Lenteliedjes zingen met dementerenden

Lenteliedjes zingen met dementerenden Lenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor deze mensen zijn. Met muziek kunnen veel bejaarden met een vorm van dementie over het algemeen lang worden bereikt, langer dan met alleen maar woorden. De muziek ondersteunt namelijk hun geheugen. De melodieën van de vertrouwde liederen over de lente, roepen de teksten van de lenteliedjes weer in hun herinneringen op. Vroege herinneringen aan het voorjaar kunnen zo weer opgeroepen worden. Ervaringen met bijvoorbeeld lange wandelingen door het bos met al dat jonge groen, prettige emoties opgeroepen door vertederende jonge dieren, al zingend kunnen al deze fijne herinneringen weer tot leven komen.

Websites met, voor mensen met dementie, klassieke lenteliedjes

Er zijn op het internet een heel aantal websites te vinden waarop een grote verzameling bekende en vertrouwde liedjes van ‘vroeger’ staan: schoolliedjes, kinderliedjes, volksliedjes en natuurlijk ook vaderlandse liederen. Hieronder vindt u de drie belangrijkste websites als u werkt of vrijwilligerswerk doet met ouderen, ongeacht of deze ouderen nu wel of niet een vorm van dementie hebben.

De cd’s met liedjes van Duo Karst

Duo Karst, is een duo dat tot nu toe al 16 cd’s heeft uitgegeven met oude, bekende Nederlandstalige schoolliedjes. Veel verpleeghuizen en zorgcentra en centra voor dagbesteding hebben deze cd's nog in huis. De toonzetting van de liedjes en het tempo waarin ze voorgezongen worden is zo dat ouderen deze gemakkelijk mee kunnen zingen. U kunt de cd’s van Duo Karst alleen bestellen via hun eigen website: www.dukarec.nl.

Teksten van, bij mensen met Alzheimer, populaire liederen op de site 'Musicfrom'

De site ‘Musicfrom’ biedt een enorme verzameling songteksten, waaronder vrijwel alle teksten van de liedjes van de cd’s van Duo Karst. De site heeft ook een handige zoekmachine waarin u op de titel van liederen kunt zoeken.
Dit is het site-adres van Musicfrom: www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst

De liedjeskist

Ook op de site "De Liedjeskist" vindt u een grote verzameling liederen van vroeger die ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer vaak goed kennen. U vindt op deze site niet alleen de teksten van deze liederen, maar ook de bladmuziek en, als u op de notenbalken klikt, hoort u zelfs de melodieën. Als u op de afbeeldingen klikt, kunt u ook nog op thema zoeken in deze verzameling. Klikt u bijvoorbeeld bij een voorjaarslied op de afbeelding van het vogelnestje met eieren, dan komt u uit bij een verzameling voorjaarsliedjes. Het site-adres waar u al deze liedjes met tekst, noten en melodie vindt is: www.liedjeskist.nl.

Lijst met, voor mensen met dementie, bekende liedjes over het voorjaar

 1. Wees gegroet volschone lentetijd… Duo Karst, op cd 5 nummer 9
 2. Wordt wakker het zonnetje is al op… Duo Karst, op cd 3 nummer 6
 3. Het spruit aan de bomen… Duo Karst, op cd 4 nummer
 4. Hopsa, heisasa, het is in de maand van mei ja ja… Duo Karst, op cd 4 nummer 6
 5. Lammetje loop je zo eenzaam te dwalen / te blaten… Duo Karst, op cd 11 nummer 9

Pauze in het programma met lenteliederen

Probeer eens een pauze in de fijne sfeer van het voorjaar te houden! De pauze is er niet alleen om een beetje te rusten, maar vooral ook om te drinken, met elkaar te babbelen en samen te genieten van de lente: behalve koffie en thee, kunt u misschien ook wel een keer trakteren op een smakelijk aardbeiengebakje! Aardbeien hoorden vroeger echt bij de lente. En attendeert u uw gasten met dementie ondertussen op de vaas met narcissen die u op tafel hebt gezet: een narcis is voor hen een zeer bekende voorjaarsbloem.

Vervolg van voorjaarsliederen met lenteliederen voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer

 1. In meie… Duo Karst, op cd 6 nummer 4
 2. Wij hebben twee kleine poesjes… Duo Karst, op cd 2 nummer 2
 3. De fiere Pinksterblom… Herman van Veen, op de cd ‘Overblijven’
 4. Er schommelt een wiegje… Duo Karst, op cd 3 nummer 3
 5. De bloempjes gingen slapen… Duo Karst, op cd 4 nummer 4

Het lenteconcert afsluiten

Het is voor senioren die bijvoorbeeld Alzheimer of vasculaire dementie hebben, altijd prettig als een activiteit zorgvuldig wordt afgesloten. Dit kunt U bijvoorbeeld doen door even op te halen wat u samen aan de lente beleefde gedurende het programma en aangeven dat het samen zingen en het uitwisselen nu is afgelopen. Ook kunt u de mensen vertellen wat er vervolgens staat te gebeuren. Bijvoorbeeld dat iedereen nu terug gaat naar de huiskamer om straks warm te eten. Zoiets geeft de ouderen wat houvast in de chaos die dementie in hun leven veroorzaakt, na een ochtend vol muzikaal plezier!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Herfstliederen zingen met ouderen met dementieHerfstliederen zingen met ouderen met dementieMuziek en zeker het zingen van liedjes kan bij mensen en dus ook bij ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte…
Sinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaas is een belangrijk feest, vroeger en nu nog steeds... Voor jong en oud. Ouderen met dementie, meestal door de…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…

Winterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliederen zingen met ouderen met dementie, door bijvoorbeeld Alzheimer, kan voor hen een ontspannende bezigheid zij…
Zeeliederen voor ouderen met dementieZeeliederen voor ouderen met dementieLiederen over de zee uit hun jeugd en jongvolwassenheid zingen met ouderen die t.g.v. een ziekte als Alzheimer of Parkin…
Bronnen en referenties
 • Verzameling te bestellen cd’s met ouderwetse liedjes: www.dukarec.nl
 • Teksten: www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/wees_gegroet_volschone_lentetijd.html
 • Tekst: De fiere Pinksterblom: http://www.seniorplaza.nl/Pinksteren.htm
 • CD met ‘De fiere Pinksterblom’: http://www.hermanvanveen.com/cd/nederlandstalig/overblijven.html
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 18-06-2021
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.