Voorspelde The Simpsons de ebola-uitbraak?

Aanhangers van de complottheorie gaan ervan uit dat ebola een genetisch gemodificeerd virus is dat overbevolking zal tegengaan. De televisieserie The Simpsons zou volgens deze complotdenkers de ebola-uitbraak al in 1997 voorspeld hebben. In een aflevering is namelijk een boek met de titel "Curious George and the Ebola Virus" te zien.

The Simpsons en ebola

De succesvolle animatieserie The Simpsons wordt sinds 1989 uitgezonden. De serie draait om de familie Simpson, een Amerikaans middenklasse gezin. Volgens kijkers voorspellen de schrijvers van de serie bepaalde gebeurtenissen. Zo zouden er toespelingen gedaan zijn naar het voormalige World Trade Center in New York. Ook wordt er beweerd dat The Simpons de ebola-uitbraak jaren geleden al voorspelde.

Lisa's Sax
Lisa's Sax is de aflevering waarin er verwezen wordt naar de ziekte ebola. De veelbesproken aflevering werd geschreven door Al Jean en werd voor het eerst uitgezonden op 19 oktober 1997. Het is de derde episode van het negende seizoen. In de aflevering is te zien dat Marge de zieke Bart probeert over te halen om het boek met de titel Curious George and the Ebola Virus te lezen.

Curious George

Curious George is een bestaande kinderboekenserie over een nieuwsgierig aapje dat allerlei streken uithaalt. De boeken werden geschreven door het echtpaar Hans Augusto Rey (1898 - 1977) en Margret Rey (1906 - 1996). Zij brachten de volgende boeken over het aapje uit:
 • Curious George (1941)
 • Curious George Takes a Job (1947)
 • Curious George Rides a Bike (1952)
 • Curious George Gets a Medal (1957)
 • Curious George Flies a Kite (1958)
 • Curious George Learns the Alphabet (1963)
 • Curious George Goes to the Hospital (1966)

Sinds 1998 worden de nieuwe avonturen van Curious George uitgebracht. Deze boeken worden geschreven en geïllustreerd op de originele wijze.

Curious George and the Ebola Virus is geen bestaand boek. Deze titel is verzonnen door de makers van The Simpsons.

Ebola

Voordat er antwoord gegeven zal worden op de vraag of The Simpsons de ebola-uitbraak echt heeft voorspeld, zal er een stapje terug gegaan worden. Wat is ebola eigenlijk? Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte.

In 1976 werd ebola wetenschappelijk geregistreerd. Ebola is genoemd naar de gelijknamige rivier in Congo waar de ziekte voor het eerst herkend werd. Het ebolavirus is een geslacht van virussen uit de familie filovirussen. De meest waarschijnlijke bron voor filovirussen zijn vleermuizen. Vleermuizen verspreiden het virus o.a. via hun ontlasting. Hierdoor kunnen verscheidene dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud besmet worden met het virus, zoals chimpansees, gorilla's en antilopen. Wanneer mensen deze dieren slachten en opeten, kunnen ook zij het virus krijgen.Het ebolavirus is via alle lichaamssappen overdraagbaar. Dus besmette personen kunnen andere mensen besmetten door hun bloed, urine, sperma, zweet, braaksel en ontlasting.

Wanneer iemand het ebolavirus heeft opgelopen, ontwikkelt hij gemiddeld na 7 dagen de eerste ziekteverschijnselen. Koorts, hoofdpijn, spierpijn, geen eetlust en een zwaktegevoel zijn meestal de eerste symptomen. Vervolgens veroorzaakt ebola ontstekingen van kleine bloedvaatjes, waardoor inwendige bloedingen ontstaan.

Complottheorie

De Nieuwe Wereldorde (New World Order) is een zeer bekende complottheorie die gaat over het streven naar wereldheerschappij in een totalitaire wereld. Allerlei geheime genootschappen, zoals de Illuminati, zouden hierbij een rol spelen. Deze nieuwe wereldorde zou o.a. gesticht kunnen worden door het selectief reduceren van de wereldpopulatie.

Volgens de complottheorie is het ebolavirus dan ook door mensen in een laboratorium gemaakt met als doel de wereldbevolking te verminderen. Ook rondom de ziekte aids bestaat er een dergelijke theorie. Journalisten en wetenschappers zouden echter betaald worden om eenzijdige informatie te verstrekken en ebola als een gevaarlijke ziekte te presenteren. Beroemdheden zoals Chris Brown, Rob Schneider, Naomi Wolf, Jenny McCarthy, Katie Hopkins en Kim Feenstra zijn aanhangers van de complottheorie.

De complotdenkers vinden de reeds besproken aflevering van The Simpsons een duidelijke aanwijzing. De Amerikanen zouden volgens hen immers jaren geleden al van plan zijn geweest om in de toekomst een ebola-uitbraak te veroorzaken om de wereldbevolking te verminderen.

Ebola-uitbraken

Tot aan de uitbraak in 2014 zijn er verscheidene kleinere uitbraken geweest.

JaartalRegioAantal besmetAantal overleden
1995Congo315254
2000Oeganda425224
2003Congo143128
Augustus 2007Congo264187
November 2007Oeganda14937
2012Oeganda3121
Augustus 2012Congo5729
2014 (heden)voornamelijk West-Afrika89984493

Echt een voorspelling?

Of het echt om een voorspelling gaat in de aflevering van The Simpsons, is niet met zekerheid te zeggen. Wel kunnen er feiten gegeven worden over de ziekte ebola. Van belang is om te onthouden dat de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 niet de eerste ebola-epidemie is. Ook in 1995 was er bijvoorbeeld een epidemie in Congo waarbij 254 personen bezweken na besmet te zijn met het ebolavirus. Het is dus mogelijk dat The Simpsons haar inspiratie uit deze epidemie heeft gehaald. Mogelijkerwijs is het puur toeval dat de ziekte genoemd werd in deze tv-serie.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Simpsons onder de loepThe Simpsons onder de loepToen in 1990 de eerste aflevering werd uitgezonden van The Simpsons, hadden Matt Groening en zijn team nooit kunnen verm…
Hits jaren 90: 1991In 1991 stonden veel grote hits in de muzieklijsten. Tegenwoordig kennen we deze muziek nog steeds. Denk bijvoorbeeld ee…
Hoe voorkom je ebola?Hoe voorkom je ebola?Ebola, het komt steeds dichterbij. Begin 2014 is er een ebola-uitbraak in West-Afrika begonnen. Met de hoeveelheid mense…
Waar komt ebola vandaanEbola is een zeldzaam virus dat bij mensen en apen een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, hierdoor ontstaan ve…

The Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles nemen de gehele Amerikaanse top 5 inThe Beatles hebben verspreid over de jaren sinds hun ontstaan vele records op allerlei gebieden op hun naam weten te zet…
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieFabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieDavid Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe tr…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • www.dailymail.co.uk
 • http://www.rivm.nl/
 • http://www.ninefornews.nl/
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.