InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > De opbouw van muziek

De opbouw van muziek

Het is een bekend feit dat veel mensen opklaren van muziek. Elk lied bestaat echter uit bepaalde elementen waardoor het een flop of top wordt. Elk lied heeft deze vijf elementen.

Ritme

Het belangrijkste kenmerk van een nummer is het ritme. Het ritme is het aantal klanken per seconde. Hoe meer klanken per seconde hoe sneller het lied, hoe minder klanken per seconde hoe langzamer. Vaak bepaald het ritme in een lied of het een swingend dansnummer is of een emotioneel slijm nummer. Meestal ligt het ritme van een lied binnen de hartslag van een mens wat dus tussen de 40 en 200 is, alhoewel je je dan niet al te best zou voelen. Dit verklaart ook de reactie bij de dans. Meestal is er sprake van een cyclus waarbij een bepaald ritme continu wordt herhaald maar soms gaat ook alles door elkaar heen.

Toonhoogte

Het 2e element van muziek is de toonhoogte. De toonhoogte kan vaak de sfeer van het gehele nummer beïnvloeden. Mits de tonen hoog zijn klink het vrolijker dan als alle tonen laag zijn. De toonhoogte of ook wel het 2e element van muziek zorgt vaak dus voor de sfeer en de gevoelens die daarbij gepaard gaan.

Melodie

De melodie is een patroon bestaand uit zowel het ritme als de toonhoogte. Beter beschreven is de melodie een opeenvolging van toonhoogte’ s met integratie van een ritme. In tegenstelling tot de bovenstaande elementen heeft een melodie vaak een duidelijk begin en einde en ook worden bepaalde gevoelens er in mee gegooid.

Harmonie

Ook de harmonie is van belang in een nummer. De harmonie is de samenhang klanken waardoor het als een mooi geheel weerklinkt. De harmonie is ontstaan in de Europese klassieke muziek en wordt nu als een belangrijk element gezien voor bijvoorbeeld een band. Harmonie is vooral belangrijk bij het gebruik van akkoorden en het spelen in groepsverband.

Klankkleur

De klankkleur is misschien niet het belangrijkste muzikale element maar wel een van de moeilijkste. De klankkleur staat voor het balans tussen de verschillende klanken op een en hetzelfde instrument. Hierbij kan je bijvoorbeeld aan een overduidelijke grondtoon denken. Klankkleur wordt door de samenstelling van de zogenaamde boventoon bepaald.
© 2008 - 2019 Rakker126, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muziekgeschiedenis: het OostenDe oriëntale muziek omvat een tijdspanne van vijfduizend jaren, vanaf de oudheid tot heden ten dage, en bestrijkt het ge…
Muziekgeschiedenis: Griekenland en RomeMuziekgeschiedenis: Griekenland en RomeVoor de Grieken was de magische kant van de muziek net zo belangrijk als in het Oosten. Er was een sterk geloof in de ge…
Het ritme van de boomwhackerHet ritme van de boomwhackerVoor het maken van muziek kun je muziekinstrumenten gebruiken. Dat het niet altijd ingewikkeld of duur hoeft te zijn bew…
Muziekinstrumenten zelf maken: schudbekersMuziekinstrumenten zelf maken: schudbekersEr zijn heel wat verschillende muziekinstrumenten, die je kunt verdelen in enkele hoofdgroepen. De schudbekers horen bij…
432 Hertz en het universum432 Hertz en het universumVan oorsprong stond de muziektoon A op 432 Hz gestemd wat de natuurlijke stemhoogte van het universum zou zijn. Als op b…

Reageer op het artikel "De opbouw van muziek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rakker126
Laatste update: 23-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!