Herfstliederen zingen met ouderen met dementie

Herfstliederen zingen met ouderen met dementie Muziek en zeker het zingen van liedjes kan bij mensen en dus ook bij ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte Alzheimer emoties oproepen. Muziek is over het algemeen een sterke trigger. Positieve gevoelens en minder positieve. In het zorgcentrum en verpleeghuis zijn activiteitenbegeleiders er op uit om met activiteiten een zinvolle en plezierige daginvulling te bieden aan hoogbejaarden met een ziekte die dementie veroorzaakt. Het zingen van vertrouwde liedjes die daarbij herinneringen losmaken aan de herfst is een goede mogelijkheid. Liedjes zijn over het algemeen stevig verankerd in het geheugen van de senioren met bijvoorbeeld Parkinson of Vasculaire dementie omdat de plek in de hersenen waar muziekherinneringen opgeslagen zijn, diep en dus beter beschermd in de hersenen zit. Liederen over het najaar kunnen de typerende verschijnselen van de herfst en de natuur in het najaar weer dichterbij hen brengen.

Zingen met de herfst als thema met mensen met Alzheimer

Een goede manier om de rijkdom van de natuur in de herfst het zorgcentrum en verpleeghuis in te halen voor ouderen die dementeren, is het zingen van liedjes over het najaar. Het werken met een thema vormt een rode draad in het programma. Dit helpt de ouderen met diverse hersenbeschadigingen voor wie de wereld zo chaotisch kan zijn. Het biedt in elk geval tijdens de activiteit wat structuur.

Kinderliedjes zingen met ouderen met dementie?

Bij de onderstaande herfstliedjes staan een aantal uitgesproken kinderliedjes: 'Onder moeders paraplu' bijvoorbeeld, 'Drie kleine kleutertjes', 'Het regent, 't zegent' en 'Op een grote paddenstoel'. De vraag is of u wel kinderliedjes kunt zingen met de ouderen die dementie hebben. Er is een kans dat zij dat als niet respectvol ervaren. Het kan zijn dat zij zich door u aangesproken voelen als kleine kinderen. U kunt dat bij mensen met Alzheimer, Vasculaire dementie of een andere ziekte die dementie veroorzaakt op verschillende manieren opvangen.

Een kinderlied introduceren

Om te voorkomen dat u uw ouderen kwetst door een kinderlied met hen te zingen, geeft u van te voren aan dat u voorstelt een lied te zingen dat eigenlijk een kinderliedje is. U zegt daarbij dat het misschien toch wel leuk is om dit lied te zingen omdat het hen kan herinneren aan hun eigen kindertijd lang geleden of aan de tijd dat ze deze liedjes zongen met hun eigen kinderen, kleinkinderen of zelfs achterkleinkinderen.

Een versje voor kinderen na het zingen op een volwassen manier bespreken

Ook kunt u een eventueel protest over het zingen van schoolliedjes of kleuterliedjes na het zingen ervan met de bejaarden bespreken. Vragen die u kunt stellen zijn bijvoorbeeld: 'Vindt u dit een kinderlied? Waarom vindt u dat?', 'Heeft u dit liedje vroeger op de kleuterschool of lagere school gezongen als kind?', 'Zingt u deze liedjes nog wel eens met uw kinderen of kleinkinderen?'.

Ingaan op de inhoud van kinderliedjes

Een andere volwassen manier om een kleuterliedje te bespreken met deze ouderen is ingaan op de inhoud van het lied. Neem het liedje: 'Onder moeders paraplu'. Vond u het als kind erg om in de regen te lopen? Vond u het leuk om in de plassen te stampen? Droeg u dan kaplaarzen? Liep u wel eens gezellig samen met uw moeder of vader onder de paraplu? U kunt daarmee jeugdherinneringen triggeren en over het algemeen hebben de bejaarden met bijvoorbeeld fronto-temporale dementie daar helemaal geen bezwaar tegen. Integendeel, deze ouderen ervaren dit over het algemeen als plezierig. Praten over 'vroeger' is over het algemeen veiliger omdat men zich daarvan meer herinnert dan van wat kort geleden gebeurde.

