Zomerliedjes voor dementerende ouderen

Zomerliedjes voor dementerende ouderen Zomerliedjes van vroeger zingen met ouderen met dementie, is in de vakantietijd voor hen een plezierige tijdsbesteding. Omdat deze cliënten van wie velen Alzheimer hebben, de liederen in hun jeugd geleerd hebben, zitten deze liedteksten nog goed in hun geheugen. Bovendien ondersteunt de muziek hun zwakke geheugen. Hoeveel deze senioren ook vergeten zijn van vroeger, de teksten van liedjes kunnen zij, al zingend, vaak nog moeiteloos reproduceren. In de zomertijd, waarin veel familie op vakantie is, helpt zingen over de zomer hen zich te oriënteren op het seizoen en haalt de zon de zomerse sfeer dichterbij.

Programma van liedjes opstellen voor mensen met dementie

Natuurlijk kunt u voor de vuist weg liedjes zingen uit de jonge jaren van bejaarden die lijden aan een vorm van dementie, maar leuker is het een samenhangend programma samen te stellen. Bijvoorbeeld een verzameling liederen die allemaal over de zomer gaan.

Dat is natuurlijk wel extra werk: u moet al de liederen op zoeken en deze ofwel op een cd branden of een liedjesboek samenstellen en kopiëren en nieten of vertrouwen op het geheugen van deze senioren die deze teksten en melodieën misschien wel beter kennen dan u zelf.

Redenen van vertrouwdheid met het zingen van liederen

Er werd in de jeugd van deze groep mensen veel meer gezongen. Bovendien zijn veel ouderen lid geweest van een kinderkoor of hebben later in hun leven meegezongen met een koor voor volwassenen.

Twee generaties geleden leerden leerlingen van de toenmalige lagere school veel meer uit hun hoofd dan nu. Opzoeken was geen vaardigheid die belangrijk was. Stampen (uit het hoofd leren) was een veel gebruikte methodiek. Niemand had nog een smartphone of laptop of pc waarop men even kon 'googelen' als men iets wilde weten. Op de lagere school werd vroeger veel gezongen en teksten van liederen (ook psalmen en gezangen) werden door deze generaties uit het hoofd geleerd.

De zin van samenhangende programma's voor mensen met dementie

Mensen met dementie beleven hun wereld vaak als chaotisch. Door hun verslechterende geheugen hebben ze vaak behoefte aan houvast en ordening. Een ordening die ze zelf niet meer kunnen creëren. Door een samenhangende activiteit aan te bieden helpt u hen. De ouderen hebben zo tijdelijk minder last van de chaos in hun hoofd.

Zingen over de zomer voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer

Om het u gemakkelijker te maken, een voorbeeldprogramma. Het liedprogramma volgt een (chrono)logische volgorde. Van zonsopgang tot zonsondergang. U kunt daar ook even met de ouderen over spreken.
 1. Wordt wakker, t zonnetje is al op (Duo Karst cd 3, nummer 6)
 2. Hela, gij bloempjes slaapt gij nu nog (Duo Karst cd 3, nummer 2)
 3. Kom mee naar buiten allemaal (Duo Karst cd 6, nummer 5)
 4. t Zonnetje schijnt zo heerlijk schoon (Duo Karst cd 2, nummer 3)
 5. Wie rusten wil in t groene woud (Duo Karst cd 3, nummer 9)

Pauze

Na het zingen van een aantal nummers, is het wenselijk wat te drinken. De ouderen moeten even op adem kunnen komen en hun keel kunnen smeren. Voldoende drinken is altijd belangrijk. In geval van een hittegolf natuurlijk nog veel belangrijker. Probeer een zomerse drank te serveren. Even iets anders dan de obligate koffie of thee. Een koele, maar niet ijskoude, frisdrank of een feestelijk ijsje! Zo haalt u in de voor veel ouderen stille zomertijd, waarin veel familie op vakantie is, de zomer het huis in.

Liedjes om te zingen over de zomer, vervolg

 1. De paden, op de lanen in, vooruit met flinke pas (Duo Karst cd 4, nummer 2)
 2. Door de bossen door de heide, door het zomerdronken land (Duo Karst cd 6, nummer 7)
 3. t Zonnetje gaat van ons scheiden (Duo Karst cd 4,3)
 4. Daar klingelt een klokje (Duo Karst cd 5, nummer 8)
 5. Natuur ligt in dromen verzonken (Duo Karst cd 4, nummer 5)

Bronnen voor liederen van vroeger voor mensen met dementie

Op het internet vindt u vrijwel moeiteloos de liedteksten, soms ook bladmuziek en vaak ook nog voorgezongen of voorgespeelde versies op met name YouTube. Tekstverzamelingen vindt u hier:
 • www.dukarec.nl
 • www.musicform.nl/songteksten/duo_karst
 • www.seniorplaza.nl.
 • www.liedjeskist.nl

Liedjescd's

Bekend in verzorgingshuizen en verpleeghuizen en op centra voor dagbesteding is de serie cd's van Duo Karst. Zij hebben een verzameling van 15 cd's met allemaal Nederlandstalige 'ouderwetse' liedjes. Op hun cd's staan zowel alle liedjes met tekst, als alle liedjes zonder tekst. Hun website heet: www.dukarec.nl.

Zorgen voor afwisseling in een muziekactiviteit voor ouderen die bijv. t.g.v. Alzheimer lijden aan dementie

Zoals altijd bij activiteiten voor ouderen met dementie, is enige variatie in de programmering welkom. Er is weinig fantasie voor nodig om over te stappen van het zingen van een zomerliedje naar een gesprek over de zomer en over zomerse activiteiten.

Gesprek naar aanleiding van liederen

Een voorbeeld: als u 'De paden op, de lanen in' hebt gezongen, dan kunt u heel goed aan de ouderen vragen of ze veel gewandeld hebben in hun vakanties. Er komen vast ook reacties los als: 'Wij liepen vroeger alles'. Mensen liepen naar school, liepen naar hun werk en gingen lopend op bezoek.

Slotlied

U kunt een zangactiviteit natuurlijk uitstekend afsluiten met een lekkere meezinger. Een lied dat goed bekend bleek bij iedereen uit het bovenstaande programma, bijvoorbeeld. Dat zingt u gewoon nog een keer. En eventueel een lied dat ook inhoudelijk een afsluiting vormt: 't Zonnetje gaat van ons scheiden...'

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Zeeliederen voor ouderen met dementieZeeliederen voor ouderen met dementieLiederen over de zee uit hun jeugd en jongvolwassenheid zingen met ouderen die t.g.v. een ziekte als Alzheimer of Parkin…
Sintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenSintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenHet Sinterklaasfeest is van origine vooral een decemberfeest voor de kinderen. Met ouderen met dementie door bijvoorbeel…
Sinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaas is een belangrijk feest, vroeger en nu nog steeds... Voor jong en oud. Ouderen met dementie, meestal door de…

Hoe kun je zelf muziek maken?Hoe kun je zelf muziek maken?Wie wilt dat nou niet? Je eigen beats, sounds, melodieën, effecten, instrumenten en nog veel meer. Muziek maken hoeft he…
Film monteren - simpele tipsFilm monteren - simpele tipsHet opnemen, bewerken en monteren van filmpjes lijkt in eerste instantie vrij ingewikkeld, dit hoeft het echter niet te…
Bronnen en referenties
 • www.dukarec.nl
 • www.musicform.nl/songteksten/duo_karst
 • www.seniorplaza.nl.
 • www.liedjeskist.nl
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 21-05-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.