InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Michael W. Smith singer-songwriter & acteur + praise-artiest

Michael W. Smith singer-songwriter & acteur + praise-artiest

Michael W. Smith singer-songwriter & acteur + praise-artiest Michael W. Smith (1957) is een hedendaagse Amerikaanse singer-songwriter. Zijn doel is evangelie-verkondiging en het groot maken van God. Hij is uitgegroeid tot een van de best verkochte en meest invloedrijke artiesten in de christelijke muziek. De laatste jaren profileert hij zich ook als een leider in praise & worship (aanbiddingsmuziek). Hij heeft veel succes geoogst in de mainstream muziekindustrie. Hij is getrouwd met Deborah (Debbie) Kay Davis (1958) en ze hebben samen vijf kinderen.

Levensloop Michael W. Smith

Michael Whitaker Smith werd geboren op 7 oktober 1957 bij Paul en Barbara Smith in Kenova. Zijn vader was een olieraffinaderijwerker en zijn moeder legde zich toe op de huishouding en de opvoeding van de kinderen. Hij heeft een jongere zus Kim. Michael was een doorsnee Amerikaanse jongen. Hij speelde honkbal, was actief in de kerk en speelde piano. Hij droomde ervan professioneel honkballer te worden.

Tegen zijn tiende levensjaar werd hij na een intense geestelijke ervaring overtuigd christen. In zijn tienertijd worstelde hij met gevoelens van afwijzing en eenzaamheid en hij ging drugs te gebruiken. In november 1979 hervond hij zichzelf nadat hij door een diep dal was gegaan. Hij ging zijn leven weer toewijden aan zijn geloof in Jezus.

Hij begon in 1981 op te treden met een christelijke groep genaamd 'Higher Ground'. Daarnaast toerde hij met Amy Grant als toetsenist. In juni 1981 ontmoette hij zijn vrouw Debbie en ze trouwden in september van dat jaar. Hij tekende een platencontract bij Reunion Records en in 1983 kwam zijn debuutalbum uit. In september van dat jaar zag zijn eerste kind Ryan het levenslicht. Smitty bleef albums opnemen en tussen de albums zat gemiddeld twee jaar. Hij trad op voor grote menigten en zijn muziek was voor een grote massa mensen interessant. Hij was niet alleen bekend in de wereld van de gospelmuziek.

Op 11 september 2001 kwam zijn album 'Worship' uit, waarmee hij zijn naam vestigde als praise & worship muzikant. Het aanbidden van God is eerste en belangrijkste doel van deze muzieksoort. Er zouden nog meer praise & worship albums van de singer-songwriter volgen.

In 2005 kwam de film 'The Second Chance' uit. De film is het acteerdebuut van Michael W. Smith, die tevens een behoorlijk deel van de filmmuziek schreef. Het project was mede uitgevoerd door een andere belangrijke figuur in de christelijke muziek, Steve Taylor. De film vertelt het verhaal van een jeugdpastor die zich actief inzet voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Smith zei van deze film: "Waar ik het meest trots op ben, is dat deze nieuwe film echt geloofwaardig is. De meeste films die worden uitgebracht voor de christelijke markt zijn niet geloofwaardig."

Meer dan 25 jaar na zijn debuut is hij uitgegroeid tot een van de bekendste namen in de christelijke muziek. Smitty won meerdere Grammy Awards en vele Dove Awards. Wereldwijd heeft hij meer dan 13 miljoen cd's verkocht. Hij heeft een tienerclub en een platenlabel opgericht - Reunion Records - en een aantal boeken geschreven. In 2009 kreeg hij een plaats in de Gospel Music Hall of Fame.

Michael en Debbie zijn gezegend met vijf kinderen: Ryan, Whitney, Tyler, Emily en Anna. Ze zijn inmiddels ook opa en oma van een aantal kleinkinderen. Ondanks al zijn prestaties op muzikaal en ander gebied, hoopt Michael herinnert te zullen worden als "een godvrezende man die hield van zijn vrouw en kinderen".

Discografie Michael W. Smith

  • 1984 – de album “Michael W. Smith 2”
  • 1985 – de video “Michael W. Smith Live in Concert”
  • 1986 – het album “The Big Picture” en Michael’s eerste boek Old Enough to Know
  • 1987 – het album “The Live Set” en de video “The Big Picture Tour”
  • 1988 – het album “i 2 (EYE)”
  • 1989 – het album “Christmas”
  • 1990 – het album “Go West Young Man”
  • 1992 – het album “Change Your World”
  • 1993 – het album “The First Decade” en een limited edition 2-cd boxed set met de titel “The Wonder Years.”
  • 1995 – het album “I’ll Lead You Home”
  • 1997 – het boek It’s Time to Be Bold en het boek Friends Are Friends Forever
  • 1998 – het album “Live the Life” en het boek Your Place In This World en zijn tweede kerstalbum “Christmastime”
  • 1999 – het album “This Is Your Time,” en het boek This Is Your Time, en een kookboek met zijn moeder met de titel Cooking with Smitty’s Mom en een kinderboek met als co-auteur zijn vrouw Debbie met de titel Where’s Whitney?
  • 2000 – het album “Freedom”
  • 2001 – het boek I Will Be Your Friend en het album “Worship”
  • 2002 – het boek Worship, het boek The Price of Freedom de vhs/dvd “Worship” en het album “Worship Again”
  • 2003 – de CD box “The Gospels Come to Life” , de DVD “The Bigger Picture” en het album “The Second Decade” met een limited edition DVD
  • 2004 – het album “Healing Rain”
  • 2006 – de film en soundtrack “The Second Chance
  • 2006 – het album “Stand”
  • 2007 – het album “It’s A Wonderful Christmas”
  • 2008 – de album “A New Hallelujah”
  • 2009 – de live dvd “A New Hallelujah”
  • 2010 – het album “Wonder”
  • 2011 – het album “Glory
  • 2012 – het album “Decades of Worship”
  • 2014 – het album “Hymns”
  • 2014 – het album “Sovereign”
  • 2014 – de DVD “Sovereign”
  • 2014 – het album “The Spirit of Christmas”
© 2009 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Leeland - Christelijke Rock uit TexasLeeland is een (progressieve) Rockband uit Texas, ontstaan in 2004. De band heeft een christelijke identiteit, wat duide…
Top tien beste liedjes van Michael JacksonSinds de dood van Michael Jackson op 25 juni 2009, is er veel belangstelling ontstaan voor zijn muziek. Oude liedjes wer…
Inkomen van beroemdhedenInkomen van beroemdhedenDe jaarlijkse inkomens van topfunctionarissen uit het bedrijfsleven lopen in de miljoenen per jaar. Vergeleken met de in…
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Veelzijdige Will SmithVeelzijdige Will SmithWe kennen Will Smith allemaal van zijn films, films die hem voor de Hollywoodbazen de acteur die het meest opbrengt maak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Krystaleen / Wikimedia Commons
  • http://www.michaelwsmith.com
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Michael_W._Smith
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_W._Smith

Reageer op het artikel "Michael W. Smith singer-songwriter & acteur + praise-artiest"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!