Hoe kun je zelf muziek maken?

Hoe kun je zelf muziek maken? Wie wilt dat nou niet? Je eigen beats, sounds, melodieën, effecten, instrumenten en nog veel meer. Muziek maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een bepaald aantal benodigdheden kan iedereen direct aan de slag.

Zelf aan de slag

Muziek komt voor in vele vormen en maten. Eenieder houdt hier een bepaalde voorkeur aan over. Om dit gevoel kracht bij te zetten en de creativiteit van binnen te kunnen uiten zijn er tal van mogelijkheden om zelf je ideale muziek te realiseren. Tegenwoordig gebeurt dat veelal digitaal. Het ontbreken van een computer is haast niet meer denkbaar. Dit is dan ook een uitstekend beginpunt.

Wat heb je nodig?


Computer

We leven inmiddels in een tijdperk waarin de meeste huishoudens de beschikking hebben over een computer. Heden ten dage hebben de computers ruimschoots het vermogen om prima muziek te kunnen maken.

Speakers/monitoren

De aansluiting van een paar speakers is voldoende om de creatieve beats en sounds ten gehore te brengen. In een later stadium kan gedacht worden aan de aanschaf van monitoren. Monitoren zijn speciale speakers waarop de verschillende frequenties uitstekend hoorbaar zijn. Dit is voornamelijk van belang voor bijvoorbeeld het afmixen en masteren van een track.

Software

Zonder de juiste software is het haast niet mogelijk zelf te beginnen. Op de markt zijn er tal van programma's die uitermate geschikt zijn hiervoor. Enkele bekende voorbeelden zijn:
  • Cubase
  • Logic
  • FL Studio (Fruity Loops)
  • Reason
  • Pro Tools
  • Ableton

Creativiteit

De verborgen kracht van binnenuit. Iedereen bezit het en iedereen wilt het graag uiten. Creativiteit kan ook geleerd en opgebouwd worden. De opties om op verschillende manieren creatief te zijn nemen toe naarmate er meer geleerd wordt. Er zijn immers meer mogelijkheden tot de beschikking om bepaalde keuzes te maken. Eigen muziek krijgt hierdoor meer identiteit en karakter.

Leergierigheid

Bij het instappen van een nieuw avontuur (zoals bij het maken van muziek) zullen er een hoop nieuwe en interessante dingen op het pad komen. Het is de leergierigheid die ervoor zorgt om dit te willen begrijpen en om het in de toekomst creatief te kunnen toepassen. In sommige gevallen kan het best pittige of ingewikkelde materie zijn. Het is zaak om zelf te bepalen welke stappen er genomen dienen te worden ten behoeve van de persoonlijke muzikale ontwikkeling. Het is per slot van rekening je eigen muziek.

Tot slot

Indien er voldaan wordt aan de bovenstaande benodigdheden, staat er niets meer in de weg om zelf aan de slag te gaan. In elk persoon schuilt misschien wel een groot muzikaal talent. Laat dit dan een kleine aanzet zijn.
© 2013 - 2024 Cephei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubstep: Fruity Loops Wobble BassDubstep: Fruity Loops Wobble BassDubstep is een muziekstijl waarin de rollende bass een grote rol speelt. De muziek bestaat dan ook vooral uit een loop e…
Mastering wat is dit nu eigenlijkMastering is eigenlijk de laatste stap in uw audio proces. Als u eenmaal het arrangeren en het mixen is afgerond heeft u…
Wat is Spotify en wat kun je er mee?Spotify is sinds mei 2010 beschikbaar in Nederland. Het is een revolutionaire manier om muziek legaal te downloaden. Wat…
Gratis muziek mixen met Vitual DJGratis muziek mixen op de computer? Met het gratis programma 'Virtual DJ' is dat mogelijk. Handig voor beginnende DJ's,…

Tune Oog op Morgen, Gute Nacht Freunde, Reinhard MeyGute Nacht Freunde (ooit nog inzet van een 1 april grap) is zowel begintune als eindtune van het NOS radioprogramma Met…
Winterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliederen zingen met ouderen met dementie, door bijvoorbeeld Alzheimer, kan voor hen een ontspannende bezigheid zij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Snifty, Openclipart
Cephei (15 artikelen)
Laatste update: 15-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.