Film monteren - simpele tips

Film monteren - simpele tips Het opnemen, bewerken en monteren van filmpjes lijkt in eerste instantie vrij ingewikkeld, dit hoeft het echter niet te zijn. In dit artikel staan een aantal simpele tips voor het maken van professioneel ogende films. De tips kunnen gebruikt worden bij het bewerken van vakantiefilms, hobbyfilms, sportfilms, schoolfilms of andere vrijetijdsopnames.

Film maken

Het maken van een filmpje kan tegenwoordig met van allerlei apparaten, zelfs met smartphones kan men al HD opnames maken. Een echte videocamera heeft over het algemeen wat meer functies en een betere zoomfunctie.
De meeste spiegelreflexcamera's kunnen op dit moment ook zeer mooie filmopnames maken, in veel gevallen nog mooier dan een videocamera.

Een indruk weergeven, stabiel beeld

Met het filmen van een situatie probeert men vaak een indruk te geven van de omgeving of stad. Impressies van een stad of landschap hoeven niet altijd met een bewegende camera gefilmd te worden. Sterker nog, een camera die stil staat kan vaak een duidelijke geven van de sfeer en omgeving. Bijvoorbeeld wanneer men een straat filmt waar mensen door heen lopen, de camera hoeft niet bewogen of gedraaid te worden, de bewegende mensen en auto's zorgen wel voor een actief beeld. Door de camera zelf stil te laten staan is het fijner voor de kijker om naar de beelden te kijken, dit creëert meer rust voor de ogen.

Bewegende film impressies

Naast de stilstaande impressies kan men natuurlijk ook best gebruik maken van een bewegende camera. Een mogelijke manier is bijvoorbeeld een camera op een statief waarbij het beeld van links naar rechts wordt gefilmd. Laat de camera eerst stilstaan en het beeld links opnemen, draai vervolgens de camera naar rechts en laat daar de camera ook nog een paar seconden stilstaan. De camera stil laten staan op het begin en op het einde van deze opname is essentieel voor de kijker om rustig naar het filmshot te kunnen kijken.

Filmen vanuit een voertuig

Voor het filmen van de omgeving of een weg vanuit een voertuig kan men het beste een deel van het voertuig ook filmen. Hiermee wordt bijvoorbeeld het kozijn van een autoraam bedoeld. Doordat men nog een deel van het voertuig ziet oogt de opname stabieler. Hierdoor kost het de kijker minder energie om te kijken naar de opnames en tevens geeft het de kijker geen misselijk gevoel.

Het reisvoertuig filmen

Het filmen van het voertuig waarmee gereisd wordt wekt interesse bij de kijker op. Men kan het voertuig op onder andere de volgende manieren filmen.
  • Zet de camera op een statief gericht op de weg waar de auto vandaan komt.
  • Film waar de auto vandaan komt en draai de camera geleidelijk met de auto mee.

8 seconden regel, voorkom saaie beelden

Het is niet de bedoeling dat de kijker de film saai vinden, daarom is er een zogenaamde 8 seconden regel. Dit betekend dat één filmopname niet langer dan 8 seconden weergegeven mag worden, bij beelden langer dan 8 seconden zal de kijker zich gaan vervelen.

Muziek

Muziek is bij een filmpje uiterst belangrijk. Hiermee staat en valt de film. Gebruik muziek dat bij de situatie hoort, gebruik voor een film van China bijvoorbeeld Chinese muziek. Een zoekopdracht als "populair chinese music" kan hierbij bijvoorbeeld goed helpen.

Timelapse effect

Een veel gebruikt en makkelijk effect is een timelapse effect. Timelapse houdt in dat een filmshot extreem snel wordt afgespeeld. Een opname van 10 minuten kan men bijvoorbeeld inkorten tot 10 seconden. Dit geeft een leuk effect bij het filmen van bijvoorbeeld een drukke stad met auto's en mensen of een zonsondergang.

Stopmotion effect

Een ander makkelijk en veel gebruikt effect bij het monteren van een filmpje is de stopmotion techniek. Stopmotions worden eigenlijk gemaakt met behulp van heel veel foto's. Deze foto's worden allemaal heel kort achter elkaar weergegeven waarbij er op elke foto een klein detail of een kleine beweging is toegevoegd. Zo zal het uiteindelijk een echt filmpje lijken terwijl het foto's zijn.

Monteer en bewerk programma's

Voor het monteren bewerken van films bestaan er vele programma's. Op Windows computers zit standaard Windows Live Movie Maker, hiermee kunnen alle effecten uit dit artikel wel worden gemaakt.
Een profesioneler programma zoals bijvoorbeeld Pinnacle Studio werkt veel beter, dit programma is ook goed te gebruiken als beginner of hobbyist.
Profesionals gaan vaak aan de slag met programma's zoals Adobe Premiere. Hiervoor is echter een zeer goede computer nodig en ook wordt er van de monteur wat meer kennis verwacht.
© 2013 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielVijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielStel je hebt een hoop films op je mobiel of tablet staan en je wilt deze wel achter elkaar zetten en er een film mee mak…
Monteren met iMovieMonteren met iMovieIMovie is een standaardprogramma dat te vinden is op een MacBook. Met dit programma kun je eigen filmpjes samenstellen,…
YouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenYouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenHoe verbeter je de kwaliteit van je filmpjes op YouTube of op je Windows computer of Apple? Er zijn heel wat filmpjes di…

Zomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes van vroeger zingen met ouderen met dementie, is in de vakantietijd voor hen een plezierige tijdsbesteding.…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Ruttger (31 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.