Akon, een artiest met gevoel voor stijl

Akon, een artiest met gevoel voor stijl Akon is een artiest waarvan alle jongeren zijn liedjes kunnen meedreunen of tenminste herkennen. Ze kijken er naar op en spiegelen zich aan hem. Ze kleden zich zoals hij, jongens plaatsen een oorring in hun oor en proberen hun gedrag of ideeën gelijk te laten lopen met de zijne. Wat heeft Akon dan dat andere sterren minder hebben? Hoe komt het dat jongeren zich zo kunnen vinden in zijn persoonlijkheid? Wat verwezenlijkte deze kerel eigenlijk tot nu toe?

Akon, de persoon

Akon als zakenman

Akon is niet enkel een zanger maar ook een zakenman. Hij heeft op 32-jarige leeftijd niet enkel een stevige reputatie als zanger maar bracht ook een modelijn uit, startte een eigen record label en richtte een liefdadigheidsorganisatie op. Hoe verbluffend dit op deze leeftijd ook is toch deden een aantal artiesten hem dit voor. Iets anders moet hem dan bijzonder maken…

De jeugd van Akon

Akon is de zoon van jazzpercussionist Mor Thiam. Muziek maken zit hem dus in de genen. Niet enkel kreeg hij van zijn eigen vader het ritmegevoel en de liefde mee voor percussie maar tegelijkertijd leerde hij viool en keyboard spelen. Hij groeide op in Senegal maar trok met het hele gezin naar Amerika, St-Louis. Daar richtte hij als investering zijn eigen thuisstudio op en werd producer.

Zoals heel wat hiphoppers raakte ook Akon verwikkeld in het crimineel milieu waardoor hij in de gevangenis belandde. Net op deze plek ontwikkelde hij zijn muzikale ideeën en bracht na zijn vrijlating zijn debuut ‘Trouble’ uit waarop heel wat nummers met zijn levenservaringen staan.

Akon, toch wat anders!

Tot nu toe lijkt het leven wat gelijkaardig met tal van andere hiphopartiesten maar toch is hij anders. Hij is ontzettend open over wie hij is. Hij zegt dan ook op zijn eigen website dat hij vindt dat mensen moeten weten naar wie ze opkijken, waarvoor hij staat en wat hij meegemaakt heeft.

Hij is in vergelijking met 2004, het jaar van zijn debuutalbum, enorm gegroeid en volwassen geworden. Hij beweert dat hij nog steeds dezelfde persoon is als bij zijn debuutalbum alleen let hij nu meer op de teksten van zijn liedjes. Hij voelt zich nu verantwoordelijk voor de talrijke jongeren die hem volgen en staat meer stil bij wat hij schrijft.

Hij is heel ambitieus, zoals de meeste groten der aarde, en weet dat hij hard moet blijven werken om de mooiste muziek uit zich te kunnen halen. Net dat is wat jongeren aantrekt. Vechten om te bereiken wat je wil en het nog krijgen ook. En dat op een stijlvolle manier.
De kledij die hij draagt, spreekt heel wat mensen aan en is heel elegant te noemen maar toch net iets anders dan het gewone. Ook dat spreekt jongeren aan. Stijlvol maar toch iets anders.

Akon, als artiest

Zijn albums

Akon bracht tot nu toe vier albums uit. Trouble (2004), Konvicted (2006), Freedom(2008) en Stadium ( 2013) zijn de titels van zijn albums. Van zijn debuutalbum werden 2 miljoen stuks verkocht. Op dit album kan je vooral liedjes terugvinden waarin hij anderen wil zeggen wat hij heeft meegemaakt en wat hij heeft geleerd.

Het vervolg op Trouble

Van zijn tweede album rolden 3 miljoen exemplaren over de toonbank. Op dit album kun je dan ook succesnummers zoals ‘ Smack that’, ‘I wanna love you’ en ‘Don’t matter’ vinden. Op het album Freedom kan je tal van andere artiesten aantreffen zoals Wyclef Jean, Lil Wayne en T-Pain. Alhoewel Akon zijn hiphop en R&B-roots niet verloochent kan je toch heel wat nummers terugvinden die wat afwijken van deze genres. Met liedjes zoals ‘Troublemaker’ en ‘We don’t care’ kan je toch moeilijk de dansvloer weerstaan. Hij verkocht reeds meer dan 7 miljoen cd’s, heeft in 23 landen gouden en platinum platen veroverd en werkte reeds met tal van gekende artiesten zoals Michael Jackson, Gwen Stefani , Snoop Dog en David Guetta. AKON , de artiestennaam van deze zanger, komt van ‘A KONvicted’ wat gevangene betekent.

Akon, als besproken figuur

Ook Akon kwam al enkele malen in opspraak. Vooral toen hij een aantal seksueel getinte danspasjes deed met een 14 -jarig meisje en dit filmpje dan ook nog eens op You Tube kwam te staan, was het hek van de dam. Omwille van dit incident verloor Gwen Stefani, voor wie Akon het voorprogramma deed, een belangrijke sponsor nl. Verizon Wireless. Ook haalde deze sponsor alle ringtones van Akon uit hun aanbod. Het lied ‘ You can put the blame on me’ is daarop geïnspireerd.

Een tweede incident gebeurde tijdens één van zijn vele concerten waarop iemand uit het publiek iets gooide naar de artiest. Hij reageerde door de jongen op het podium te vragen en die terug in het publiek te gooien waarbij hij de arm van een fan kneusde.
© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 00: 20052005 was het jaar waarin veel Nederlandse artiesten hits scoorden. De hitlijsten werden gedomineerd door artiesten als A…
Hits jaren 80: 1989In 1989 scoorden de Bangles een grote hit met Eternal flame. En Guns n Roses rockten op Patience en Paradise city. 1989…
De artiestenregelingAls u een evenement organiseert waarbij artiesten optreden, kunt u als inhoudingsplichtige worden aangemerkt. Dit kan da…
Hits jaren 70: 1970Welke nummers waren in 1970 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…

Ramses Shaffy, leven en carriereRamses Shaffy, leven en carriereOp 1 december 2009 overleed acteur en zanger (chansonnier) en kunstschilder Ramses Shaffy. Ramses Shaffy werd op 29 augu…
Michael W. Smith singer-songwriter & acteur + praise-artiestMichael W. Smith singer-songwriter & acteur + praise-artiestMichael W. Smith (1957) is een hedendaagse Amerikaanse singer-songwriter. Zijn doel is evangelie-verkondiging en het gro…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 12-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.