InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Herfstliederen zingen met ouderen met dementie

Herfstliederen zingen met ouderen met dementie

Herfstliederen zingen met ouderen met dementie Muziek en zeker liedjes zingen kan bij mensen en dus ook bij ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte Alzheimer emoties triggeren. Positieve en minder positieve. In het zorgcentrum en verpleeghuis zijn activiteitenbegeleiders er op uit om met activiteiten een zinvolle en plezierige daginvulling te bieden aan bejaarden met een vorm van dementie. Het zingen van vertrouwde liedjes die daarbij herinneringen triggeren aan de herfst is een goede mogelijkheid. Liedjes zijn stevig verankerd in het geheugen van de senioren met bijvoorbeeld Parkinson of Alzheimer omdat de plek waar muziekherinneringen opgeslagen zijn, diep en wat beschermd in de hersenen zit. Liederen over het najaar kunnen de typische verschijnselen van de herfst en de natuur in het najaar weer dichterbij brengen.

Thematisch zingen over de herfst met mensen met Alzheimer

Een goede manier om de rijkdom van de natuur in de herfst het bejaardenhuis en verpleeghuis in te halen voor ouderen die dementeren, is het zingen van herfstliedjes. Het werken met een thema vormt een rode draad in het programma. Dit helpt de ouderen met diverse hersenbeschadigingen voor wie de wereld zo chaotisch kan zijn. Het biedt in elk geval tijdens de activiteit wat structuur.

Kinderliedjes zingen met ouderen met dementie?

Bij de onderstaande herfstliedjes staan een aantal uitgesproken kinderliedjes:' Onder moeders paraplu' bijvoorbeeld, 'Drie kleine kleutertjes', 'Het regent, 't zegent' en 'Op een grote paddenstoel'. De vraag is of u wel kinderliedjes kunt zingen met de ouderen die dementie hebben. Er is een kans dat zij dat als niet respectvol ervaren. Het kan zijn dat zij zich door u aangesproken voelen als kinderen. U kunt dat bij mensen met Alzheimer op verschillende manieren opvangen.

Een kinderliedje introduceren

U geeft van te voren aan dat u voorstelt een lied te zingen dat eigenlijk een kinderliedje is. Maar dat het misschien toch wel leuk is omdat het hen kan herinneren aan hun eigen kindertijd of aan de tijd dat ze deze liedjes zongen met hun eigen (klein)kinderen.

Een kinderliedje na het zingen op een volwassen manier bespreken

Ook kunt u een eventueel protest over het zingen van schoolliedjes of kleuterliedjes na het zingen ervan met de ouderen bespreken. Vragen die u kunt stellen zijn bijvoorbeeld: 'Vindt u dit een kinderlied? Waarom?', 'Heeft u dit liedje vroeger op school gezongen als kind?', 'Zong u deze liedjes wel eens met uw kinderen of kleinkinderen?'.

Ingaan op de inhoud van kinderliedjes

Een andere volwassen manier om een kleuterliedje te bespreken is ingaan op de inhoud van het lied. Neem het liedje: 'Onder moeders paraplu'. Vond u het als kind erg om in de regen te lopen? Vond u het leuk om in de plassen te stampen? Liep u wel een gezellig samen met uw moeder of vader onder de paraplu? U triggert daarmee jeugdherinneringen op en over het algemeen hebben de bejaarden met bijvoorbeeld Alzheimer of vasculaire dementie daar helemaal geen bezwaar tegen.

Liederen over het najaar: programma

 1. Een vriendelijk aardig vogelijn… Duo Karst cd 6 nummer 2
 2. Onder moeders paraplu… Duo Karst cd 1 nummer 10
 3. Een veldmuis vond in ’t beukenbos… Duo Karst cd 5 nummer 4
 4. Drie kleine kleutertjes… Duo Karst cd 2 nummer 9
 5. Een jong heertje ging… Duo Karst cd 6 nummer 3

oogst van het vroege najaaroogst van het vroege najaar
Pauze in herfstsfeer
Een pauze is welkom: een adempauze na het zingen, om de dorst te lessen (en het drinken te stimuleren) en om een wat persoonlijker contact mogelijk te maken. Zorg als het even kan voor een traktatie die aansluit op het thema herfst. Dat is wel zo feestelijk. Er bestaan prachtige herfstbonbons. Het is gelijk een aanleiding voor een gesprekje.
Maar ook koekjes in de vorm van een blaadje zijn al leuk. Attendeert u er uw gasten wel even op, anders ontgaat hen het verband.Takken met herfstbladeren in een vaas, een mooie schaal met kleurige pompoenen of druiventrossen, het kan allemaal de herfst dichterbij brengen en het najaar terugroepen in de herinnering.

Vervolg liedjes over de herfst

 1. Het regent, het zegent…
 2. Zilverdraden tussen ’t goud… Duo Karst cd 15 nummer 2
 3. Op een grote paddenstoel…
 4. In een groen knollenland… Duo Karst cd 1 nummer 3
 5. Sikkels blinken, sikkels klinken… Duo Karst cd 10 nummer 5

Herfstconcert

Een zangactiviteit voor hoogbejaarde cliënten met een ziekte de dementie veroorzaakt rond het thema herfst is als een zelf gezongen concert. Een concert dat hen in aanraking brengt met alle aspecten van het najaar!

Lees verder

© 2013 - 2017 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Herfstherinneringen voor ouderen met dementieHerfstherinneringen voor ouderen met dementieHerinneringen ophalen aan de herfst, 'reminisceren' in vaktermen, met ouderen die een vorm van dementie hebben: digitaal…
Onderzoek naar dementieOnderzoek naar dementieOnderzoek naar dementie is ontzettend belangrijk. Er moet onderzoek worden gedaan naar medicijnen maar ook naar dementie…
Muziek Top Tien voor / met dementerende oudere opstellenMuziek Top Tien voor / met dementerende oudere opstellenDementie t.g.v. bijvoorbeeld Alzheimer tast de hersenen aan: het geheugen gaat achteruit, het begrip wordt beperkter, me…
Knutsels: herfstcollage voor dementerenden en kinderenKnutsels: herfstcollage voor dementerenden en kinderenKnutselen met natuurlijke materialen: in de herfst liggen de knutselmaterialen voor het oprapen. Kastanjes, eikels, beuk…
Bronnen en referenties
 • Serie cd’s met liedjes van vroeger: www.dukarec.nl
 • Teksten liedjes voor de pauze: 1, 2, 3, 4, 5: http://www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/
 • Teksten liedjes 2, 4, 5 na de pauze: http://www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/
 • Teksten en melodie liedjes 1 en 3 na de pauze: www.liedjeskist.nl

Reageer op het artikel "Herfstliederen zingen met ouderen met dementie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Els Smit-Krug, 04-10-2013 10:05 #1
Ik werk bij een woonzorgcentrum met dementerende ouderen en snuffel daarom weleens op internet op zoek naar nieuwe ideeën. Wat een leuke activiteit, heb erg veel zin om de activiteit op mijn werk te gaan doen! Mijn ervaring is dat zingen sowieso door de meeste ouderen als prettig wordt ervaren evenals het voorlezen van verhalen over vroeger. Reactie infoteur, 07-10-2013
Ha Els,

Dank je voor je mailtje! En voor het compliment. Ik hoop dat het ook daadwerkelijk leuk word.

Ja, zingen is voor de meeste mensen leuk. En luisteren naar een verhaal is prettig.

Veel Plezier!

Infoteur: Ambassadrice
Laatste update: 25-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Dementie en herfst
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!