Lyrics, liedteksten, songteksten: de beste sites op een rij

Lyrics, liedteksten, songteksten: de beste sites op een rij Wie op internet zoekt naar "lyrics", oftewel liedteksten c.q. songteksten, krijgt al gauw een stortvloed aan websites over zich heen, die vele uiteenlopende artiesten, muziekgenres, nummers en talen behandelen. In dit artikel worden enkele bekende sites besproken op het gebied van lyrics en songteksten, die voor u overzichtelijk op een rij worden gezet. Of het nu om de tekst van uw all-time favoriete nummer, songteksten uit de top-40 of die oude liedtekst van vroeger gaat: u leest het hier!

Engelstalige sites

Lyrics.com

Tot de meest bekende websites op het gebied van lyrics, liedtekst en songtekst behoort ongetwijfeld www.lyrics.com. Op deze website, die naast songteksten ook functies als lidmaatschap, forums en hitlijsten aanbiedt, is het zeer eenvoudig zoeken naar liedteksten, zowel op naam van de artiest als titel van het nummer. Wij voerden bij wijze van steekproef de namen Rihanna (moderne muziek), Aretha Franklin (hits van vroeger) en Marco Borsato (bekende Nederlandse artiest) in en kregen bij elk van deze artiesten honderden, zo niet duizenden treffers op het gebied van lyrics. Ook bekende Duitse (Udo Jürgens), Britse (Tom Jones) en Franse artiesten (Charles Aznavour) zijn geen probleem, al blijkt lyrics.com toch een lichte voorkeur voor de Amerikaanse markt te hebben. Minpunt is de grote hoeveelheid reclame op de site.

A-Z Lyrics Universe

A-Z Lyrics Universe is te bereiken via www.azlyrics.com. Deze website over lyrics en songteksten prijkt hoog in diverse zoekmachines, maar laat hier en daar wat te wensen over. Wat Amerikaanse artiesten betreft, valt de score nog relatief goed uit, maar A-Z Lyrics Universe lijkt een blinde vlek te hebben ontwikkeld daar waar het gaat om andere, 'buitenlandse' artiesten. Zo zijn van Europese, laat staan Nederlandse artiesten slechts weinig liedteksten beschikbaar. Daarnaast maakt de site een enigszins onoverzichtelijke indruk, door grote hoeveelheden reclame en eindeloze lijsten met zoekresultaten, die niet zelden irrelevante details vermelden.

Metro Lyrics

Metro Lyrics, op www.metrolyrics.com, wordt vooral gekenmerkt door een moderne, aantrekkelijke vormgeving. Voor songteksten bent u hier enkel aan het juiste adres, als u op zoek bent naar de populairste en bekendste nummers. Alhoewel Metro Lyrics claimt zo'n half miljoen lyrics in zijn database te hebben opgenomen, blijft het aantal treffers per artiest meestal beperkt tot diens meest bekende hits. Aardig is de optie om songteksten aan te vragen, dan wel informatie over aankomende albums in te winnen, dit in tegenstelling tot vele andere irrelevante links.

Lyricsmode

Lyricsmode, op www.lyricsmode.com, is een prima site voor songteksten en lyrics, die zich niet te sterk concentreert op één taalgebied of muziekgenre. Of u nu op zoek bent naar bekende Nederlandse, Duitse, Franse, Britse of Amerikaanse artiesten: er is een goede kans dat Lyricsmode, met bijna 700.000 lyrics in zijn database, u uitgebreid van dienst kan zijn. Daarnaast zijn zowel actuele teksten van op dit moment populaire artiesten, alsmede klassieke songteksten van decennia terug te vinden. Enig minpunt is de vormgeving van de site, die vanwege flets kleurgebruik, opvallende banners en links nogal onrustig overkomt.

Nederlandstalige sites

Songteksten.net

Op www.songteksten.net, een Nederlandse site voor lyrics, vindt u via een enigszins omslachtig zoeksysteem een goede verzameling teksten als u op zoek bent naar artiesten van het kaliber Marco Borsato, Robbie Williams en Frank Sinatra. Gaat u daarentegen op zoek naar iets minder bekende artiesten, dan blijft de teller vaak steken op één, enkele of nul songtekst(en). Aardig is de overzichtelijke, rustige layout van de site, evenals de ruimte voor nieuws en actuele gebeurtenissen op muzikaal gebied.

Lyrics.nl

Alhoewel de pimpelpaarse vormgeving anders doet vermoeden, www.lyrics.nl een prima website als u op zoek bent naar liedteksten van bekende en actieve Nederlandse en Amerikaanse artiesten. Het betreft hier kortom de zangers die in de top-40 hoog prijken, alsmede de vertolkers van het Hollandse levenslied. In deze categorieën biedt lyrics.nl een schat aan informatie. Wie echter op zoek is naar Duitse of Franse lyrics, dan wel Nederlandse of Amerikaanse artiesten uit een eerdere periode, kan deze site beter links laten liggen. Van Neil Sedaka of Heino heeft Lyrics.nl, in tegenstelling tot Jannes, Frans Bauer en Wolter Kroes, bijvoorbeeld nog nooit gehoord.

Songteksten top 40

Songteksten top 40, op www.songtekstentop40.nl, biedt u de mogelijkheid om snel de teksten van de meeste nummers uit de huidige top 40 te bekijken. Middels een overzichtelijke "chart list" kunt u binnen enkele seconden over de lyrics van actuele hits beschikken, al heeft de site verder weinig om het lijf.

Songteksten.nl

Voor songteksten van bekende Nederlandstalige artiesten of Amerikaanse grootheden zit u op www.songteksten.nl gebijteld. Op de prettig ogende site is het eenvoudig zoeken naar lyrics en liedteksten; bijzonder handig is ook dat de meest bekeken songteksten van een artiest bovenaan, apart in de zoekresultaten prijken. Desalniettemin blijkt ook songteksten.nl te beschikken over een op zijn minst onevenwichtig samengestelde database, met opvallende hiaten wat betreft periode en taalgebied. Zo spuwt songteksten.nl moeiteloos tientallen lyrics van 50 Cent, Krezip en zelfs Willy Alberti uit, maar leveren de Dooby Brothers en Nico Haak als zoektermen helemaal geen enkele songtekst op.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Songteksten leren schrijven. Hoe schrijf je Lyrics?Songteksten leren schrijven. Hoe schrijf je Lyrics?Songteksten of liedjes schrijven, hoe doe je dat? Songteksten zijn teksten die je op muziek zet. Songteksten schrijven k…
Zomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes van vroeger zingen met ouderen met dementie, is in de vakantietijd voor hen een plezierige tijdsbesteding.…
Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?De informatie die je op het internet tegenkomt is lang niet altijd zo veilig en betrouwbaar als je denkt en zou willen.…
Lenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor deze mensen zijn. Met muziek kunnen ve…

Hoe werkt Auto-Tune: De hype rond de Auto-Tune in liedjesHoe werkt Auto-Tune: De hype rond de Auto-Tune in liedjesJe houdt ervan of je hebt er een hekel aan: de Auto-Tune. Met de Auto-Tune is een valse noot er niet meer bij. Nadat Che…
De opbouw van muziekHet is een bekend feit dat veel mensen opklaren van muziek. Elk lied bestaat echter uit bepaalde elementen waardoor het…
Writerandus (81 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.