InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Lenteliedjes zingen met dementerenden

Lenteliedjes zingen met dementerenden

Lenteliedjes zingen met dementerenden Lenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor deze mensen zijn. Met muziek kunnen veel bejaarden met een vorm van dementie over het algemeen lang worden bereikt, langer dan met alleen maar woorden. De muziek ondersteunt namelijk hun geheugen. De melodieën van de vertrouwde liederen over de lente, roepen de teksten van de lenteliedjes weer in hun herinneringen op. Vroege herinneringen aan het voorjaar kunnen zo weer opgeroepen worden. Ervaringen met bijvoorbeeld lange wandelingen door het bos met al dat jonge groen, prettige emoties opgeroepen door vertederende jonge dieren, al zingend kunnen al deze fijne herinneringen weer tot leven komen.

Websites met, voor mensen met dementie, klassieke lenteliedjes

Er zijn een heel aantal websites waarop u een grote verzameling vindt met liedjes van ‘vroeger’: schoolliedjes, kinderliedjes, volksliedjes en vaderlandse liederen. Hieronder vindt u de drie belangrijkste sites als u werkt met ouderen, ongeacht of deze ouderen nu wel of niet een vorm van dementie hebben.

De liedjescd’s van Duo Karst

Duo Karst, is een duo dat tot nu toe al 16 cd’s heeft uitgegeven met oude Nederlandstalige schoolliedjes. Veel verpleeghuizen en zorgcentra en centra voor dagbesteding hebben deze cd's al in huis. De toonzetting van de liedjes en het tempo is zo dat ouderen deze gemakkelijk mee kunnen zingen. U kunt de cd’s van Duo Karst bestellen via hun eigen website: www.dukarec.nl.

Teksten van, bij mensen met Alzheimer, populaire liederen op de site 'Musicfrom'

De site ‘Musicfrom’ biedt een enorme verzameling songteksten, waaronder vrijwel alle teksten van de liedjes van de cd’s van Duo Karst. De site heeft een handige zoekmachine waarin u op de titel van liederen kunt zoeken.
Dit is het siteadres van Musicfrom: www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst

De liedjeskist

Ook op de site de Liedjeskist vindt u een grote verzameling liederen van vroeger die ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer goed kennen. U vindt op deze site niet alleen de teksten van deze liederen, maar ook de bladmuziek en, als u op de notenbalken klikt, zelfs de melodieën. Als u op de afbeeldingen klikt, kunt u ook op thema zoeken in deze verzameling. Klikt u bijvoorbeeld bij een voorjaarslied op de afbeelding van het vogelnestje met eieren, dan komt u uit bij een verzameling voorjaarsliedjes. Het siteadres is: www.liedjeskist.nl.

Lijst met, voor mensen met dementie, bekende liedjes over het voorjaar

 1. Wees gegroet volschone lentetijd… Duo Karst, p cd 5 nummer 9
 2. Wordt wakker het zonnetje is al op… Duo Karst, op cd 3 nummer 6
 3. Het spruit aan de bomen… Duo Karst, op cd 4 nummer
 4. Hopsa, heisasa, het is in de maand van mei ja ja… Duo Karst, op cd 4 nummer 6
 5. Lammetje loop je zo eenzaam te dwalen / te blaten… Duo Karst, op cd 11 nummer 9

Pauze in het programma met lenteliederen

Probeer eens een pauze in voorjaarssfeer te houden! De pauze is er om een beetje te rusten, in ieder geval te drinken, met elkaar te babbelen en te genieten van de lente: behalve koffie en thee, kunt u misschien ook wel een keer trakteren op een aardbeiengebakje! En attendeert u uw gasten met dementie ondertussen op de vaas met narcissen op tafel: een voor hen bekende voorjaarsbloem.

Vervolg van voorjaarsliederen met lenteliederen voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer

 1. In meie… Duo Karst, op cd 6 nummer 4
 2. Wij hebben twee kleine poesjes… Duo Karst, op cd 2 nummer 2
 3. De fiere Pinksterblom… Herman van Veen, op de cd ‘Overblijven’
 4. Er schommelt een wiegje… Duo Karst, op cd 3 nummer 3
 5. De bloempjes gingen slapen… Duo Karst, op cd 4 nummer 4

Het lenteconcert afsluiten

Het is voor senioren die bijvoorbeeld Alzheimer of vasculaire dementie hebben, altijd prettig als een activiteit zorgvuldig wordt afgesloten. U kunt even ophalen wat u samen aan de lente beleefde gedurende het programma en aangeven dat het samen zingen en het uitwisselen nu is afgelopen. Ook kunt u vertellen wat er vervolgens staat te gebeuren. Bijvoorbeeld dat iedereen nu terug gaat naar de huiskamer om warm te eten. Zoiets geeft de ouderen wat houvast in de chaos die dementie in hun leven veroorzaakt, na een ochtend vol muzikaal plezier!

Lees verder

© 2013 - 2019 Ambassadrice, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Herfstliederen zingen met ouderen met dementieHerfstliederen zingen met ouderen met dementieMuziek en zeker liedjes zingen kan bij mensen en dus ook bij ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte Alzheime…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Winterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliederen zingen met ouderen met dementie, door bijvoorbeeld Alzheimer, kan voor hen een ontspannende bezigheid zij…
Zomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes van vroeger zingen met ouderen met dementie, is in de vakantietijd voor hen een plezierige tijdsbesteding.…
Bronnen en referenties
 • Verzameling te bestellen cd’s met ouderwetse liedjes: www.dukarec.nl
 • Teksten: www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/wees_gegroet_volschone_lentetijd.html
 • Tekst: De fiere Pinksterblom: http://www.seniorplaza.nl/Pinksteren.htm
 • CD met ‘De fiere Pinksterblom’: http://www.hermanvanveen.com/cd/nederlandstalig/overblijven.html

Reageer op het artikel "Lenteliedjes zingen met dementerenden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ambassadrice
Laatste update: 04-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Dementie en lente
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!