beatle-LP ‘Revolver’ (1966) kreeg George Harrison voor het eerst drie nummers toebedeeld. Tot dan had hij er telke…

Een psychedelische song van John: ‘Tomorrow Never Knows'Een psychedelische song van John: ‘Tomorrow Never Knows'De Beatles zijn in hun carrière vaak baanbrekend geweest. In de tweede helft van de jaren zestig van vorige eeuw begonne…
John Lennon wil zagemeel ruiken: Mister KiteJohn Lennon wil zagemeel ruiken: Mister KiteSommige nummers van John Lennon waren ingegeven door zijn mateloze fantasie, zijn enorme creativiteit maar vaak ook door…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 24-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.