Liederen over het najaar: programma

  1. Een vriendelijk aardig vogelijn… Duo Karst cd 6 nummer 2
  2. Onder moeders paraplu… Duo Karst cd 1 nummer 10
  3. Een veldmuis vond in ’t beukenbos… Duo Karst cd 5 nummer 4
  4. Drie kleine kleutertjes… Duo Karst cd 2 nummer 9
  5. Een jong heertje ging… Duo Karst cd 6 nummer 3

oogst van het vroege najaaroogst van het vroege najaar

Pauze houden tussen het zingen van herfstliederen

Een pauze is welkom: een adempauze na het zingen, om de dorst te lessen en tegelijkertijd het drinken te stimuleren en om een wat persoonlijker contact mogelijk te maken. Zorg als het even kan voor een traktatie die aansluit op het thema herfst. Dat is wel zo feestelijk. Er bestaan prachtige herfstbonbons. Het is gelijk een aanleiding voor een gesprekje. Maar ook koekjes in de vorm van een blaadje zijn al leuk. Attendeert u er uw gasten wel even op, anders ontgaat hen het verband wellicht. Takken met herfstbladeren in een vaas, een mooie schaal met kleurige pompoenen of druiventrossen, het kan allemaal de herfst dichterbij hen brengen en het najaar terug brengen in hun herinnering.

Vervolg liedjes over de herfst

  1. Het regent, het zegent…
  2. Zilverdraden tussen ’t goud… Duo Karst cd 15 nummer 2
  3. Op een grote paddenstoel…
  4. In een groen knollenland… Duo Karst cd 1 nummer 3
  5. Sikkels blinken, sikkels klinken… Duo Karst cd 10 nummer 5

Herfstconcert

Een zangactiviteit voor hoogbejaarde cliënten met een ziekte die dementie veroorzaakt rond het thema herfst is als een zelf gezongen concert. Een concert dat hen in aanraking brengt met alle aspecten van het najaar!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Zeeliederen voor ouderen met dementieZeeliederen voor ouderen met dementieLiederen over de zee uit hun jeugd en jongvolwassenheid zingen met ouderen die t.g.v. een ziekte als Alzheimer of Parkin…
Sintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenSintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenHet Sinterklaasfeest is van origine vooral een decemberfeest voor de kinderen. Met ouderen met dementie door bijvoorbeel…
Sinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaas is een belangrijk feest, vroeger en nu nog steeds... Voor jong en oud. Ouderen met dementie, meestal door de…

Hoe kun je zelf muziek maken?Hoe kun je zelf muziek maken?Wie wilt dat nou niet? Je eigen beats, sounds, melodieën, effecten, instrumenten en nog veel meer. Muziek maken hoeft he…
Film monteren - simpele tipsFilm monteren - simpele tipsHet opnemen, bewerken en monteren van filmpjes lijkt in eerste instantie vrij ingewikkeld, dit hoeft het echter niet te…
Bronnen en referenties
  • Serie cd’s met liedjes van vroeger: www.dukarec.nl
  • Teksten liedjes voor de pauze: 1, 2, 3, 4, 5: http://www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/
  • Teksten liedjes 2, 4, 5 na de pauze: http://www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/
  • Teksten en melodie liedjes 1 en 3 na de pauze: www.liedjeskist.nl
Reactie

Els Smit-Krug, 04-10-2013
Ik werk bij een woonzorgcentrum met dementerende ouderen en snuffel daarom weleens op internet op zoek naar nieuwe ideeën. Wat een leuke activiteit, heb erg veel zin om de activiteit op mijn werk te gaan doen! Mijn ervaring is dat zingen sowieso door de meeste ouderen als prettig wordt ervaren evenals het voorlezen van verhalen over vroeger. Reactie infoteur, 07-10-2013
Ha Els,

Dank je voor je mailtje! En voor het compliment. Ik hoop dat het ook daadwerkelijk leuk word.

Ja, zingen is voor de meeste mensen leuk. En luisteren naar een verhaal is prettig.

Veel Plezier!

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 25-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.