Peter Fonda inspireert John Lennon voor zijn 全he Said'

Peter Fonda inspireert John Lennon voor zijn 全he Said' Het is algemeen geweten dat de Beatles voor hun songs inspiratie putten uit gebeurtenissen uit hun leven, personen die ze ontmoetten, uitspraken die werden gedaan, en diens meer. Zo ook voor de energieke song 全he Said She Said uit 1966 die op de langspeler 然evolver terechtkwam.

Beverly Hills

Plaats van gebeuren was een villa in Beverly Hills, Californië, waar de Beatles zes dagen rust namen tijdens hun tweede tournee door de Verenigde Staten. In die tijd was de groep zo populair dat er speciale politiepatrouilles constant aanwezig waren om de villa voor de massa fans te beschermen. Er werden zelfs helikopters ingezet om inventieve lieden af te schrikken en de Beatles zelf zetten grote parasols op om 鼠uchtfotografen geen gelegenheid te bieden om kiekjes te maken.

Het gevolg was dat er niemand in noch uit kon. De Beatles waren veroordeeld om in de villa te blijven en wilden ze mensen zien kon dat enkel op uitnodiging. Daarvan maakten ze ook gebruik: playboymeisjes werden ingehuurd, collega痴 als Joan Baez en de Byrds en celebs uit Hollywood werden uitgenodigd.

Peter Fonda en zijn trauma痴

Ook Peter Fonda kwam langs. John Lennon had net een film gezien met zijn zuster, Jane, die de hoofdrol in de komische western Cat Ballou speelde. Hij had zich naar verluidt enorm verveeld waardoor hij in een slecht humeur was en nood had aan een trip.

Peter Fonda vertelde de Beatles over de talrijke dramatische gebeurtenissen uit zijn leven en over het grote aandeel dat zijn zus Jane gehad had om hem van zijn trauma痴 af te helpen. Ze was als het ware zijn psychiater geweest. Tijdens een LSD-trip met de Byrds en drie van de vier Beatles -Paul McCartney deed niet mee- hallucineerde Fonda en was het alsof hij een gebeurtenis uit zijn jeugd herbeleefde. Als tienjarige had hij zich per ongeluk in de buik geschoten en tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis had hij tot driemaal toe een hartstilstand gehad. Over deze bijna-doodervaring bleef hij tot vervelenstoe doorrazen. Voortdurend bleef hij herhalen: I know what it痴 like to be dead, inzoverre dat John, slechtgehumeurd en in trance, hem uit de villa liet zetten.

He Said

Maar die terugkerende zin van Fonda bleef in Lennons hoofd spoken en gebruikte hij uiteindelijk in een nieuwe compositie. Op de allereerste demo die van die song werd gemaakt zong hij nog 践e Said, hiermee verwijzend naar de auteur van de beruchte zin. Deze demo werd op een veiling door de ex-man van Yoko Ono, Anthony Cox, voor een aardig bedrag verkocht.

Zoals zo vaak bij de Beatles veranderde de tekst en ook de titel tijdens het daaropvolgende creatieproces en kwam de Fondazin uiteindelijk in de intro en de outro van de song terecht. Omdat er een ruzie geweest was, had McCartney geen zin gehad om op de laatste song van de Revolver-sessie mee te spelen. George Harrison had dan maar de baspartij op zich genomen. Een speciale vermelding gaat uit naar Ringo Starr die de cymbalen van zijn drumstel bijzonder in de kijker speelde. Zijn prestatie werd tezamen met die op Rain door muziekkenners als opzienbarend bestempeld.

Andere versies

 • Lone Star (1976)
 • The Chords (1980)
 • Yeah Yeah Noh (1985)
 • Ween (1987)
 • The Shop Assistants (1989)
 • The Feelies (1990)
 • Overwhelming Colorfast (1992)
 • Matthew Sweet (1993)
 • Gov稚 Mule (1998)
 • The Snake River Conspiracy (1999)
 • Jerry Chapman (2003)
 • The Pozers (2004)
 • The Black Keys (2002)
 • Mark Mulcahy (2006)
© 2013 - 2023 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…

禅he Long and Winding Road, laatste single van de Beatles禅he Long and Winding Road, laatste single van de BeatlesDe laatste single die de Beatles als officiële groep uitbrachten was het Paul McCartneynummer 禅he Long and Winding Road…
Sacha Distel, Nina Simone, Chet Atkins, Bizet en MichelleSacha Distel, Nina Simone, Chet Atkins, Bizet en MichelleEen van de eerste liedjes die Paul McCartney ooit componeerde was 閃ichelle. Het zou, samen met 塑esterday, een van zi…
Bronnen en referenties
 • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.