Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogie

Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogie David Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe trilogie verschijnt van Harry Potter. De eerste film verschijnt in 2016. De trilogie is gebaseerd op het in 2001 verschenen Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden (originele titel: Fantastic Beasts and Where to Find Them).

Het boek Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden

In 2001 verscheen Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden en inmiddels is het boek (in de originele taal, Engels) aan zijn 52ste druk toe. Het boek beschrijft de historie van de zoölogie van magische dieren. In de boeken van Harry Potter is het boek verplichte kost voor leerlingen van toverschool Zweinstein.

Wiebe Buddingh', vertaler van de boeken in de Harry Potter-reeks vertaalde ook dit boek vanuit het Engels naar het Nederlands. Het boek telt 41 pagina's en werd uitgebracht bij uitgeverij Harmonie.

Aankondigingen van de trilogie

Vanaf 2013 wordt de trilogie en de inhoud en invulling ervan op meerdere manieren aangekondigd. Pas in 2014 neemt dit vaste vormen aan. Rond september 2014 pakken de meeste Nederlandse media het nieuws op.

Interview/artikel op Variety

In augustus 2014 verschijnt er een artikel op Variety.com waarin officieel wordt aangekondigd dat filmmaker Yates mee zal werken aan de film.

Tweets van J.K. Rowling

Rowling plaatst on oktober 2014 een tweet waar een hint achter zit.

Cry, foe! Run amok! Fa awry! My wand won’t tolerate this nonsense.
Vertaling: "Huil, vijand! Maak amok, jij! Mijn toverstaf zal deze onzin niet toleren."

Deze crypische omschrijving werd door fans van de auteur gelijk 'opgelost'. Enkelen maakten er een anagram van waaruit bleek dat Harry Potter terug zou keren. De hint bleek echter te slaan op de nieuwe film.

Hier zegt de auteur zelf het volgende over:
"Newt only meant to stay in New York for a few hours. Circumstances ensured that he remained... for the length of a movie, anyway."
Uitleg/vertaling: de hoofdpersoon zou slechts enkele uren in New York blijven, maar bleef door omstandigheden langer - in elk geval tot het einde van de film.

Het eerste deel van de trilogie is vanaf medio november 2016 in de bioscopen te zien.

Een prequel of proloog

In de serie staan de avonturen van Newt Scamander centraal. Het verhaal speelt zeventig jaar voor het verhaal van Harry Potter - om precies te zijn zeventig jaar voordat Harry Potter op school het werk van Newt Scamander leest. Newt Scamander woont in New York, in de geheime gemeenschap van tovenaars, en is hier auteur van onder meer het boek Fabeldieren en Waar Ze te Vinden.

Omdat het verhaal zich zo ver voor het verhaal van Harry Potter afspeelt, is de trilogie hier een proloog of prequel op. Dit is het tegenovergestelde van een vervolg. Omdat de serie is ontstaan uit de serie van Harry Potter, noemen sommigen het echter op die manier alsnog een vervolg op de serie.

Setting

  • Jaartal: omstreeks 1920
  • Verloop: 1918 tot en met 1927, wanneer het boek van Newt Scamander verschijnt
  • Locatie: New York
  • Hoofdpersoon: auteur Newt Scamander

J.K. Rowling als scriptschrijver

Na het schrijven van onder andere de Harry Potter-reeks en de bijbehorende boeken over de fantasiewereld, zoals Fabeldieren en Waar Ze te Vinden, zal auteur J.K. Rowling nu zelf in de pen klimmen om het filmscript te schrijven voor de trilogie. Het is gelijk haar debuut als screenwriter.

Rol Daniel Radcliffe

In 2014 gaf Daniel Radcliffe, bekend als Harry Potter in de gelijknamige films, te kennen dat hij niet van plan was om een rol te spelen in de nieuwe filmserie of in een filmserie over 'Harry Potter - 30 jaar later'. Ook onthulde hij niet te zijn benaderd door Warner Brothers voor een rol in de nieuwe film.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fantastic Beasts and Where to Find Them: van boek tot filmOp 7 juli 2011 verlieten veel Harry Potter fans met weemoed de bioscoop. Die dag hadden ze voor het laatst kunnen geniet…
Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Hermione Granger / Hermelien GriffelHermione Granger / Hermelien GriffelHermione Jean Granger is een van de drie hoofdrolspelers in de zeer bekende Harry Potter serie die geschreven werd door…

Voorspelde The Simpsons de ebola-uitbraak?Aanhangers van de complottheorie gaan ervan uit dat ebola een genetisch gemodificeerd virus is dat overbevolking zal teg…
Aanmodderfakker – Winnaar Gouden Kalf 2014Aanmodderfakker – Winnaar Gouden Kalf 2014De Nederlandse film Aanmodderfakker won op het Gala van de Nederlandse Film in 2014 drie Gouden Kalveren gewonnen. Het w…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/title/tt3183660/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fabeldieren_en_Waar_Ze_Te_Vinden
  • http://www.ign.com/articles/2014/10/07/jk-rowlings-cryptic-twitter-riddle-leaves-fans-speculating-on-a-possible-harry-potter-return
  • http://variety.com/2014/film/news/harry-potter-director-to-return-for-fantastic-beasts-spinoff-exclusive-1201286193/
  • http://www.telegraph.co.uk/culture/harry-potter/10304949/JK-Rowling-to-make-screenwriting-debut-in-new-Harry-Potter-spin-off.html
  • http://www.telegraph.co.uk/culture/harry-potter/10304949/JK-Rowling-to-make-screenwriting-debut-in-new-Harry-Potter-spin-off.html
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.